Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wolność to szacunek do siebie, ale i innych. Robienie chlewu"bo to wolnosc" to zwykła anarchia, albo wręcz chamski egoizm. A jednoczenie się tylko wobec nieszczęścia, wypadków itd. to za mało na patriotyzm i umiejętność życia w społeczeństwie

Napisano
23 godziny temu, formoza58 napisał:

Fajna sprawa, Bogdan . Ja dla odmiany, pól dnia do wieczora odwiedziłem Wojskowe Powązki, jak co rok... Pięknie tam jest, refleksyjnie, cicho i spokojnie, nie słychać  wrzasku i wycia patohistoryków " je...czy, czrodziejów , zaklinaczy" .  Miłe, ze sporo mlodzieży było, zachowujacej sie jak obyczaj w tym osobliwym miejscu nakazuje bardzo godnie i dorośle. 

Pozdrawiam

My w ubiegłym roku wybraliśmy się na Powązki, chociaż to bardziej w okolicy 1 listopada. 

powązki.jpg

Napisano

Wracając do Święta Niepodległości...

Kilka lat temu zaprosiliśmy powstańca, by z tej okazji zasadził dęba.

Dąb rośnie i jest pamiątka .

pow.jpg

Napisano
1 godzinę temu, kapuchy napisał:

wolność to szacunek do siebie, ale i innych. Robienie chlewu"bo to wolnosc" to zwykła anarchia, albo wręcz chamski egoizm. A jednoczenie się tylko wobec nieszczęścia, wypadków itd. to za mało na patriotyzm i umiejętność życia w społeczeństwie

Oczywiście. Trzeba jednak pamiętać że ludzie są różni. W szerokim tego słowa znaczeniu. Trzeba próbować edukować by wolność nie była pojmowana jako robienie "chlewu". Kolejna sprawa to to, że mamy dużo kompleksów.

Napisano

https://www.pap.pl/aktualnosci/premier-donald-tusk-przeszedl-planowy-zabieg-medyczny

Centrum Informacyjne tego nierządu poinformowało, że ryży przeszedł planowy zabieg medyczny. Według informacji premier wróci do pełnienia obowiązków służbowych w najbliższą środę (tj. dziś). W komunikacie nie podano żadnych bliższych szczegółów.

Tymczasem, są już przecieki (z dobrych i wiarygodnych źródeł), że u jego prawdopodobnie wycięli cześć pamięci, żeby nie pamiętał, co mówił o Trumpie..  🤔

• Słabe 2
Napisano
53 minuty temu, Spirit of Warsaw napisał:

https://www.pap.pl/aktualnosci/premier-donald-tusk-przeszedl-planowy-zabieg-medyczny

Centrum Informacyjne tego nierządu poinformowało, że ryży przeszedł planowy zabieg medyczny. Według informacji premier wróci do pełnienia obowiązków służbowych w najbliższą środę (tj. dziś). W komunikacie nie podano żadnych bliższych szczegółów.

Tymczasem, są już przecieki (z dobrych i wiarygodnych źródeł), że u jego prawdopodobnie wycięli cześć pamięci, żeby nie pamiętał, co mówił o Trumpie..  🤔

Za to ciekawe, gdzie, lub komu Anżej Spałacu wsadził palec? 😉

Napisano
Godzinę temu, Spirit of Warsaw napisał:

A taki się Pan wydawał merytoryczny…

M.

Napisano (edytowane)
17 minut temu, beaviso napisał:

A taki się Pan wydawał merytoryczny…

M.

Niczym Antoni. Klasa jenota.

Edytowane przez fala
Napisano
W dniu 12.11.2024 o 08:14, MonikaNJ napisał:

...Co to znaczy być prawdziwą Europejką? To można być nieprawdziwą? Ten przymiotnik to chyba jakiś fetysz dla tych na prawo. 

A Koleżanka z gw czy kl? Ministra ..edukacji?  🤔

Napisano

„Jestem Polakiem, bo mi się tak podoba. To moja ściśle prywatna sprawa, z której nikomu nie mam zamiaru zdawać relacji, ani wyjaśniać jej, tłumaczyć, uzasadniać. (...) 

Gdyby jednak przyszło do uzasadnienia swej narodowości, a raczej narodowego poczucia, to jestem Polakiem dla najprostszych, niemal prymitywnych powodów przeważnie racjonalnych, częściowo irracjonalnych, ale bez »mistycznej« przyprawy. 
Być Polakiem – to ani zaszczyt, ani chluba, ani przywilej. 
To samo jest z oddychaniem. 
Nie spotkałem jeszcze człowieka, który jest dumny z tego, że oddycha.

Polak – bo się w Polsce urodziłem, wzrosłem, wychowałem, nauczyłem, bo w Polsce byłem szczęśliwy i nieszczęśliwy, bo z wygnania chcę koniecznie wrócić do Polski, choćby mi gdzie indziej rajskie rozkosze zapewniono. (...)

Polak – bo mi tak w domu rodzicielskim po polsku powiedziano. Bo mnie tam polską mową od niemowlęctwa karmiono; bo mnie matka nauczyła polskich wierszy i piosenek; bo gdy przyszedł pierwszy wstrząs poezji, to wyładował się polskimi słowami; bo to, co w życiu stało się
najważniejsze – twórczość poetycka – jest nie do pomyślenia w żadnym innym języku, choćbym nim jak najbieglej mówił.

Polak – bo po polsku spowiadałem się z niepokojów pierwszej miłości i po polsku bełkotałem o Jej szczęściu i burzach.

Polak dlatego także, że brzoza i wierzba są mi bliższe niż palma i cyprys, a Mickiewicz i Chopin drożsi, niż Szekspir i Beethoven. Drożsi dla powodów, których znowu żadną racją nie potrafię uzasadnić.

Polak – bo przejąłem od Polaków pewną ilość ich wad narodowych.

Polak – bo moja nienawiść dla faszystów polskich jest większa, niż faszystów innych narodowości. I uważam to za bardzo poważną cechę mojej polskości.

Ale przede wszystkim – Polak dlatego, że mi się tak podoba.”

z poematu „My, Żydzi polscy” Juliana Tuwima.

• Tak trzymać 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, MonikaNJ napisał:

„Jestem Polakiem, bo mi się tak podoba. To moja ściśle prywatna sprawa, z której nikomu nie mam zamiaru zdawać relacji, ani wyjaśniać jej, tłumaczyć, uzasadniać. (...) 

Gdyby jednak przyszło do uzasadnienia swej narodowości, a raczej narodowego poczucia, to jestem Polakiem dla najprostszych, niemal prymitywnych powodów przeważnie racjonalnych, częściowo irracjonalnych, ale bez »mistycznej« przyprawy. 
Być Polakiem – to ani zaszczyt, ani chluba, ani przywilej. 
To samo jest z oddychaniem. 
Nie spotkałem jeszcze człowieka, który jest dumny z tego, że oddycha.

Polak – bo się w Polsce urodziłem, wzrosłem, wychowałem, nauczyłem, bo w Polsce byłem szczęśliwy i nieszczęśliwy, bo z wygnania chcę koniecznie wrócić do Polski, choćby mi gdzie indziej rajskie rozkosze zapewniono. (...)

Polak – bo mi tak w domu rodzicielskim po polsku powiedziano. Bo mnie tam polską mową od niemowlęctwa karmiono; bo mnie matka nauczyła polskich wierszy i piosenek; bo gdy przyszedł pierwszy wstrząs poezji, to wyładował się polskimi słowami; bo to, co w życiu stało się
najważniejsze – twórczość poetycka – jest nie do pomyślenia w żadnym innym języku, choćbym nim jak najbieglej mówił.

Polak – bo po polsku spowiadałem się z niepokojów pierwszej miłości i po polsku bełkotałem o Jej szczęściu i burzach.

Polak dlatego także, że brzoza i wierzba są mi bliższe niż palma i cyprys, a Mickiewicz i Chopin drożsi, niż Szekspir i Beethoven. Drożsi dla powodów, których znowu żadną racją nie potrafię uzasadnić.

Polak – bo przejąłem od Polaków pewną ilość ich wad narodowych.

Polak – bo moja nienawiść dla faszystów polskich jest większa, niż faszystów innych narodowości. I uważam to za bardzo poważną cechę mojej polskości.

Ale przede wszystkim – Polak dlatego, że mi się tak podoba.”

Do kogo Ty chcesz się dobić? 

Dla tych betonowych łbów, każdy kto nie za piss i nie przytakuje ich poglądom to niepolak, zdrajca, pedał i komuch. Z automatu, bez weryfikacji i udziału górnych partii ciała. 

Mają dziw i pretensje, gdy nie mówi się niemiec na nazistów, bo przecież "jeden człowiek nie mógł omamić lwiej części narodu" a są teraz tymi niemcami- zaślepieni z nienawiści i bezrefleksyjni.

Edytowane przez karpik
Napisano
9 minutes ago, karpik napisał:

Do kogo Ty chcesz się dobić? 

Dla tych betonowych łbów, każdy kto nie za piss i nie przytakuje ich poglądom to niepolak, zdrajca, pedał i komuch. Z automatu, bez weryfikacji i udziału górnych partii ciała. 

Mają dziw i pretensje, gdy nie mówi się niemiec na nazistów, bo przecież "jeden człowiek nie mógł omamić lwiej części narodu" a są teraz tymi niemcami- zaślepieni z nienawiści i bezrefleksyjni.

Miałam już nic nie pisać , fakt szkoda czasu i zniszczony fajny temat. Ten fragment z Tuwima to tak, ponieważ ładny.

• Super 1
Napisano
3 godziny temu, MonikaNJ napisał:

...Ten fragment z Tuwima to tak, ponieważ ładny.

Ojciec Eliasz powiedział do Anzelma: Wszyscy jesteśmy agentami, chodzi tylko o to czyimi: Boga czy szatana?

Roman Brandstaetter, też Żyd..

P.S.: Oczywiście też pozdrawiam.

Napisano
27 minutes ago, bjar_1 said:

Słaby ten rap...

Mam lepszy:

Hoże dziewczę płacze, 
Konik nóżką grzebie, 
Polacy od wieków 
Twardzi są. Dła siebie.

Francuz Francuzowi 
Funduje ślimaka, 
A Polak najchętniej 
Podgryza Polaka.

Hiszpanowi Hiszpan 
Gra na tamburynie, 
A Polak podkłada 
Polakowi świnię.

Włoch tak kocha Włocha 
Jak pawica pawia, 
A Polak Polaka 
Do wiatru wystawia.

Anglikowi Anglik 
Robi przyjemności, 
Polak Polakowi 
Przykrości zazdrości.

Konik nóżką grzebie, 
Płacze dziewczę hoże, 
Polak do Polaka 
Z pyskiem albo z nożem.

Rzadko Polakowi 
Polak dobrze zrobi, 
To już takie nasze 
Narodowe hobby.

A tak by się chciało 
Wstawić do czytanki, 
Że Polak i Polak 
To są dwa bratanki.

Napisano
9 godzin temu, MonikaNJ napisał:

Jeszcze tylko "Całujcie mnie wszyscy w dupę" i "Bal w Operze " i mamy kwintesencje tego, co żre ten kraj.

Napisano
W dniu 13.11.2024 o 23:14, Janko Muzykant napisał:

Chciałem dorzucić trochę klasyki czyli „Kto ty jesteś? — Polak mały” Bełzy ale wiersz ten jest już na cenzurowanym. Zbyt patriotyczny, tzn. nacjonalistyczny ?

Bez wchodzenia w dyskusję. Sprawdziłem u źródła- wiersz jest nauczany w klasie 1 i jest lekturą obowiązkową.