Jedburgh_Ops Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Cronos napisał: Wtedy jeszcze psycho prawica raczkowała. A teraz już nie raczkuje. I to jest - i zawsze będzie - zagrożeniem dla takich wystaw, jak ta omawiana w Gdańsku oraz (jeszcze nie omawiana) w Kłaninie. A będzie tak dlatego, że badania nad Kaszubami są prawie żadne, a nad Kaszubami w przededniu II wojny już szczególnie żadne. Dopiero dziś są jakieś badania mówiące, że niby 90 proc. spośród ok. ćwierć miliona Kaszubów i z prawie 600 tys. spośród „częściowych Kaszubów” czuje się Polakami, a jak było w latach 30. XX wieku? Nie wiadomo. Dlatego mogę sobie wyobrazić, że do muzeum Mateusza Delinga wchodzi bandyterka bąkiewicza, albo męty olszańskiego, albo troglodyterka ONR (wszyscy bezkarni w tym patologicznym państwie) i wrzeszczy do kustosza czy do samego właściciela coś w rodzaju - „A co pan tutaj czci?! Kaszuba Tuska z Wehrmachtu, czy Kaszuba von dem Bacha-Zelewskiego z SS?”. Itp. Edytowane 12 godzin temu przez Jedburgh_Ops Cytuj
Cronos Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 35 minut temu, Janko Muzykant napisał: Czy turysta z Zachodu mający zerową wiedzę o okupacji w Polsce ma szansę się dowiedzieć o terrorze jaki wtedy panował ? Ty się martwisz o turystów z zachodu jak na miejscu mamy niedouczenia?:O Rażące... Może wnuk członka francuskiej 33 Charlemagne wpadnie odwiedzić? (Byli w Gdańsku w 44). Czy mówisz o wnukach Węgierskich bohaterów? O krajach Bałtyckich, Nordyckich, czy Beneluxie nie wspomnę. Błękitnej dywizji z Hiszpanii nie będę głośno wspominać, bo to spoza "okupacji". Każdy kraj ma swoją historię. Tylko te zachodnie, wyprzedzają nas o eony w przepracowaniu jej. 1 1 Cytuj
bjar_1 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Teraz, Jedburgh_Ops napisał: A czy jest coś o dwóch wujach Kurskiego w Wehrmachcie? A skąd pochodzili/gdzie urodzili się ci wujowie Kurwskiego? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowane) Nie wiem. Trza by mieć książkę normalnego Kurskiego, czyli brata tego typa. Tylko dzięki normalności Jarosława Kurskiego wiadomo, że bracia mieli dwóch wujów w Wehrmachcie. Edytowane 10 godzin temu przez Jedburgh_Ops Cytuj
MonikaNJ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Klara rodzona siostra Anny Kurskiej (matki braci Kurskich) wyszła za mąż za Franciszka Baranowskiego urodzonego w Essen z matki Niemki (Agnes Justke) i ojca Polaka(Michał Baranowski). Franciszek aby nie wycielili go do Wehrmachtu zwiał do GG, ponieważ czuł się Polakiem; jego bracia natomiast czuli się Niemcami. Paul i Alphonsus zginęli na wschodzie. Zapomniałam dodać- Agnes pochodziła z Pomorza Edytowane 10 godzin temu przez MonikaNJ 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 17 minut temu, MonikaNJ napisał: Klara rodzona siostra Anny Kurskiej Tam nie tylko "aryjska" krew płynie... Informacyjnie, bez podtekstów i zachęcania do dyskusji. Cytuj
MarekA Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Janko Muzykant napisał: Krytykowano głównie brak wyjaśnienia dlaczego zdecydowali się założyć mundur znienawidzonego okupanta oraz co czekało ich samych i ich rodziny w przypadku odmowy. No to zaskoczyłeś mnie tym pytaniem. Specjalnie wybrałem się do Gdańska i zainwestowałem ogromną kwotę całych 11 złotych w bilet. Sądziłem, że jeśli zrobię zdjęcia opisów zamieszczonych na wystawie, to osoby które z różnych względów nie mogą jej odwiedzić, będą mogły wyrobić sobie własne zdanie na jej temat. A tu takie pytanie. Edytowane 10 godzin temu przez MarekA Cytuj
otton1 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, Cronos napisał: A jakby było o Górnym Śląsku, a parę linijek dalej uogólnienie że "na śląsku", to mieszkańcy Dolnego Śląska by się burzyli? Jeszcze mogli by się burzyć na przykład mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego, Śląska Czeskiego ze Śląskiem Opawskim i Zaolziem, pewnie i Zagłębiacy by się chcieli dopucować. Czyli najlepiej zrobić coś byle jak, uogólnić i odpierdolić byle z głowy bez dbałości o prawdę, precyzję i dokładność. 1 Cytuj
bjar_1 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Teraz, MonikaNJ napisał: Paul i Alphonsus zginęli na wschodzie. Okej, już coś mam. Alfons zginął w 1942 roku, Paul - w 1944. Cytuj
MonikaNJ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 9 minut temu, bjar_1 napisał: Okej, już coś mam. Alfons zginął w 1942 roku, Paul - w 1944. Zatem wiesz więcej niż autor twierdzący, że nie ma żadnych informacji kiedy zginęli a ich matka żyjąca 99 lat, czekała do śmierci na jakąkolwiek wiadomość. Cytuj
bjar_1 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Mogę podać nawet datę dzienną, miejsce itd. ;) Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Znamienne, że taki schwarzcharakter, jak jacek kurski jeszcze nie wygłosił/nie opublikował wybroczyn jego umysłu na temat wystawy „Nasi chłopcy”. Jego brat poprzez swoją najnowszą książkę radykalnie zamknął usta temu typowi, który nie dość, że miał dwóch wujów w Wehrmachcie to jeszcze z pochodzenia jest Żydem w antysemickiej partii piss. Jarosław Kurski zabezpieczył tym samym również Muzeum POLIN przed wybroczynami mózgowymi jego brata. A tak na marginesie to burza prawicowych mózgowców plus jednego oślizłego PSL-owca na temat wystawy „Nasi Chłopcy” jakoś błyskawicznie ucichła, tak mniej więcej po około 36 godzinach. Czyżby inni chętni z tej wycieczki przerazili się, że jeśli pod swoimi personaliami coś skomentują to polscy dziennikarze śledczy zajrzą czy to do IPN, czy to do Bundesarchiv, żeby sprawdzić, jakie to były wojenne losy wujów i dziadków takich „komentatorów”? Jeden jenot już poległ na komentowaniu wojennych losów Polaków, zamilkł i poszedł jak zmyty z komentariatu polskich wydarzeń historycznych z gatunku wszelkich odcieni szarości, a nie czarno-białości, jak to uwielbia lud nadwiślański przekonany, że II w.ś. i Polacy to tylko kwestia czarno-biała. Cytuj
Cypis Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Tam nie tylko "aryjska" krew płynie... Informacyjnie, bez podtekstów i zachęcania do dyskusji. no spokojnie Kurski może pejsy zapuścić , ma prawo Cytuj
beaviso Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: Mogę podać nawet datę dzienną, miejsce itd. ;) Alfons ur. 1925, poległy w październiku 1944 pod Murowanką w pow. pułtuskim. Paul ur. 1920 w Chełmnie, zaginął na pocz. 1944 gdzieś w Rosji niedaleko Litwy. O ile to ci. M. Edytowane 7 godzin temu przez beaviso Cytuj
bjar_1 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu No nie do końca: - Alfons ur. 1923, + 10.9.42 Mga, - Paul ur. 1920, + 24.2.44 pod Pskowem. Panu Kurwskiemu polecam udać się do Bundesarchiv w celu otrzymania bliższych informacji n/t w/w. Cytuj
MonikaNJ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, bjar_1 napisał: No nie do końca: - Alfons ur. 1923, + 10.9.42 Mga, - Paul ur. 1920, + 24.2.44 pod Pskowem. Panu Kurwskiemu polecam udać się do Bundesarchiv w celu otrzymania bliższych informacji n/t w/w. autor podaje tylko wiek : Paul 22 lata a Alfons 18 lat, tylko nie wiem od kiedy liczone. Jako ciekawostkę dodam, że ich rodzice Michał i Agnes brali ślub w Starogardzie Gdańskim w 1911 roku. Cytuj
MonikaNJ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 44 minuty temu, beaviso napisał: Alfons ur. 1925, poległy w październiku 1944 pod Murowanką w pow. pułtuskim. Paul ur. 1920 w Chełmnie, zaginął na pocz. 1944 gdzieś w Rosji niedaleko Litwy. O ile to ci. M. To Chełmno by się zgadzało z książką. Cytuj
Janko Muzykant Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, MarekA napisał: No to zaskoczyłeś mnie tym pytaniem. Specjalnie wybrałem się do Gdańska i zainwestowałem ogromną kwotę całych 11 złotych w bilet. Sądziłem, że jeśli zrobię zdjęcia opisów zamieszczonych na wystawie, to osoby które z różnych względów nie mogą jej odwiedzić, będą mogły wyrobić sobie własne zdanie na jej temat. A tu takie pytanie. To kluczowe pytanie bo większość tu piszących odpiera zarzuty które nie padały publicznie w związku z wystawą. Ja się domyślam odpowiedzi ale wolałem aby to Ty napisał - domyśl się dlaczego ;) Ps. Czytanie na komórce tekstów z Twoich fotek to lekki masochizm no i nie mam pewności czy zamieściłeś 100 % materiałów... Edytowane 6 godzin temu przez Janko Muzykant Cytuj
formoza58 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Znamienne, że taki schwarzcharakter, jak jacek kurski jeszcze nie wygłosił/nie opublikował wybroczyn jego umysłu na temat wystawy „Nasi chłopcy”. Za to wstręciuch częściowo skutecznie rozpętał opowieść o Dziadku Tuska, służącym niemieckiej armii. Co funkcjonuje wśród 1/3 Polaków, tj. polskich "wyznawców pisowskiego ładu". Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 46 minut temu, bodziu000000 napisał: Brawo Szczepan Twardoch. Teraz czekamy na słowa potępienia wystawy „Nasi chłopcy” ze strony największych w Polsce piewców „polskości”, czyli ultraprawicowych polityków Müller, Ast, Fritz, Fogiel, Mentzen, Braun, Wassermann, Rau, Schreiber, Szrot, Weber, Schmidt. Pochwalcie się państwo polskością swoich wujów, ciotek, babek i dziadów oraz tym, co robili podczas II wojny światowej. Cytuj
miroslav Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 milionów - gdzieś to wyczytałem onegdaj. Tyle Osób podało Polską narodowość w przedwojennym niemieckim spisie . Nie wiem czy była to deklaracja spisywanych, jeśli tak uwzględniając okoliczności i propagandę szacunek i czapki z głów . Narzuca się kolejne pytanie jaka część przetrwała wojnę? Gdzie miliony naszych Rodaków rozrzucone w Niemczech ,Rosji i Świecie ? Może jesteśmy jedynie połową Nacji ,resztę zmieliła historia . Jak sądzę przynajmniej w odniesieniu do ruskich przyczyny są znane . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi