Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
16 minut temu, Erih napisał:

PS Karpik, ja tam osobiście uważam że badania by się przydały... dla wszystkich co broń posiadają. Dla tzw służb - coroczne razem z testem sprawnościowym.

Miło mi to słyszeć. Testy i badania w służbach są... znaczy... są kwity o przeprowadzeniu testów i badań. Elementy jawnie patologiczne są eliminowane, bo nikt skóry nie będzie za wariata podkładał. 

O nic więcej nie proszę w przypadku myśliwych.

Edytowane przez karpik
Napisano
2 minuty temu, karpik napisał:

Miło mi to słyszeć. Testy i badania w służbach są... znaczy... są kwity o przeprowadzeniu testów i badań. Elementy jawnie patologiczne są eliminowane, bo nikt skóry nie będzie za wariata podkładał. 

O nic więcej nie proszę w przypadku myśliwych.

Co do badań w służbach, to jeżeli są (nie śledzę) to ewidentnie są robione na sztukę. Brakuje im ludzi, więc jeżeli nie dochodzi do jawnych przegięć to sprawa jest zamiatana. Tymczasem sam niedawno widziałem grupę policjantów, w której mało kto był w stanie wystrzelać połowę punktów do tarczy, z pełnowymiarowego pistoletu wojskowego, na dystansie UWAGA! 10 metrów. I nie były to leszcze zaraz po szkole. O inteligencie co do Mausera 96 zapakował czeską amunicję 7,62x25 to już szkoda gadać (też policjant z "doświadczeniem") i tak dalej. No to co się dziwić że w dużej grupie, często używającej broni, od czasu do czasu znajdzie się ktoś kto nie dochowa wymogu dokładnego rozpoznania celu i strzeli mimo że absolutnie nie powinien? A potem się głupio tłumaczy że "pomylił z dzikiem" z czego sam sobie tu raz i drugi śmieszkowałem. Insza inszość, jeżeli jakaś lebiega włazi na oznaczony teren polowania - jest niezerowe prawdopodobieństwo że dostanie przypadkowy postrzał. I to jest taki przypadek który opisywał lowiec - rolnika co wiedząc o planowanym odstrzale przyszedł sprawdzić...

Napisano

[....]

Prokuratura wszczęła śledztwo

Po przeprowadzeniu kontroli w Ostrołęce Eugeniusz Grzeszczak w imieniu Zarządu Głównego PZŁ złożył zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, a prokuratura wszczęła śledztwo. Wszystko wskazuje, że na przestrzeni ostatnich lat kilkaset osób otrzymało zaświadczenia o zdaniu egzaminów nie uczestnicząc w kursach, nie zdając egzaminów i nie wpłacając wpisowego.

Trudno w to uwierzyć, ale zarząd okręgowy w Ostrołęce wydawał więcej zaświadczeń o zdanym egzaminie łowieckim niż największy w kraju okręg warszawski. W systemie ewidencji myśliwych istnieje możliwość edytowania wszystkich danych.

[...]

https://wildmen.pl/aktualnosci/prokuratura-rozlicza-nominatow-zjednoczonej-prawicy/

Napisano

Profeska, jak zdawaliśmy z Ojcem egzamin PZW u jego kumpla w oddziale (lata 90), to przynajmniej opłaty za naklejkę sie musiały zgadzać:p

Napisano
Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

[....]

Prokuratura wszczęła śledztwo

Po przeprowadzeniu kontroli w Ostrołęce Eugeniusz Grzeszczak w imieniu Zarządu Głównego PZŁ złożył zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, a prokuratura wszczęła śledztwo. Wszystko wskazuje, że na przestrzeni ostatnich lat kilkaset osób otrzymało zaświadczenia o zdaniu egzaminów nie uczestnicząc w kursach, nie zdając egzaminów i nie wpłacając wpisowego.

Trudno w to uwierzyć, ale zarząd okręgowy w Ostrołęce wydawał więcej zaświadczeń o zdanym egzaminie łowieckim niż największy w kraju okręg warszawski. W systemie ewidencji myśliwych istnieje możliwość edytowania wszystkich danych.

[...]

https://wildmen.pl/aktualnosci/prokuratura-rozlicza-nominatow-zjednoczonej-prawicy/

Collegium Tumanum dla "myśliwych". Ja chciałem, żeby robili okresowe, a oni nawet wstępnych nie są w stanie zdać bez wałów.

Napisano
26 minut temu, Tyr napisał:

Za collegium humanum, 42-um urzędnikom, zapłacił rafau-dupiarz-trzaskowski z pieniędzy podatników:)

Dobrze, że te co były pod nawrockim wszystko już umiały.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, bjar_1 napisał:

Czarna mafia, nie od dziś wiadomo.

Jestem dumny, że mieszkam w najbardziej zlaicyzowanym rejonie Polski i ta sukcesywnie postępuje. Sytuacja poniżej skończyła by się dla katabasa, tak, że nawet ci wierzący, co wpłacili dużo, więcej w tym kościele by się nie pokazali. Siedzą tu czarni cichutko... i doją Polskę.

u2xwwvYxRCLi2JUCkBK4esFfc1ijGxli.jpg

Edytowane przez karpik
  • Tak trzymać 2
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, beaviso napisał:

ku...wa  jakie on tam miał obowiazki na codzień za 23 koła złotych miesięcznie? Nawet jak by im po 3 msze dziennie odprawiał+ odpust ryczałtem za 3 lata- to i tak bardziej by się opłacało za każdym razem na umowe-zlecenie go wynajmować....no chyba że potrafił obalać drzewa zaklęciami szybciej niż harvester to wtedy rozumiem.

Edytowane przez canabis.dw
Napisano

Jak to jakie? Rozgrzeszał tę bandę. Regularnie i hurtowo. Na FVAT. Tylko nie wiem ile wynosi VAT od tej posługi, pardon, usługi.

M.

Napisano
44 minuty temu, beaviso napisał:

Jak to jakie? Rozgrzeszał tę bandę. Regularnie i hurtowo. Na FVAT. Tylko nie wiem ile wynosi VAT od tej posługi, pardon, usługi.

M.

No co Ty całkiem zgłupiałeś?! na nasze dobro narodowe i opokę kulturową PODATKI chciałbys nakładać?!?! Bardzo nagrzeszyłes i  to podwójnie -zuchwałą myślą i bezczelnym słowem- będziesz musiał się wyspowiadać z tego, bo inaczej nici ze zbawienia duszy Twojej

• Haha 1
Napisano
W dniu 28.01.2025 o 18:38, Tyr napisał:

Za collegium humanum, 42-um urzędnikom, zapłacił rafau-dupiarz-trzaskowski z pieniędzy podatników:)

a tego mendo nie znalazłeś

Karol Karski, polityk PiS i były europoseł, usłyszał zarzuty korupcyjne —  Sprawa dotyczy Collegium Humanum.

Prokuratura zarzuca byłemu europosłowi PiS Ryszardowi Czarneckiemu korupcję. Jej elementem miał być lobbing u władz Uzbekistanu na rzecz Collegium Humanum.

Żona Ryszarda Czarneckiego, Emilia H., zdobyła na Collegium Humanum dyplom MBA na dwóch kierunkach studiów podyplomowych.

Po tym jak rząd PiS wprowadził od 2017 r. uznanie dyplomu MBA dla członków rad nadzorczych państwowych spółek, liczba kandydatów przystępujących do państwowego egzaminu spadła dziesięciokrotnie - wynika z danych Ministerstwa Aktywów Państwowych. PiS zmienił prawo, bo średnio trzy czwarte kandydatów nie zdawały państwowego egzaminu do rad nadzorczych. Wszystko zmieniło się po 2017 roku, kiedy rząd Beaty Szydło zdecydował się na wprowadzenie możliwości obejścia wymogu egzaminu poprzez posiadanie dyplomu MBA (Master Business Administration). Liczba osób przystępujących do egzaminu nagle gwałtownie spadła. 

Kto piz...o w latach 2017-24 pchał się do rad nadzorczych .

Tu jeszcze kilka osób , żebyś miał radochę to te z KO wykreśliłem , bo to uczciwi ludzie :
Waldemar Kraska, były wiceminister zdrowia
Zofia Paryła, była prezes Lotosu
Emilia Hermaszewska, żona Ryszarda Czarneckiego
Szymon Dziubicki, były wiceminister rolnictwa
Bartłomiej Obajtek, brat byłego szefa Orlenu
Kazimierz Choma, poseł PiS
Anna Baluch, posłanka PiS
Remigiusz Małecki, rzecznik w UM Województwa Lubelskiego
Adrian Kubicki, były konsul generalny RP w Nowym Jorku
Michał Woś, były wiceminister sprawiedliwości 
Robert Telus, były minister rolnictwa
Bartłomiej Pejo, poseł Konfederacji
Marcin Drewa, doradca Prezydenta RP
Piotr Karczewski, doradca Prezydenta RP
Kazimierz Koralewski, były wiceprezes zarządu Morskiego Portu Gdynia
Kewin Klotzek, syn byłej europosłanki PiS Andżeliki Możdżanowskiej
Honorata Krysiewicz, była członkini rady nadzorczej Banku Gospodarstwa Krajowego

• Tak trzymać 1