Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 minut temu, MonikaNJ napisał:

Dlatego może lepiej nie wykrzykiwać kto jest prawdziwy i ile "jest cukru w cukrze".

„Prawdziwym” nigdy tego nie przetłumaczysz. Oni są - na tym forum też - jak to mawiał Max Otto von Stierlitz wyłącznie „typami nordyckimi” (w ich mniemaniu), przy czym „typami” bez wątpienia.

Napisano

Moniko...

Autor tego wiekopomnego dzieła, patrz Jeske-Choiński napisał także, np. Tiara i korona, którą każdemu na serio do lektury polecam.

To, że sto lat temu wpadł na pomysł, jako konserwatysta, że stworzy Poznaj Żyda, to w sumie małe miki- gorsze czy durniejsze twory powstawały i będą powstawać.
Ale dramatem umysłowym jest dla mnie, że wydawca i wznowienie tego antysemickiego rzygu jest powiązane z organizacjami, które są sponsorowane przez wszystkich podatników. Gdyby nie to, mogliby sobie i dla zwolenników wszystko wydawać...

Napisano
Just now, bjar_1 napisał:

To Żydzi mają inne DNA?

Zależy skąd są : kaukascy Aszkenazi(określani jako europejscy) , południowo- europejscy Sefardyjczycy ,itd. Izraelici nie są monolitem; wiara jest wspólnym mianownikiem. Karaimi np. to lud turecki wyznania mojżeszowego. 

Napisano
7 minut temu, bjar_1 napisał:

To Żydzi mają inne DNA?

I tak, i nie.

Im Twoi przodkowie pochodzą z odleglejszych rejonów świata tym wyraźniej widać różnice które są w sumie niewielkie.

Napisano

karpik

Lepiej... część ludzi nie wierzy, że pochodzi od małpy :-)

No bo kto to widział, żeby np potomek husarzy i wyklętych był z małpą...

A w dodatku 95 % DNA mamy wspólnego ze świniami- może to tłumaczy pewne stereotypy zachowania?

Napisano
11 minutes ago, takafura napisał:

I tak, i nie.

Im Twoi przodkowie pochodzą z odleglejszych rejonów świata tym wyraźniej widać różnice które są w sumie niewielkie.

Wybacz ale nie do końca, nie muszą pochodzić z odległych rejonów świata. Przez RP przewaliło się tyle wojen (wschód-zachód, północ -południe); tyle księżniczek (obcych?) zasiadało na naszym tronie i przywiodło ogromny orszak i kolonistów ; zresztą koloniści wszelkim nacji osiedlali się cały czas.

Napisano
22 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Kucharka Konstytucyjna, nie nadająca się nawet do Sądu Okręgowego, gdzie została negatywnie zweryfikowana, właśnie zbudowała sobie willę w podwarszawskiej Jazgarzewszczyznie. Za co? Nie wiadomo. Przyłębska bezprawnie załatwiła sobie na lewo z Manowską utajnienie oświadczenia majątkowego.

Willa kucharki poniżej.

image.thumb.jpeg.180ab39da38227791b0569046bc2bc72.jpeg

Powyżej skutki przedawkowania TVN.

Fakty:

- Cena nieruchomości z foty, położonej pod Warszawą, w zwykłej, wcale nie renomowanej miejscowości, to półtora miliona złotych,

- udowodniono zbrodnię w postaci wzięcia kredytu na 230 tys. złotych  w państwowym banku PKO BP,

- prezes Julia Przyłębska faktycznie wystąpiła o utajnienie jej oświadczenia majątkowego. To praktyka bardzo częsta wśród sędziów, obawiających się np. zemsty świata przestępczego. Nie chodzi bowiem o ukrywanie majątku, ale o sprawy adresowe, związane z bezpieczeństwem.

Ps. Jak to można proste rzeczy zmiksować aby rozpalić wyobraźnię i wywołać święte oburzenie. Szukałem choć jednego uchybienia związanego z pisowską "aferą nr 3456" ale jakoś nie mogę na nic trafić  - sprzedali dom w Poznaniu,  dołożyli, i kupili nieruchomość pod Warszawą.

Napisano
1 minutę temu, MonikaNJ napisał:

Wybacz ale nie do końca, nie muszą pochodzić z odległych rejonów świata. Przez RP przewaliło się tyle wojen (wschód-zachód, północ -południe); tyle księżniczek (obcych?) zasiadało na naszym tronie i przywiodło ogromny orszak i kolonistów ; zresztą koloniści wszelkim nacji osiedlali się cały czas.

Wiem, sam mam sąsiada z Iranu ( firemka w Berlinie, weekendy spędza na wielkopolskiej wsi ).

Dlatego te badania genetyczne aby można jakieś wyciągnąć wnioski związane z migracjami muszą być przeprowadzone na sporej grupie.

Napisano
5 godzin temu, takafura napisał:

Polska zyskała już dziś niezależność od dostaw gazu z Rosji – poinformował w poniedziałek prezes Gaz-Systemu Tomasz Stępień.

Ogłaszamy otwarcie jednej z tłoczni gazu, która będzie tłoczyć gaz z gazociągu Batic Pipe i Terminala LNG w kierunku Małopolski, Podkarpacia i aż pod granice z Ukrainą i Słowacją. Tłocznia gazu jest elementem szerszego planu inwestycyjnego, szerszej strategii dywersyfikacji dostaw gazu do Polski. Budujemy i oddajemy do użytkowania w tym roku 5 toczni.

Oprócz tego oddane zostanie ponad 800 km gazociągów, w tym gazociągi na Ukrainę, na Słowację i do Danii Baltic Pipe.

"Cały ten program inwestycyjny Gaz-Systemy to jest wartość ponad 20 mld zł. Realizujemy go od 2016 r. Dzięki takim obiektom jak ta tłocznia, polska zyskała niezależność od gazu z kierunku wschodniego, czyli z tego kierunku, z którym do tej pory mieliśmy tyle kłopotów, z którego do tej pory Polska brała gaz" - podkreślił Stępień.

Zwrócił uwagę, że zdołano przestawić cały przesył gazu w Polsce. "Na kierunek bramy północnej, z terminala z LNG, z Baltic Pipe. Ta tłocznia pełni centralną rolę w tym przesyle" – stwierdził.

https://www.money.pl/gospodarka/polska-juz-dzis-zyskala-niezaleznosc-gazowa-twierdzi-gaz-system-6762055989390112a.html

Myślałem że to będzie choć drobna sensacja ale widzę że jak fakty nie pasują do lansowanych uparcie bzdur to tym gorzej dla faktów :)

Napisano
46 minutes ago, Czlowieksniegu napisał:

Moniko...

Autor tego wiekopomnego dzieła, patrz Jeske-Choiński napisał także, np. Tiara i korona, którą każdemu na serio do lektury polecam.

To, że sto lat temu wpadł na pomysł, jako konserwatysta, że stworzy Poznaj Żyda, to w sumie małe miki- gorsze czy durniejsze twory powstawały i będą powstawać.
Ale dramatem umysłowym jest dla mnie, że wydawca i wznowienie tego antysemickiego rzygu jest powiązane z organizacjami, które są sponsorowane przez wszystkich podatników. Gdyby nie to, mogliby sobie i dla zwolenników wszystko wydawać...

Drogi Główny Energetyku Yeti 

zgadzam się iż nasze podatki powinny być wydatkowane znacznie sensowniej.

Napisano
19 minutes ago, takafura napisał:

Wiem, sam mam sąsiada z Iranu ( firemka w Berlinie, weekendy spędza na wielkopolskiej wsi ).

Dlatego te badania genetyczne aby można jakieś wyciągnąć wnioski związane z migracjami muszą być przeprowadzone na sporej grupie.

No jeśli chodzi o DNA Irańczyków to jest ono zbieżne z innymi ludami indo-europejskimi , zatem blisko pokrewne z każdym ludem europejskim w tym słowiańskim.  Ariowie do których się odnosimy to właśnie jedno z plemion irańskich.

Napisano
Godzinę temu, takafura napisał:

- Cena nieruchomości z foty, położonej pod Warszawą, w zwykłej, wcale nie renomowanej miejscowości, to półtora miliona złotych,

Za dużo tvpisu? https://www.morizon.pl/nieruchomosci/lesznowola/jazgarzewszczyzna/

A może działeczki sobie kupisz ?https://www.morizon.pl/oferta/sprzedaz-dzialka-piaseczynski-lesznowola-skrajna-7815m2-mzn2040168542

https://www.morizon.pl/oferta/sprzedaz-dzialka-piaseczynski-lesznowola-skrajna-7815m2-mzn2040168542

A może coś starszego, tańszego :) https://jazgarzewszczyzna.nieruchomosci-online.pl/dom-wolnostojacy,z-balkonem/20798212.html

No chyba ,że operujesz cenami z Lasów Państwowych ze słuszną bonifikatą dla znajomków i krewniaczków ;)

Napisano
19 minut temu, szutnik napisał:

Nie mam w ogóle TV "od zawsze" więc kula w płot...

Portretu Kaczyńskiego też nie mam na ścianie w salonie - tak wyprzedzająco piszę gdy widzę dość stereotypowe wstępy.

Nie mam pojęcia ile  zapłacili za dom, może 2,0 a może faktycznie więcej. Byłbym ostrożny z porównywaniem wartości z innymi nie znając powierzchni domu ani działki. Jeden z linków to dom 500 m2 ( chyba sporawy ?) drugi do działka 7 000 m2 ( też mocno dobiega od typowej, tak 8-krotnie)

Ps. Bonifikata w LP nie przysługuje krewniakom ani znajomkom, tylko pracownikom za każdy przepracowany rok i najemcom za każdy rok zamieszkania.

I najważniejsze pytanie: gdzie jest zbrodnia, afera czy choć aferka w tym że kupili jakiś dom gdzieś pod Warszawą ? Bo widzę mistrzostwo w oślizgłych insynuacjach, niedomówieniach, a zero konkretów :)

Napisano
25 minut temu, takafura napisał:

Nie mam w ogóle TV "od zawsze" więc kula w płot...

Więc zapodaj co takiego oglądasz - czytasz , co tak ryje beret....

28 minut temu, takafura napisał:

Ps. Bonifikata w LP nie przysługuje krewniakom ani znajomkom, tylko pracownikom za każdy przepracowany rok i najemcom za każdy rok zamieszkania.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1503562,1,lasy-ktore-politykom-sie-klaniaja.read

ale to było dawno i nieprawda :)

• Tak trzymać 2
Napisano
3 godziny temu, MonikaNJ napisał:

Dlatego może lepiej nie wykrzykiwać kto jest prawdziwy i ile "jest cukru w cukrze".

Tak bez przesady ale jakieś 15 lat temu na tym forum proponowałem  tym najprawdziwszym z najprawdziwszych ( co to i wilka na dupie dali sobie zrobić albo  kotwicę PW) zrobienie testu DNA, jakoś z czasem wyginęli. Albo im test wyszedł nie po ichniemu i zrobili skok na linę, albo powietrze z nich zlazło. Celował tu w tym niejaki GrubyRychu, taka gruba szmata co to z tomkiem, kryminalistami wąsikiem i tym alkoholikiem z metra ciętym co robi na szefa MSW się kumplował, a uj.. bano  go za to  iż w czasie pracy sobie, ze służbowego kompa, tu na forumie po userach jeździł.

Napisano (edytowane)
21 minut temu, fala napisał:

Tak bez przesady ale jakieś 15 lat temu na tym forum proponowałem  tym najprawdziwszym z najprawdziwszych ( co to i wilka na dupie dali sobie zrobić albo  kotwicę PW) zrobienie testu DNA, jakoś z czasem wyginęli. Albo im test wyszedł nie po ichniemu i zrobili skok na linę, albo powietrze z nich zlazło. Celował tu w tym niejaki GrubyRychu, taka gruba szmata co to z tomkiem, kryminalistami wąsikiem i tym alkoholikiem z metra ciętym co robi na szefa MSW się kumplował, a uj.. bano  go za to  iż w czasie pracy sobie, ze służbowego kompa, tu na forumie po userach jeździł.

Ale ty masz chody, że tyle lat tolerują kogoś, kto nie ma zielonego pojęcia w żadnej dziedzinie związanej z tematyką forum...

Edytowane przez Tyr
Napisano
11 godzin temu, szutnik napisał:

Więc zapodaj co takiego oglądasz - czytasz , co tak ryje beret....

To jest ta merytoryczna odpowiedź jaką zbrodnię czy machloję popełnili Przyłębscy :)

Przyzwyczaiłem sie do takich argumentów ze strony światłych, europejskich, tolerancyjnych, mądrych i wykształconych.

Na razie jedyny fakt to że kupili dom pod Warszawą. I coś jeszcze ?

Napisano

takafura

"prezes Julia Przyłębska faktycznie wystąpiła o utajnienie jej oświadczenia majątkowego. To praktyka bardzo częsta wśród ...."

Problemy są, przynajmniej, trzy...

Pierwszy, że przewodnia partia narodu wraz z przydawkami, w 2016 wprowadziła przepisy o jawności majątków sędziów.. Poparte to było hucznymi wystąpieniami, że wreszcie będzie pełna jawność i takie tam...- dotyczyło to jak najbardziej sędziów TK, z którymi pomysłodawcom nie bardzo było po drodze...

Po czym ni z gruszki ni z pietruszki, majątek żony TW Wolfgang i majątki pięciu innych sędziów TK. Fakt, zgodnie z przepisami, one to umożliwiają

" art. 87 ustawy o ustroju sądów powszechnych, zgodnie z którym, oświadczenie majątkowe sędziego można objąć klauzulą zastrzeżone, jeżeli ujawnienie informacji mogłoby powodować zagrożenie dla składającego oświadczenie lub osób dla niego najbliższych."

Ma pomysł, co się nagle stało, że te 6 osób spełnia powyższe? Nagle, czyli w 2022, bo widać wcześniej ujawnienie nie stanowiło problemu...

Drugi- nikt nie ukrywa, że TK "działa"* na zlecenia polityczne przewodniej partii narodu, czy prezesa dokładnie. Sprawdź, na czym polega trybunalska zamrażarka i w jakich sytuacjach wyroki wyskakują.
Może "coś" jest na rzeczy w "śledztwie" dotyczących różnych towarzysko-służbowych układów, które wyszły przy okazji oświadczenia majątkowego...

Trzeci- to już bardziej z oświadczenia wynika...

"Nie posiadamy żadnych innych nieruchomości, w szczególności na terenie Warszawy"

Gdzie w tle jest zapewne pobierany przez żonę TW Wolfgang świadczenie na wynajem przez nią mieszkania przy Al. Szucha w Warszawie, które kilka lat temu kosztowało TK ok 5 tys miesięcznie, a przysługiwało z racji nieposiadania w stolicy mieszkania- standardowo podobnież mieszkała w... Berlinie.

* jeśli w ogóle działa, patrząc na dramatyczny spadek rozpatrzonych spraw i wydanych wyroków..

Napisano
2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Problemy są, przynajmniej, trzy...

Pierwszy, że przewodnia partia narodu wraz z przydawkami, w 2016 wprowadziła przepisy o jawności majątków sędziów.. Poparte to było hucznymi wystąpieniami, że wreszcie będzie pełna jawność i takie tam...- dotyczyło to jak najbardziej sędziów TK, z którymi pomysłodawcom nie bardzo było po drodze...

Po czym ni z gruszki ni z pietruszki, majątek żony TW Wolfgang i majątki pięciu innych sędziów TK. Fakt, zgodnie z przepisami, one to umożliwiają

" art. 87 ustawy o ustroju sądów powszechnych, zgodnie z którym, oświadczenie majątkowe sędziego można objąć klauzulą zastrzeżone, jeżeli ujawnienie informacji mogłoby powodować zagrożenie dla składającego oświadczenie lub osób dla niego najbliższych."

Ma pomysł, co się nagle stało, że te 6 osób spełnia powyższe? Nagle, czyli w 2022, bo widać wcześniej ujawnienie nie stanowiło problemu...

Ja w sumie odnosiłem sie do zupełnie innej sprawy a mianowicie przedstawiania kupna domu pod Warszawą jako kolejnej afery, defraudacji, oszustwa - sam nie wiem czego bo insynuacje były mgliste i jednocześnie bardzo histeryczne.

Na pytanie gdzie jest afera pada bardzo kulturalna  odpowiedź o zrytym berecie. Ale ja to jestem niby ten cham i fanatyk ;)

A co do niechęci ujawniania nowego adresu zamieszkania to serio Cię to dziwi ? Nie było nic w Twoich mediach o hejcie jaki spotkał Przyłębskich w Berlinie ? Może sobie jednak wygooglasz ?

Ps. Moja bliska krewna orzeka w sprawach gospodarczych, nikt w bloku ( nawet niańka) nie ma pojęcia o jej pracy, na drzwiach ma jeszcze tabliczkę z panieńskim nazwiskiem.

Napisano
W dniu 25.04.2022 o 17:01, Czlowieksniegu napisał:

978580-352x500.jpg

A tak z ciekawości... Czym się różni od grossa, grabowskiego, enlgenking, tokarczuk i pokłosiów, klerów i wymieniać by można w nieskończoność?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie