kapuchy Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s wolność to szacunek do siebie, ale i innych. Robienie chlewu"bo to wolnosc" to zwykła anarchia, albo wręcz chamski egoizm. A jednoczenie się tylko wobec nieszczęścia, wypadków itd. to za mało na patriotyzm i umiejętność życia w społeczeństwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Czuję tu zapach dołka, pomimo sporej liczby ciekawych i mądrych wpisów. Co przeważy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano %s o %s Autor Share Napisano %s o %s 23 godziny temu, formoza58 napisał: Fajna sprawa, Bogdan . Ja dla odmiany, pól dnia do wieczora odwiedziłem Wojskowe Powązki, jak co rok... Pięknie tam jest, refleksyjnie, cicho i spokojnie, nie słychać wrzasku i wycia patohistoryków " je...czy, czrodziejów , zaklinaczy" . Miłe, ze sporo mlodzieży było, zachowujacej sie jak obyczaj w tym osobliwym miejscu nakazuje bardzo godnie i dorośle. Pozdrawiam My w ubiegłym roku wybraliśmy się na Powązki, chociaż to bardziej w okolicy 1 listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano %s o %s Autor Share Napisano %s o %s Wracając do Święta Niepodległości... Kilka lat temu zaprosiliśmy powstańca, by z tej okazji zasadził dęba. Dąb rośnie i jest pamiątka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 3 godziny temu, bjar_1 napisał: Ci...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 1 godzinę temu, kapuchy napisał: wolność to szacunek do siebie, ale i innych. Robienie chlewu"bo to wolnosc" to zwykła anarchia, albo wręcz chamski egoizm. A jednoczenie się tylko wobec nieszczęścia, wypadków itd. to za mało na patriotyzm i umiejętność życia w społeczeństwie Oczywiście. Trzeba jednak pamiętać że ludzie są różni. W szerokim tego słowa znaczeniu. Trzeba próbować edukować by wolność nie była pojmowana jako robienie "chlewu". Kolejna sprawa to to, że mamy dużo kompleksów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano wczoraj o 09:13 Share Napisano wczoraj o 09:13 https://www.pap.pl/aktualnosci/premier-donald-tusk-przeszedl-planowy-zabieg-medyczny Centrum Informacyjne tego nierządu poinformowało, że ryży przeszedł planowy zabieg medyczny. Według informacji premier wróci do pełnienia obowiązków służbowych w najbliższą środę (tj. dziś). W komunikacie nie podano żadnych bliższych szczegółów. Tymczasem, są już przecieki (z dobrych i wiarygodnych źródeł), że u jego prawdopodobnie wycięli cześć pamięci, żeby nie pamiętał, co mówił o Trumpie.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano wczoraj o 10:07 Share Napisano wczoraj o 10:07 53 minuty temu, Spirit of Warsaw napisał: https://www.pap.pl/aktualnosci/premier-donald-tusk-przeszedl-planowy-zabieg-medyczny Centrum Informacyjne tego nierządu poinformowało, że ryży przeszedł planowy zabieg medyczny. Według informacji premier wróci do pełnienia obowiązków służbowych w najbliższą środę (tj. dziś). W komunikacie nie podano żadnych bliższych szczegółów. Tymczasem, są już przecieki (z dobrych i wiarygodnych źródeł), że u jego prawdopodobnie wycięli cześć pamięci, żeby nie pamiętał, co mówił o Trumpie.. Za to ciekawe, gdzie, lub komu Anżej Spałacu wsadził palec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano wczoraj o 10:29 Share Napisano wczoraj o 10:29 Godzinę temu, Spirit of Warsaw napisał: https://www.pap.pl/aktualnosci/premier-donald-tusk-przeszedl-planowy-zabieg-medyczny Centrum Informacyjne tego nierządu poinformowało, że ryży przeszedł planowy zabieg medyczny. Według informacji premier wróci do pełnienia obowiązków służbowych w najbliższą środę (tj. dziś). W komunikacie nie podano żadnych bliższych szczegółów. Tymczasem, są już przecieki (z dobrych i wiarygodnych źródeł), że u jego prawdopodobnie wycięli cześć pamięci, żeby nie pamiętał, co mówił o Trumpie.. A taki się Pan wydawał merytoryczny… M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano wczoraj o 10:36 Share Napisano wczoraj o 10:36 (edytowane) 17 minut temu, beaviso napisał: A taki się Pan wydawał merytoryczny… M. Niczym Antoni. Klasa jenota. Edytowane wczoraj o 10:47 przez fala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano wczoraj o 10:38 Share Napisano wczoraj o 10:38 W dniu 12.11.2024 o 08:14, MonikaNJ napisał: ...Co to znaczy być prawdziwą Europejką? To można być nieprawdziwą? Ten przymiotnik to chyba jakiś fetysz dla tych na prawo. A Koleżanka z gw czy kl? Ministra ..edukacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano wczoraj o 12:48 Share Napisano wczoraj o 12:48 „Jestem Polakiem, bo mi się tak podoba. To moja ściśle prywatna sprawa, z której nikomu nie mam zamiaru zdawać relacji, ani wyjaśniać jej, tłumaczyć, uzasadniać. (...) Gdyby jednak przyszło do uzasadnienia swej narodowości, a raczej narodowego poczucia, to jestem Polakiem dla najprostszych, niemal prymitywnych powodów przeważnie racjonalnych, częściowo irracjonalnych, ale bez »mistycznej« przyprawy. Być Polakiem – to ani zaszczyt, ani chluba, ani przywilej. To samo jest z oddychaniem. Nie spotkałem jeszcze człowieka, który jest dumny z tego, że oddycha. Polak – bo się w Polsce urodziłem, wzrosłem, wychowałem, nauczyłem, bo w Polsce byłem szczęśliwy i nieszczęśliwy, bo z wygnania chcę koniecznie wrócić do Polski, choćby mi gdzie indziej rajskie rozkosze zapewniono. (...) Polak – bo mi tak w domu rodzicielskim po polsku powiedziano. Bo mnie tam polską mową od niemowlęctwa karmiono; bo mnie matka nauczyła polskich wierszy i piosenek; bo gdy przyszedł pierwszy wstrząs poezji, to wyładował się polskimi słowami; bo to, co w życiu stało się najważniejsze – twórczość poetycka – jest nie do pomyślenia w żadnym innym języku, choćbym nim jak najbieglej mówił. Polak – bo po polsku spowiadałem się z niepokojów pierwszej miłości i po polsku bełkotałem o Jej szczęściu i burzach. Polak dlatego także, że brzoza i wierzba są mi bliższe niż palma i cyprys, a Mickiewicz i Chopin drożsi, niż Szekspir i Beethoven. Drożsi dla powodów, których znowu żadną racją nie potrafię uzasadnić. Polak – bo przejąłem od Polaków pewną ilość ich wad narodowych. Polak – bo moja nienawiść dla faszystów polskich jest większa, niż faszystów innych narodowości. I uważam to za bardzo poważną cechę mojej polskości. Ale przede wszystkim – Polak dlatego, że mi się tak podoba.” z poematu „My, Żydzi polscy” Juliana Tuwima. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano wczoraj o 13:50 Share Napisano wczoraj o 13:50 (edytowane) Godzinę temu, MonikaNJ napisał: „Jestem Polakiem, bo mi się tak podoba. To moja ściśle prywatna sprawa, z której nikomu nie mam zamiaru zdawać relacji, ani wyjaśniać jej, tłumaczyć, uzasadniać. (...) Gdyby jednak przyszło do uzasadnienia swej narodowości, a raczej narodowego poczucia, to jestem Polakiem dla najprostszych, niemal prymitywnych powodów przeważnie racjonalnych, częściowo irracjonalnych, ale bez »mistycznej« przyprawy. Być Polakiem – to ani zaszczyt, ani chluba, ani przywilej. To samo jest z oddychaniem. Nie spotkałem jeszcze człowieka, który jest dumny z tego, że oddycha. Polak – bo się w Polsce urodziłem, wzrosłem, wychowałem, nauczyłem, bo w Polsce byłem szczęśliwy i nieszczęśliwy, bo z wygnania chcę koniecznie wrócić do Polski, choćby mi gdzie indziej rajskie rozkosze zapewniono. (...) Polak – bo mi tak w domu rodzicielskim po polsku powiedziano. Bo mnie tam polską mową od niemowlęctwa karmiono; bo mnie matka nauczyła polskich wierszy i piosenek; bo gdy przyszedł pierwszy wstrząs poezji, to wyładował się polskimi słowami; bo to, co w życiu stało się najważniejsze – twórczość poetycka – jest nie do pomyślenia w żadnym innym języku, choćbym nim jak najbieglej mówił. Polak – bo po polsku spowiadałem się z niepokojów pierwszej miłości i po polsku bełkotałem o Jej szczęściu i burzach. Polak dlatego także, że brzoza i wierzba są mi bliższe niż palma i cyprys, a Mickiewicz i Chopin drożsi, niż Szekspir i Beethoven. Drożsi dla powodów, których znowu żadną racją nie potrafię uzasadnić. Polak – bo przejąłem od Polaków pewną ilość ich wad narodowych. Polak – bo moja nienawiść dla faszystów polskich jest większa, niż faszystów innych narodowości. I uważam to za bardzo poważną cechę mojej polskości. Ale przede wszystkim – Polak dlatego, że mi się tak podoba.” z poematu „My, Żydzi polscy” Juliana Tuwima. Do kogo Ty chcesz się dobić? Dla tych betonowych łbów, każdy kto nie za piss i nie przytakuje ich poglądom to niepolak, zdrajca, pedał i komuch. Z automatu, bez weryfikacji i udziału górnych partii ciała. Mają dziw i pretensje, gdy nie mówi się niemiec na nazistów, bo przecież "jeden człowiek nie mógł omamić lwiej części narodu" a są teraz tymi niemcami- zaślepieni z nienawiści i bezrefleksyjni. Edytowane wczoraj o 13:50 przez karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano wczoraj o 14:10 Share Napisano wczoraj o 14:10 9 minutes ago, karpik napisał: Do kogo Ty chcesz się dobić? Dla tych betonowych łbów, każdy kto nie za piss i nie przytakuje ich poglądom to niepolak, zdrajca, pedał i komuch. Z automatu, bez weryfikacji i udziału górnych partii ciała. Mają dziw i pretensje, gdy nie mówi się niemiec na nazistów, bo przecież "jeden człowiek nie mógł omamić lwiej części narodu" a są teraz tymi niemcami- zaślepieni z nienawiści i bezrefleksyjni. Miałam już nic nie pisać , fakt szkoda czasu i zniszczony fajny temat. Ten fragment z Tuwima to tak, ponieważ ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano wczoraj o 16:44 Autor Share Napisano wczoraj o 16:44 Fajny pomysł na Święto Niepodległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano wczoraj o 17:27 Share Napisano wczoraj o 17:27 3 godziny temu, MonikaNJ napisał: ...Ten fragment z Tuwima to tak, ponieważ ładny. Ojciec Eliasz powiedział do Anzelma: Wszyscy jesteśmy agentami, chodzi tylko o to czyimi: Boga czy szatana? Roman Brandstaetter, też Żyd.. P.S.: Oczywiście też pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano wczoraj o 19:17 Share Napisano wczoraj o 19:17 On 12.11.2024 o 17:36, MonikaNJ napisał: to nie pisz po pijaku. p.s. zauważyłam podkreślenie i nie wzięłam nic osobiście Tylko na forum. W realu to praktycznie abstynent jestem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano wczoraj o 20:02 Share Napisano wczoraj o 20:02 karp... i cała reszta.... schowajcie swoje pseudo wywody.... gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano wczoraj o 20:18 Share Napisano wczoraj o 20:18 Słaby ten rap... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U2 Napisano wczoraj o 20:46 Share Napisano wczoraj o 20:46 27 minutes ago, bjar_1 said: Słaby ten rap... Mam lepszy: Hoże dziewczę płacze, Konik nóżką grzebie, Polacy od wieków Twardzi są. Dła siebie. Francuz Francuzowi Funduje ślimaka, A Polak najchętniej Podgryza Polaka. Hiszpanowi Hiszpan Gra na tamburynie, A Polak podkłada Polakowi świnię. Włoch tak kocha Włocha Jak pawica pawia, A Polak Polaka Do wiatru wystawia. Anglikowi Anglik Robi przyjemności, Polak Polakowi Przykrości zazdrości. Konik nóżką grzebie, Płacze dziewczę hoże, Polak do Polaka Z pyskiem albo z nożem. Rzadko Polakowi Polak dobrze zrobi, To już takie nasze Narodowe hobby. A tak by się chciało Wstawić do czytanki, Że Polak i Polak To są dwa bratanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano wczoraj o 22:14 Share Napisano wczoraj o 22:14 Chciałem dorzucić trochę klasyki czyli „Kto ty jesteś? — Polak mały” Bełzy ale wiersz ten jest już na cenzurowanym. Zbyt patriotyczny, tzn. nacjonalistyczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano wczoraj o 22:26 Share Napisano wczoraj o 22:26 9 godzin temu, MonikaNJ napisał: z poematu „My, Żydzi polscy” Juliana Tuwima. Jeszcze tylko "Całujcie mnie wszyscy w dupę" i "Bal w Operze " i mamy kwintesencje tego, co żre ten kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi