Skocz do zawartości

Olga Tokarczuk z literackim Noblem

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Balans pisałem o tym nie raz a przykłady są w naszej historii.

Co do pani Olgi, to przed wojną takie indywiduum, za szkalowanie za granicą dobrego imienia rodaków i kraju, nie miałoby szans na spokojne życie w Polsce. Komunizm i faszyzm wszystko zmienił. 

• Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
7 godzin temu, balans napisał:

Poglądy Olgi Tokarczuk mogą budzić kontrowersje, jako momentami chyba zbyt radykalne, ale ma u mnie wielkiego plusa za walkę o ochronę przyrody. Na przykład w obronie Puszczy Karpackiej przed BANDYCKĄ wycinką.

https://rzeszow.onet.pl/nie-pomoglo-wsparcie-olgi-tokarczuk-wkrotce-ma-ruszyc-wycinka-czesci-puszczy/3ebb9lj

No to się kobita spóźniła o jakieś dwa wieki. Puszcza w Karpatach przestała istnieć gdzieś w początku XIX wieku, ostały się nieliczne starodrzewia tam, gdzie nie było technicznych możliwości ich eksploatować.

Napisano
8 minut temu, Erih napisał:

No to się kobita spóźniła o jakieś dwa wieki. Puszcza w Karpatach przestała istnieć gdzieś w początku XIX wieku, ostały się nieliczne starodrzewia tam, gdzie nie było technicznych możliwości ich eksploatować.

Właśnie się za te nieliczne starodrzewia biorą, zamiast je chronić dla potomnych.

Napisano
7 minut temu, balans napisał:

Właśnie się za te nieliczne starodrzewia biorą, zamiast je chronić dla potomnych.

Majaczenia "ochroniarzy". Co to chcieli wpisać kilka tysięcy drzew na listę zabytków przyrody, a po weryfikacji zabytkami okazało się nieco powyżej setki.

Tak naprawdę, chodzi o stworzenie albo jednego dużego rezerwatu przyrody, albo kilku, może kilkunastu małych. A całe pieprzenie o "puszczy karpackiej" to zwykła propaganda.

Napisano

Był las nie było nas, będzie las nie będzie nas.

Niektórzy wierzą, że to Bozia dała nam przyzwolenie aby wyciąć i wystrzelać wszystko. A skutki są coraz bardziej widoczne, tym bardziej, że świat już jest beznadziejnie przeludniony, a będzie tylko gorzej...

Napisano
7 minut temu, balans napisał:

Był las nie było nas, będzie las nie będzie nas.

Niektórzy wierzą, że to Bozia dała nam przyzwolenie aby wyciąć i wystrzelać wszystko. A skutki są coraz bardziej widoczne, tym bardziej, że świat już jest beznadziejnie przeludniony, a będzie tylko gorzej...

No to poświęć się nauczaniu Murzynów używania prezerwatyw, oraz tłumaczeniu Chińczykom, że ichnia tradycyjna medycyna to stek bzdur. Takie działanie faktycznie by przyniosło korzyść przyrodzie.

Napisano
1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

les- kolejny dzień proszę, abyście podali gdzie OT kłamie i/lub szkaluje naszą socjalistyczną Ojczyznę. I, nie że jestem zdziwiony, ale się przykładów nie doczekałem.

Nie wiem o co konkretnie pytasz. W jakim medium OT paplała dyrdymały na nasz temat? Chodzi o podanie tytułu, czy fragmentu wypowiedzi naszej kochanej noblistki?

Napisano
4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Znaczy się zastrzelić mieszkańców i turystów... Proste? Że też jeszcze na to nie wpadli..., dziwne.

EOT

Można stawiać fragmentaryczne płoty ( nie grodząc jednak setek dróg, rzek i rzeczek), można opóźniać konieczną acz niepopularną ( u nas - Helmuty co roku 200 tys. odstrzeliwują) redukcję sanitarną dzików, rysować kolorowe mapki ze strefami, wysyłać SMS z alertami.

A najlepiej ignorować fakty ( stłuc termometr, nie będzie gorączki) i uciec w groteskę sugerując strzelanie do ludzi.

Napisano
3 godziny temu, balans napisał:

Zapewne jako inż. leśnik, jak wielu z was acz pewnie na szczęście nie wszyscy, patrząc na las, który był zresztą przewidziany na Park Narodowy, widzisz jedynie pieniądze za srajtaśmę i zapałki. Był już taki jeden co się zamachnął na Park Narodowy, ale długo się nie nacieszył...

Mamy jako Lasy Państwowe przychody ponad 10 mld zł i utworzenie kolejnego PN na powierzchni 3 promili lasów gospodarczych  nie daje nam spać... Serio ? Nawet nie wiesz kto realnie blokuje powstanie nowych PN.

Zresztą już napisałeś ca ja o tym myślę i sam skomentowałeś swoje słowa - to taki intelektualny samogwałt ale jak to wolisz  zamiast dyskusji.

Napisano
3 godziny temu, fala napisał:

Koloman, wgryź się w temat i zobacz kiedy powstały te przekłady.

No właśnie, kiedy?

Bo Nobla dostał w 1905 roku

Napisano
14 godzin temu, takafura napisał:

Mamy jako Lasy Państwowe przychody ponad 10 mld zł i utworzenie kolejnego PN na powierzchni 3 promili lasów gospodarczych  nie daje nam spać... Serio ? Nawet nie wiesz kto realnie blokuje powstanie nowych PN.

Problem w tym, że Wy traktujecie lasy jako FABRYKĘ produkującą drewno, a nie jako dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe. Dla Was liczy się tylko kasa, a po Was tylko potop. A przy takiej polityce nie liczy się zupełnie to, że Polska pod względem ilości lasów należy [procentowo] do najmniej zalesionych krajów w Europie. Do tego te nasze lasy są w większości młode i bardzo młode, bo już prawie wszystko co było wartościowe, to w tych lasach wycięliście. To stąd ten zamach na Parki narodowe i te lasy, w których zachowało się jeszcze trochę starodrzewia. Hipokryzja do kwadratu!

Napisano

Z tym się zgodzę - LP prowadzą rabunkową gospodarke leśną, jak za okupacji. Klasyką są autostrady w lasach, żeby było wygodniej dojechać, no a potem maszyny w ruch!

Napisano

Patrząc na te % to większość krajów europejskich mieści się w przedziale od 30 do 40 procent. Czy Polska wygląda aż tak tragicznie na tle Europy?

Adnotacja 2019-12-13 125125.png

Napisano

les

" Nie wiem o co konkretnie pytasz. W jakim medium OT paplała dyrdymały na nasz temat? Chodzi o podanie tytułu, czy fragmentu wypowiedzi naszej kochanej noblistki?"

Znaczy się miałem rację i zabrakło argumentów czy też przykładów, że OT kłamała?

Napisano
37 minut temu, brodkasz napisał:

Patrząc na te % to większość krajów europejskich mieści się w przedziale od 30 do 40 procent. Czy Polska wygląda aż tak tragicznie na tle Europy?

W krajach UE zajmujemy 16 miejsce, to dobry wynik? Pomijając już wiek naszych lasów i to, że są kraje takie jak UK, Irlandia, Belgia czy Holandia, gdzie lasów prawie nie ma, bo zostały wycięte jeszcze w średniowieczu.

Napisano
5 minut temu, balans napisał:

W krajach UE zajmujemy 16 miejsce, to dobry wynik? Pomijając już wiek naszych lasów i to, że są kraje takie jak UK, Irlandia, Belgia czy Holandia, gdzie lasów prawie nie ma, bo zostały wycięte jeszcze w średniowieczu.

Tak masz rację ale różnica jest do 6% oczywiście nie licząc Finlandii, Szwecji i Słowenii które jak sam wiesz odstają mocno od Europy. Czy 6% to taka kolosalna różnica. 

Napisano
19 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

les

" Nie wiem o co konkretnie pytasz. W jakim medium OT paplała dyrdymały na nasz temat? Chodzi o podanie tytułu, czy fragmentu wypowiedzi naszej kochanej noblistki?"

Znaczy się miałem rację i zabrakło argumentów czy też przykładów, że OT kłamała?

Dalej wiercisz temat ?  Nie kłamała a przejaskrawiła, można to tłumaczyć tym że to pisarka i to takie zboczenie zawodowe. To że dodała niewolników cóż po prostu ją poniosło ? 

Napisano

brodkasz- nie, nie wiercę... Kliku Użytkowników Forum wespół zespół z częścią mediów i "elyt" politycznych zarzuciło OT, że mówiąc o kolonizatorach, mordercach, niewolnikach, itp nie tylko mijała się z prawdą, ale i Polskę szkalowała. Więc staram się dowiedzieć, w którym miejscu i jak. Może, po prostu, czegoś z historii Polski nie wiem, albo ze złych lektur się z tą historią zapoznawałem...

PS Bo w odpowiedzialność za słowa i odwagę cywilną już nie wierzę...- mam na myśli, oczywista oczywistość, krytykantów OT...

Napisano
1 minutę temu, Czlowieksniegu napisał:

brodkasz- nie, nie wiercę... Kliku Użytkowników Forum wespół zespół z częścią mediów i "elyt" politycznych zarzuciło OT, że mówiąc o kolonizatorach, mordercach, niewolnikach, itp nie tylko mijała się z prawdą, ale i Polskę szkalowała. Więc staram się dowiedzieć, w którym miejscu i jak. Może, po prostu, czegoś z historii Polski nie wiem, albo ze złych lektur się z tą historią zapoznawałem...

PS Bo w odpowiedzialność za słowa i odwagę cywilną już nie wierzę...- mam na myśli, oczywista oczywistość, krytykantów OT...

Tak jednak przejaskrawienie też jest niebezpieczne i powoduje pewien oddźwięk w świecie. Ktoś może źle zrozumieć i nie brać pod uwagę że to literatka i koloryzowanie to jej zawód ?  A w tedy czy coś takiego nie będzie "szkalowaniem" (oczywiście trochę przejaskrawiłem) ?   

Napisano

Po co mówić ciągle prawdy które są już ogólnie znane. Wszyscy musimy się zgodzić z tym że w czasie wojny działy się straszne rzeczy i każdy z nasz nie wie jak by się w tedy zachował. Obciążać naszych rodaków, nazywać ich mordercami łatwo przez usta przechodzi gdy siedzi się przed monitorem komputera. W tamtych czasach większość z obecnie żyjących zachowała by się pewnie gorzej ( podejrzewam oczywiście, patrząc na obecne społeczeństwo) 

Dlatego rozdrapywanie ciągłe tych spraw niczemu nie służy. Czy Francuz odbierając taką nagrodę opowiadał by jak Francja kolaborowała z Niemcami w czasie wojny. Czy Polak gdy ma okazję przemawiać na arenie międzynarodowej nie powinien Polski która go wychowała i wyedukowała chwalić. Nie mówię by kłamał, koloryzował czy ubarwiał, mówił po prosto to co jest dobre u nas. Czy nie lepiej by to wyglądało i nie lepiej służyło narodowi. 

Tylko że to się tak nie sprzeda, za to nie pochwalą w świecie ?  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie