Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzisiaj operował nad Polską turecki AWACS (Wedgetail) i myśliwce z kodem November Sierra. Akcent raczej południowy, może Hiszpanie?

Po 08:30 złapali parę kontaktów radarowych z nisko lecącymi celami. Padały koordynaty i raz określenie celu, że jest to „possible Windmill”. Nie wiem co kryje się pod takim kryptonimem. W tym czasie nad obwodem lwowskim były drony lecące kursem zachodnim, alarm odwołano tuż po godz. 9.

M.

Edytowane przez beaviso
Napisano

Ciekaw jestem co by się stało, gdyby "przypadkowo" wystrzeliły rakietę do celu lecącego w strefie nadgranicznej po stronie Ukraińskiej i stanowiącego realne zagrożenie naruszenia granicy. Bosak by się zapłakał, to wiadomo. 

Napisano
10 godzin temu, beaviso napisał:

Dzisiaj operował nad Polską turecki AWACS (Wedgetail) i myśliwce z kodem November Sierra. Akcent raczej południowy, może Hiszpanie?

Po 08:30 złapali parę kontaktów radarowych z nisko lecącymi celami. Padały koordynaty i raz określenie celu, że jest to „possible Windmill”. Nie wiem co kryje się pod takim kryptonimem. W tym czasie nad obwodem lwowskim były drony lecące kursem zachodnim, alarm odwołano tuż po godz. 9.

M.

Faktycznie, DO RSZ podziękowało Turkom, Norwegom i Hiszpanom za wsparcie. Turek przyleciał z Szawli na Litwie. Tam też stacjonuje obecnie 8 hiszpańskich Eurofighterów w misji BAP, tak że to zapewne one przyleciały.

Nie znalazłem wśród nazw kodowych czegokolwiek określenia "windmill", zatem to słowo trzeba brać dosłownie, co by oznaczało, że myśliwce określiły cel podany przez AWACSa jako prawdopodobny... wiatrak, czyli turbinę wiatrową. No cóż, fałszywe echa ;)

Ciekawostką jest lokalizacja AWACSa względem wykrywanych celów i ich klasy. Nalot dronów był obserwowany z radaru na wys. 9000 metrów, zlokalizowanego przez większość czasu w odległości od 100 do 150 km od granicy, patrząc w kierunku Lwowa. Do samego Lwowa jest stamtąd jeszcze +60-70 km.

Przy podobnych akcjach nasz Saab lata bliżej, tak w połowie tego dystansu, na wys. 6000 m.

M.

• Haha 1