Skocz do zawartości

Poszukiwacze skarbów zejdą do podziemia?

Czlowieksniegu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 537
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
hmm...
https://www.facebook.com/SHP.BATORY/posts/1536213219748141
Panowie, wróciłem z komendy. Już zapewne wiecie co mi się przytrafiło. Ciężko mi o tym mówić, ale powiem... Nowy wykrywacz skonfiskowany jako "narzędzie przestępstwa zarzutów nie usłyszałem. Zostałem przesłuchany jako świadek. Ktoś życzliwy doniósł, że posiadam w domu wykopane zabytki. Policja oczywiścię nie wiedziała co jest zabytkiem a co nie, wiec panowie po rozmowie z naczelnikiem stwierdzili ze zabiorą wszystko... Moje pytanie było proste? A jak zabierzecie z podwórka pługi i sieczkarnie ważące kilkaset kg... Odpuscili, zaplombowali pokój, w czwartek ma przyjechać konserwator zabytków w celu ustalenia czy znajdują się u mnie jakieś zabytki. Przepis mówi, że wszystko poniżej 1945 roku jest zabytkiem..Wiec skończy się pewnie na tym ze nawet zabiorą butelki po niemieckim piwie i postawią mi zarzuty kradzieży.. uzasadniając to, że okradłem Skarb Państwa (bo wszystko co w ziemi należy do państwa).. Coś co zbierałem 12 lat, straciłem w jeden dzień... ale kocham to co robię i nawet jak zabiorą mi wszystko, to nie odbiorą mi wspomnień i przygód które przeżyłem."

jest ciąg dalszy:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1975697832672428&set=p.1975697832672428&type=3&fref=mentions
Napisano
Jasne, ja tam już czekam na policję. Kawa wstawiona, niech sobie szukają Komnaty Bursztynowej.

Biorąc pod uwagę, że według ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami w sumie wszystko jest zabytkiem, mogą się przypierdzyndzlić nawet do 10 Groszy z 1980 roku.
Napisano
1. Nie bzdury. Przeczytaj sobie ustawę.

2. Nie defetyzm. Złożyłem podanie i będę kontynuował swoje hobby. Nie biadolę jak co inni o tym, że źle, że rząd niesprawiedliwy i wszystko do d... .
Napisano
Co Wy tu wypisujecie, sami sobie napędzacie stracha, prawie nic w ustawie się nie zmieniło, doszło tylko pozbawienie wolności do 2 lat".
U ustawie piszą o zabytkach, a my nie szukamy zabytków.
Niech jakiś konserwator uzna za zabytek monetę lub odznakę z fastyką, to go posądzę o propagowanie faszyzmu.
Zawsze mam taką monetę przy sobie na wykopkach.
Chodziłem, chodzę i będę chodził z wykrywaczem, nic tego nie zmieni.
Tu na forum na pewno jest jakiś konfident, który dorzuca paliwa do ognia, nie będę go słuchać i dalej robię swoje.
Pozdrawiam.
Napisano
A wiesz czy jest to prawda co on napisał?
Może to jest jeden z ich" i chce wprowadzić zamieszanie, oraz wystraszyć wszystkich poszukiwaczy.
Internet przyjmie wszystko i trzeba brać co inni piszą z dystansem.
Napisano
Diggerek słusznie zauważył, że ta zmiana prawna opiera się głównie na zasianiu paniki i jej podsycaniu podrzucanymi co rusz do internetów rewelacjami.
Napisano
Vis, ta zmiana prawa nie ogranicza się do siania paniki :( Wykroczenie , to wykroczenie a przestępstwo to przestępstwo. Jest inaczej traktowane i przez wymiar spr. i psiarskich i społeczeństwo. Po nagłośnieniu w mediach kilka razy ostrzegano mnie , żebym uważał na spacerach" i przyznam się ,że nie mam pewności ,czy z czasem jakiś dobry obywatel " nie rzuci donosu. Dlatego wolałem przekazać do anku" swoje drobiazgi.
Napisano
diggerek pełna zgoda. w tej ustawie dla osób nieposzukujących zabytków nie zmieniło się prawie nic, większe zmiany przyniosła ustawa o rzeczach znalezionych bodajże sprzed 2 lat. a farmazony, że w myśl ustawy wszystko jest zabytkiem, czy że wszystko przed 45 jest zabytkiem, to już totalne nieporozumienie. szkoda tylko, że niektórzy z nas z różnych względów muszą poznawać praktyczne aspekty działania tych prawnych bubli w boju.
Napisano
Szutnik ja wiem jaka jest różnica, tyle że najpierw trzeba komuś udowodnić poszukiwanie i podsiadanie owych zabytków.
To, że banda oszołomów próbuje naginać fakty o definicji zabytku do swoich potrzeb to już raczej przejaw desperacji i kalekiej ustawy.
Zbieranie całej pełnej amunicji czy istotnych elementów broni też jest przestępstwem, a jakoś nie widać żeby policja za każdym tego typu pokazanym szajsem od razu leciała z wywieszonym jęzorem.A przez ostatnie lata przewinęło się tego na forach czy giełdach pierdyliony...
Napisano
Zmiana kwalifikacji czynu zabronionego to sprawa zasadnicza a nie prawie nic się nie zmieniło".
Jeszcze ważniejsze jest wydanie instrukcji dla służb mundurowych. Wcześniej reagowali oni na zasadzie uznaniowej, czyli w zasadzie nie reagowali. Teraz dostali wytyczne że mają działać i co konkretnie mają robić oraz na jakie argumenty nie reagować.
Pozamiatane :)
Powodzenia w działaniu wg a moim zdaniem".
Na marginesie, bat na TATAŁAJSTWO ryjące w ziemi w celach choćby i tylko częściowo zarobkowych był wyczekiwany i pożądany. Szkoda, że porządnym normalnym ludziom oberwało się rykoszetem. Ale tak to już jest. Internet też nie był kloaką dopóki echnika nie zeszła pod strzechy".
Napisano
Cóż oni se mogą w tych służbach działać, skoro okoliczności przyrody w których zwykł występować eksploratorus kontekstus-degradus są raczej niezbyt sprzyjające egzekwowaniu czegokolwiek.
Co najwyżej chodzenie po polu na widoku będzie można zaliczyć do sportów ekstremalnych - tu polecam ćwiczyć biegi przełajowe:)
Napisano
zarny bocian (1978 / 144)
2017-12-07 21:51:11
jesli wszystko przed 45 jest zabytkiem

A gdzie to jest napisane że wszystko z przed 45 roku?
W ustawie tego nie ma.
Napisano
Data jest niedookreślonym dodatkiem.

Nie ma sztywnego wyjaśnienia pojęcia ZABYTEK.
W efekcie, czego czasami mamy okazję się przekonać, niemal wszystko można za takowy uznać.

A tedy zaczyna się jazda gołą dupą po ostrzu brzytwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie