Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 5

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Landszaft napisał:

(...) uchodźców z Syrii i Afryki

Słowo - klucz "uchodźca". Masz rację z tą krótką pamięcią, to dość powszechne. Ja akurat pamiętam tych mężczyzn w wieku poborowym często bez dokumentów pchających się po social do Niemiec.

Niektórzy z forum powinni odszczekać ( to nie do Ciebie) oczernianie pisowskiego wojska, pisowskiej SG, pisowskiej policji czy pisowskiego WOT za "zbrodnie" na "uchodźcach" zwożonych tysiącami Aerofłotem  na Białoruś. Sporo pomówień i jawnych kłamstw wtedy padło.

Ps. Nie lubię gdy bezmyślnie ( a tym bardziej celowo) stawia się znak równości pomiędzy migrantami ekonomicznymi a takimi uchodźcami jakich widzimy na granicy z Ukrainą.

Ukraina straciła dostęp do morza azowskiego. Znając życie na długo/zawsze.

Zestawienie strat bojowych Sił Zbrojnych FR z dnia 24.02. do 19.03.2022.

▪️personel - ponad 14 400 osób.

▪️czołgi - 466 sztuk,

▪️bojowe wozy opancerzone - 1470 szt.,

▪️systemy artyleryjskie - 213 szt.,

▪️MLRS - 72 jednostki,

▪️systemy obrony powietrznej - 44 jednostki,

▪️ samoloty - 95 szt.,

▪️ śmigłowce - 115 sztuk,

▪️sprzęt motoryzacyjny - 914 sztuk,

▪️statki / łodzie - 3 sztuki,

▪️zbiorniki na paliwa i smary - 60 szt.,

▪️Poziom operacyjno-taktyczny BSP - 12

Edytowane przez karpik

Teraz, takafura napisał:

Słowo - klucz "uchodźca". Masz rację z tą krótką pamięcią, to dość powszechne. Ja akurat pamiętam tych mężczyzn w wieku poborowym często bez dokumentów pchających się po social do Niemiec.

Niektórzy z forum powinni odszczekać ( to nie do Ciebie) oczernianie pisowskiego wojska, pisowskiej SG, pisowskiej policji czy pisowskiego WOT za "zbrodnie" na "uchodźcach" zwożonych tysiącami Aerofłotem  na Białoruś. Sporo pomówień i jawnych kłamstw wtedy padło.

Ps. Nie lubię gdy bezmyślnie ( a tym bardziej celowo) stawia się znak równości pomiędzy migrantami ekonomicznymi a takimi uchodźcami jakich widzimy na granicy z Ukrainą.

👏👍 tak jest... to miałem na myśli wspominając przy okazji nowinek o Syryjczykach , chcącym ochoczo pomagać hordzie.

12 godzin temu, Cypis napisał:

Syryjczycy przyjadą , i jak tylko napotkają ukraińców to się poddadzą i będą chcieli sp... do UE

No właśnie - ja się zastanawiałem, czy mnóstwo Syryjczyków nie potraktuje tego jako okazji do legalnego przyjazdu do Europy, pisałem nawet o tym na jakimś forum:

- po przybyciu na front syryjscy bojownicy przy pierwszej okazji poddają się Ukraińcom lub nawet sami do nich dezerterują

- trafiają do jakiegoś obozu jenieckiego, gdzie, jak przypuszczam, warunki bytowe już są lepsze niż mieli w Syrii i przebywają tam do końca wojny

- po zakończeniu wojny składają oświadczenie, że nie mogą wrócić do Syrii, bo grozi im tam kara śmierci za dezercję. Ukraina należy do Rady Europy i obowiązuje ją prawo, że nie można nikogo wydalić do kraju, gdzie grozi mu kara śmierci. I Syryjczycy zostają w Europie. 

43 minuty temu, Speedy napisał:

po przybyciu na front syryjscy bojownicy przy pierwszej okazji poddają się Ukraińcom

Ja się tylko obawiam, a może raczej mam nadzieję, że Ukraińcy nie będą brali ich do niewoli. 

38 minut temu, Speedy napisał:

No właśnie - ja się zastanawiałem, czy mnóstwo Syryjczyków nie potraktuje tego jako okazji do legalnego przyjazdu do Europy, pisałem nawet o tym na jakimś forum:

- po przybyciu na front syryjscy bojownicy przy pierwszej okazji poddają się Ukraińcom lub nawet sami do nich dezerterują

- trafiają do jakiegoś obozu jenieckiego, gdzie, jak przypuszczam, warunki bytowe już są lepsze niż mieli w Syrii i przebywają tam do końca wojny

- po zakończeniu wojny składają oświadczenie, że nie mogą wrócić do Syrii, bo grozi im tam kara śmierci za dezercję. Ukraina należy do Rady Europy i obowiązuje ją prawo, że nie można nikogo wydalić do kraju, gdzie grozi mu kara śmierci. I Syryjczycy zostają w Europie. 

Spieszę Cię uspokoić, ponieważ polski rząd z jakichś przyczyn nie chce o takich sprawach mówić, a przynajmniej nie teraz.

Mam w MSWiA znajomego urzędnika nie najniższej rangi, który od dekad zajmuje się tam uchodźstwem i migracją. To, że teraz nagle pół Afryki i Bliskiego Wschodu oświadcza na ukraińsko-polskiej granicy, jakoby „studiowało” na którejś z ukraińskich wyższych uczelni to widzą wszyscy, tym bardziej że ci cwaniacy często albo nie mają żadnych dokumentów, albo mają kserokopię jakiegoś niby swojego dokumentu. Odkąd jest wojna na Ukrainie Polska zrobiła dość skuteczne sito na tych cwaniaków i są odsyłani do krajów pochodzenia w trybie natychmiastowym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie