Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, beaviso napisał: Dopiero co czytałem na jakiejś "lotniczej grupie na FB", że wbrew niektórym opiniom, lotnictwo ukraińskie operuje z baz tradycyjnych. Od razu pomyślałem jaką dyskusję tutaj by to wywołało. M. Nie zapisuję takich rzeczy, bo można by zwariować od nadmiaru informacji z wojny na Ukrainie, ale warto pamiętać o oficjalnym oświadczeniu Zełenskiego (o ile pamiętam przełom 2022/2023), że Ukraina natychmiast zbuduje 200 DOLi.
karpik Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 45 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Czy zauważyliście, że nie ma ani jednego pochwalenia się przez ruskich, że dopadli gdzieś na ziemi jakieś ukraińskie samoloty wojskowe odkąd Ukraina dostała polskie MiG-i-29, F-16 i Mirage 2000-5F? Poniżej jest odpowiedź. Historyczna, ale idealna odpowiedź ze strony Luftwaffe, RAFG, USAF i Koninklijke Luchtmacht. Tak się lata, gdy jest wojna - ze zwykłych dwupasmówek. I tak latają też F-16, co widać poniżej. W Polsce zero refleksji na ten temat. W Polsce dla głupców z mediów i dla chłopaczków z pisemek lotniczych jest propagandowe luksusowe lotnisko zwane DOL Wielbark. Pytanie laika. Często psioczysz na te polskie DOLe, czy tam ich brak. Zastanawiam się po co ktokolwiek, świadomy, w wojsku miałby informować, gdzie są takie punkty - tj. miesca które w razie W takimi prowizorycznymi lotniskami miałyby się stać. Nie wierzę, że nie ma w Polsce miejsc/dróg które bez ćwiczeń na nich i z minimalnym wkładem czasowym na przygotowanie, są na takie funkcje gotowe. Tj. czy pilot musi się uczyć jakiegoś lądowiska, skoro ma ono 15m szerokości i kilometry długości?
Cronos Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A ja mam przemyślenie, co jakby np na 3 godziny została oficjalnie zamknięta... strzelam, A4 koło Tarnowa na mitycznym DOL, dla ćwiczeń. Albo inna droga wojewódzka. Wiecie jaki był by jęk ? Większy jak mojego ziomka co się popłakał na Poradnik bezpieczeństwa, a na moje pytanie do czego by użył gaśnicy F, albo jak brzmi sygnał odwołujący alarm, spłakał się jeszcze bardziej.
beaviso Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) W Polsce są dwa aktywne odcinki lotniskowe. Jeden zupełnie nowy, pod Wielbarkiem. To istny pas startowy w lesie, 3000 m długi i 30 szeroki (36 z poboczem). Dla porównania, lotnisko wojskowe ma pas 2200-2400 metrów (tylko Powidz dłuższy) i 45 lub 60 metrów szer. Drugi DOL jest na A4 pod Dębicą, dotąd nie było na nim ćwiczeń. Nie istnieje taktyka użycia samolotów z DOL. Za PRL była zasada, że pierwsza eskadra pułku alarmowo ewakuuje się na DOL, druga na lotnisko zapasowe (każdy pułk takowe miał), a nieloty zostają w bazie macierzystej. DOL z okresu PRL miał 12-16 metrów szerokości i 2000 długości. Było ich ok. 20-25. Żaden nie jest możliwy do aktywowania bez generalnego remontu, niektóre zostały zwężone, żeby nie zabijali się dawcy organów... Szwedzkie miały nawet po 800 metrów... W ostatnich latach zbudowano sporo kilometrów ładnych nowych dróg ekspresowych w standardzie niemalże autostrady. Nie zaplanowano przy tym DOLi. M. Edytowane 1 godzinę temu przez beaviso
Rekomendowane odpowiedzi