Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 minutę temu, beaviso napisał:

Dopiero co czytałem na jakiejś "lotniczej grupie na FB", że wbrew niektórym opiniom, lotnictwo ukraińskie operuje z baz tradycyjnych. Od razu pomyślałem jaką dyskusję tutaj by to wywołało.

M.

Nie zapisuję takich rzeczy, bo można by zwariować od nadmiaru informacji z wojny na Ukrainie, ale warto pamiętać o oficjalnym oświadczeniu Zełenskiego (o ile pamiętam przełom 2022/2023), że Ukraina natychmiast zbuduje 200 DOLi.

Napisano
45 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Czy zauważyliście, że nie ma ani jednego pochwalenia się przez ruskich, że dopadli gdzieś na ziemi jakieś ukraińskie samoloty wojskowe odkąd Ukraina dostała polskie MiG-i-29, F-16 i Mirage 2000-5F?

Poniżej jest odpowiedź. Historyczna, ale idealna odpowiedź ze strony Luftwaffe, RAFG, USAF i Koninklijke Luchtmacht. Tak się lata, gdy jest wojna - ze zwykłych dwupasmówek. I tak latają też F-16, co widać poniżej.

W Polsce zero refleksji na ten temat. W Polsce dla głupców z mediów i dla chłopaczków z pisemek lotniczych jest propagandowe luksusowe lotnisko zwane DOL Wielbark.

Pytanie laika. Często psioczysz na te polskie DOLe, czy tam ich brak. Zastanawiam się po co ktokolwiek, świadomy, w wojsku miałby informować, gdzie są takie punkty - tj. miesca które w razie W takimi prowizorycznymi lotniskami miałyby się stać. Nie wierzę, że nie ma w Polsce miejsc/dróg które bez ćwiczeń na nich i z minimalnym wkładem czasowym na przygotowanie, są na takie funkcje gotowe. 

Tj. czy pilot musi się uczyć jakiegoś lądowiska, skoro ma ono 15m szerokości i kilometry długości?

Napisano

A ja mam przemyślenie, co jakby np na 3 godziny została oficjalnie zamknięta... strzelam, A4 koło Tarnowa na mitycznym DOL, dla ćwiczeń. Albo inna droga wojewódzka. Wiecie jaki był by jęk ? Większy jak mojego ziomka co się popłakał na Poradnik bezpieczeństwa, a na moje pytanie do czego by użył gaśnicy F, albo jak brzmi sygnał odwołujący alarm, spłakał się jeszcze bardziej.

Napisano (edytowane)

W Polsce są dwa aktywne odcinki lotniskowe. Jeden zupełnie nowy, pod Wielbarkiem. To istny pas startowy w lesie, 3000 m długi i 30 szeroki (36 z poboczem). Dla porównania, lotnisko wojskowe ma pas 2200-2400 metrów (tylko Powidz dłuższy) i 45 lub 60 metrów szer. Drugi DOL jest na A4 pod Dębicą, dotąd nie było na nim ćwiczeń. Nie istnieje taktyka użycia samolotów z DOL. Za PRL była zasada, że pierwsza eskadra pułku alarmowo ewakuuje się na DOL, druga na lotnisko zapasowe (każdy pułk takowe miał), a nieloty zostają w bazie macierzystej.

DOL z okresu PRL miał 12-16 metrów szerokości i 2000 długości. Było ich ok. 20-25. Żaden nie jest możliwy do aktywowania bez generalnego remontu, niektóre zostały zwężone, żeby nie zabijali się dawcy organów... Szwedzkie miały nawet po 800 metrów... W ostatnich latach zbudowano sporo kilometrów ładnych nowych dróg ekspresowych w standardzie niemalże autostrady. Nie zaplanowano przy tym DOLi.

M.

Edytowane przez beaviso
Napisano

A to potrzebuje jakiejś specjalnej adaptacji taki DOL oprócz wytypowania odpowiednio długiego odcinka drogi w standardzie autostrady i zmagazynowania przy nim rzeczy potrzebnych do bierzacej eksploatacji?

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, karpik napisał:

Pytanie laika. Często psioczysz na te polskie DOLe, czy tam ich brak. Zastanawiam się po co ktokolwiek, świadomy, w wojsku miałby informować, gdzie są takie punkty - tj. miesca które w razie W takimi prowizorycznymi lotniskami miałyby się stać. Nie wierzę, że nie ma w Polsce miejsc/dróg które bez ćwiczeń na nich i z minimalnym wkładem czasowym na przygotowanie, są na takie funkcje gotowe. 

Tj. czy pilot musi się uczyć jakiegoś lądowiska, skoro ma ono 15m szerokości i kilometry długości?

Oczywiście można wierzyć, że w GDDKiA istnieje tajny dział planujący tajne DOLe i je budujący, ale ja do wierzących nie należę.

To jest tak, jak napisał Beaviso. A uściślając…

DOL nie może być „nieoblatany”, a odtajniony/uruchomiony dopiero na „W”. Kiedyś na DOLu Kliniska do 4 nad ranem siedziałem z pilotami i oficerami technicznymi i gadaliśmy między innymi na takie tematy.

Po pierwsze – w Polsce co droga to inny gatunek asfaltu. Lotniska mają swoje bardzo ściśle określone nawierzchnie o konkretnych parametrach, a drogi aż takich rygorów nie mają; owszem, mają, bo muszą, ale nie wyśrubowane tak, jak w lotnictwie. Dla samolotu bojowego nie jest wszystko jedno na jakiej nawierzchni ląduje i jak ona się sprawdza w całorocznych warunkach atmosferycznych i użytkowania.

Po drugie – każdy DOL ma swoją specyfikę i właśnie najtrudniejszy polski DOL Kliniska (nieaktywny obecnie) jest idealnym przykładem. To zawsze był DOL znienawidzony przez pilotów i będąc na nim nieraz widziałem, że odchodzono znad niego na drugi krąg. Ponieważ ten DOL to „leśny tunel” to nierzadko zdarzało się tam, że z innego kierunku wiał wiatr nad drzewami, a z innego (albo wcale), gdy już samolot znalazł się na wysokości wierzchołków drzew. Wtedy nie można zostać ze sterami wychylonymi do kontrowania bocznego wiatru (jak nad drzewami) i zostać z takimi wychyleniami sterów po wlocie w tę leśną „dolinę”, gdzie nic nie wieje, albo wieje inaczej niż nad drzewami. I takie rzeczy trzeba ćwiczyć na DOLach, bo lotniska pod tym względem nic nie dają, ponieważ nie są w stanie symulować takich warunków.

Szwedzi mają około 420 DOLi i wprawdzie nie na wszystkich ćwiczą, ale przynajmniej wiedzą, na czym stoją, jeśli chodzi o ich nawierzchnie, bo od początku te utajnione DOLe były do takich zadań szykowane. Poza tym szwedzkie DOLe zawsze mają swoje „drzwi do lasu”, a u nas nigdy czegoś takiego nie było i nie ma. Już po samym tym fakcie rozpoznaje się, że w Polsce nie ma ani jednego utajnionego DOLu. Polska niczego, kompletnie niczego się nie uczy po 4 latach pełnoskalowej wojny po sąsiedzku.

O szwedzkich DOLach jest (klauzulowany) film zrealizowany przez British Aerospace Defence – dziś BAE Systems. Znam go, bo pracowałem dla nich. Ten film powinien być przymusowy do oglądania dla wszystkich polskich ministrów i wiceministrów ON w każdym dowolnym rządzie.

37 minut temu, canabis.dw napisał:

A to potrzebuje jakiejś specjalnej adaptacji taki DOL oprócz wytypowania odpowiednio długiego odcinka drogi w standardzie autostrady i zmagazynowania przy nim rzeczy potrzebnych do bieżacej eksploatacji?

Polska niczego nie magazynuje przy DOLach. O to właśnie chodzi. To są te wspomniane przeze mnie powyżej „drzwi do lasu”.

W Szwecji jedziesz sobie samochodem, jedziesz i jedziesz, aż ci się w końcu siku zachciało. Wybierasz sobie na miejsce zatrzymania prostą drogę w leśnej przecince. Wychodzisz z samochodu, odchodzisz od niego 10-15 m w bok, rozpoczynasz urynację, a tu patrzysz - jakieś wielkie zielone dwuczęściowe drzwi są w ziemi parę metrów dalej. I są nieprzypadkowe, zadbane, z jakimś dziwnym skomplikowanym zamkiem. A to jest wejście do magazynu DOLu, gdzie nie ma broni, ale jest wszystko inne spośród materiałów eksploatacyjnych samolotu i spośród różnych urządzeń potrzebnych do jego obsługi.

Edytowane przez Jedburgh_Ops