bogdan76 Napisano %s o %s Autor Share Napisano %s o %s (edytowane) Niestety nie mogę wstawić zdjęć z uczniami ale można zerknąć na profilu fb mojej szkoły. Co dwa tygodnie jeździmy do powstańców, którzy opowiadają o tym co przeżyli - jeżdżę od wielu lat i jest tam garstka ludzi- szkoda jak na kraj w którym tyle się mówi- pamiętamy. Ale wracając do świętowania. Zrobiliśmy z uczniami "żywą flagę"- połowa przyszła na biało a połowa na czerwono. Wygląda to naprawdę pięknie ale RODO... ale można wbić na fb #szkoładohymnu i znaleźć SP 107 :)- warto Edytowane %s o %s przez bogdan76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 3 godziny temu, bogdan76 napisał: Mam prośbę- post założyłem by pokazać, że można świętować inaczej niż w marszu nacjonalistów o którym się tyle pisze. A nie po to by się kłócić. Może ktoś też brał udział w jakiejś fajnej inicjatywie ? Młodzież mogła brać udział w biegu na 1918 metrów.- medal najmłodszego z rodziny. Fajna sprawa, Bogdan . Ja dla odmiany, pól dnia do wieczora odwiedziłem Wojskowe Powązki, jak co rok... Pięknie tam jest, refleksyjnie, cicho i spokojnie, nie słychać wrzasku i wycia patohistoryków " je...czy, czrodziejów , zaklinaczy" . Miłe, ze sporo mlodzieży było, zachowujacej sie jak obyczaj w tym osobliwym miejscu nakazuje bardzo godnie i dorośle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Jak to się stało, że patrioci nie pogonili tego zdrajcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1974 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s A na zakończenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 27 minut temu, bodziu000000 napisał: Jak to się stało, że patrioci nie pogonili tego zdrajcy? A to sobie właściwie sam odpowiedziałeś, Bodziu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) 3 hours ago, MonikaNJ napisał: Pewnie Cię to zmartwi ale właśnie tak powiedział Bartoszewski. Z mojego punktu widzenia, ze wsi szwajcarskiej : dom mój zachowuje tradycje-mazowieckie, moi sąsiedzi uwielbiają polską kuchnię,tradycję itd. itp. a my chętnie poznajemy ich tradycje. Być Europejczykiem nie znaczy być złym Polakiem. Fajnie i logicznie piszesz o Polsce. A to co mnie razi podkreślę trawestując ( wybacz) odrobinę Twoją wypowiedź: "co prawda mieszkam w Szwajcarii, ale pamiętam o mamie która została w Polsce. Wspominam to co dla mnie zrobiła, kultywuję tradycję i kuchnię. Trochę sie martwię jak sobie radzi całkiem sama, schorowana i z niską emeryturą. To że wjechałam na stałe aby być prawdziwą Europejką to nie znaczy przecież ze jestem złą córką". To oczywiście żart, taki 11-to listopadowy. Edytowane %s o %s przez Janko Muzykant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Jeszcze niedawno pisano i mówiono publicznie także w PE o marszu faszystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Oo, fajnie że przypomniałeś. To może pomóż w identyfikacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 8 hours ago, Janko Muzykant napisał: Fajnie i logicznie piszesz o Polsce. A to co mnie razi podkreślę trawestując ( wybacz) odrobinę Twoją wypowiedź: "co prawda mieszkam w Szwajcarii, ale pamiętam o mamie która została w Polsce. Wspominam to co dla mnie zrobiła, kultywuję tradycję i kuchnię. Trochę sie martwię jak sobie radzi całkiem sama, schorowana i z niską emeryturą. To że wjechałam na stałe aby być prawdziwą Europejką to nie znaczy przecież ze jestem złą córką". To oczywiście żart, taki 11-to listopadowy. No brawo chciałam bić i nawet się uśmiechnęłam, ponieważ ten żart jest daleki ode mnie o lata świetlne. Jak będziesz następnym razem tworzył "Nowe Dziady" to lepiej się postaraj(to oczywiście taki żart). Kryształowa kula Ci powiedziała, czy grzebałeś w fusach i wiesz, że wyjechałam na stałe z Polski- ja nie wiedziałam. Porównanie z mamą też chybione, ponieważ moja mama nie jest porzuconą,schorowaną, samotną staruszką na marnej emeryturze; ale energiczną, nowoczesną kobietą dużo podróżującą, nadal pracującą(mimo emerytury lubi swoją pracę). Co to znaczy być prawdziwą Europejką? To można być nieprawdziwą? Ten przymiotnik to chyba jakiś fetysz dla tych na prawo. 1 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 3 godziny temu, MonikaNJ napisał: No brawo chciałam bić i nawet się uśmiechnęłam, ponieważ ten żart jest daleki ode mnie o lata świetlne. Jak będziesz następnym razem tworzył "Nowe Dziady" to lepiej się postaraj(to oczywiście taki żart). Kryształowa kula Ci powiedziała, czy grzebałeś w fusach i wiesz, że wyjechałam na stałe z Polski- ja nie wiedziałam. Porównanie z mamą też chybione, ponieważ moja mama nie jest porzuconą,schorowaną, samotną staruszką na marnej emeryturze; ale energiczną, nowoczesną kobietą dużo podróżującą, nadal pracującą(mimo emerytury lubi swoją pracę). Co to znaczy być prawdziwą Europejką? To można być nieprawdziwą? Ten przymiotnik to chyba jakiś fetysz dla tych na prawo. Jest tu kilku genetycznych czy też zawodowych patriotów, nie przegadasz. Sprowadzą do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) 20 godzin temu, karpik napisał: Podaj jedną rzecz, za co mam być wdzięczny "Polsce"? Wsiadasz do samochodu i jedziesz. Niemcy, Francja, Włochy. Jest w Europie sporo państw po których możesz podróżować, zamieszkać, pracować mając polski dokument tożsamości. Spróbuj zrobić to samo bez niego. Świętowanie z pochodniami. W sobotę wieczorem trafiłem na paradę w Winchester. Nie wiem z jakiej okazji ale pochodnie były rozdawane za darmo. Wcale nie uważam Anglików (byli nie tylko oni) biorących udział w paradzie za faszystów, nazistów, nacjonalistów... Niektórzy widzą, słyszą to co chcą zobaczyć i usłyszeć a nie to co jest. Edytowane %s o %s przez MarekA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 58 minut temu, MarekA napisał: Niektórzy widzą, słyszą to co chcą zobaczyć i usłyszeć a nie to co jest. Nie tyle chcą, co im wciska lewacki mainstream. Te najbardziej "światłe" lewusy w necie przedstawiają się jako europejczycy, mitteleuropejczycy a nawet unijczycy;) Europa opierała się przed dzikimi hordami kilka tysięcy lat (w czym też nasza polska ogromna zasługa) pracowała nad kulturą, gospodarką a te lewusy z eurokołchozu rozpieprzyły wszystko w kilkanaście lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Zmień sobie zdjęcie profilowe na pelikana. Choć aktualne jest jak najbardziej na miejscu, to łykasz te propagandową papkę jak pelikan. Nie obrażając tych cudnych ptaków. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s a ty na penisa, lub tęczowy odbyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 20 hours ago, MonikaNJ napisał: jeszcze po II wojnie światowej większość "narodu polskiego" nie umiała czytać i nie uważała się za Polaków a za "tutejszych" i paradoksalnie (wcześniej) zaborcy sprawili, że przestali (ci ludzie) być niewolnikami a komuniści sprawili, że poczuli się Polakami. Ponad 100 lat pod zaborami, rusyfikacja, germanizacja, dwie wojny światowe, zsyłki, mordy na inteligencji, masowa emigracja... Serio mamy być za to wdzięczni zaborcom i komunistom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 7 hours ago, MonikaNJ napisał: Porównanie z mamą też chybione, ponieważ moja mama nie jest (...) Napisałem że to żart i trawestacja ? Jeszcze za mało wyraźnie to podkreśliłem ? Piłem do patriotów co zagłosowali na KO i na stałe do USA wyjechali. Nic osobistego a tym bardziej nic przeciwko szanownej Pani mamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 15 minut temu, Janko Muzykant napisał: Ponad 100 lat pod zaborami, rusyfikacja, germanizacja, dwie wojny światowe, zsyłki, mordy na inteligencji, masowa emigracja... Serio mamy być za to wdzięczni zaborcom i komunistom ? Co za betonowy łeb. Szok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 21 godzin temu, MonikaNJ napisał: Jedni wpadają w patetyczny ton (Tyr) inni w drugą skrajność( Karpik). Bogdan76 piękne świętowanie. Tyr- jeszcze po II wojnie światowej większość "narodu polskiego" nie umiała czytać i nie uważała się za Polaków a za "tutejszych" i paradoksalnie (wcześniej) zaborcy sprawili, że przestali (ci ludzie) być niewolnikami a komuniści sprawili, że poczuli się Polakami. Sam Dmowski uważał, że ważne jest samookreślenie i praca dla dobra Kraju; czyli kim się czujesz(bez względu na pochodzenie i religię) i czy chcesz budować dla dobra ogółu. W brew pozorom to nie Stalin i Hitler uczynili w Polsce słowo "nacjonalizm" pejoratywnym a uwielbiany przez pis Piłsudski. Przeoczyłem, sorry... :):):) Ty chyba znasz na pamięć to dzieło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 3 godziny temu, Tyr napisał: Nie tyle chcą, co im wciska lewacki mainstream. Te najbardziej "światłe" lewusy w necie przedstawiają się jako europejczycy, mitteleuropejczycy a nawet unijczycy;) Europa opierała się przed dzikimi hordami kilka tysięcy lat (w czym też nasza polska ogromna zasługa) pracowała nad kulturą, gospodarką a te lewusy z eurokołchozu rozpieprzyły wszystko w kilkanaście lat... Mamy przykład tego o czym wcześniej napisałem Zauważyłeś że my mieszkamy na terenach z których do Europy wyruszały dzikie hordy barbarzyńców? "Dzikimi polami" przestaliśmy być ledwie tysiąc lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) 3 godziny temu, Cronos napisał: Zmień sobie zdjęcie profilowe na pelikana. Choć aktualne jest jak najbardziej na miejscu, to łykasz te propagandową papkę jak pelikan. Nie obrażając tych cudnych ptaków. @Cronos Jeden z użytkowników Forum poradził Tobie, abyś zmienił sobie zdjęcie profilowe: Cytat a ty na penisa, lub tęczowy odbyt... Oszczędzę Ci czasu, masz tu gotowy awatar zgodny z sugestią j.w. Edytowane %s o %s przez beaviso 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) Hmmm... i to co wyżej jest typowym obrazem polskości... Taki naród, który potrafi się zjednoczyć i wesprzeć tylko wtedy, kiedy dostaje regularny wp...dol. Jak tylko błyska coś na kształt wolności, to zaczynają się sami za łby brać, opluwać wzajemnie i wszystko w tym guście. I tak było zawsze, jak by daleko nie sięgnął w historię. Chyba, że zdarzał się władca , który potrafił ten narodek złapać krótko za pysk i ustawić do pionu. A tak naprawdę , to wolności i niezależności nie ma. Sami popatrzcie - gospodarczo, politycznie uzależnieni, żeby nie powiedzieć w wielu przypadkach ubezwłasnowolnieni. Wolność i niepodległość to już tylko patetyczne hasła, pamiętane tylko przy okazji rocznic, świąt, bądź innych okazji, które nota bene służą do dalszego skłócania ludzi na ziemiach pomiędzy Odrą a Bugiem, Tatrami i Bałtykiem. Zdrowia życzę. Edytowane %s o %s przez kapuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 1 hour ago, Janko Muzykant napisał: Piłem ... to nie pisz po pijaku. p.s. zauważyłam podkreślenie i nie wzięłam nic osobiście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 2 godziny temu, kapuchy napisał: Hmmm... i to co wyżej jest typowym obrazem polskości... Taki naród, który potrafi się zjednoczyć i wesprzeć tylko wtedy, kiedy dostaje regularny wp...dol. Jak tylko błyska coś na kształt wolności, to zaczynają się sami za łby brać, opluwać wzajemnie i wszystko w tym guście. I tak było zawsze, jak by daleko nie sięgnął w historię. Chyba, że zdarzał się władca , który potrafił ten narodek złapać krótko za pysk i ustawić do pionu. A tak naprawdę , to wolności i niezależności nie ma. Sami popatrzcie - gospodarczo, politycznie uzależnieni, żeby nie powiedzieć w wielu przypadkach ubezwłasnowolnieni. Wolność i niepodległość to już tylko patetyczne hasła, pamiętane tylko przy okazji rocznic, świąt, bądź innych okazji, które nota bene służą do dalszego skłócania ludzi na ziemiach pomiędzy Odrą a Bugiem, Tatrami i Bałtykiem. Zdrowia życzę. Wolność to fikcja. Gdy latem odpalam grilla, wystawiam kolumny i daję muzę na ful to od razu sąsiedzi zza płotu z ryjem lecą. Wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność innych. Dotyczy to ludzi i państw. Ostatnie lata pokazały że potrafimy się zjednoczyć nie tylko wtedy gdy dostajemy w d... . Wystarczy przypomnieć początek wojny w Ukrainie i to jak pomagaliśmy uchodźcom. Wiem że najłatwiej jest klepać stare frazesy, powtarzać mity itd. Ale świat jest bardziej skomplikowany i pełen niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi