Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
40 minut temu, bjar_1 napisał:

Jarosław I Łaskawy zezwolił?

Przecież to expertka od katastrof lotniczych...

PS. Sorry za OT, ale w czasach mojej młodości na wycieczkach śpiewało się między innymi piosenkę o Felku Stankiewiczu. Czy ktoś pamięta?

Napisano (edytowane)
W dniu 14.03.2021 o 09:11, balans napisał:

A chociażby po to aby raz na zawsze zamknąć temat, który wałkowany przez przez tzw. Podkomisję tylko ośmiesza nasz kraj.

I za każdym razem gdy objawi się następny świr wydawać kasę? niech najpierw obalą raport PKBWL to pogadamy. Bez tego to kopa i won. Acha i fantasmagorie mają  sami finansować, jak będzie ok to kasa do zwrotu.

Edytowane przez fala
Napisano
W dniu 14.03.2021 o 21:14, takafura napisał:

Prokuratorzy wojskowi oficjalnie drwili z rewelacji o odczytach detektorów wskazujących TNT i tydzień później z taką samą powagą to odszczekali.

Człowieku, nie wstyd Ci, co Ty tutaj wypisujesz? Co Ty tu w ogóle robisz? Masz jakieś pojęcie o lotnictwie, o lataniu, o prawie lotniczym, o procedurach lotniczych?

Tylko na pisowskie kłamstwa i brednie Cię stać?

Komisja powypadkowa (ta profesjonalna) - wbrew Twoim kłamstwom - nie potwierdziła żadnej obecności TNT, jak głosisz w swoich bredniach. Jedyne, co potwierdziła to obecność we wraku śladów materiałów wysokoenergetycznych - takich samych, jakie są np. w paście do butów i w artykułach spożywczych, m.in. w przetworach mięsnych.

Znasz się na samolotach i na wszystkich płynach oraz innych materiałach chemicznych w nich używanych? Masz blade pojęcie, ile w rozbitym samolocie „samo się dystrybuuje” materiałów wysokoenergetycznych, na które zawsze zareagują wykrywacze tego typu materiałów? Nie masz o tym żadnego pojęcia. Stać Cię tylko na wypisywanie kłamstw i bredni sekty smoleńskiej.

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Człowieku, nie wstyd Ci, co Ty tutaj wypisujesz? Co Ty tu w ogóle robisz? Masz jakieś pojęcie o lotnictwie, o lataniu, o prawie lotniczym, o procedurach lotniczych?

Tylko na pisowskie kłamstwa i brednie Cię stać?

Komisja powypadkowa (ta profesjonalna) - wbrew Twoim kłamstwom - nie potwierdziła żadnej obecności TNT, jak głosisz w swoich bredniach. Jedyne, co potwierdziła to obecność we wraku śladów materiałów wysokoenergetycznych - takich samych, jakie są np. w paście do butów i w artykułach spożywczych, m.in. w przetworach mięsnych.

Znasz się na samolotach i na wszystkich płynach oraz innych materiałach chemicznych w nich używanych? Masz blade pojęcie, ile w rozbitym samolocie „samo się dystrybuuje” materiałów wysokoenergetycznych, na które zawsze zareagują wykrywacze tego typu materiałów? Nie masz o tym żadnego pojęcia. Stać Cię tylko na wypisywanie kłamstw i bredni sekty smoleńskiej.

Czy ja coś pisałem o lotnictwie, prawie lotniczym, procedurach, komisji lotniczej itp. ?

Więc nie wpychaj mi dziecka w brzuch, polemizujesz w tym momencie sam ze sobą a to taki intelektualny samogwałt.

Podałem proste do sprawdzenia w necie fakty:

1. Prokuratorzy wojskowi publicznie na konferencji zaprzeczyli rewelacjom Gmyza o wielu odczytach TNT na detektorach.

2. Bardzo szybko to publicznie odszczekali - było wiele wskazań na TNT

( są filmy na YT)

3.  Zamiast powielać bzdury o paście do butów samozwańczy "ekspercie"  poczytaj co mówi o detektorach ich producent i dystrybutor Prezes zarządu spółki Korporacja Wschód Jan Bokszczanin:

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biuletyn.xsp?documentId=58FD4769E99CEB49C1257AD2004FA6B5

Ps. Nie wiem jaki masz problem, nie interesuje mnie to ale możesz zamiast zaklęć o "sekcie smoleńskiej" trochę się wysilić podając laikowi jakieś fakty, linki ? Krzykiem to możesz swoja starą lub dzieciaki przepłoszyć, w dyskusji to sie ośmieszasz...

I zauważ łaskawie, że ja tu nic nie wymyślam tylko cytuję opinię mądrzejszych od siebie - prokuratorów wojskowych, producenta detektorów Bokszczanina. Widzisz różnicę czy to dla Ciebie za trudne ?

Napisano

Ten samolot przewoził naszych żołnierzy z Afganistanu, czułe przyrządy bez trudu więc znajdą na szczątkach śladowe ilości TNT. I co to ma udowodnić? Ostatnie minuty tego tragicznego lotu są zbadane i przeanalizowane sekunda po sekundzie i tylko ktoś inteligentny inaczej może twierdzić, że były wybuchy w powietrzu i ktoś się zamachnął na człowieka, który nie miał szansy na reelekcję.

Napisano
7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Stać Cię tylko na wypisywanie kłamstw i bredni sekty smoleńskiej.

Niektórzy widzą wszędzie białe myszki a inni sektę smoleńską;)

Napisano
58 minut temu, balans napisał:

Ten samolot przewoził naszych żołnierzy z Afganistanu, czułe przyrządy bez trudu więc znajdą na szczątkach śladowe ilości TNT. I co to ma udowodnić?

Racja.

Jednak to co napisałeś nie jest to w sprzeczności z 3 faktami które podałem.  Nazywanie tego "bredniami sekty smoleńskiej i pisowskimi kłamstwami" przez poprzednika świadczy o negowaniu faktów z powodów mi nieznanych - może emocjonalnych, może intelektualnych - nie mam pojęcia.

A aby coś udowodnić trzeba poznać całość i musi to być spójne. Mimo że jestem zupełnym laikiem w tej materii to nawet ja wiem że ustalenie np. pod którym fotelem w samolocie wybuchł ładunek jest możliwe także dzięki sekcjom ciał - anatomopatolog na podstawie skali i typu obrażeń tworzy "mapę". Podobnie fachowcy oceniają uszkodzenia konstrukcji - gdzie materiały są tylko pogięte, a gdzie poszarpane czy nadtopione. Do tego analiza próbek zawierających nie tylko materiały wysokoenergetyczne ale także co może ważniejsze produkty ich spalania świadczące o eksplozji.

Jak śladowe szczątki TNT są na klamkach i pokrowcach foteli to jedno, ale jak są (teoretycznie) na elementach konstrukcyjnych samolotu i pasuje to do "mapy" uszkodzeń konstrukcji i ciał co całkiem inna inszość.

Dlatego ważne były sekcje, dlatego ważne jest wrak, dlatego ważny był też czas. I tu spierdzielono wszystko, zrobiono dokładnie na odwrót jak zrobili to Holendrzy w sprawie MH17.

Napisano
14 minut temu, Tyr napisał:

Niektórzy widzą wszędzie białe myszki a inni sektę smoleńską;)

Zamiast siły argumentów argument siły i rytualne zaklęcia.

A może wolą pyskówki i  internetowe napierdalanki :)

Napisano

Nie wiem jakie spektrum mają TNT, piorunian rtęci i i proch nitrocelulozowy ale tego pierwszego w broni strzeleckiej nie ma.

Napisano

Wątek aż pękający od „znawców lotnictwa”. To ile „znawcy” widzieliście katastrof lotniczych, w tym dużych samolotów komunikacyjnych, w tym ruskich? No ile? Pochwalcie się, a od razu wątek nabierze wiarygodności.

Nie macie pojęcia, o czym bredzicie pisowscy fanatycy. Czy to będzie Ił-62, czy to będzie Tu-154, po takich katastrofach, jakie spotkały polskie lotnictwo z udziałem tych samolotów wszystko i szczątki wszystkich ludzi są zbryzgane naftą, płynem AMG-10 i wszystkim innym, co wysokoenergetyczne. Wykrywacz substancji wysokoenergetycznych zawsze zareaguje na miejscu każdej katastrofy samolotu komunikacyjnego dowolnej produkcji, bo zareagowałby nawet na miejscu katastrofy motoszybowca.

I to jest wasz pisowski trotyl - życiodajny pokarm waszej sekty.

Napisano
30 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Wykrywacz substancji wysokoenergetycznych zawsze zareaguje na miejscu każdej katastrofy samolotu komunikacyjnego dowolnej produkcji, bo zareagowałby nawet na miejscu katastrofy motoszybowca.

Zalinkowałem Ci wypowiedź przed komisją sejmową producenta i dystrybutora detektorów.

Każdy kto porówna jego i Twoją "ekspercką" opinię zauważy ze przekraczasz granice śmieszności i w treści i w formie. Masz zespół Tourette'a ? W każdym poście musisz licytować się na wielkość penisa ?

Ps. Piszę ostrożnie opierając się na wypowiedziach prokuratorów wojskowych i producenta detektorów. Podkreślam że piszę to jako laik i inż. leśnik - gdzie tu fanatyzm ?

Napisano
2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura- obstawa z BOR miała hukowce, czy broń ostrą?

A oddali nam z powrotem broń i kamizelki ? Bo jak się z 8 lat temu jeszcze trochę tym interesowałem to wiem że jakiś problem był.

A jaki to ma związek - BOR strzelał na pokładzie do kogoś ?

Napisano

takafura- nie patrząc na okoliczności przyrody- na serio wierzysz, że gdyby Człowiek z obłędem w oczach miał cień dowodu i akceptację Kaczyńskiego, to mimo pandemii Raport nie zostałby już dawno ogłoszony?

Dolary vs orzechy, że po każdej erupcji Macierewicza na Kremlu strzelają korki od szampana. Putinowi w żaden sposób ta katastrofa nie była potrzebna, czego nie można powiedzieć o podsycaniu przez ostatnie lata histerii. A może tak w nieskończoność dolewać do ognia, czy to komentarzami posłusznych idiotów*, czy trzymaniem złomu u siebie.

Na dziś nawet Kaczyńskiemu temat nie jest na rękę- obojętnie czy i co Macierewicz ogłosi, będzie to równoznaczne z częściowym rozpadem sekty, a jednocześnie Macierewicz urwie się ze smyczy, jaką jest ideologia związana katastrofą i dziesiątki milionów, które ten cyrk przytulił w międzyczasie.

* świadomych lub nie swojej roli

Napisano
8 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura- nie patrząc na okoliczności przyrody- na serio wierzysz,

Od paru lat kurwa to ja już w nic nie wierzę - ani w katastrofę, ani w zamach. Zostało mi tylko UFO lub samobójstwo rozszerzone.

Nie wiem jakie wskazania mają detektory gdy bada się resztki prochu. Są tu osoby wszystkowiedzące więc może wyjaśnią.

Ps. Taka ciekawostka: 

Szanse znalezienia śladów pozostałości powystrzałowych  w istotnym stopniu zależą od upływu czasu. Przykładowo na dłoniach można je ujawnić 6-8 godzin, maksymalnie 10 godz. od momentu oddania strzału. Na odzieży czas ten jest dłuższy może wynieść nawet 24 godziny.

http://www.zielona-gora.po.gov.pl/index.php?id=36&ida=2883

Pamiętasz po ilu miesiącach/latach pobierano próbki do badań ?

Napisano

takafura- nie klnij, bo Ci Bozia język urwie...

Powtarzam- Raportu nie ma i nie będzie.
Jego brak potwierdził Joergensen.
A, że nie będzie podpowiada prosta i czysta logika.
Tym bardziej, że po stronie sekty nikomu nie pomoże, a wprost przeciwnie.

Napisano

Sądząc po poziomie zacietrzewienia to są dwie sekty.

A co do komisji - były łącznie 3, prawda ?

Ja widzę potrzebą czwartej - oceniającej kto i co zrobił i nie zrobił a powinien zgodnie z procedurami i zasadami. Już tylko w temacie badania śladów chemicznych zaniechania i zawirowania są szokujące.

Napisano

takafura- nie sądzę, aby były dwie sekty. Raczej bez uzasadnienia osoby nie zgadzające się z Człowiekiem z obłędem w oczach lub krytykującego jego ferajnę traktujesz jako sektę.

Komisji może być full i tatanka, ale na dziś obowiązuje Raport komisji Millera. A gdzieś w helu i mgle "istnieje" wirtualne "coś", co Macierewicz od roku z okładem nazywa Raportem. Dosłownie i w przenośni wirtualnym, bo chyba poza nim nikt go na oczy nie widział.

Masz, dla przykładu, wrzutkę, że Forensic Explosives Laboratory odkryło na elementach samolotu/wraku ślady materiałów, które mogą służyć do produkcji materiałów wybuchowych. Z tego co mi się wydaje, nawet prokuratura nie potwierdziła tych informacji, choć minęło od ich ogłoszenia dwa lata.
Dla jednych taki news będzie koronnym dowodem, na wybuch- dla innych nic nie znaczącym szczegółem, skoro takie same składniki, jak odkryte (?) stosuje się w setkach cywilnych i ogólnodostępnych wyrobach.

A, żeby było "śmieszniej", jesienią 2012 roku wrak badali między innymi ludzie z CLK i potwierdzili istnienie śladów MW. I tu mamy problem- Bokszczanin gdzieś tłumaczył działanie swojego spektrometru (?) potwierdzając, że jest on i tak niczym wobec czułości... psiego węchu. I mamy problem- samolot był dokładnie przed wylotem, także z wykorzystaniem wyszkolonych psów sprawdzany. I jak się można domyślać, nic nie znaleziono.

A teraz cios poniżej pasa, z mojej strony- jak poszukasz w odmętach internetów, to znajdziesz komunikat NPW, że MO-2M wykorzystano do badań Tu-154 o numerze bocznym 102. Wynik, odnośnie MW był... taki jak w przypadku smoleńskiego Tu. Przy czym 102 stał -naście miesięcy niewykorzystany, a wcześniej także np do Afganistanu latał.

Napisano

Była i jest sekta która twierdzi, że wszystko to wina pilotów i osób w kokpicie a ruscy są niewinni.

Napisano

Człowieku śniegu,

O czym Ty dyskutujesz z pisowcami?

Spośród 4 członków załogi aż trzech nie miało uprawnień (bo nie miało kompetencji, wyszkolenia, wiedzy, jakiejkolwiek praktyki) do takiego lądowania, do jakiego ich zmuszono.

Więc o czym Ty dyskutujesz? Z kim? Z pisowskimi besserwisserami? Nie szkoda Ci czasu?

Napisano
2 godziny temu, Tyr napisał:

Była i jest sekta która twierdzi, że wszystko to wina pilotów i osób w kokpicie a ruscy są niewinni.

Ktoś podjął decyzję aby za wszelką cenę lądować w gęstej mgle na nieczynnym lotnisku, łamiąc przy tym wszystkie możliwe procedury obowiązujące w lotnictwie, nie wspominając już o lotach HEAD. I nie byli to Ruscy, bo decyzja zapadła w kokpicie i to po ostrzeżeniu wieży NIE MA WARUNKÓW DO LĄDOWANIA.

Napisano

Część polskiego wojska w III RP utraciła godność, honor i instynkt samozachowawczy. W „złej” PRL byłoby rzeczą niemożliwą to, co się działo w 36. specpułku. Jakiego upadku godności, honoru i instynktu samozachowawczego trzeba, żeby przez lata uprawiać proceder fałszowania pilotom uprawnień do różnych kategorii operacji w ruchu lotniczym? Jakiego upadku umysłowego trzeba ze strony zarówno dawców takich „usług”, jak i ich biorców? Jakim moralnym i umysłowym zerem trzeba być, żeby w dzienniku pilota dać sobie wbić np. uprawnienia IFR za nic, nienależne, bo wbite na lewo przez fałszerza? I jakim moralnym zerem trzeba być, żeby latami kryć ten proceder? W którym cywilizowanym państwie ma miejsce taka granda? Jeśli już to w Kolumbii, bo tam jest olbrzymie i niewyczerpane zapotrzebowanie na wciąż nowych pilotów dla karteli, bo oni wciąż giną albo idą do pierdla.

Piloci Tu-154 znad Smoleńska nie mieli żadnych uprawnień do takiego podejścia do lądowania, jakie wykonywali. Mieli je sfałszowane. Gdyby przeżyli katastrofę to do dziś nie wyszliby z więzienia. Wyczerpali wszystkie znamiona Artykułu 173 KK i to nie paragrafu 2 (o nieumyślności), ale paragrafu 3 z karą do 12 lat więzienia. Jeżeli pilot wojskowy świadomie, z premedytacją, godzi się na wstemplowanie mu do dziennika pilota uprawnień mu nienależnych, sfałszowanych, to jak to można nazwać? Ma to coś wspólnego z godnością, honorem, mądrością życiową, instynktem samozachowawczym, byciem obywatelem-legalistą, byciem człowiekiem odpowiedzialnym za siebie, byciem człowiekiem odpowiedzialnym za przewożonych przez siebie ludzi?