karpik Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, pawel_breslau napisał: Luzik to we mnie jest Może i nie mam wiedzy dogłębnej co i jak dzieje się u nich, lecz sygnały, które docierają do nas i są skierowane w naszą stronę jednogłośnie przemawiają za tym, iż u nich zaczęła się walka wewnętrzna o stołki i pozycje, gdyż w niedalekiej przyszłości dojdzie (tak mi się wydaje i oni też muszą mieć jakieś przecieki skoro już swoją walkę rozpoczęli) do jakiego zawieszenia broni, pokoju. A wiadomym jest, że jak już stan wojenny się skończy w Ukrainie to dojdzie do wyborów. A więc już walczą, działają. Samo nadanie nazwy "bohaterów UPA" jednostce wojskowej i nie wycofanie się z tej decyzji świadczy o tym, że sprawy wewnętrzne stawia nad sprawy międzynarodowe. Tu nie trzeba być alfą i omegą aby zobaczyć co zaczyna się u nich dziać, również przetasowania wśród swoich najbliższych współpracowników. Jeżeli doszłoby do pokoju na warunkach zapewniających względne bezpieczeństwo obywateli i granic Ukrainy, a Żeleński po latach wojny nadal chciałby siedzieć w bagnie zwanym polityką, to gość ma nierówno pod sufitem i trzeba się go bać
szutnik Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, karpik napisał: Żeleński po latach wojny nadal chciałby siedzieć w bagnie zwanym polityką, to gość ma nierówno pod sufitem i trzeba się go bać Piszesz z pozycji normalnego człowieka , który nigdy nie naćpał się najsilniejszym znanym narkotykiem jakim jest władza. ps. nie twierdzę , że Ż. się nie wycofa. Od czasu do czasu trafia się jakiś Cincinnatus ( ale bardzo rzadko)
MonikaNJ Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu 3 godziny temu, pawel_breslau napisał: Nie kumam. Jest spina pomiędzy nami i Ukraińcami, jest wiele powodów, wszyscy wiedzą jakie. Potem pr. Ukrainy strzela focha-odsyła order, potem nie chce migów, nie chce przekazać technologii dronowej i antydronowe. A teraz znów chce od nas taki specjality sprzęt. To chyba "lekki" cynizm z jego strony. Jako kluczowych potencjalnych dostawców, dysponujących wymaganym uzbrojeniem w swoich arsenałach, wymienił w szczególności Niemcy i Polskę, a także kraje skandynawskie. — Niemcy i Polacy mogą naprawdę pomóc... https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-i-ukraina-zawarly-porozumienie-chodzi-o-patrioty/b71dfxv Ja mam wrażenie po jego słowach jakbyśmy w ogóle przez te lata nie pomagali. I aby była jasność-nic do narodu ukraińskiego nie mam i mam chęć nieść im pomoc. Tylko tego człowieka nie rozpoznaję i już nie pojmuję. Na początku wojny bardzo go ceniłem za pozostanie w Kijowie, ze swoim narodem. Lecz lata wojny i wewnętrzna walka polityczna strasznie go zmieniły, a co za tym idzie, również moje podejście do niego się zmieniło. Jest spina i tuczą ją prawicowcy obu stron. Wołodymyr na lokalny użytek i potencjalny zysk polityczny nadał nazwę. Nazwa ta (czy nam się to podoba czy nie, jest dla Ukraińców ważna; szczególnie tych zachodnich) wywołała w Polsce gniew a w Ukrainie ten gniew focha. Czy nerwowe ruchy z odznaczeniem były potrzebne? Nie, nie były i reakcję łatwo było przewidzieć. Facet się obraził (pewnie w dużym towarzystwie), ponieważ grunt i poparcie wewnętrzne mu się kończą, więc postawił na armię prawostronną. Nie da się odmówić mu odwagi i gdy wybuchła wojna pozostał tam gdzie powinien. Pomagaliśmy, tylko czy pomagało państwo, czy ludzie oddolnie porwani odruchem serca dla tragedii? Ludzie pomagali, ponieważ chcieli i pewnie zrobiliby to kolejny raz. Ci którzy teraz wrzeszczą raczej do tej grupy pomagających nie należeli, raczej byli w grupie wykorzystującej lub obserwującej( mamy wielką tradycję kombatanctwa wirtualnego). To działa w obie strony, z potrzebującymi przyszli ci co wykorzystują sytuację. Takie porywy serca innych jako naród emigrantów powinniśmy pamiętać, chociażby w Iranie, Indiach, Japonii itd. Wkurza mnie darcie pyska przez "patriotów" co jeszcze kilka miesięcy wcześniej w Niemczech lub UK płakali nad okropnym traktowaniem przez tubylców. O historycznym płaczu po II w.ś. nie wspomnę; robimy dokładnie to samo. Nie wiem czemu tak bardzo się Zełenski zacietrzewił, ale pewnie wkrótce się okaże gdzie ma interes. p.s. niestety w Kraju jest coraz gorzej; nie tylko Ukraińcy, Białorusini się boją, ale również ci z Podlasia i Suwalszczyzny mówiący z akcentem. 1
Rekomendowane odpowiedzi