Skocz do zawartości

Olga Tokarczuk z literackim Noblem

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
16 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Nigdzie nie napisałem o 10 tysiącach, to raz

Nie, nie napisałeś tylko zacytowałeś Balansa, ja się tylko do tego odniosłem.

Tyle, że ominąłeś Austro-Węgry,

To nam daje jeszcze większą liczbę Ukraińców. 

Trzy- idziesz w kolejne uproszczenie, że zamordowani zostali wszyscy lub niemal wszyscy, którzy byli w kontrze do ukraińskiego podziemia.

Gdzie napisałem że zamordowani zostali wszyscy przeciwnicy ukraińskiego podziemia?  Stwierdziłem tylko że: 

1 godzinę temu, brodkasz napisał:

zamordowanych to jest 1 na 2200 lub 4200 osób

• Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Patrz pan, profesor a mądrze prawi. Całkowicie z nim się zgadzam. Pluć na własny kraj, to żadna odwaga ale powiedzieć kilka słów prawdy w oczy szwedzkich darczyńców, och to taka odważna nasza pani Olga nie jest. 

Napisano
W dniu 19.12.2019 o 22:42, Erih napisał:

Ukraińska Republika odmówiła przyjmowania przesiedleńców.Większość deportowano w odległe rejony Polski. Alternatywą była czystka etniczna.

Dobra, skoro lubisz się czepiać , to chodziło o preludium do akcji Wisła. W latach 1944-46 wysiedlono do ZSRR ok. pół miliona ludności wyznania grekokatolickiego i unickiego( kryterium "ukraińskości " ? ) z tego ok. 80-100 tyś.  " dobrowolnie" ( jak spalisz chałupy , to i chęć emigracji rośnie ) . Do jednego wora wrzucano Łemków, Bojków, Rusinów, Tutejszych i wielu innych , którzy po krótkim pobycie na Ukrainie rozpoczęli budowę dobrobytu na Kołymie( Sołżenicyn może ich nie kochał ale opisał to dosyć dokładnie )

Bądź więc łaskaw i nie pitol głupot oficjalnej propagandy , bo obecnie zamieszkuje teren , na którym pacyfikacji i przymusowych wysiedleń do ZSRR było bez liku, a trudno Roztocze uzasadnić Wołyniem.

Zaraz pewnie odezwie się kol. Balans, który "wyjedzie " z Wołyniem, jakby można jedną zbrodnie uzasadniać drugą i bawić się w mierzenie , która była bardziej zbrodnicza.

Napisano

Szutnik, a to UPA działała jedynie na Wołyniu?

Poza tym, wymiana ludności po DWS była raczej normą.

O tym że Ukraińcy którzy zostali deportowani, często gęsto wracali przez fikcyjną granicę i prosili się o przesiedlenie gdziekolwiek, też już tu było.

Tak mi sorry, ale to właśnie Ukraińcy byli sprawcami krwawego zamieszania na tych terenach - i powinni się cieszyć, że tylko na przesiedleniu się skończyło. I nie ma racji Balans, pisząc że nie mieliśmy tradycji czystek etnicznych - przyparci do ściany, mogliśmy się do nich niestety6 posunąć. Patrz przykład Burego.

Napisano
56 minut temu, szutnik napisał:

bo obecnie zamieszkuje teren , na którym pacyfikacji i przymusowych wysiedleń do ZSRR było bez liku, a trudno Roztocze uzasadnić Wołyniem.

Ale nie powiesz, że Roztocze, szczególnie to południowe bylo bezpieczne.

Wysiedlenia na Roztoczu można uzasadnić Roztoczem, nie potrzeba było do tego Wołynia.

http://na.horyniec.info/mord-dokonany-przez-bandy-ukrainskie-w-nowinach-horynieckich/

I jeszcze wiele innych miejscowości.

SDC10445.JPG

Napisano

Jaki piękny eufemizm - "wymiana" ? Na 17 września też znaleźli taki ładny... Pod nosem mam Otrocz , jedną z wielu wsi https://www.apokryfruski.org/kultura/, z której wywieziono w nieznane ( ale zimne ) 2/3 ludności , sprowadzonej z Rusi Białej jeszcze w XVI w. przez ród Tęczyńskich, a którym to Zamoyski ( pewnie miłośnik multikulti ? ) ufundował cerkiew.

Na tych , jak piszesz terenach nie było krwawego zamieszania, no może po za odwetem strony polskiej za Wołyń. Zawsze łatwiej bić słabszego. No chyba ,że postulaty delegacji tzw. Ukraińców uznasz za zamieszanie 

• nie zamierzają opuszczać ziem zamieszkiwanych od wieków;
  • są obywatelami polskimi i oczekują traktowania zgodnego z Konstytucją RP;
  • domagają się równości w dostępie do reformy rolnej;
  • domagają się swobód religijnych;
  • domagają się otwarcia szkół z ukraińskim językiem nauczania;
  • domagają się zezwolenia na reaktywację ukraińskiego ruchu spółdzielczego;
  • proszą o zgodę na założenie ukraińskiej partii demokratycznej;
  • proszą o amnestię dla „przestępców politycznych”.

Rząd zobowiązał się do realizacji większości postulatów po zakończeniu akcji.

Napisano
21 minut temu, Koloman napisał:

Ale nie powiesz, że Roztocze, szczególnie to południowe bylo bezpieczne.

Wysiedlenia na Roztoczu można uzasadnić Roztoczem, nie potrzeba było do tego Wołynia.

http://na.horyniec.info/mord-dokonany-przez-bandy-ukrainskie-w-nowinach-horynieckich/

I jeszcze wiele innych miejscowości.

SDC10445.JPG

Nie było .  Marne i nie pełne ale zawsze https://www.apokryfruski.org/kultura/ , o ile dopuszczasz do wiadomości wersję drugiej strony ?  Prawie pod każdą wioską coś takiego znajdziesz ( ale prawie zawsze bez tablicy ? ) 

Dlatego takimi sprawami powinni zajmować się historycy a nie emocjonalne kaleki , które w imię tzw. sprawiedliwości ( zawsze po naszej stronie ? ) gotowi rozpętać kolejną wojnę.

Napisano
8 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Zwolennicy płaskiej Ziemi i spisku reptilian byli odpowiedzią na Balansa " Pewnie większość"... na co ani dowodów nie ma, ani wg mnie nie jest prawdą.

Na co też dowodów nie masz...

Napisano
3 godziny temu, szutnik napisał:

Zaraz pewnie odezwie się kol. Balans, który "wyjedzie " z Wołyniem, jakby można jedną zbrodnie uzasadniać drugą i bawić się w mierzenie , która była bardziej zbrodnicza.

Jak w ogóle można przyrównać deportacje Ukraińców, do okrutnych zbrodni na Polakach na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Podczas deportacji nikt nie nabijał małych Ukraińców na sztachety w płocie, nie rozcinał brzuchów ciężarnym Ukrainkom, ani nie rżnął piłami ukraińskich chłopów. Nie podobało im się w Polsce, to do widzenia. Polaków, Niemców i wielu innych też wtedy masowo deportowano z terenów ich zamieszkania i nikt tego nie nazywa zbrodnią, ale najwyżej krzywdą lub niesprawiedliwością.

Napisano

Noblistka błysnęła. Cieszy się, że ten kraj w środku Europy nie ma potencjału w ropie, węglu i przemyśle a ma potencjał w literaturze;)

Napisano

Nie ma co bić piany. Zawsze będzie grupa syjonofili, którzy będą przyklaskiwać antypolskim zachowaniom i nagradzać podobne wątpliwej jakości zachowania i arcydzieła , jakkolwiek parszywe by one nie były dla Polski , ale na szczęście zawsze istniała i będzie istnieć normalna większość  która takie postępowanie uznaje za naganne. Tutaj żadne argumenty nie dotrą do antypolskich zwolenników tej pożal się boże noblistki. Rozmawiałem kiedyś z nieżyjącym już warszawskim weteranem , który powiedział mi że istnieje pewne grupa ludzi do których słowo mówione i pisane nigdy nie docierało, ale docierała do nich  kulka z ołowiu lub kostka brukowa , a jego koledzy pamiętali jeszcze  czasy kiedy kobietom za podobne ekscesy golono głowy na łyso.  Dzisiaj czasy mamy takie że antypolskie poglądy dają nagrody, sporo antypolskich specjalistów i różnej maści cwaniaków zwietrzyło swoje 5 minut i różnej maści robactwo wypłynęło na salony. W żadnym innym kraju przy normalnie prowadzonej polityce było by to nie do pomyślenia,  ale jak śpiewała pewna pani "nic nie może wiecznie trwać".

f.jpg

Napisano
51 minut temu, Sowa74 napisał:

Rozmawiałem kiedyś z nieżyjącym już warszawskim weteranem

Weteran  od Dirlewangera 

Napisano
2 godziny temu, fala napisał:

Weteran  od Dirlewangera 

Jak zwykle wypróżnił siię ze swoimi "przemyśleniami"  żałosny moralista, geniusz intelektu, Himalaje dowcipu.

Człowieku, jak nie możesz wytrzymać i chcesz pisać jak zwykle swoje mentorskie dyrdymały to bierz wegiel albo Stoperan - w telewizji (nie reżimowej) polecają.

A jak nie, to włóż głowę do sedesu i spuść wodę - podobno też pomaga.

Napisano

Koloman, nie będę ci doradzał gdzie masz łeb wsadzać  , jeśli już to cokolwiek wsadź do łba aby wypełnić pustkę.Może tak jak radził "weteran" "ołowiu kulka" ? Co wy zrobicie jak już pozbędziecie się żydów, innowierców, tęczowych,  ect. ect... ? pewnie podzielicie się na pół i wtedy sobie do gardeł skoczycie....

Napisano

" już pozbędziecie się żydów, innowierców, tęczowych "

Się nie da... Jakaś część naszych współobywateli ma ślad krwi żydowskiej w sobie, nie tylko jej z resztą.

Się nie da... Jakaś część środowisk "patriotycznych" to różnej maści poganie lub przedsoborowi. Już sobie do gardeł skaczą.

Się nie da... Ale to akurat statystyka się kłania- przecież sam siebie nie będą wyganiać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie