pawel_breslau Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Para polskich F-16, 40 km na północ od Kołobrzegu, przechwyciła rosyjski samolot rozpoznawczy Ił-20 — poinformował minister obrony narodowej. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polskie-f-16-przechwycily-rosyjski-samolot-il-20/nxjf0bj
pawel_breslau Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dzisiaj polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych wezwało rosyjskiego ambasadora w związku z rakietą, która trafiła wczoraj w polskie terytorium — poinformował Donald Tusk. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polskie-msz-wezwalo-rosyjskiego-ambasadora-chodzi-o-incydent-z-rakieta/08q2p6w?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg Ale już uciekł z msz i stwierdził, że to nie ich rakieta
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: Państwo z dykty i to ubrudzonej odchodami. Ktoś liczył na to, że ta wielka koalicja naprawi dykty pisuaru? Ja nie. Godzinę temu, Cronos napisał: Nie mów hop, bo żerują gownojady i nie będzie nawet dykty z odchodami. Uprzejma prośba, aby nie obrażać wynalazców dykty, bo oni na to nie zasługują. Tutejsza kraina to kraina z rozmoczonej ligniny, a nie z żadnej dykty. ● To państwo kompletnie nie radzi sobie z elektrycznymi pseudorowerami i spalinowymi skuterami kolorowych dostawców jedzenia pędzącymi po ścieżkach rowerowych i roztrącającymi rowerzystów, a ma sobie poradzić z ruskimi rakietami? No nie żartujmy. ● Dział prawny MON od lat kompletnie nie radzi sobie z fanatycznym antyukraińskim mętem młodym porucznikiem rezerwy Piotrem Powałką (ciekawe, dlaczego wyrzuconym z wojska?), który w kompletnym ubiorze polowym porucznika WP, wraz z polską flagą i oznakami stopnia, prowadzi wyjątkowo plugawy, nacjonalistyczny kanał na YT, a ostatnio występuje razem z braunem, a nagle MON ma sobie poradzić z ruskimi rakietami? No nie żartujmy. Edytowane 8 godzin temu przez Jedburgh_Ops
MarekA Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Ale jest też zjawisko numer 2 - to jak zbudowano polski system opl na bazie radarów o 20 lat młodszych od radarów rumuńskich, że u Rumunów system wczesnego ostrzegania, zarządzania sytuacją i opl działa, a u nas nie działa? U nas z dumą się podkreśla, jak w każdym rządzie, że u nas działają procedury, ale nie te trzy czynniki, jakie wymieniłem w przypadku Rumunów. Sugerujesz że istnieją dwa różne byty? Nasz krajowy który opisałeś, to jeden. NATO to dwa (drugi). Nasz krajowy system opl nie jest jakoś p[owiązany z systemem opl NATO?
Erih Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Pana znającego się na wszystkim, doktora wszech nauk wojskowych Kamizeli to już nie da się ani słuchać, ani czytać. Polskich radarzystów oczywiście przepraszam – nie ich dotyczy mój sarkastyczny ton, ponieważ dotyczy tylko wielkiego mentora polskiego netu wojskowego, znającego się na wszystkim pana Kamizeli. Mała uwaga dotycząca analogii polsko-rumuńskich. Ze dwa lata temu zrobiłem sobie podróż sentymentalną do Rumunii. Większość pobytu byłem w Konstancy, więc nie odmówiłem sobie wycieczki deltą Dunaju. Jadąc do punktu startowego w Tulczy obejrzałem sobie tamtejszy krajobraz. Tam jedziesz kilometr, pięć, dziesięć nie widząc ani jednego domu. Pola, łąki, znowu pola. Więc ryzyko że coś zestrzelonego spadnie tambylcom na głowy jest minimalne. U nas nawet na ścianie wschodniej aż takich pustek nie ma. Dwa, jakoś nasi radarowcy w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku potrafili na podstawie obrazu radarowego określić co leci i co kombinuje. I nie zdarzało im się jakoś grubo pomylić. Więc albo w wojsku doszło do potwornego regresu, albo pan Kamizela raczy zmyślać. Trzy, ale co tu się dziwić ekspertom z internetu, kiedy np na strzelnicach udzielają się spece z taktyki (zielonej, żeby nie było) którzy po każdym strzale nakazują szkolonym ludkom broń zabezpieczać, a odbezpieczać dopiero przed oddaniem następnego strzału. Kiedyś zrobiłem takiemu demonstrację, oczywiście od razu dostałem wykład o "bezpieczeństwie". Ok, uczcie cywili bezpiecznego strzelania dynamicznego, trenujcie te swoje kowbojskie sztuczki... Tylko do stu diabłów nie nazywajcie tego strzelaniem bojowym! 1 1
karpik Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, bodziu000000 napisał: Na ruskich trzeba brać poprawkę. Jeżeli piszą, że wszystko działa zgodnie z planem to znaczy, że nie działa i długo nie ruszy. Jeżeli piszą, że nie działa, zamykają i larum, to trzeba tam wysłać jeszcze parę dobrych dronów.
karpik Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Duże kaboom. Tj. lokalne zaprószenie ognia, strat brak. "Nieżniekamysk - Coś płonie na terenie zakładu chemicznego po silnej eksplozji. "Na terenie firmy trwają prace mające na celu opanowanie pożaru. Do działań zaangażowane są służby reagowania. Nie ma zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi. Specjaliści z akredytowanych laboratoriów monitorują jakość powietrza", - potwierdziła firma. Jednak nie podano, co dokładnie było przyczyną pożaru." VID_20260731_221043_629.mp4
Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Erih napisał: Mała uwaga dotycząca analogii polsko-rumuńskich. Ze dwa lata temu zrobiłem sobie podróż sentymentalną do Rumunii. Większość pobytu byłem w Konstancy, więc nie odmówiłem sobie wycieczki deltą Dunaju. Jadąc do punktu startowego w Tulczy obejrzałem sobie tamtejszy krajobraz. Tam jedziesz kilometr, pięć, dziesięć nie widząc ani jednego domu. Pola, łąki, znowu pola. Więc ryzyko że coś zestrzelonego spadnie tambylcom na głowy jest minimalne. U nas nawet na ścianie wschodniej aż takich pustek nie ma. Dwa, jakoś nasi radarowcy w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku potrafili na podstawie obrazu radarowego określić co leci i co kombinuje. I nie zdarzało im się jakoś grubo pomylić. Więc albo w wojsku doszło do potwornego regresu, albo pan Kamizela raczy zmyślać. Trzy, ale co tu się dziwić ekspertom z internetu, kiedy np na strzelnicach udzielają się spece z taktyki (zielonej, żeby nie było) którzy po każdym strzale nakazują szkolonym ludkom broń zabezpieczać, a odbezpieczać dopiero przed oddaniem następnego strzału. Kiedyś zrobiłem takiemu demonstrację, oczywiście od razu dostałem wykład o "bezpieczeństwie". Ok, uczcie cywili bezpiecznego strzelania dynamicznego, trenujcie te swoje kowbojskie sztuczki... Tylko do stu diabłów nie nazywajcie tego strzelaniem bojowym! W każdym razie myślę, że Rumuni mają teraz niezłą satysfakcję patrząc na polską groteskową nieporadność w kwestii zwalczania ruskich śnp. Aż się dziwię, że jeszcze Kabaret Moralnego Niepokoju nie zrobił skeczu o tym wszystkim. Polak to jest taki ktoś, kto myśli, że jest jakiś lepszy niż reszta ludzkości. Jak się czyta wspomnienia naszych wojaków wiejących w '39 z II RP przez Rumunię do Francji to oni wspominają jakiś kulturowy szok, szczególnie na widok rumuńskiej wsi, jako szczytu zacofania. Bo polska wieś w II RP to była, panie dzieju, normalnie 5th Avenue. Potem przez cały PRL było to samo - niekończące się uwagi i złośliwości na temat ogólnego zacofania i prymitywizmu państwa rumuńskiego. No to teraz dziejowa lekcja i dziejowa sprawiedliwość oraz pokora zapukały do krainy nadwiślańskiej. Forțele Aeriene Române spokojnie sobie pracują i zestrzeliły już co najmniej pięć, jeśli nie sześć, ruskich śnp swoimi F-16, a u nas też latają... - tylko nie F-16 zestrzeliwujące ruskie śnp, a wyzwiska między politykami obrzucającymi się odpowiedzialnością za żałosną niemożność dopadnięcia polskimi rękami jakiegokolwiek napastniczego drona lub cruise'a. Edytowane 3 godziny temu przez Jedburgh_Ops
szutnik Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Bijecie sporo piany tutaj a może pora dostrzec pozytywny aspekt tej nieszczęsnej rakiety- uderzyła w obszar silnej aktywności odmóżdżonej Konfederacji ( dwojga maści) , gdzie banery " To nie nasza wojna " są regularnie rozwieszane przy drogach. Sam zerwałem kilka, bo mnie krew zalewała . Myślę, że dziura w polu za parę mln. warta jest zamknięcia gęby tych popaprańców i zmiany narracji. ps. żeby nie był, że bagatelizuje-ta rakietka walnęła circa 3,5 km od mojej chałupy , więc to ja miałem zarwaną nockę. Zapewniam , F-16 na małej wysokości potrafią umarlaka obudzić lepiej niż pojedynczy wybuch ;)
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 13 godzin temu, bjar_1 napisał: O kurde. Od kiedy w Polsce zatrzymują za znieważenie obcego prezydenta? Czy jak będę bluzgał np. na Trumpa to mnie zatrzymają? Czy Zelenski jest może jakoś specjalnie uprzywilejowany? ale tylko za obcego , możesz mówić rezydent , pełniacy obowiązki , alfons , pomocnik alfonsa , nikt ci sprawy nie wytoczy , bo musieliby wtedy przeliczyć głosy i wyjdzie ten wał jaki dzieje się w Polsce od 30 lat , czyli fałszowanie wyborów.
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 12 godzin temu, bodziu000000 napisał: No nikt nikogo nie ściga za rozbujanie inflacji (cukier po 10 pln, olej po 15 , papier toaletowy i ręczniki papierowe 100% up, itd. ) i cyk spłeczeństwo traci 30-40% oszczędności , dodatkowo inflacja zjada podwyżki płac z ostatnich 5-6 lat .ktoś beknął za to ni chu...a Nie będzie węgla , węgiel idzie 150-2005 w górę , robi się milionowe wały na sprowadzeniu błota węglowego , nie palnego i nie sprzedawalnego , ale kasę się wzieło , ktoś beknął za to , ni chu...a
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 godzin temu, pawel_breslau napisał: Zgromadzone materiały pozwoliły nam na poczynienie kategorycznych stwierdzeń. Mamy do czynienia z rakietą CH-101, wyprodukowaną w II kwartale 2026 r. w jednym z zakładów w obwodzie moskiewskim — poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Lublinie Marcin Kozak. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prokuratura-ma-nowe-informacje-w-sprawie-rakiety-kategoryczne-stwierdzenie/v01lwle jakby państwo działało , a mnistrem nie był smerf maruda , to za 3-4 tygodnie w nieznanych okolicznościach zakład w obwodzie moskiewskim dziwnie by spłonął , a w czasie manewrów naszego lotnictwa z uzbrojonymi rakietami , nasza wystrzelona rakieta , niestety utraciłaby łaczność i wyjebała gdzieś pod Królewcem (bo tam strasznie sygnały GPS zanikają ) , oczywiście sekundę po urwaniu się rakiety byśmy poinformowali kacapów , że mamy problem z rakietą . 1
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: To, że u polskich polityków, ale też u polskich wojskowych ma miejsce zanik wstydu to już chyba nie dziwota i to jest zjawisko numer 1. Zjawisko pogłębione faktem, że całe WP po najnowszym numerze z Ch-101 zachowuje się według zasad korporacyjności - jeden korpo chór, że zestrzelić nie da się, nie da się, nie czepiać się wojska. Niedasizm na całego i w zgodnym chórze. Wyjątek to wspomniany przeze mnie kmdr por. Maksymilian Dura. Ale jest też zjawisko numer 2 - to jak zbudowano polski system opl na bazie radarów o 20 lat młodszych od radarów rumuńskich, że u Rumunów system wczesnego ostrzegania, zarządzania sytuacją i opl działa, a u nas nie działa? U nas z dumą się podkreśla, jak w każdym rządzie, że u nas działają procedury, ale nie te trzy czynniki, jakie wymieniłem w przypadku Rumunów. Najnowocześniejszych radarów świata, czyli tych z systemu IBCS wprawdzie jeszcze nie dostaliśmy, czekamy na nie, ale to niczego nie zmienia w fakcie, że na poletku profesjonalizmu dramatycznie przegrywamy z Rumunami. Oni tam na pewno mają ubaw z polskiego niedasizmu. A przecież jak Polska zawsze (od międzywojnia i II wojny do dziś) zadzierała nosa wobec Rumunii, że to szczyt bidy z nędzą i zacofania. No teraz Polska ma nauczkę. przypominam , że w ostatnich 15 latach ministrami MON byli ekonomista , historyk , historyk i lekarz . Więc nasi nieudolni generałowie mogli im nawijać makaron na uszy i zamawiać i kupować to co dawało im kasę , a nie to co było potrzebne . 15 lat to conajmniej 4 koncepcje wyciagania kasy z MON .
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) 5 godzin temu, MarekA napisał: Nasz krajowy system opl nie jest jakoś p[owiązany z systemem opl NATO? tak , pewnie sznurkiem do snopowiązałki Edytowane 1 godzinę temu przez Cypis
Cypis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 57 minut temu, Cypis napisał: Nikt nikogo nie ściga za rozbujanie inflacji (cukier po 10 pln, olej po 15 , papier toaletowy i ręczniki papierowe 100% up, itd. ) i cyk spłeczeństwo traci 30-40% oszczędności , dodatkowo inflacja zjada podwyżki płac z ostatnich 5-6 lat .ktoś beknął za to ni chu...a Nie będzie węgla , węgiel idzie 150-200% w górę , robi się milionowe wały na sprowadzeniu błota węglowego , nie palnego i nie sprzedawalnego , ale kasę się wzieło , ktoś beknął za to , ni chu...a
Cypis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Zamaskowana cysterna oberwała dronem IMG_1524.MP4
Rekomendowane odpowiedzi