Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

O tym, jaki element najechał Ukrainę mówi rosyjska dziennikarka.

Mały cytat: „Jeden z nich po grabieży wysłał paczki z 60 kg ubrań, wędki i sprzęt rybacki do Birobidżanu - bo to rejon, gdzie są rzeki i żyje się z ryb. Dobrze znam Birobidżan - największe miasto obwodu. Żyją tam też świetni ludzie, którzy w tym niewielkim mieście protestują przeciwko wojnie. Żyje tam też historia. Ale na murach są ogłoszenia o pomocy bezdomnym, narkomanom i oferty kredytów. Jak się wyjedzie z Birobidżanu na kilometr, to jest się już w dziurze totalnej. Ludzie piją na umór, nie mają pracy. Nie ma żadnej nadziei. W wielu miejscach na Dalekim Wschodzie i na Syberii, szczególnie w małych miastach, są więzienia - mówi się, że każdy mieszkaniec tam siedział, siedzi albo będzie siedzieć. Poznałam chłopaka, który do Birobidżanu przyjechał z wioski na granicy z Chinami. Powiedziałam mu, że mieszkałam w Polsce. Zapytał, czy Polska to duże miasto i gdzie się znajduje. Marzył o tym, by się wyrwać z rodziny, gdzie była przemoc i alkohol, by żyć inaczej. Dla wielu z nich pójście do wojska jest awansem społecznym - dostają ubranie, wyżywienie, mają pracę. Wojsko, policja, Rosgwardia, służba więzienna - dla nich społecznie są już wysoko. Dla Putina ci ludzie są tylko biomasą”.

Więcej pod linkiem.

Sorki, ale... dlaczego się nie wzruszyłem i im nie współczuję . A już w ogóle nie kupuję usprawiedliwiania , tego wszystkiego " ga...a charaszowego" .

Napisano (edytowane)
23 minuty temu, takafura napisał:

Ps. Nadal twierdzisz że powinniśmy jako mocarstwo graniczące z Rosją wyjść przed USA i NATO z pomocą wojskową ?

Tak uważam . Są państwa bałtyckie , które są dużo mniejsze niż Polska , leżą w miejscu bardziej zagrożonym przez ruskich , ale w miarę swoich możliwości ( i potencjału gospodarczego) przekazują Ukrainie więcej pomocy wojskowej niż my. 

Według twojego stwierdzenia powinni siedzieć cicho. Ale oni nie tylko gadają , że coś powinno się zrobić (tak jak gada pinokio , że trzeba to , że trzeba tamto ,  ale Unia , ale NATO , ale inni nic nie robią) , ale bałtowie dużo robią ( a nie gadają) i wojskowo pomagają. 

Edytowane przez Cypis
  • Tak trzymać 2
Napisano
10 minut temu, RDW60 napisał:

Nie precyzuj, Słowacja czuję się zabezpieczona przez Patrioty i to jej wystarczy. Nie musisz na siłę być znawca każdego tematu. Już mię zmęczyło czytanie dociekań i wyjaśnień kilku "mędrców" na tym forum (bez urazy, bo o lotnictwie to masz wiedzę podpartą praktyką i to szanuję).

Tak tylko dla formalności - moje pytanie do kolegi Karpika było absolutnie niewinne. Dziennie śledzę zapewne 99,99 proc. informacji o wojnie na Ukrainie, ale jak raz zaopatrzenie Słowacji w jakąkolwiek obronę p-lot po tym ich królewskim darze dla Ukrainy jakoś mi umknęło, więc zwyczajnie chciałem się dowiedzieć, jak to teraz na Słowacji wygląda.

Napisano
12 minut temu, formoza58 napisał:

Sorki, ale... dlaczego się nie wzruszyłem i im nie współczuję . A już w ogóle nie kupuję usprawiedliwiania , tego wszystkiego " ga...a charaszowego" .

Made in Хорошо to jest zakała ludzkości. To miejsce na mapie jest niereformowalne. Z tego miejsca na mapie od wieków wychodziły wojny i wychodzić będą. To miejsce na mapie powinno się wypalić napalmem niegasnącym, bo inaczej nadal będą gwałcone matki razem z 10-letnimi córkami, ojcowie będą zabijani strzałem w tył głowy, a domy będą grabione ze sztućców.

Napisano
1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tak tylko dla formalności - moje pytanie do kolegi Karpika było absolutnie niewinne. Dziennie śledzę zapewne 99,99 proc. informacji o wojnie na Ukrainie, ale jak raz zaopatrzenie Słowacji w jakąkolwiek obronę p-lot po tym ich królewskim darze dla Ukrainy jakoś mi umknęło, więc zwyczajnie chciałem się dowiedzieć, jak to teraz na Słowacji wygląda.

Wiedza w potrzebnych nam tematach jest jak najbardziej nam potrzebna. Wybacz, ja się tego nie czepiam. W natłoku mnóstwa informacji nie zwracamy uwagi w jaki sposób je chcemy pozyskać lub przekazać. Często nasze wpisy są w treści czepliwe a nawet mają agresywną nutę przez co stają się czasami niezrozumiane. Piszący tego nie widzą, to miałem na myśli pisząc wcześniejszy post skierowany akurat i do Ciebie. Tak jak wcześniej napisałem dotyczy to wszystkich piszących w tym temacie.

Napisano
7 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Je- polecam kanał na telegramie- nexta live.

Informacje świeżutkie(w "naszych" publikacjach pojawiają się często dużo później) i w ogromnej większości rzetelne ( nawet jak się zdarzy wtopa to szybko prostują).

Napisano
1 minutę temu, RDW60 napisał:

Wiedza w potrzebnych nam tematach jest jak najbardziej nam potrzebna. Wybacz, ja się tego nie czepiam. W natłoku mnóstwa informacji nie zwracamy uwagi w jaki sposób je chcemy pozyskać lub przekazać. Często nasze wpisy są w treści czepliwe a nawet mają agresywną nutę przez co stają się czasami niezrozumiane. Piszący tego nie widzą, to miałem na myśli pisząc wcześniejszy post skierowany akurat i do Ciebie. Tak jak wcześniej napisałem dotyczy to wszystkich piszących w tym temacie.

Okay, nie ma sprawy :classic_smile:

Napisano
1 minutę temu, karpik napisał:

Je- polecam kanał na telegramie- nexta live.

Informacje świeżutkie(w "naszych" publikacjach pojawiają się często dużo później) i w ogromnej większości rzetelne ( nawet jak się zdarzy wtopa to szybko prostują).

Dzięki! 👍

Napisano
38 minut temu, Cypis napisał:

(...)Według twojego stwierdzenia powinni siedzieć cicho.

Wiesz, to jest męczące na forum gdy ktoś Ci przypisuje coś czego nie powiedziałeś i potem z tym polemizuje ;)

Użyłem precyzyjnego zwrotu, czy w sprawie np. MiG-29 - cytuję aby nie było nieporozumień:

Godzinę temu, takafura napisał:

(...) powinniśmy jako mocarstwo graniczące z Rosją wyjść przed USA i NATO z pomocą wojskową ?

Ja z kolei uważam, że w naszej sytuacji geopolitycznej politycy dobrze to rozegrali. I jestem za raczej dyskretnym dostarczaniem im całej potrzebnej reszty ( amunicji, Komarów, Gromów, itp.)

Napisano
Godzinę temu, Cypis napisał:

Tak uważam . Są państwa bałtyckie , które są dużo mniejsze niż Polska , leżą w miejscu bardziej zagrożonym przez ruskich , ale w miarę swoich możliwości ( i potencjału gospodarczego) przekazują Ukrainie więcej pomocy wojskowej niż my. 

Według twojego stwierdzenia powinni siedzieć cicho. Ale oni nie tylko gadają , że coś powinno się zrobić (tak jak gada pinokio , że trzeba to , że trzeba tamto ,  ale Unia , ale NATO , ale inni nic nie robią) , ale bałtowie dużo robią ( a nie gadają) i wojskowo pomagają. 

A jaka jest skala polskiej pomocy? Żeby porównywać jakieś wartości trzeba mieć odpowiednie dane.

Napisano

takafura

"...Zastanawiam, czy politycy powinni się obrażać  czy sankcje ( teoretyczne) wobec Węgier oraz zerwanie z nimi wszystkich układów nie wypchnie ich jeszcze mocniej w łapy Fiutina (tak jak się stało z Białorusią) ?"

O kontaktach Orbana z Putinem wszyscy wiedzą od wielu lat...
O uwiązaniu politycznym Węgier do moskiewskiej smyczy wszyscy wiedzą od lat...
O związkach finansowych czy gospodarczych Węgier z Kremlem wszyscy wiedzą od lat- choćby przykład budowy elektr. jądrowej czy tranzyt gazu via Turecki potok...

I jakoś to nie przeszkadzało, co więcej był ważnym ogniwem w tworze, który miał jeśli nie iść w konflikt z UE, to przynajmniej w tworze, który na jakąś mało sprecyzowaną stronę UE "reformować"... Podobnie, jak w kilku ostatnich latach nie przeszkadzało, że w ramach walki, ze "zgniłym Zachodem", w jednej drużynie miałeś PiS, Fidesz, Vox, Bracia Włosi, Liga Północna czy Zjednoczenie Narodowe, z których przynajmniej część była powiązana, także finansowo, z Kremlem, jakoś nie przeszkadzało?

O agresji Rosji na Ukrainę mówiło się od kilku tygodni przez finalizacją- pomyśl, że pod koniec 2021 i na początku 2022 powyższe układy przewodniej partii narodu nie przeszkadzały. Dopiero teraz, złapani z gaciami na wysokości kostek, tworzy się negatywna narracja odnośnie Orbana...

Teraz, to płacz nad rozlanym mlekiem...

PS Było larum nad okładką New.- a pamiętasz co-jak-kto pisała, mówił o Bidenie? I jak mocno był krytykowany? Wprost przeciwnie do stosunku do jawnie pro-kremlowskiego Trumpa, który z sympatią wobec Putina się nawet nie krył...
A teraz, gdy Kreml poszarżował na maksa, nagle Biden i USA pod jego zarządem są rewelacja, cud-miód i nadzieja demokratycznej cywilizacji...

Napisano (edytowane)

Podobno Orban wykradł Francuzom całą furę Catherine, oddał Putinowi i Szojgu, dzięki temu mają teraz Sosnę-U w swoich T-72B3

Edytowane przez srbm
Napisano

Kilka tygodni temu pisałem, że to jest możliwe.

http://www.rp.pl/polityka/art36039281-sikorski-rosja-powinna-byc-zawieszona-w-radzie-bezpieczenstwa-onz

- Mam nadzieję, że to jest przygrywka do czegoś więcej. Rosja została już wyrzucona z G8, z Rady Europy. Łamie przepisy OBWE i ONZ, gdzie jest członkiem RB ONZ. Rosja wykorzystuje swoje członkostwo w RB ONZ jako immunitet na swoje zbrodnie wojenne, bo sądzi, że to ją ochroni przed odpowiedzialnością przed Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości. Kraj, który się zachowuje tak jak Rosja, nie powinien być w Radzie Bezpieczeństwa ONZ, powinien być zawieszony - stwierdził Sikorski.

Były szef MSZ zwrócił przy tym uwagę, że "nie było głosowania ws. uznania Rosji za sukcesora ZSRR". - Karta Narodów Zjednoczonych nadal mówi o Związku Radzieckim - przypomniał były szef dyplomacji.

Napisano
14 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał:

hmmm a ruskie pierogi obecnie zwane w Polsce ukraińskimi to dopiero nazizm ;-) a zostając w kulinariach- kiedyś mój mąż był w Kijowie służbowo i wieczorem poszedł z Ukraińcami do restauracji a tam w karcie "barszcz polski" od ukraińskiego różnił się brakiem kapusty 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie