Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Co więcej- gwarantuję, że gdyby takie działania były faktycznie przez nie prowadzone, to środowiska z Kremlem powiązane, czy np dziennikarze śledczy już dawno by je nagłośnili, czy "coś" o tym wspomnieli.

Klasyk powiedział, że wojna to polityka realizowana innymi metodami. Ujawnianie lub nie informacji o pewnych wydarzeniach jest elementem prowadzonej polityki. Na dziennikarzy śledczych bym nie liczył. Każde, nawet najbardziej demokratyczne państwo posiada środki dyscyplinujące takich dziennikarzy. Czy niemieccy dziennikarze śledczy są skuteczniejsi od niemieckich służb specjalnych? Sprawców wysadzenie gazociągu NS powinny wykryć służby za to odpowiedzialne a nie jacyś dziennikarze. Moim zdaniem tak było. Nie mogły (nie chciały) jednak tego podać do publicznej wiadomość i dlatego zrobili to dziennikarze. Ot, polityka. To, że bezpośrednimi sprawcami podobno są Ukraińcy wcale nie oznacza że Ukraina za tym stoi. Np. gdybyś chciał przeprowadzić akcję sabotażową w Królewcu wysłał być do jej wykonania Polaków? Nie lepiej było by zwerbować Rosjan, Białorusinów lub kogoś z wielu narodów zamieszkujących FR?

Napisano

"To potężna i niebezpieczna broń. Wiele złych rzeczy mogłoby się wydarzyć. Nie będziemy przekazywać rzeczy, których potrzebujemy do obrony kraju."

Z pozdrowieniami dla tych, którzy i wierzyli w samo przekazanie, i nie wierzyli, że m.in. takim argumentem DTrump się posłuży. 

Napisano

Myślę że Zeleński nie brał na serio tych Tomahowków. Świetnie się pobawił propagandowo tym straszakiem, a i tak wie że trzeba sobie radzić samemu. Tzn. z Europą, bo chyba w końcu wszystko poszło na dobre tory, jeśli chodzi o zbrojenie (mam taką nadzieję). A w ogóle to wczorajsze spotkanie to było jak film instruktażowy z wariatkowo. 

Napisano (edytowane)
W dniu 17.10.2025 o 08:57, MarekA napisał:

Wielkie gratulacje dla ruskich; naprawdę olbrzymie. Nikt na świecie nie ma takiego dorobku, jak wyszczególniony poniżej. Niech ktoś spróbuje pokazać taki natowski własny „dorobek” czy to z obu wojen zatokowych, czy z wojny powietrznej nad b. Jugosławią.

Na temat poniższego dorobku z utęsknieniem będę wypatrywał kolejnego – z niezliczonych – artykułu towarzysza lektora PZPR, który prorosyjską propagandą zalewa od pół wieku polską prasę lotniczą promując „najlepszość” radzieckiej/rosyjskiej techniki lotniczej i jej przewagę nad zachodnią.  

W kontekście poniższego dorobku jestem olbrzymim fanem rosyjskiej elektroniki wojskowej, w tym głównie awioniki i związanymi z nią systemami identyfikacji „swój-oby”. Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem jakości rosyjskich półprzewodników, na których w olbrzymiej mierze te systemy muszą się opierać. A jestem tym większym fanem, że widziałem ruskie gęby z opadem szczęk na widok tego, jak się produkuje półprzewodniki w kraju innym niż ZSRR/FR.

1. 25 lutego 2022 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-30 Floty Czarnomorskiej

2. 18 lipca 2022 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

3. 11 września 2022 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

4. 3 marca 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

5. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili Ił-a-22M

6. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili Mi-35M (Mi-24WM)

7. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili pierwszego Mi-8MTPR-1

8. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili drugiego Mi-8MTPR-1

9. 28 września 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-35

10. 6 października 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

11. 18 października 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Mi-8MTW-5

12. 17 grudnia 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-25

13. 15 stycznia 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Ił-a-22M

14. 17 lutego 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-35

15. 23 lutego 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie A-50

16. 27 marca 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-35

17. 10 kwietnia 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Mi-24

18. 21 czerwca 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Ka-29 Floty Czarnomorskiej

19. 5 października 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie S-70

20. 18 grudnia 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Ka-52

21. 13 czerwca 2025 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-25

22. 17 października 2025 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-30SM

Od razu proponuję, że gdy w tej wojnie będzie uroczyste, jubileuszowe 25. ruskie zestrzelenie własnego samolotu lub śmigłowca to żeby post temu poświęcony uczcić stosowym akcentem…

image.thumb.png.98d086ab1e534ad232d7798d1a473160.png

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Wielkie gratulacje dla ruskich; naprawdę olbrzymie. Nikt na świecie nie ma takiego dorobku, jak wyszczególniony poniżej. Niech ktoś spróbuje pokazać taki natowski własny „dorobek” czy to z obu wojen zatokowych, czy z wojny powietrznej nad b. Jugosławią.

Na temat poniższego dorobku z utęsknieniem będę wypatrywał kolejnego – z niezliczonych – artykułu towarzysza lektora PZPR, który prorosyjską propagandą zalewa od pół wieku polską prasę lotniczą promując „najlepszość” radzieckiej/rosyjskiej techniki lotniczej i jej przewagę nad zachodnią.  

W kontekście poniższego dorobku jestem olbrzymim fanem rosyjskiej elektroniki wojskowej, w tym głównie awioniki i związanymi z nią systemami identyfikacji „swój-oby”. Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem jakości rosyjskich półprzewodników, na których w olbrzymiej mierze te systemy muszą się opierać. A jestem tym większym fanem, że widziałem ruskie gęby z opadem szczęk na widok tego, jak się produkuje półprzewodniki w kraju innym niż ZSRR/FR.

1. 25 lutego 2022 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-30 Floty Czarnomorskiej

2. 11 września 2022 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

3. 18 lipca 2022 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

4. 3 marca 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

5. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili Ił-a-22M

6. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili Mi-35M (Mi-24WM)

7. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili pierwszego Mi-8MTPR-1

8. 24 czerwca 2023 - ruscy (wagnerowcy) zestrzelili drugiego Mi-8MTPR-1

9. 28 września 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-35

10. 6 października 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-34

11. 18 października 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Mi-8MTW-5

12. 17 grudnia 2023 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-25

13. 15 stycznia 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Ił-a-22M

14. 17 lutego 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-35

15. 23 lutego 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie A-50

16. 27 marca 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-35

17. 10 kwietnia 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Mi-24

18. 21 czerwca 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Ka-29 Floty Czarnomorskiej

19. 5 października 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie S-70

20. 18 grudnia 2024 - ruscy zestrzeliwują sobie Ka-52

21. 13 czerwca 2025 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-25

22. 17 października 2025 - ruscy zestrzeliwują sobie Su-30SM

Od razu proponuję, że gdy w tej wojnie będzie uroczyste, jubileuszowe 25. ruskie zestrzelenie własnego samolotu lub śmigłowca to żeby post temu poświęcony uczcić stosowym akcentem…

image.thumb.png.98d086ab1e534ad232d7798d1a473160.png

Jestem ZA😀

Napisano

takie tam ciekawostki od ruskich:

16.10. Zmasowany atak wroga na obiekty infrastruktury energetycznej w obwodzie wołgogradzkim. W wyniku ataku dronów Sił Zbrojnych Ukrainy wybuchł pożar w stacji elektroenergetycznej Bałaszowskaja w obwodzie nowonikołajewskim, poinformował gubernator A. Boczarow. Strażacy pracują. Ekipy remontowe przywracają zasilanie w miejscowościach sąsiadujących z podstacją.

17.10. Kilka podstacji elektrycznych na Krymie zostało uszkodzonych w wyniku ataku Sił Zbrojnych Ukrainy (UAF). Gubernator półwyspu Siergiej Aksionow poinformował o tym na Telegramie 

18.10. Podstacja w miejscowości Wieszkaima w obwodzie uljanowskim zapaliła się po ataku dronów. Regionalne Centrum Zarządzania (RCC) poinformowało o tym na kanale Telegram 

Napisano
1 godzinę temu, pawel_breslau napisał:

Jestem ZA😀

:classic_smile: 👍

Jest w tym wszystkim, co napisałem, tragikomizm, niestety.

Media ekscytują się i dworują sobie z pojedynczych przypadków ruskiego lotniczego „friendly fire”, które na maksa ruskich i ich technikę kompromituje, ale media nie chcą na problem spojrzeć całościowo, choćby przez pryzmat takiej tabelki, jaką zamieściłem. Za to na całego te same media popadają w wojenną histerię i straszą jakimiś rzekomymi przygotowaniami FR do konwencjonalnego, kinetycznego ataku na Europę.

A kim i czym?

Kim – pilotami z przyczepionymi do ud komórkami z odpalonymi Google Mapsami (jak było widać na zestrzelonych dzikich), bo dziadowskie ruskie systemy nawigacyjne nie działają?

Czym – samolotami Su-35, które mają podczepiony najnowszy ruski zasobnik WRE Chibiny i samolotami Su-34 z zasobnikami WRE albo Chibiny, albo SAP-14, które to samoloty lecą pod osłoną dwóch Mi-8MTPR-1 do WRE, a i tak oba Su i oba Mi zostają zestrzelone NASAMSami?

Taką to techniką mają dzicy zaatakować Europę?

Czy może wszystkimi dwudziestoma samolotami Su-57 generacji 4,2 w porywach może 4,4 z kabaretowej jakości płatowcem wyśmiewanym na całym świecie? Samolotami, których dzicy histerycznie trzęsą się użyć na Ukrainie, żeby one jako kolejne nie skompromitowały swoich twórców.

Owszem, ruska dzicz będzie nękać Europę hackingiem, sabotażem, agenturą operacyjną, agenturą wpływu, prawnikami finansowanymi przez FR itd. Ale na pewno nie swoją techniką siekierą ciosaną.

Ale 25. ruskie zestrzelenie ruskiego samolotu lub śmigłowca oczywiście uczcimy wieńcem laurowym otaczającym liczbę 25.

:classic_smile:

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

"To potężna i niebezpieczna broń. Wiele złych rzeczy mogłoby się wydarzyć. Nie będziemy przekazywać rzeczy, których potrzebujemy do obrony kraju."

Z pozdrowieniami dla tych, którzy i wierzyli w samo przekazanie, i nie wierzyli, że m.in. takim argumentem DTrump się posłuży. 

Oczywiście poniższe jako żarcik. Ja od początku twierdzę, że to zwykły zdrajca i dopisywanie jakiś planów i faz to zaciemnianie obrazu i zasłona dymna.

lpLLXhglVpWQ1KvNgeZ3aztQydWxnUoD.jpg

Edytowane przez karpik
Napisano
44 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

G3iR1FKXgAAkNtf.jpg

G3hirPEXgAAGzgQ.jpg

Jeżeli to nie fake to już ma blachy białoruskie i śmiga po mińsku z wlepka "dzięki frajerzy". Chyba że przerzucił już auto zakupione za kasę frajerów, a sam ma zamiar na dniach spieprzyć do Olka na kartoszki, to szacun, sprytne.

Napisano

Ze spraw okołowojennych...

Niemiecka prasa o wypowiedzi Schroedera: bezczelność wobec Polski

"Gdy Gerhard Schroeder na pytanie o jego kontakty z biznesem odpowiada posłom "nie wasz interes", to jest to dowód na brak szacunku dla parlamentu. A jego uwaga, że zastrzeżenia polskiego rządu wobec gazociągu przez Bałtyk "nie interesowały go", jest bezczelnością wobec kraju sąsiedniego, który w przeciwieństwie do Rosji jest sojusznikiem Niemiec" — pisze Reinhard Veser w komentarzu opublikowanym w sobotę na łamach "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ).

Napisano

"W celowniku ukraińskiego snajpera znalazła się grupa rosyjskich żołnierzy poruszających się zwartą kolumną. Pierwszym strzałem zlikwidowano jednego z okupantów, a jego towarzysz, który próbował pomóc, wkrótce podzielił ten sam los. Praca wykonana z karabinu snajperskiego Barrett MRAD na dystansie około 1150 metrów."