Erih Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, szutnik napisał: Rzeczpospolita dała im tylko niesamowite możliwości wzbogacenia na bazie zastosowania praw w niej obowiązujących a kompletnie nie akceptowalnych na Rusi ( Ukrainie) Prawa na Ukrainie obowiązywały te same co w reszcie Korony (odkąd Ukraina stała się tejże Korony częścią). Przy czym, ciekawostka, nieco inne prawa obowiązywały na Litwie. Ciekawostka druga, wiele najmożniejszych rodów magnackich (Sapiehowie, Radziwiłłowie) wywodziło się właśnie z WXL.
szutnik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) 4 minuty temu, Erih napisał: Prawa na Ukrainie obowiązywały te same co w reszcie Korony (odkąd Ukraina stała się tejże Korony częścią). Przy czym, ciekawostka, nieco inne prawa obowiązywały na Litwie. Ciekawostka druga, wiele najmożniejszych rodów magnackich (Sapiehowie, Radziwiłłowie) wywodziło się właśnie z WXL. Nie odwracaj kota ogonem! Do których z rodów Polskich byli przypisani wymienieni przeze mnie ? Możesz też dorzucić swoich Litwinów Edytowane 5 godzin temu przez szutnik
Erih Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu https://polona.pl/public-collections/collection/5cc5e359-7ecb-4a2a-9bfb-a0bf4db273d3 A poszukaj sobie sam... PS "Dopuszczenie do herbu" nie znaczyło że szlachta litewska przyjmowała herby szlachty polskiej. Owszem, mogło tak być ale nie musiało.
szutnik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, Erih napisał: https://polona.pl/public-collections/collection/5cc5e359-7ecb-4a2a-9bfb-a0bf4db273d3 A poszukaj sobie sam... PS "Dopuszczenie do herbu" nie znaczyło że szlachta litewska przyjmowała herby szlachty polskiej. Owszem, mogło tak być ale nie musiało. To trochę bezczelne w rozmowie rzucać jakieś twierdzenie a potem " szukaj sobie". Jak już coś twierdzisz , to bądź w stanie to obronić . I nie chodzi mi o cwaniaków , którzy przypisywani byli do herbowych w Polsce ( nawet chłopi się szlachcili ) tylko które z rodów wymienionych przeze mnie musiały to zrobić by być pełnoprawnymi Panami.
karpik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, Cypis napisał: kolejny MiG-29 nie doleciał , nasze będą coraz cenniejsze Piszą, że rakieta którą wystrzelił eksplodowała zaraz po odpaleniu, a mi się wydaję, że nie odczepiła się od pylonu??? VID_20260810_211702_690.mp4 VID_20260810_211707_339.mp4
szutnik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, MarekA napisał: Ja np. chciałbym dowiedzieć się jaka jest orientacyjna wartość strat materialnych Ukrainy w wyniku ataków rakietowych z ruskich okrętów. Czy przypadkiem nie stanowi wielokrotności wartości zniszczonych przez Ukraińców ruskich okrętów. Czy bez obecności na Morzu Czarnym okrętów i samolotów państw wspierających Ukrainę mogła by ona osiągnąć to co osiągnęła. Co z tego że nie masz okrętów jeśli twoje działania wspierają okręty sojuszników? Wybacz, ale nie widzę wielkiej floty NATO na morzu Czarnym. O wsparciu satelitarnym czy radarowym wie każdy. To wszystko nie ma znaczenia . W czasie II wojny św. rakiety V-1 i V-2 w nalotach na W.B. dowiodły mikrego efektu . Gdzieś czytałem ,że użyto ok. 4500 tychże i zabiły one ok. 4000 Angoli. Dosyć drogi sport i wątpię , żeby jakiekolwiek państwo byłoby na to stać. Podobnie jest na Ukrainie . Czasami czytam ,że jakiś Iskander ( za circa 3mln.$) zabił 3 lub 5 osób. To tragedia ale wybitnie nieopłacalna dla agresora. Tu masz fajne zestawienie Ile kosztował Rosjan dzisiejszy atak na Kijów? Oto dokładne wyliczenie - rp.pl
Erih Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 7 minut temu, szutnik napisał: To trochę bezczelne w rozmowie rzucać jakieś twierdzenie a potem " szukaj sobie". Jak już coś twierdzisz , to bądź w stanie to obronić . I nie chodzi mi o cwaniaków , którzy przypisywani byli do herbowych w Polsce ( nawet chłopi się szlachcili ) tylko które z rodów wymienionych przeze mnie musiały to zrobić by być pełnoprawnymi Panami. Żaden nie musiał, to proste. "Przypisanie do herbu" oznaczało uznanie praw stanowych szlachty litewskiej na równi z prawami szlachty polskiej. Rody możnowładcze które wymieniłeś nie musiały w tym celu przyjmować herbów polskich, bo miały własne. Natomiast rody pomniejsze, które własnych herbów nie miały, mogły przyjąć któryś z herbów szlachty koronnej. Ruskie "bojarstwo" to była jednak klasa trochę bardziej płynna od polskiej szlachty, nawet tej z końcówki XVI wieku.
Cypis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu poranny atak w Tatarstanie , pracownicy centrum logistycznego , ani jednego ruska , sami imigranci tmpuhdhmevq.mp4
M81 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, bodziu000000 napisał: Ruskie dzban nawet nie sprawdził, powołując się na moskiewskie źródła Tani pocisk dla Patriota przyspiesza. Nowe informacje
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu — Putinie, dlaczego zaatakowałeś Ukrainę? — Ponieważ Ukraina nie istnieje. — Serio? — Lenin ją wymyślił. — I dlatego ją zaatakowałeś? — Ukraińcy i Rosjanie to jeden naród. — Więc twierdzisz, że naród ukraiński nie istnieje? — Nie istnieje. — To kto mieszka na Ukrainie? — Kto inny? Rosjanie. — To po co atakowałeś Ukrainę, skoro tam mieszkają Rosjanie? — Żeby ją zdenazyfikować. — Zdenazyfikować kogo? — Ukraińców. — Ale właśnie powiedziałeś, że Ukraińcy nie istnieją. — Chcieliśmy chronić rosyjskojęzycznych. — Przed kim? — Przed kim innym? Przed nazistami. — Ale właśnie powiedziałeś, że tam są tylko Rosjanie! — Sam już nie wiem. To kompletna bzdura. — Więc z kim dokładnie walczyłeś przez prawie pięć lat? — Z NATO. — Czy Ukraina jest członkiem NATO? — Nie. — To dlaczego twierdzisz, że walczysz z NATO? — Ponieważ NATO walczy z nami poprzez Ukraińców. — Tych Ukraińców, którzy nie istnieją? 1
Rekomendowane odpowiedzi