Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ja, też niby „wychowany” na Klossie i pancernych, ale na szczęście oprzytomniałem również bardzo szybko i to z kilku powodów.

A na pewno wydatnie pomógł mi przy tym towarzysz Maciej Szczepański który robił, co w jego mocy, aby w obozie demoludów nasz barak był najweselszy. Bzika na punkcie historii II wojny miałem odkąd pamiętam, od dzieciństwa, a dzięki towarzyszowi Szczepańskiemu w TVP zawsze obok demoludowskich filmów wojennych leciały też filmy brytyjskie i amerykańskie z w miarę aktualnej produkcji.

Oprzytomniałem już jako 12-13 latek, ponieważ:
a) moim najlepszym przyjacielem był w podstawówce chłopiec, którego mama była anglistką i oprócz tego, że wykładała na anglistyce UW to była silnie związana z British Council, gdzie zawsze był co kwartał folder z programami Sekcji Polskiej BBC. I już jako taki knypek z 5-6. klasy podstawówki miałem ten luksus, że rodzice nie musieli zawzięcie kręcić gałką radia w poszukiwaniu VoA, Wolnej Europy, czy BBC, tylko od przyjaciela przynosiłem co kwartał elegancki program wraz z częstotliwościami. I mój ówczesny przyjaciel jest nim do dziś.
b) dokładnie tak, jak u Ciebie – edukacja babć i dziadków oraz rodziców (bo już wtedy byli na świecie), jak wyglądało „wyzwalanie” Polski przez turańską sowiecką, w trupa pijaną dzicz-soldateskę.

Coś się teraz zmieniło na Ukrainie po tylu dekadach od zakończenia II wojny światowej?

A i owszem, zmieniło się – na jeszcze gorsze. Pijane w trupa frontowe sowieckie drugowojenne bydło jakie było, takie było, ale mimo wszystko nie kastrowało ludzi, nie jadło ich, nie torturowało na wszelkie wyobrażalne i niewyobrażalne sposoby, nie niosło ze sobą na masową skalę HIV, gruźlicy, wirusowego zapalenia wątroby typu C i chorób wenerycznych. Do tego dziesiątki tysięcy dewiantów, zwyroli i patoli wcielonych teraz z więzień do wojska.

Cóż, lepiej bym tego nie ujął 😆

Dodać tylko należy, że wtedy tym motłochem dowodził karakan z wąsami a teraz karakan bez włosów na głowie.

Napisano

Ja nie potrafię zrozumieć jednego... "Ziomek" który jeszcze niedawno latał w koszulce "Katyń Pamiętamy" i krzyczał hasła o sierpie i młocie i jacy ruscy to źli, dziś w koszulce "Wołyń Pamiętamy" krzyczy hasła na Banderę i zachwala ruskich w postach na FB... A i nim dowodzi karakan z jednym okiem.