Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, karpik napisał:

Wystarczy jedno takie.

"Działania bojowe obsługi przenośnego zestawu rakietowego przeciwlotniczego RBS 70 w celu zniszczenia celów powietrznych przeciwnika.

Robotsystem 70 to przenośny zestaw rakietowy przeciwlotniczego krótkiego zasięgu, opracowany w Szwecji przez firmę Saab Bofors Dynamics.

Nowa wersja tego zestawu – RBS 70 NG – ma zasięg około 9 km, wyposażona jest w ulepszony celownik cyfrowy, noktowizor i możliwość automatycznego śledzenia celu"

1) Ile takich mamy?

2) Czy to-to jest na tyle czułe żeby naprowadzić się na silnik "motorynki"?

Bo drużyn piechoty i powiedzmy Starów do ich przewożenia mamy/możemy mieć dużo.

Amunicja do PKM/Beryla też kosztuje dużo mniej niż do RBS.

Oczywoście że lepiej by obsadzić granicę takimi RBS, ale jak się nie ma wystarczająco wiele tego co się lubi...

Napisano
2 minuty temu, Erih napisał:

1) Ile takich mamy?

2) Czy to-to jest na tyle czułe żeby naprowadzić się na silnik "motorynki"?

Bo drużyn piechoty i powiedzmy Starów do ich przewożenia mamy/możemy mieć dużo.

Amunicja do PKM/Beryla też kosztuje dużo mniej niż do RBS.

Oczywoście że lepiej by obsadzić granicę takimi RBS, ale jak się nie ma wystarczająco wiele tego co się lubi...

Podczas tej wojny widziałem wiele filmów w które bym nie uwierzył, gdybym nie zobaczył, ale przez 4 lata nie widziałem, żeby któraś ze stron strąciła drona typu geran czy fp-1 z karabinka. Mimo, że słychać na wielu filmach, że próbują. 

Napisano
1 minutę temu, karpik napisał:

Podczas tej wojny widziałem wiele filmów w które bym nie uwierzył, gdybym nie zobaczył, ale przez 4 lata nie widziałem, żeby któraś ze stron strąciła drona typu geran czy fp-1 z karabinka. Mimo, że słychać na wielu filmach, że próbują. 

I pewnie nie zobaczysz... Ci z karabinkami to takie bieda-grupy, raczej nie mają porządnego sprzętu do filmowania no i możliwości oddelegowania kogoś żeby kręcił.

Co innego grupy latające - ci czasem używają karabinków i widać filmiki z zestrzeleniami.

Niemniej, zestrzelenie takiego powolnego latadła z karabinka jest, tylko trzeba być dostatecznie blisko. A to oznacza konieczność nasycenia terenu dużą ilością ludzi - grupa strzelców co 400-600 metrów.

PS No i ze względu że do broni strzeleckiej nie stosuje się amunicji smugowej/wskaźnikowej no to nie bardzo wiadomo od kogo latadło oberwało.