fala Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 41 minut temu, zuki napisał: Nie mnie oceniać literackie wypociny OT ale to co powiedziała o Polakach zasługuje na najwyższe potępienie. Amen To teraz pochwal się które to książki OT przeczytałeś.Skoro nazywasz je wypocinami to jednak oceniasz, a to znaczy że kłamiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 zuki- nie idź tą drogą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 Nerwy musi mieć zszargane przy łykendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 No, elyta o merytorycznym zacięciu zabełkotała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 31 minut temu, zuki napisał: Ta ukraińska szmata nie zasługuje na jakiekolwiek analizy że strony chociażby pijaka spod budki z piwem. Teraz rozumiesz śmieciu, polkojęzyczny? I możesz sobie schlebiać tutaj do urzygu, mam na to wyj..... ne. Niejednokrotnie udowadniałeś swoją indolencję w sprawach istotnych, więc pie..... ol się ignorancie. Oto słowa godne prawdziwego Polaka . Bije z nich wysoka kultura, tolerancja , empatia i poszanowanie drugiego człowieka .... Postuluje wpisanie ich do Konstytucji albo nowego polskiego dekalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 1 minutę temu, szutnik napisał: Oto słowa godne prawdziwego Polaka . Bije z nich wysoka kultura, tolerancja , empatia i poszanowanie drugiego człowieka .... Postuluje wpisanie ich do Konstytucji albo nowego polskiego dekalogu Już nie przesadzaj z tym prawdziwym Polakiem, ja za takiego się uważam i mimo wszystko staram się szanować rozmówce. Takie generalizowanie podszyte szyderstwem też dobrze o Tobie nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 Wiecie co, przypomina się stary dowcip o piekielnym kotle z Polakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 Proszę, jak pani Olga rozgrzała towarzystwo. Czyli talentu jej nie brakuje, szkoda tylko, że do nagrody wybrali parszywą owcę w naszym stadzie ale widocznie dziś tylko takie godne są Nobla. Sytuacja przypomina trochę przypadek Tuska, on również jest nagradzany w Europie za "polskość to nienormalność". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 50 minut temu, brodkasz napisał: Już nie przesadzaj z tym prawdziwym Polakiem, ja za takiego się uważam i mimo wszystko staram się szanować rozmówce. Takie generalizowanie podszyte szyderstwem też dobrze o Tobie nie świadczy. Nie generalizuje. Powyżej masz 10 stron dowodu bezpośredniego. Kobieta dostała literackiego Nobla i zamiast z tego się cieszyć lub chociaż spróbować przeczytać cokolwiek z Jej twórczości niektórzy wolą nurzać się łajnie . Do tego bazują na opiniach pewnych osób o dość podejrzanej konduit , nie znając tematu . Nie przypominam sobie podobnego "szamba" w przypadku Kazuo Ishiguro , a to podobno Brytole mają o sobie nad wyraz dobre mniemanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 4 minuty temu, les05 napisał: Proszę, jak pani Olga rozgrzała towarzystwo. Czyli talentu jej nie brakuje, szkoda tylko, że do nagrody wybrali parszywą owcę w naszym stadzie ale widocznie dziś tylko takie godne są Nobla. Sytuacja przypomina trochę przypadek Tuska, on również jest nagradzany w Europie za "polskość to nienormalność". Taaa, durnie powinni dać Tobie Może osiągnął byś spełnienie ? ( czy tam inny orgazm ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 2 godziny temu, Erih napisał: Wiecie co, przypomina się stary dowcip o piekielnym kotle z Polakami. Polakami, czy tymi prawdziwymi?Bo na forum często pojawiają się te dwie narodowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 14 Grudzień 2019 Share Napisano 14 Grudzień 2019 Pewnie 50/50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 13 godzin temu, szutnik napisał: Nie generalizuje. Powyżej masz 10 stron dowodu bezpośredniego. Kobieta dostała literackiego Nobla i zamiast z tego się cieszyć lub chociaż spróbować przeczytać cokolwiek z Jej twórczości niektórzy wolą nurzać się łajnie . Do tego bazują na opiniach pewnych osób o dość podejrzanej konduit , nie znając tematu . Nie przypominam sobie podobnego "szamba" w przypadku Kazuo Ishiguro , a to podobno Brytole mają o sobie nad wyraz dobre mniemanie To że dostała Nobla to jedna sprawa a to jakie ma poglądy i jak je wyraża druga. Nikt lub prawie nikt nie czepia się jej twórczości sam czytam obecnie ''Podróż ludzi Księgi'' i mi się podoba, ale chodzi o jej wypowiedzi. To co pisze w książkach może być literacką fikcją i pewnie jest, to co mówi trafia na podatny grunt i w wielu kręgach na świecie jest odbierane jako- cała i tylko jedyna prawda. Jak już tu pisałem kobitka strasznie koloryzuje i bardzo ubarwia swoje prawdy, generalizując przy tym różne tematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 8 godzin temu, brodkasz napisał: To że dostała Nobla to jedna sprawa a to jakie ma poglądy i jak je wyraża druga. Nikt lub prawie nikt nie czepia się jej twórczości sam czytam obecnie ''Podróż ludzi Księgi'' i mi się podoba, ale chodzi o jej wypowiedzi. To co pisze w książkach może być literacką fikcją i pewnie jest, to co mówi trafia na podatny grunt i w wielu kręgach na świecie jest odbierane jako- cała i tylko jedyna prawda. Jak już tu pisałem kobitka strasznie koloryzuje i bardzo ubarwia swoje prawdy, generalizując przy tym różne tematy. To może przeczytaj jeszcze raz te 10 stron (może z dziesięć razy ) i zobacz jaka jest ocena Jej twórczości i w jakiej formie. Poglądy OT są jej sprawą, aczkolwiek jeżeli ktoś się z nimi nie zgadza , to może lepiej zamiast szukać jakiegoś "guru" z pasującymi poglądami warto dokonać samodzielnej weryfikacji. Wystarczy znaleźć jakąś małą miejscowość , w której jakiś procent stanowiła ludność żydowska i podpytać delikatnie co się z nią stało. Wyniosłem się z dużego miasta do takiej miejscowości , w której oficjalnie ( IPN)takowa ludność została przeflancowana do Majdanka ale kompletnie przez przypadek dowiedziałem się,że mam pod nosem własne Jedwabne, z tą różnicą ,że tu miejscowa ludność zagoniła Żydów do kamieniołomu a to Niemiaszki strzelały ( ostatnie -nie potwierdzone ). Lub znajdź w takiej wsi, miasteczku miejscowy kirkut - będzie to zarośnięte wysypisko śmieci , bo po wojnie usuwano wszelkie ślady istnienia Żydów , których "nie ma , nie było i nie potrzeba tego drążyć ". Mamy na sumieniu ( jako społeczeństwo ) wiele i żaden gaik w Yad Vashem tego nie zasłoni, ani tego,że kolonizowaliśmy Ruś Białą i Czerwoną , starając się miejscową ludność obrócić w zniewolone chłopstwo. O wyczynach w międzywojniu nie będę wspominał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Szutnik, ani nie próbuj tego tłumaczyć, po co masz się narażać na inwektywy ze strony jakiegoś tępego kłamcy co przytrafiło się mnie wczoraj.Niech tępactwo żyje w zakłamaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 42 minuty temu, szutnik napisał: kolonizowaliśmy Ruś Białą i Czerwoną , starając się miejscową ludność obrócić w zniewolone chłopstwo. Bywa, że komuś rozum odbiera ale czy musi się tym publicznie obnosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Godzinę temu, szutnik napisał: kolonizowaliśmy Ruś Białą i Czerwoną , starając się miejscową ludność obrócić w zniewolone chłopstwo. P.S. Żeby było jasne: JA POCHODZĘ Z CHŁOPÓW Z RUSI!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 54 minuty temu, szutnik napisał: i warto dokonać samodzielnej weryfikacji. Wystarczy znaleźć jakąś małą miejscowość , w której jakiś procent stanowiła ludność żydowska i podpytać delikatnie co się z nią stało. Wyniosłem się z dużego miasta do takiej miejscowości , w której oficjalnie ( IPN)takowa ludność została przeflancowana do Majdanka ale kompletnie przez przypadek dowiedziałem się,że mam pod nosem własne Jedwabne, z tą różnicą ,że tu miejscowa ludność zagoniła Żydów do kamieniołomu a to Niemiaszki strzelały ( ostatnie -nie potwierdzone ). Lub znajdź w takiej wsi, miasteczku miejscowy kirkut - będzie to zarośnięte wysypisko śmieci , bo po wojnie usuwano wszelkie ślady istnienia Żydów , których "nie ma , nie było i nie potrzeba tego drążyć ". Mamy na sumieniu ( jako społeczeństwo ) wiele i żaden gaik w Yad Vashem tego nie zasłoni, ani tego,że kolonizowaliśmy Ruś Białą i Czerwoną , starając się miejscową ludność obrócić w zniewolone chłopstwo. O wyczynach w międzywojniu nie będę wspominał . Akurat tu gdzie teraz mieszkam, cmentarze żydowskie są w bardzo dobrym stanie, ale to spore miasto, więc niemiarodajne. Więc wracając w strony rodzinne, niewielki kirkut na uboczu- zero śmieci, trawa skoszona, macewy zinwentaryzowane. Pogromu żadnego w czasie ani po wojnie nie było, stoi jeszcze dom w którym był do początku lat siedemdziesiątych uwaga, PRYWATNY żydowski sklepik! Od czasów przedwojennych! Zamknięty po śmierci właściciela, samotnego człowieka (rodzina nie przetrwała zimy w trudnych górskich warunkach). Zaś co do kolonizowania Rusi, no cóż, tam były wielkie i żyzne pustki osadnicze, a u nas na wsi brakowało ziemi, więc co robiliśmy? Ano zasiedlaliśmy. A że miejscowa rusińska magnateria po okresie (długim) wolnizny chciała ściągać ze swoich dóbr czynsze i rentę odrobkową? Tak podówczas gospodarowano. Więc proszę nie robić z chłopów niewolników, i nie mylić kolonizacji z kolonializmem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Erich,zajrzyj do Nowego Dworu Mazowieckiego i zapytaj o kirkut.W 1982 na jego terenie kaprale zajęcia z taktyki nam na nim urządzali.Część mojej rodziny pochodzi z Grajewa i okolicznych wiosek , jako brzdąc nasłuchałem się opowieści dorosłych przy degustacji bimberku przebywając u nich na wakacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 15 minut temu, Erih napisał: Zaś co do kolonizowania Rusi, no cóż, tam były wielkie i żyzne pustki osadnicze, a u nas na wsi brakowało ziemi, więc co robiliśmy? Ano zasiedlaliśmy. A że miejscowa rusińska magnateria po okresie (długim) wolnizny chciała ściągać ze swoich dóbr czynsze i rentę odrobkową? Tak podówczas gospodarowano. Więc proszę nie robić z chłopów niewolników, i nie mylić kolonizacji z kolonializmem! Wiesz Kolego, jest tutaj na forum kilku besserwisserów co to naczytało się różnych książeczek i teraz udają ekspertów i rzeczywiscie, nie odróżniają kolonizacji od kolonializmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Ciekawy to kolonializm, gdy królem "metropolii" zostaje osoba będąca rdzennym mieszkańcem "kolonii". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Erih, ty nie podważaj autorytetu, pani Olga wie lepiej bo ma Nobla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 10 minut temu, fala napisał: Erich,zajrzyj do Nowego Dworu Mazowieckiego i zapytaj o kirkut.W 1982 na jego terenie kaprale zajęcia z taktyki nam na nim urządzali.Część mojej rodziny pochodzi z Grajewa i okolicznych wiosek , jako brzdąc nasłuchałem się opowieści dorosłych przy degustacji bimberku przebywając u nich na wakacjach. Były i takie sytuacje, ale jakbyś zobaczył jak wyglądał w tym samym czasie zamek w Żywcu, to byś się popłakał. Zaś co do nasłuchania się, no cóż, też się tego i owego nasłuchałem, a nawet miałem możliwość zweryfikowania zasłyszanych opowieści. Różowo nie było, ale specjalnie czarno też nie. Przy czym dużo zależało od zaboru. W dawnym zaborze rosyjskim było dużo gorzej niż w np austro-węgierskim. Więc wypraszam sobie i czuję się urażony generalizowaniem i oczernianiem, tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Grudzień 2019 Share Napisano 15 Grudzień 2019 Teraz, les05 napisał: Erih, ty nie podważaj autorytetu, pani Olga wie lepiej bo ma Nobla. Raczej nie wie, czego nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.