srbm Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 17 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 takafura PS "Jak budujesz dom, to robisz WSZYSTKO jednocześnie ? Piwnicę, poddasze, szambo, prąd, wodę, stropy, dach, okna..." Pomijając, że część powyższych robię jednocześnie, to: - mam projekt, gdzie od A do Z wszystko jest podane - mam kosztorys, gdzie +/- wszystko jest policzone - mam zaplecze i "ekipy", które zgodnie z projektem i kosztorysem wykonają robotę.. Już pytałem- wiesz "coś" o CARGO, wiesz "coś" o infrastrukturze dla transportu samochodowego- ciężarowego, masz "jakieś" informacje o koszcie całej inwestycji, aż do wprowadzenia do portu w Elblągu pierwszej barki? Cytuj
Kazik.S Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 10 minut temu, Czlowieksniegu napisał: PAD ci wszystko wyjaśnił... https://www.gospodarkamorska.pl/jakie-szanse-stoja-przed-elblagiem-i-tamtejszym-portem-konferencja-obierz-kurs-na-elblag-66595 Wystarczy ekspert. Choć raz coś przeczytasz zanim odpiszesz nie na temat? 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 srbm... Z ciekawości- ty śmiesz porównywać PAD do popisów jakiegoś anonimowego konta na Twitterze? Ups.... PS Bo przecież nie ma możliwości, abyś nie wierzył w stwierdzenia PAD wygłoszone przy tak ważnej okazji, jak otwarcie przekopu Mierzei Gdańskiej... PS Kazik.S "Wystarczy ekspert. Choć raz coś przeczytasz zanim odpiszesz nie na temat? " Że cytaty z wystąpienia PAD są nie na temat? Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Nie chcesz, mam nadzieję, uznać(...) Gdybym chciał, tobym napisał. Wystarczy że komentujesz ( dzięki) to co napisałem, nie musisz zgadywać co Ci się wydaje że niby ja sądzę ;) Ps. A emotki są ważne - sygnalizują żart, ironię i zmieniają wydźwięk tego co sie napisało. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 takafura Zapraszam... "Jak budujesz dom, to robisz WSZYSTKO jednocześnie ? Piwnicę, poddasze, szambo, prąd, wodę, stropy, dach, okna..." Pomijając, że część powyższych robię jednocześnie, to: - mam projekt, gdzie od A do Z wszystko jest podane - mam kosztorys, gdzie +/- wszystko jest policzone - mam zaplecze i "ekipy", które zgodnie z projektem i kosztorysem wykonają robotę.. Już pytałem- wiesz "coś" o CARGO, wiesz "coś" o infrastrukturze dla transportu samochodowego- ciężarowego, masz "jakieś" informacje o koszcie całej inwestycji, aż do wprowadzenia do portu w Elblągu pierwszej barki? Cytuj
srbm Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Już pytałem- wiesz "coś" o CARGO, wiesz "coś" o infrastrukturze dla transportu samochodowego- ciężarowego, masz "jakieś" informacje o koszcie całej inwestycji, aż do wprowadzenia do portu w Elblągu pierwszej barki? Musisz napisać do Elżbiety Gelert. Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 7 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Już pytałem- wiesz "coś" o CARGO, wiesz "coś" o infrastrukturze dla transportu samochodowego- ciężarowego, masz "jakieś" informacje o koszcie całej inwestycji, aż do wprowadzenia do portu w Elblągu pierwszej barki? Coś Ty tak sie leśnika z prowincji uczepił, to sa pytanie np. do rzecznika rządu. Ps. Masz jakieś informacje że NIC a NIC więcej nie jest planowane ? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 takafura "Coś Ty tak sie leśnika z prowincji uczepił, to sa pytanie np. do rzecznika rządu." Pytam ciebie, bo jak Rejtan bronisz- myślałem, że poza PR wiesz "coś" więcej, co merytorycznie towarzyszy wstawaniu z kolan... "Ps. Masz jakieś informacje że NIC a NIC więcej nie jest planowane ?" Nie, nie mam mimo, że szukałem. A jestem pewnym, że gdyby jakieś plany były, to już dawno by było głośno. Zauważ, że ostatnio słyszymy, że przekop to początek, ale nie bardzo o następnych krokach słychać. A przy okazji patrz wyżej od "Coś Ty...." Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: takafura "Coś Ty tak sie leśnika z prowincji uczepił, to sa pytanie np. do rzecznika rządu." Pytam ciebie, bo jak Rejtan bronisz- myślałem, że poza PR wiesz "coś" więcej, co merytorycznie towarzyszy wstawaniu z kolan... "Ps. Masz jakieś informacje że NIC a NIC więcej nie jest planowane ?" Nie, nie mam mimo, że szukałem. A jestem pewnym, że gdyby jakieś plany były, to już dawno by było głośno. Zauważ, że ostatnio słyszymy, że przekop to początek, ale nie bardzo o następnych krokach słychać. A przy okazji patrz wyżej od "Coś Ty...." Nie tyle bronię a dopowoiadam to co nie ma w TVN, GW, Onet czy wp.pl. Plus jakieś bzdury prostuję. Ile Ty masz lat jak twierdzisz, że jak czegoś/kogoś nie ma w necie to to w realu nie istnieje ?? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 takafura Ponowię pytanie- słyszałeś/widziałeś/potrafisz "coś" znaleźć odnośnie modernizacji linii kolejowych do/z Elbląga, aby kolej mogła odbierać masowe ładunki? Słyszałeś/widziałeś/potrafisz "coś" znaleźć odnośnie modernizacji linii kolejowych do/z Elbląga, aby transport samochodowy, ciężarowy, mógł odbierać masowe ładunki? Przy czym w domyśle dotyczy to -set tysięcy ton... Ja ani nie słyszałem, ani nie widziałem, ani nie znalazłem... Dolary vs orzechy, że w sytuacji, gdy Czarnek potrafi z przytupem odbierać "nowy" samochód dla SP, który to samochód od -nastu miesięcy jest w służbie, to planami modernizacji kolei i dróg chwalono by się od lat... Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Ponawiam odpowiedź - zapytaj rzecznika rządu. Nie wiem ile czasu zajmie dokończenie przekopu i modernizacja portu. Dwa lata, trzy ? Więcej ? Może tymczasowo wystarczą obecne możliwości transportu drogowego czy kolejowego ? Może warto rozbudować drogi i kolej jak port się rozrusza ? Nie wiem. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 takafura Land... napisał, jak wygląda "Może tymczasowo wystarczą obecne możliwości transportu drogowego czy kolejowego ? Może warto rozbudować drogi i kolej jak port się rozrusza ?" Ale pamiętasz, że ma być wzrost z 89 300* tys ton ( 2019 ) do milionów ton a przynajmniej -set tysięcy ton... czyli o rząd wielkości. * z czego spora część to... węgiel ze Wschodu :-( Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 (edytowane) Nie ma toru wodnego a Ty się martwisz brakiem Magistrali Kolejowej... Nawet jak będą zrealizowane kolejne etapy to rozruszanie biznesu zajmie lata, będzie stopniowe a nie skokowe. No chyba że się zatrzyma po np. 5 latach na 300 tyś. ton rocznie i finito. Teraz jeszcze odrobinę za wcześnie aby się tak gorączkować. Pomijając zwolenników opcji ***** *** którzy pisowski przekop, pisowski tor wodny i pisowski port poddadzą deklarowanej depisyzacji co im zajmie całą kadencję... Edytowane 20 Wrzesień 2022 przez takafura Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 takafura.. Odpowiem pozornym OT: "W pierwszym okresie (lata 2027-2035) ma ona wynosić 40 mln pasażerów rocznie" powyższe z oficjalnej strony CPK... vs Największe porty lotnicze w Europie Stambuł – 36 988 563 pasażerów Moskwa-Szeremietiewo – 30 943 456 Paryż-CDG – 26 201 698 Amsterdam-Schiphol – 25 492 633 Moskwa-Domodiedowo – 25 065 087 Stambuł-Sabiha Gökçen – 24 991 916 Frankfurt – 24 812 849 Madryt – 24 119 214 Cytuj
srbm Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 8 minut temu, Czlowieksniegu napisał: takafura.. Odpowiem pozornym OT: "W pierwszym okresie (lata 2027-2035) ma ona wynosić 40 mln pasażerów rocznie" powyższe z oficjalnej strony CPK... vs Największe porty lotnicze w Europie Stambuł – 36 988 563 pasażerów Moskwa-Szeremietiewo – 30 943 456 Paryż-CDG – 26 201 698 Amsterdam-Schiphol – 25 492 633 Moskwa-Domodiedowo – 25 065 087 Stambuł-Sabiha Gökçen – 24 991 916 Frankfurt – 24 812 849 Madryt – 24 119 214 https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/grabarczyk-wierze-w-cpk-1982.html Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 10 minut temu, Czlowieksniegu napisał: takafura.. Odpowiem pozornym OT: "W pierwszym okresie (lata 2027-2035) ma ona wynosić 40 mln pasażerów rocznie" powyższe z oficjalnej strony CPK... No pacz, ja tez tam zerknąłem, znalazłem to co Ty a nawet to co zabrakło w Twoim info. Nie ze port będzie obsługiwał 40 mln, ale że będzie w stanie obsługiwać 40 mln pasażerów rocznie. Niby to samo ale jednak różnica ogromna, prawda ? Cytuj
Landszaft Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Takaura nie można najpierw oczekiwać aby port w Elblągu najpierw przyjmował towary a potem zastanowimy się czy budować kolej do portu i drogi dla tirów. To jest kretyńskie myślenie , to nie praca w lesie gdzie najpierw drwal ścina drzewo a potem przyjeżdża laweta po nie , to tak jakby laweta już stała i drwal czekał a ty sadzisz dopiero sadzonki drzew , taka odwrotność logiki jest do akceptacji w lasach państwowych??. Najpierw muszą być tory aby kapitan statku wiedział że jak dostarczy towar to on zostanie odebrany i dostarczony. Wyobraź sobie że w porcie Gdańskim wysadzimy w powietrze torowisko i autostradę dla Tirów . W ile godzin port ogłosi bankructwo ??? . Jak tylko by padła taka informacja to każdy kapitan masowca, kontenerowca etc. dostanie natychmiast informację od armatora że ma natychmiast zmienić kierunek i nie wpływać do Gdańska tylko do Kłajpedy lub Kaliningradu . Tak samo jest z portem w Elblągu . Port bez kolei i bez trasy dla tirów nie istnieje , jego możliwości praktycznie są porównywalne z portem rybackim. Owszem kuter z fiszami zawinie do Elbląga i dostarczy flądry i szproty a nawet śledzie do miejskiego sklepu ale nie normalny statek. No chyba że teraz każdy mały kuter będzie zaliczany do pełnomorskich oceanicznych jednostek. Wtedy tak za -4 miesiąc dowiemy się że Elbląg już przyjmuje pełnomorskie jednostki , a że na nich płyną 4 skrzynki fiszy nic nie powiemy bo po co się śmiać. Pogłębienie toru wodnego da możliwość pływania białej flocie która jako pierwsza będzie przecierać szlaki i sprawdzać jaka jest rentowność trasy. Bo to najmniejszy koszt i najmniejsze ryzyko a do tego nie trzeba ani torów ani dźwigów , ani tras dla tirów,ani magazynów czy placów składowych. Ale bez budowy kolei i tras dla ciężkiego ruchu samochodowego nie będzie żadnej przyszłości dla tego miasta i portu. A o tym na razie się w ogóle nie mówi i nie pisze bo sam port i jego otoczenie jest w dość archaicznym stanie, niewiele nowoczesności. Taki porcik dla paru barek. Niestety takie inwestycje kolejowe i drogowe to nie na budżet takiego małego biednego miasta, to nie Warszawa która i tak od czasu do czasu wali ściekami do Wisły bo sama nie daje rady taka bezradna. Aby Polska w siłę rosła trzeba wodza a nie osła !! - hasło z czasów PRL-u 2 Cytuj
takafura Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 11 minut temu, Landszaft napisał: Takaura nie można najpierw oczekiwać aby port w Elblągu najpierw przyjmował towary a potem zastanowimy się czy budować kolej do portu i drogi dla tirów. To jest kretyńskie myślenie(...) Sorry, ale polemizujesz z własną tezą i wygrywasz ;) Znajdź mi opinię, że w przyszłości port w Elblągu nie będzie potrzebował lepszych połączeń drogowych i kolejowych. 11 minut temu, Landszaft napisał: Najpierw muszą być tory aby kapitan statku wiedział że jak dostarczy towar to on zostanie odebrany i dostarczony(...) Kapitana wali co będzie z towarem wyładowanym na nabrzeżu portu. To firma spedycyjna i handlowa będzie kombinowała jak tanio ściągnąć towar i przesłać go dalej. Tak do wiadomości - drogi i tory w Elblągu są. Pytanie kiedy i czy będą potrzebne lepsze, o większej przepustowości ? Na pewno nie w ciągu roku, bo jeszcze sporo jest do zrobienia... 11 minut temu, Landszaft napisał: (...) Niestety takie inwestycje kolejowe i drogowe to nie na budżet takiego małego biednego miasta, to nie Warszawa która i tak od czasu do czasu wali ściekami do Wisły bo sama nie daje rady taka bezradna. Aby Polska w siłę rosła trzeba wodza a nie osła !! - hasło z czasów PRL-u Ponownie zapytam - gdzieś wyczytał że Elbląg ma z własnego budżetu wybudować sobie autostradę/eskę/ magistralę kolejową ?? To inwestycje planowane na poziomie centralnym i chyba częściowo wojewódzkim. Jestem dość mocno przekonany że plany kolejnych inwestycji są przepiękne. Ale nie mam pojęcia jak z finansowaniem i realnością terminów... Podsumowując: -mamy przekop który miał nie powstać dzięki staraniom opozycji, ekologów, Niemiec, Rosjan, - jest szum, reklama regionu, - na razie skorzystają kajakarze, żeglarze, rybacy, - jest mocny sygnał dla biznesu - rząd zainwestował tam 2 mld zł, planuje następne, - o ile w porcie wzrośnie wartość hektara gruntu za kilka lat, ja bym kupił działkę na magazyn już teraz ;) Cytuj
canabis.dw Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Godzinę temu, takafura napisał: Sorry, ale polemizujesz z własną tezą i wygrywasz ;) Znajdź mi opinię, że w przyszłości port w Elblągu nie będzie potrzebował lepszych połączeń drogowych i kolejowych. Kapitana wali co będzie z towarem wyładowanym na nabrzeżu portu. To firma spedycyjna i handlowa będzie kombinowała jak tanio ściągnąć towar i przesłać go dalej. Tak do wiadomości - drogi i tory w Elblągu są. Pytanie kiedy i czy będą potrzebne lepsze, o większej przepustowości ? Na pewno nie w ciągu roku, bo jeszcze sporo jest do zrobienia... Ponownie zapytam - gdzieś wyczytał że Elbląg ma z własnego budżetu wybudować sobie autostradę/eskę/ magistralę kolejową ?? To inwestycje planowane na poziomie centralnym i chyba częściowo wojewódzkim. Jestem dość mocno przekonany że plany kolejnych inwestycji są przepiękne. Ale nie mam pojęcia jak z finansowaniem i realnością terminów... Podsumowując: -mamy przekop który miał nie powstać dzięki staraniom opozycji, ekologów, Niemiec, Rosjan, - jest szum, reklama regionu, - na razie skorzystają kajakarze, żeglarze, rybacy, - jest mocny sygnał dla biznesu - rząd zainwestował tam 2 mld zł, planuje następne, - o ile w porcie wzrośnie wartość hektara gruntu za kilka lat, ja bym kupił działkę na magazyn już teraz ;) ... a to wszystko za jedyne 2 miliardy zł, teraz czekamy na to jaki będzie odzew biznesu na dany sygnał i zapowiedziane dalsze inwestycje na poziomie centralnym... Cytuj
fala Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 3 minuty temu, canabis.dw napisał: 1 godzinę temu, takafura napisał: Jestem dość mocno przekonany że plany kolejnych inwestycji są przepiękne. Ale nie mam pojęcia jak z finansowaniem i realnością terminów... Facetowi konkurencja wyrasta na Forum Odkrywcy. 1 Cytuj
Landszaft Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Takaura gdzie w Elblągu są tory ???, w porcie ??? czy magistrala jest obok Elblaga , tak uliczki są dla Żuka , Nysy ale nie dla Tirów. w Łebie też jest port lub w Mrzeżynie - może też przyjmować 100 tysięczniki , dlaczego nie fantazja jest dozwolona , nie zakazana . Kapitan wywala towar na brzeg a on rozwożony jest na taczkach. 1 Cytuj
fala Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 2 minuty temu, Landszaft napisał: Kapitan wywala towar na brzeg a on rozwożony jest na taczkach. Za miskę ryżu dniówka, to się będzie opłacać. Cytuj
takafura Napisano 21 Wrzesień 2022 Napisano 21 Wrzesień 2022 5 godzin temu, canabis.dw napisał: ... a to wszystko za jedyne 2 miliardy zł, teraz czekamy na to jaki będzie odzew biznesu na dany sygnał i zapowiedziane dalsze inwestycje na poziomie centralnym... 10 x lepsza inwestycja niż dopłaty za drogi opał czy 500+. W moja wioskę na dalekiej prowincji kilka lat temu z budżetu wojewódzkiego zainwestowano 7 mln zł. W przeliczeniu na lokalesa to podobna skala ;) Cytuj
takafura Napisano 21 Wrzesień 2022 Napisano 21 Wrzesień 2022 5 godzin temu, Landszaft napisał: Takaura gdzie w Elblągu są tory ???, w porcie ??? czy magistrala jest obok Elblaga , tak uliczki są dla Żuka , Nysy ale nie dla Tirów. w Łebie też jest port lub w Mrzeżynie - może też przyjmować 100 tysięczniki , dlaczego nie fantazja jest dozwolona , nie zakazana . Kapitan wywala towar na brzeg a on rozwożony jest na taczkach. Bedę musiał w końcu tam pojechać bo nigdy nie byłem. W swoich spekulacjach uwzględnij kilka faktów: - nie ma jeszcze pogłębionego toru wodnego, - nie ma obrotnicy, - nie ma rozbudowanego portu w Elblągu, - w/w zajmie kilka ( 2, 3, więcej ?) lat, - w 2021 przewieziono 120 tyś. ton towarów, jakoś "Żukami" dali radę, - jak będzie coraz lepsza infrastruktura pojawią się nowe firmy, nowe możliwości, nowe umowy handlowe, - nikt nigdzie nigdy nie kwestionował potrzeby poprawy połączeń drogowych i kolejowych z powodu wzrostu ilości przeładowywanych towarów - z wielkim zapałem i hukiem wysadzasz otwarte drzwi, Ps. Kapitan jest jak taksówkarz, jego nie obchodzi że klient wysiada w szczerym polu. Ja sprzedaję drewno do kominka "loco las" i mnie nie obchodzi czym przyjedziesz zabrać te wałki dębowe o średnicy 100 cm złożone przy gruntowej, leśnej drodze. Możesz wozić ze szwagrem taczką, mądrzej jest wynająć firmę która ma auto 4x4 i dźwig. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi