Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 minuty temu, karpik napisał: Wystarczy jedno takie. "Działania bojowe obsługi przenośnego zestawu rakietowego przeciwlotniczego RBS 70 w celu zniszczenia celów powietrznych przeciwnika. Robotsystem 70 to przenośny zestaw rakietowy przeciwlotniczego krótkiego zasięgu, opracowany w Szwecji przez firmę Saab Bofors Dynamics. Nowa wersja tego zestawu – RBS 70 NG – ma zasięg około 9 km, wyposażona jest w ulepszony celownik cyfrowy, noktowizor i możliwość automatycznego śledzenia celu" VID_20260730_233105_221.mp4 1) Ile takich mamy? 2) Czy to-to jest na tyle czułe żeby naprowadzić się na silnik "motorynki"? Bo drużyn piechoty i powiedzmy Starów do ich przewożenia mamy/możemy mieć dużo. Amunicja do PKM/Beryla też kosztuje dużo mniej niż do RBS. Oczywoście że lepiej by obsadzić granicę takimi RBS, ale jak się nie ma wystarczająco wiele tego co się lubi...
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 minuty temu, Erih napisał: 1) Ile takich mamy? 2) Czy to-to jest na tyle czułe żeby naprowadzić się na silnik "motorynki"? Bo drużyn piechoty i powiedzmy Starów do ich przewożenia mamy/możemy mieć dużo. Amunicja do PKM/Beryla też kosztuje dużo mniej niż do RBS. Oczywoście że lepiej by obsadzić granicę takimi RBS, ale jak się nie ma wystarczająco wiele tego co się lubi... Podczas tej wojny widziałem wiele filmów w które bym nie uwierzył, gdybym nie zobaczył, ale przez 4 lata nie widziałem, żeby któraś ze stron strąciła drona typu geran czy fp-1 z karabinka. Mimo, że słychać na wielu filmach, że próbują.
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 minutę temu, karpik napisał: Podczas tej wojny widziałem wiele filmów w które bym nie uwierzył, gdybym nie zobaczył, ale przez 4 lata nie widziałem, żeby któraś ze stron strąciła drona typu geran czy fp-1 z karabinka. Mimo, że słychać na wielu filmach, że próbują. I pewnie nie zobaczysz... Ci z karabinkami to takie bieda-grupy, raczej nie mają porządnego sprzętu do filmowania no i możliwości oddelegowania kogoś żeby kręcił. Co innego grupy latające - ci czasem używają karabinków i widać filmiki z zestrzeleniami. Niemniej, zestrzelenie takiego powolnego latadła z karabinka jest, tylko trzeba być dostatecznie blisko. A to oznacza konieczność nasycenia terenu dużą ilością ludzi - grupa strzelców co 400-600 metrów. PS No i ze względu że do broni strzeleckiej nie stosuje się amunicji smugowej/wskaźnikowej no to nie bardzo wiadomo od kogo latadło oberwało.
otton1 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 3 godziny temu, Erih napisał: Więc niech pani reporterka się nie ekscytuje, ŻW musiała sporo kilometrów przejechać po wiejskich drogach, oni nie mają posterunku w każdym powiecie (bo i po co). Ci z Polsatu to szczęściarze; nie dość, że mają delegaturę w byle pipidówce to na miejsce wybuchu dojechali lux autostradą. Nie tak jak ŻW, która musiała sporo kilometrów przejechać po wiejskich drogach. A może ci z Polsatu przylecieli śmigłowcem dla pilności sprawy - jest też taki środek transportu często używany w sytuacjach awaryjnych. No ale może dla ŻW nie była to sytuacja awaryjna.
Cronos Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 3 godziny temu, otton1 napisał: Ci z Polsatu to szczęściarze; nie dość, że mają delegaturę w byle pipidówce to na miejsce wybuchu dojechali lux autostradą. Nie tak jak ŻW, która musiała sporo kilometrów przejechać po wiejskich drogach. A może ci z Polsatu przylecieli śmigłowcem dla pilności sprawy - jest też taki środek transportu często używany w sytuacjach awaryjnych. No ale może dla ŻW nie była to sytuacja awaryjna. Jak to było? "Na dachu wieżowca Polsatu wylądował helikopter i wysiadł z niego prowadzący program Mariusz Szczygieł!! " Pamiętacie? Na każdy temat. A co do żołdaków z ręcznymi RBS czy robosystemami... Wybory idą, może nie wóz strażacki w każdej wiosce, tylko żołdak z zestawem rakietowym w każdej wiosce? Koła Gospodyń nakarmią, Ksiądz da dach nad głową na plebani. Tylko to trzeba dwóch na zmianę, aby była ochrona 24h.
karpik Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) W nocy zaatakowano kolejne dwa magazyny firmy WB: w Wołgogradzie i Zeleniadolsku (Republika Tatarstanu). VID_20260731_073705_050.mp4 VID_20260731_073708_291.mp4 VID_20260731_073724_167.mp4 Edit. Gdzie indziej piszą, że ten magazyn w Zełenodolsku nie jest firmy WB tylko Ozon. Edytowane 19 godzin temu przez karpik
karpik Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Wołgograd – doniesienia o uderzeniach w rafinerię "Łukoil-Wołgogradnieftiepererabotka" i centrum logistyczne Wildberries. W miejscach uderzeń wybuchły duże pożary. Kaspijsk, Dagestan – mieszkańcy informują o ataku dronów i eksplozjach w okolicach portu. Niżnekamsk – wstępnie, celem ataku mogła być rafineria "TAIF-NK". Doniesienia wskazują, że na terenie zakładu rozpoczęto obniżanie ciśnienia.
karpik Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Szok i niedowierzanie... "Trump jeszcze nie podjął decyzji, czy zezwolić Ukrainie na produkcję rakiet przechwytujących dla systemu Patriot „To wyjątkowo zaawansowana broń, i musimy być ostrożni, komu wydajemy licencje. W rzeczywistości nie udzielamy licencji na sprzęt” – powiedział prezydent USA w wywiadzie dla Financial Times. Zaznaczył, że głównym priorytetem pozostaje zakończenie wojny Rosji przeciwko Ukrainie: „Nie szukamy rakiet. Szukamy pokoju”. Trump poinformował również, że w najbliższych dniach Ukrainę po raz pierwszy odwiedzą specjalny wysłannik USA, Steve Witkoff, oraz jego zięć, Jared Kushner. Wcześniej prezydent USA publicznie oświadczył o gotowości do zezwolenia Ukrainie na produkcję rakiet dla systemu Patriot."
bjar_1 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu O kurde. Od kiedy w Polsce zatrzymują za znieważenie obcego prezydenta? Czy jak będę bluzgał np. na Trumpa to mnie zatrzymają? Czy Zelenski jest może jakoś specjalnie uprzywilejowany?
Cronos Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 19 minut temu, bjar_1 napisał: O kurde. Od kiedy w Polsce zatrzymują za znieważenie obcego prezydenta? Czy jak będę bluzgał np. na Trumpa to mnie zatrzymają? Czy Zelenski jest może jakoś specjalnie uprzywilejowany? Spróbuj :) Jak będzie cisza to będzie znak ze zatrzymują :P
karpik Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 14 minut temu, bjar_1 napisał: O kurde. Od kiedy w Polsce zatrzymują za znieważenie obcego prezydenta? Czy jak będę bluzgał np. na Trumpa to mnie zatrzymają? Czy Zelenski jest może jakoś specjalnie uprzywilejowany? Chodzi chyba o wstrzymanie ksenofobicznych zapędów prawicowych patoli, żeby się nie poczuli za pewnie. A różnica jest taka, że za czapkę MAGA w ryja na ulicy nie dostaniesz, a ze wschodnim akcentem masz coraz wieksze szanse. Druga sprawa, że czym innym jest ocena działań tego czy innego, a czym innym nawoływanie do przestępstw. Gdy grozili snusoliniemu to służby działały tak samo. 1 1
Jedburgh_Ops Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 16 minut temu, karpik napisał: VID_20260731_123227_861.mp4 Współczuć tylko dziecku tej szumowiny. Wątpię, żeby było do uratowania jako przyszły spokojny, zrównoważony, pogodny człowiek, życzliwy wobec innych ludzi.
Jedburgh_Ops Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) 22 godziny temu, bodziu000000 napisał: Pana znającego się na wszystkim, doktora wszech nauk wojskowych Kamizeli to już nie da się ani słuchać, ani czytać. 1. Wczoraj kolejny zestaw mondrości od tego „autorytetu”, który ani sekundy nie był w wojsku, ani sekundy nie pracował w branży zbrojeniowej, ani sekundy nie był zawodowo w lotnictwie, ale o wszystkim, co wojskowe i lotnicze, wie najlepiej z internetu, z informacji osintowych przez nikogo nie podpisanych oraz z tego, co mu powie system PR sił zbrojnych. Ten „autorytet” niedawno ogłosił, że śmigłowcowy wirnik główny, gdy coś ciężkiego w niego wpadnie (typu dron), to odtrąca to coś i śmigłowiec normalnie spokojnie leci dalej. Jaka szkoda, że nie pracuję już dla Eurocoptera (dziś Airbusa), bo bym temu „autorytetowi” załatwił spotkanie z wybitnym francuskim śmigłowcowym pilotem doświadczalnym, który był w Polsce szefem szkolenia jednej ze szkół pilotów śmigłowcowych. Wytłumaczyłby temu chłoptasiowi, co się dzieje, gdy coś walnie w wirnik główny śmigłowca. 2. Wczoraj cały ocean najskrajniejszych bredni i manipulacji pana „autoryteta” Kamizeli. Wczoraj pan „autorytet” Kamizela tym, co napisał, niejako z automatu zrobił z polskich radarzystów głupców i żarliwie tłumaczy, tłumaczy, tłumaczy, jak to polskie wojsko: a) nie odróżnia na radarach cruise'a Ch-101 o średnicy kadłuba 75 cm od bizjeta o średnicy kadłuba od 2,4 do 3,3 m, bo takie te średnice są w tego typu samolotach; b) nie może strzelić do ruskiego śnp. I porównania, porównania, porównania pana „autoryteta” Kamizeli do wszystkiego i wszystkich, którzy też ponoć nie mogą strzelać, bo coś tam. W ramach tej manipulacji i bredni brakuje tylko porównania Polski do Rumunii, bo to Kamizeli nie pasowało do koncepcji. Polska nie może strzelać, a Rumunia – będąca w tym samym NATO i w tych samych procedurach – może strzelać swoimi F-16 i to nader efektywnie zestrzeliwując już 5-6 ruskich śnp. Do tego, też niejako z automatu, następuje kreacja bredni, że to tylko Polska jest taka biedna i poszkodowana, że tylko jej rzekomo dotyczą kumulacje ruskich śnp, bo nikt, tak jak Polska nie graniczy tak bardzo z zachodnią Ukrainą. Ktoś z głosicieli takich głupot widział kiedyś mapę Europy? Przy północnej i wschodniej granicy Rumunii ma miejsce w powietrzu taki sam cyrk, jak u nas. Rumunia może strzelać do tego cyrku – Polska nie może do zjawiska identycznego. Fenomen proszę państwa. Manipulacja i bezdenne głupoty, jakie ten człowiek wypisuje są niesamowite. Czego już Kamizela nie napisał, bo mu nie pasowało do koncepcji wypowiedzi to fakt, że Rumunia ma stare radary dalekiego zasięgu General Electric AN/FPS-117 (modernizowane w latach 2007-2008) będące konstrukcją z lat 70. wdrożoną do produkcji na początku lat 80. Gdy trzeba się podlizać polskiej zbrojeniówce, żeby móc uprawiać zawód publicysty i mieć dostęp do tejże zbrojeniowki to się mówi, że polskie radary PIT-Radwar to światowa czołówka. Jak to nie pasuje do koncepcji to się nic o radarach Radwaru nie mówi. Polska ma nowoczesne włoskie radary dalekiego zasięgu Selex RAT-31DL (obecnie Leonardo). Wdrożone zostały w roku 2015. Jest to konstrukcja z pierwszej połowy lat 90., czyli nowsza od radarów rumuńskich o 20 lat. Ponadto mamy radary Radwaru NUR-12M i NUR-12ME modernizowane w latach 2007-2014. Pod względem naukowo-technicznym radiolokacyjne wyposażenie WP bije takie samo rumuńskie wyposażenie o dwie generacje. Teraz patrzymy, co wysmażył pan „autorytet” Kamizela: Cytat „Bo niskolecący, poddźwiękowy cel aerodynamiczny może być - pociskiem Ch-101 - ukraińskim MiGiem-29 który miał awarie systemu nawigacyjnego albo którego pilot stracił orientację przestrzenną - bizjetem którego załoga straciła przytomność - nieuzbrojonym dronem przemytników” Brzmi kretyńsko? Powiedzcie to o 3.40 rano ludziom w COP którzy od 6 godzin patrzą w ekrany i widzą salami plotów radarowych tworzonych przez setki rosyjskich pocisków i dronów oraz dziesiątki ukraińskich myśliwców próbujących je zestrzelić. 3. Fakty: • RCS pocisku Ch-101 = 0,01 mkw. • RCS MiG-a-29 to średnio 4 mkw. (do 5 mkw.) I ten wielki „autorytet”, manipulator faktami pod tezę, Kamizela, ten wielki mentor polskich cywilów i wojskowych, wiecznie pouczający gawiedź youtube'ową i inną w kwestii tego, co to jest RCS (radar cross section) i jak to działa niejako z automatu twierdzi w ramach swoich mondrości (chociaż tego nie pisze, ale taki jest sens jego postów), że najwyraźniej rumuńscy radarzyści to geniusze odróżniający ruskie śnp od innych statków powietrznych, ponieważ ci geniusze potrafią na czas naprowadzić ich F-16 do zestrzeliwania tych śnp. Dodatkowo „autorytet” we wszystkich dziedzinach Kamizela stwierdza tak jakby, że technologicznie półwieczne rumuńskie radary AN/FPS-117 biją na głowę współczesne i nowoczesne polskie radary wspomniane powyżej, bo znowu taki jest sens jego wypowiedzi. Z tego, co wczoraj zostało wysmażone, najwyraźniej dla pana „autoryteta” Kamizeli polski radarzysta to taki głupek, bidulek, któremu dano radary nowsze o dwie generacje od rumuńskich, a ten polski bidulek kompletnie sobie nie radzi z odróżnieniem RCS Ch-101 od RCS bizjeta, MiG-a-29 i podobnych. On kompletnie nie kuma, co widzi na monitorze. Rumuński geniusz widzi – polska sierotka nie widzi. Taki jest sens wczorajszych postów. No i oczywiście niejako automatycznie Kamizela twierdzi, że to tylko polskie bidulki ze stacji radarowych muszą wyłapywać ruskie śnp o nieludzkich porach typu 3 i 4 nad ranem, za to ci wspaniali radarzyści rumuńscy to nie dość, że są wspaniali to jeszcze dostają od ruskich luksusowe warunki pracy i nad Rumunią to na pewno śnp latają w godziwych porach około południa, gdy już wszyscy się porządnie wyśpią i są po dobrych śniadaniach. I tylko na skutek tych luksusowych warunków pracy rumuńskie F-16 mogą zestrzeliwać ruskie śnp, a Polska udręczona nocnymi rajdami ruskich śnp zestrzeliwać ich nie może. ______________________________________________________ Polskich radarzystów oczywiście przepraszam – nie ich dotyczy mój sarkastyczny ton, ponieważ dotyczy tylko wielkiego mentora polskiego netu wojskowego, znającego się na wszystkim pana Kamizeli. Edytowane 12 godzin temu przez Jedburgh_Ops
beaviso Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) https://www.polsatnews.pl/gosc-wydarzen/2026-07-30/dla-rosji-to-idealny-teatrzyk-ekspert-ostrzega-przed-powtorka/ Nie wiem, pewnie jestem zwykłym sensatem i gównostrategiem, ale w wieczór poprzedzający wydarzenia, po tym jak od dłuższego czasu nic się nie działo i do tego w Lublinie po południu pojawił się Zełeński, powiedziałem do żony mniej więcej tak: "Dzisiaj w nocy będzie taniec, chłopaki pewnie już się przygotowują na nockę. Ciekawe czy ruskie prowokacyjnie coś nam wpuszczą?" Potem standard: Ukraiński Telegram, informacja o Tu-160 i Tu-95MS w powietrzu, zaczęło się. Potem informacja o wyjściu na rubież, podane godziny wejścia rakiet w przestrzeń Ukrainy. Policzyłem, pomyślałem, no to po 3 będą mogły dolecieć blisko naszej granicy, czyli najdalej gdzieś po 1 wystartuje natowska cysterna, ma do nas max. 1.5h lotu. Spojrzałem na ADS-B, właśnie kołowała w bazie w RFN... Kładłem się spać, to stała już w strefie, ale dalej względem mnie, więc mogłem jej nie słyszeć na radio. Nic innego nie było widać, a z informacji prasowych wynika teraz, że TEJ NOCY NIE BYŁO DUŻEGO AWACS-a, a tylko nasz mały Saab. Jak dla mnie - poważne zaniedbanie, bo należało przedsięwziąć szczególne środki ostrożności i przygotować się dubeltowo. Nie było też myśliwców innych niż polskie. Szkoda, bo ze 3 tyg. temu wspierali nas Francuzi z Rafale (demonstracyjnie widoczni na radarach). Wychodzi na to, że podejmując działania prewencyjne, które szczególnie tamtej nocy mogły eskalować, przedsięwzięto środki słabsze niż przy innych akcjach. M. Edytowane 11 godzin temu przez beaviso 1
Jedburgh_Ops Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Kmdr por. Maksymilian Dura (którego cenię) w kontekście najnowszego Ch-101: Cytat „Musimy wreszcie przestać udawać, że wszystko działa” W Rumunii działa - w Polsce nie działa. I jeszcze na dodatek są polscy „publicyści”-obrońcy polskiego stanu rzeczy.
bjar_1 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Państwo z dykty i to ubrudzonej odchodami. Ktoś liczył na to, że ta wielka koalicja naprawi dykty pisuaru? Ja nie. 1
Cronos Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 22 minuty temu, bjar_1 napisał: Państwo z dykty i to ubrudzonej odchodami. Ktoś liczył na to, że ta wielka koalicja naprawi dykty pisuaru? Ja nie. Nie mów hop, bo żerują gownojady i nie będzie nawet dykty z odchodami.
pawel_breslau Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Zgromadzone materiały pozwoliły nam na poczynienie kategorycznych stwierdzeń. Mamy do czynienia z rakietą CH-101, wyprodukowaną w II kwartale 2026 r. w jednym z zakładów w obwodzie moskiewskim — poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Lublinie Marcin Kozak. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prokuratura-ma-nowe-informacje-w-sprawie-rakiety-kategoryczne-stwierdzenie/v01lwle
Jedburgh_Ops Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 14 minut temu, bjar_1 napisał: Państwo z dykty i to ubrudzonej odchodami. Ktoś liczył na to, że ta wielka koalicja naprawi dykty pisuaru? Ja nie. To, że u polskich polityków, ale też u polskich wojskowych ma miejsce zanik wstydu to już chyba nie dziwota i to jest zjawisko numer 1. Zjawisko pogłębione faktem, że całe WP po najnowszym numerze z Ch-101 zachowuje się według zasad korporacyjności - jeden korpo chór, że zestrzelić nie da się, nie da się, nie czepiać się wojska. Niedasizm na całego i w zgodnym chórze. Wyjątek to wspomniany przeze mnie kmdr por. Maksymilian Dura. Ale jest też zjawisko numer 2 - to jak zbudowano polski system opl na bazie radarów o 20 lat młodszych od radarów rumuńskich, że u Rumunów system wczesnego ostrzegania, zarządzania sytuacją i opl działa, a u nas nie działa? U nas z dumą się podkreśla, jak w każdym rządzie, że u nas działają procedury, ale nie te trzy czynniki, jakie wymieniłem w przypadku Rumunów. Najnowocześniejszych radarów świata, czyli tych z systemu IBCS wprawdzie jeszcze nie dostaliśmy, czekamy na nie, ale to niczego nie zmienia w fakcie, że na poletku profesjonalizmu dramatycznie przegrywamy z Rumunami. Oni tam na pewno mają ubaw z polskiego niedasizmu. A przecież jak Polska zawsze (od międzywojnia i II wojny do dziś) zadzierała nosa wobec Rumunii, że to szczyt bidy z nędzą i zacofania. No teraz Polska ma nauczkę.
Rekomendowane odpowiedzi