KayFranz Napisano 11 Luty 2020 Napisano 11 Luty 2020 Sam nie jestem przekonany do końca, czy to właściwy dział... Bo to ani wyprodukowane w Polsce (tylko w IAR Brașov), ani lotnisko nie nasze, ani zakres czasowy z tytułu wątku, ani nawet malowanie. Ale nie ma na forum działu "Polskie samoloty w innych krajach" czy coś w ten deseń. Więc dokładam tutaj. PZL P.24E z taktycznym nr "29" po nieudanym lądowaniu. Rumunia, 13 sierpnia 1940. Zamalowane kokardy pod skrzydłami. A te ciapy na spodzie kadłuba to chyba błoto? Bo na kamuflaż (albo skazy na zdjęciu) nie wyglądają. Źródlo: Facebook 1 Cytuj
KayFranz Napisano 15 Luty 2020 Napisano 15 Luty 2020 Na ten weekend - kolejna premiera w tym wątku. Gabriel P-Va, amatorski samolot z 1921 r., zbudowany w Bydgoszczy przez braci Gabriel: Jana i Pawła (noszących przed 1918 imiona Wilhelm oraz Walther). Płat mógł być składany do transportu i kładziono go na rusztowaniu nad kadłubem (to tylne - demontowane, rzecz jasna na czas lotu). 2 Cytuj
KayFranz Napisano 15 Luty 2020 Napisano 15 Luty 2020 Pięknie... To pierwsza wersja (czyli Gabriel P-V, bez "a") - jeszcze bez wycięcia w niedemontowalnym płacie nad kabiną. Żeby tam wejść, trzeba było podnieść klapę w tym miejscu. Fajnie widać rzędy gwoździ, którymi mocowane było pokrycie do wręg. P.S. Przyglądam się rysunkom w PKL (Stratus, 2004). Mam wrażenie, że plany są znacznie przesadzone, jeśli chodzi o cięciwę skrzydła. Cytuj
Sedco Express Napisano 15 Luty 2020 Napisano 15 Luty 2020 " P.S. Przyglądam się rysunkom w PKL (Stratus, 2004). Mam wrażenie, że plany są znacznie przesadzone, jeśli chodzi o cięciwę skrzydła. " Wg mnie planik jest OK - cięciwa długa, profil płata też właściwie pokazany. Cytuj
Koloman Napisano 16 Luty 2020 Napisano 16 Luty 2020 23 godziny temu, KayFranz napisał: .......Bydgoszczy przez braci Gabriel: Jana i Pawła...... Spolszczając braci Gabriel bez trudu uzyskaliśmy kolejnego polskiego asa myśliwskiego I-ej Wojny Światowej. Willy służąc w Jasta 11 zestrzelił 11 samolotów angielskich i francuskich. Walterowi (Jasta 19) poszło niestety gorzej. Cytuj
KayFranz Napisano 16 Luty 2020 Napisano 16 Luty 2020 Fokker F.VIIb/3m P-PAAA, przygotowany do lotu rekordowego. Lotnisko w Warszawie, wg opisu przed samolotem stoją Stefan Karpiński i Klemens Długoszewski (z prawej, w jasnym garniturze). Karpiński to chyba ten w środku (z naciskiem na chyba...), trzecia osoba - nie opisana. Fotografia datowana na 19 lipca 1928, czyli niespełna dwa tygodnie przed lotem do Bagdadu. Źródło: ebay.de Cytuj
formoza58 Napisano 24 Luty 2020 Autor Napisano 24 Luty 2020 Z archiwum Allegro. Potez XXV z 3 PL. Cytuj
formoza58 Napisano 25 Luty 2020 Autor Napisano 25 Luty 2020 Z archiwum Allegro. Kolejny Potez V. Cytuj
Sedco Express Napisano 29 Luty 2020 Napisano 29 Luty 2020 "Twórzmy Polskę skrzydlatą" Kadłub szkolnego (budowany na licencji) Hanriota H-28 nr. 30.228 podczas Święta Miast organizowanego przez L.O.P.i P. - Lwów 1935 r. Wcześniej do 1929 r. w 61.EL 6.PL potem w Lotniczym Przysposobieniu Wojskowym (Warszawa) do 1936 br. Cytuj
Sedco Express Napisano 5 Marzec 2020 Napisano 5 Marzec 2020 De Havilland DH.9 nr. H4315 z 5.EW - Lewandówka (Lwów) - lipiec 1920 r. i po kraksie. Jeden z 20 egz. lekkich bombowo-rozpoznawczych samolotów, które otrzymaliśmy w darze od Wielkiej Brytanii - Rządu JKM Jerzego V. Cytuj
Sedco Express Napisano 5 Marzec 2020 Napisano 5 Marzec 2020 W dniu 25.02.2020 o 19:18, formoza58 napisał: Z archiwum Allegro. Kolejny Potez V. Potez XV z niezwykle interesującym godłem eskadry w formie trójkąta lub oznaczeniem (numerem) eskadry ? Pierwszy raz taki kształt widzę - geometryczne godła miały zwykle kształt prostokąta. Jakość zdjęcia nie pozwala rozpoznać, czy godło już zostało namalowane czy też jest to tylko przygotowane tło. Cytuj
W3SOKÓŁ Napisano 6 Marzec 2020 Napisano 6 Marzec 2020 W dniu 5.03.2020 o 14:26, Sedco Express napisał: Potez XV z niezwykle interesującym godłem eskadry w formie trójkąta lub oznaczeniem (numerem) eskadry ? Pierwszy raz taki kształt widzę - geometryczne godła miały zwykle kształt prostokąta. Jakość zdjęcia nie pozwala rozpoznać, czy godło już zostało namalowane czy też jest to tylko przygotowane tło. Był to pierwszy samolot Potez XV przydzielony w 1924 roku do 4 PL Toruń. W tej serii zdjęć z Allegro znajdowało się jeszcze jedno zdjęcie tego egzemplarza, z pozującym przed samolotem kpt. pil. Juliuszem Gilewiczem. Mam w swoich zbiorach jeszcze inne zdjęcie tego egzemplarza samolotu uzyskane od mechanika 4 PL w Toruniu, p. Karlikowskiego przed samolotem stoi, wówczas chyba w stopniu plutonowego (znany skądinąd przedwojenny (uczestnik Challenge 1934 r.) i wojenny (302 Dywizjon Myśliwski) mechanik Leon Zamiara. Niestety, Pan Karlikowski nie pamiętał takich szczegółów dotyczących malowania, coś mu się kołatało w pamięci, że w tym miejscy był numer z którym samolot brał udział w przelocie z Francji do Polski i ten trójkąt, powstał chyba jako zamalowanie tego numeru ) lecz przekaz ten traktowałbym z wielkim znakiem zapytania. Pan Karlikowski miał, gdy z nim rozmawiałem przeszło 90 lat, i choć pamięć do nazwisk i wydarzeń w pułku miał niesamowita, o tym szczególe zbytnio nie pamiętał. Cytuj
Sedco Express Napisano 6 Marzec 2020 Napisano 6 Marzec 2020 Godzinę temu, W3SOKÓŁ napisał: Był to pierwszy samolot Potez XV przydzielony w 1924 roku do 4 PL Toruń. W tej serii zdjęć z Allegro znajdowało się jeszcze jedno zdjęcie tego egzemplarza, z pozującym przed samolotem kpt. pil. Juliuszem Gilewiczem. Mam w swoich zbiorach jeszcze inne zdjęcie tego egzemplarza samolotu uzyskane od mechanika 4 PL w Toruniu, p. Karlikowskiego przed samolotem stoi, wówczas chyba w stopniu plutonowego (znany skądinąd przedwojenny (uczestnik Challenge 1934 r.) i wojenny (302 Dywizjon Myśliwski) mechanik Leon Zamiara. Niestety, Pan Karlikowski nie pamiętał takich szczegółów dotyczących malowania, coś mu się kołatało w pamięci, że w tym miejscy był numer z którym samolot brał udział w przelocie z Francji do Polski i ten trójkąt, powstał chyba jako zamalowanie tego numeru ) lecz przekaz ten traktowałbym z wielkim znakiem zapytania. Pan Karlikowski miał, gdy z nim rozmawiałem przeszło 90 lat, i choć pamięć do nazwisk i wydarzeń w pułku miał niesamowita, o tym szczególe zbytnio nie pamiętał. Fabryczne pierwsze Potezy, które przyleciały z Francji do Polski (Rajd Alpejski) miały wymalowane we Francji oznaczenia w postaci litery i cyfry. W tym wypadku cyfra "2" miała inny kształt niż ta na zdjęciu (vide zał.). Na obu burtach samolotu malowano wpierw literę a za nią cyfrę. Zamalowanie litery w formie trójkąta i jeszcze jasną (kontrastową) w stosunku do zielonej (khaki) barwy powłoki burty kadłuba - Tak miało zostać ? Po co ? W jakim celu ? By litera była niewidoczna a zamalowanie pozostało ? Nielogiczne. Uważam, że cyfra została namalowana w pułku w eskadrze i jest to numer ewidencyjny samolotu a jasny (biały ?) trójkąt to tło pod godło eskadry (?), które nie zostało namalowane a finalnie trójkąt zmieniono na kwadrat. Ciekaw jestem tych innych zdjęć tego (lub innego) Poteza XV z takim trójkątem na burcie. Cytuj
W3SOKÓŁ Napisano 6 Marzec 2020 Napisano 6 Marzec 2020 6 minut temu, Sedco Express napisał: Fabryczne pierwsze Potezy, które przyleciały z Francji do Polski (Rajd Alpejski) miały wymalowane we Francji oznaczenia w postaci litery i cyfry. W tym wypadku cyfra "2" miała inny kształt niż ta na zdjęciu (vide zał.). Na obu burtach samolotu malowano wpierw literę a za nią cyfrę. Zamalowanie litery w formie trójkąta i jeszcze jasną (kontrastową) w stosunku do zielonej (khaki) barwy powłoki burty kadłuba - Tak miało zostać ? Po co ? W jakim celu ? By litera była niewidoczna a zamalowanie pozostało ? Nielogiczne. Uważam, że cyfra została namalowana w pułku w eskadrze i jest to numer ewidencyjny samolotu a jasny (biały ?) trójkąt to tło pod godło eskadry (?), które nie zostało namalowane a finalnie trójkąt zmieniono na kwadrat. Ciekaw jestem tych innych zdjęć tego (lub innego) Poteza XV z takim trójkątem na burcie. Na tym drugim zdjęciu z stojącym przed samolotem kpt. pil. Juliuszem Gilewiczem widać tylko fragment cyfry "2" (ten fragment kadłuba jest niestety zasłonięty skrzydłem. A że zdjęcie zrobiono w 1924 roku świadczy stopień kapitana. Juliusz Gilewicz został awansowany na majora w grudniu 1924 roku. Przekaz Pana Karlikowskiego, jak wspomniałem należy traktować z dużym znakiem zapytania. Samo zdjęcie tego Poteza (z trójkątem) pochodzi ze zbiorów rodziny innego lotnika z rejonu Bydgoszczy, mechanika z SPLdM sierż. Bronisława Myśliwca, który zginął podczas bombardowania koszar w Łucku 10 września 1939 roku. Innych zdjęć Poteza XV z takim znakiem geometrycznym niestety nie spotkałem. Cytuj
Tyr Napisano 6 Marzec 2020 Napisano 6 Marzec 2020 A nie jest to przypadkiem związane z manewrami? Cytuj
W3SOKÓŁ Napisano 6 Marzec 2020 Napisano 6 Marzec 2020 W dniu 5.03.2020 o 14:26, Sedco Express napisał: Potez XV z niezwykle interesującym godłem eskadry w formie trójkąta lub oznaczeniem (numerem) eskadry ? Pierwszy raz taki kształt widzę - geometryczne godła miały zwykle kształt prostokąta. Jakość zdjęcia nie pozwala rozpoznać, czy godło już zostało namalowane czy też jest to tylko przygotowane tło. Był to pierwszy samolot Potez XV przydzielony w 1924 roku do 4 PL Toruń. W tej serii zdjęć z Allegro znajdowało się jeszcze jedno zdjęcie tego egzemplarza, z pozującym przed samolotem kpt. pil. Juliuszem Gilewiczem. Mam w swoich zbiorach jeszcze inne zdjęcie tego egzemplarza samolotu uzyskane od mechanika 4 PL w Toruniu, p. Karlikowskiego przed samolotem stoi, wówczas chyba w stopniu plutonowego (znany skądinąd przedwojenny (uczestnik Challenge 1934 r.) i wojenny (302 Dywizjon Myśliwski) mechanik Leon Zamiara. Niestety, Pan Karlikowski nie pamiętał takich szczegółów dotyczących malowania, coś mu się kołatało w pamięci, że w tym miejscy był numer z którym samolot brał udział w przelocie z Francji do Polski i ten trójkąt, powstał chyba jako zamalowanie tego numeru ) lecz przekaz ten traktowałbym z wielkim znakiem zapytania. Pan Karlikowski miał, gdy z nim rozmawiałem przeszło 90 lat, i choć pamięć do nazwisk i wydarzeń w pułku miał niesamowita, o tym szczególe zbytnio nie pamiętał. Cytuj
W3SOKÓŁ Napisano 6 Marzec 2020 Napisano 6 Marzec 2020 Spojrzałem na zdjęcie otrzymane od Pana Karlikowskiego i na nim również widoczna jest tylko "2" (zakryta skrzydłem zw tym przypadku lewym. Pan Karlikowski służył w 41 Eskadrze Zwróćcie jednak koledzy uwagę, że zdjęcie Poteza z "trójkątem" jest z okresu późniejszego. W pierwszym okresie służby nowych Potezów w jednostkach szachownice malowane były we Francji wg. francuskiego wzoru (można powiedzieć jak współcześnie) czyli szachownica była w wersji "biało - czerwonej". Dopiero później, po remontach samolotów lub naprawach w zakładzie malowano szachownice w wersji "czerwono - białej" i taką szachownicę ma wspomniany Potez XV z "trójkątem". Sugestia kolegi "Tyr" wydaje się być bardzo prawdopodobna. W książce Pana T. Królikiewicza "Samolot i barwa ..."ostatnie wydanie na str. 177 jest zdjęcie również Poteza XV z numerem taktycznym "6" i podobnym trójkątem. Opis do zdjęcia: "... samolot w wersji do działań nocnych ... biały trójkąt o nieznanym przeznaczeniu (dodatkowe oznaczenie samolotów działających w nocy ?, pole przygotowane pod znak eskadrowy ?, być może oznaczenie na manewry ?), koniec lat dwudziestych" Samolot na tym zdjęciu ma również już "czerwono - białą" szachownicę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi