Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kuba269 - gdzieś czytałem, że pozytywną opinię o inwestycji wydała fundacja, którą założył inwestor mający budować ten zamek. Samo życie...

Dość obszerna relacja o zamku pod poniższym linkiem
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-gigantyczny-zamek-powstaje-w-puszczy-noteckiej-bedzie-interw,nId,2604686
Napisano
Kazimierz Wielkim królem był! Pierwszy polski ekolog na tronie - stwierdził, że dość wycinania lasów i budowania z drewna - pora na cegły! Tylko że wtedy jeszcze nie stawiano cegielni opalanych węglem lub koksem, więc... :P
Napisano
Przypomniałem sobie, że 10 lat temu byłem dokładnie w tamtej okolicy, nad jeziorem. Przewodnik twierdził, że to największy zwarty kompleks leśny w Polsce. Z jeziora strażacy pobierają wodę gasząc pożary w tej części puszczy, bo z wodą tam krucho i jak się pali to jest problem.
Napisano
Nie wiem kto za tym stoi, ale skoro osuszono jezioro, to mi najbardziej pasuje Arcyszkodnik. To ten pacjent, który postanowił wyciąć wszystkie drzewa w Polsce i wystrzelać wszelką zwierzynę biegającą po lasach i łąkach. Swoją drogą, to mam nadzieję, że mu św. Franciszek z Asyżu kiedyś za to nóżki z doopy powyrywa...
Napisano
Balans , historia tej budowli sięga czasami trochę dalej , skoro w 2015 jezioro było suche to przygotowania trochę czasu zajęły.Myślę że trzeba się cofnąć co najmniej do roku 2010.
Napisano
W sumie się zastanawiam, co to komu przeszkadza. Prywatny inwestor na terenie użytkowanym gospodarczo-stawy rybne-zrobił sobie zalew i sztuczną wyspę z apartamentowcem stylizowanym na, podobno, zamek. Choć mnie się kojarzy raczej z włoskim miasteczkiem, ale co tam.
O co ta wrzawa?
Napisano
O sprawie powszechnie wiadomo w Poznaniu i okolicach co najmniej od dwóch lat. Obiekt, powstaje praktycznie na obrzeżach Puszczy,nie zaś w samym lesie jak można nierzadko przeczytać. Naprawdę trudno zrozumieć to bicie piany. Na pewno można obśmiać głupotę i bufonadę inwestora, ale uciekanie w jakieś szczere oburzenia i gadanie o ekologii to typowe czepianie się.
Napisano
Fala, zupełnie na poważnie. Teren jest własnością prywatną, inwestor papiery ma w porządku, no to o co to aj waj? Może znowu zielone czuby uważają że strefę ochronną" koło kolejnego lasu należy rozszerzyć?
Napisano
http://fakty.interia.pl/polska/news-rmf-zamek-w-puszczy-noteckiej-jest-jeszcze-wiekszy,nId,2611458

Dziennikarz RMF FM poznał wstępne wnioski kontroli Ministerstwa Środowiska na terenie kontrowersyjnej budowy zamku w Puszczy Noteckiej. Okazuje się, że inwestor buduje znacznie większy obiekt, niż deklarował przed rozpoczęciem inwestycji.

Jak dowiedział się dziennikarz RMF FM Karol Pawłowicki - inwestor zapewniał urzędników, że plac budowy w puszczy nie przekroczy dwóch hekatarów. Z dokumentów Głównego Dyrektora Ochrony Środowiska, który na zlecenie resortu kontroluje teren budowy wynika, że w rzeczywistości inwestycja zajmuje 2,5 hektara - dużo ponad limit dopuszczalny w tym miejscu przez prawo.

W tej sytuacji inwestor powinien był zlecić dodatkowe badania - po to, by udowodnić, że zamek nie wpłynie negatywnie na stan środowiska. Jednak odpowiedzialny za budowę wciąż zapewniał, że nie ma takiej potrzeby, bo wszystko jest zgodnie z przepisami. Innego zdania są urzędnicy Głównego Dyrektora Ochrony Środowiska. Wystąpili o kolejne dokumenty - to m.in. pozwolenia od Wód Polskich oraz starosty obornickiego, nadzorującego teren budowy

Dopiero po ich analizie ministerstwo podejmie decyzję o dalszych krokach. Sprawę na wniosek resortu bada też prokuratura.

Gigantyczny zamek powstaje w Puszczy Noteckiej
Budowa zamku trwa od 2015 roku, jednak zrobiło się o niej głośno dopiero na początku lipca - po tym, jak inwestycję wytropili aktywiści miejscy. Zamczysko zajmuje obecnie 2,5 hektara. Główna część będzie mierzyć ok. 50 metrów wysokości, 14 nadziemnych kondygnacji a wieżyczki mogą osiągnąć wysokość nawet dwudziestego piętra. Na zamku może zamieszkać nawet 2 tysiące osób. Według inwestora budowla w swym charakterze nawiązuje do średniowiecznych zamków otoczonych fosą". Stan zaawansowania budowy to ok. 90 proc.

Zamek jest budowany w obrębie obszaru chronionego Natura 2000. W pobliżu zamku swoje siedliska mają rzadkie gatunki ptaków, chronione zresztą specjalnie przez obszar ptasi" Natury 2000. Każda inwestycja tego typu, tak ogromna, będzie miała wpływ na środowisko, także w użytkowaniu, dlatego że człowiek wchodzi bezpośrednio w przyrodę - mówił naszemu reporterowi Jacek Bożek z Klubu Gaja
Prezes firmy odpowiedzialnej za zamek zapewnia, że inwestycja w Stobnicy jest realizowana zgodnie z pozwoleniem na budowę, a prawidłowość realizacji była wielokrotnie potwierdzana przez nadzór budowlany. Słowa te potwierdziła powiatowa inspektor nadzoru budowlanego w Obornikach Danuta Wojtkowiak. Nie ma przekroczenia przepisów prawa budowlanego. Obrys obiektu jest zgodny z planem zagospodarowania terenu, stanowiącym załącznik do decyzji pozwolenia na budowę. To, co wskazywane jest jako dodatkowa, wybudowana wyspa, to jest zaplecze budowy. Ono zniknie po wybudowaniu obiektu - powiedziała Wojtkowiak
Napisano
Jeżeli rzeczywiście jest to obiekt na 2000 miejsc, to za wydanie zgody na coś takiego ktoś powinien beknąć. W Polsce są miasta mające mniej niż 2000 mieszkańców, a tu coś takiego. Ciekawe jak rozwiązali sprawę kanalizacji, wody, ogrzewania i obsługi ludzi i zamczyska.