Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 4

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem o tym wczoraj. Szmelc wysyłają na Ukrainę, te rakiety dla obsługi stanowią większe zagrożenie niż dla ruskich samolotów.

http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-03-04/wojna-w-ukrainie-der-spiegel-duza-czesc-obiecanych-ukrainie-pociskow-nie-nadaje-sie-do-uzytku/?ref=kafle

Wojna w Ukrainie. "Der Spiegel": duża część obiecanych pocisków nie nadaje się do użytku

Według informacji tygodnika "Spiegel" duża część z 2700 obiecanych Ukrainie przez niemiecki rząd przeciwlotniczych pocisków rakietowych typu "Strela", znajdujących się w magazynach Bundeswehry jest nie tylko całkowicie przestarzała, lecz także nie nadaje się już do użytku.

Według informacji "Spiegla", który dotarł do raportów ekspertów Bundeswehry, maksymalnie 2 000 pocisków znajdujących się w magazynach może być jeszcze wykorzystanych. Broń jest produkcji radzieckiej, pochodzi z dawnych zapasów Narodowej Armii Ludowej (NVA) Niemieckiej Republiki Demokratycznej.

Bundeswehra już w 2014 r. wycofała ją z bieżących operacji wojsk. Od tego czasu drewniane skrzynie z bronią, która ma zostać dostarczona na Ukrainę, spleśniały do tego stopnia, że żołnierze mogą wchodzić do magazynów tylko w ubraniach ochronnych - pisze "Spiegel". W lutowej ekspertyzie Urzędu Zaopatrzenia Bundeswehry napisano, że prawdopodobnie około 2 tys. pocisków jest jednak "zdatnych do użytku".

28 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Je...

Najwcześniejsze przykłady wykorzystania tej fotografii, jakie znaleźliśmy, są z listopada 2015 roku. Zdjęcie (w wersji lustrzanego odbicia) publikowano przy informacji o zestrzeleniu rosyjskiego myśliwca Su-24 przez tureckie F-16 na pograniczu turecko-syryjskim. Stało się to 24 listopada 2015 roku. Fotografię wykorzystano m.in. w artykule agencji Interfaks-Azerbejdżan 25 listopada 2015 roku czy w tekście agencji Artsakh Press 19 lipca 2016 roku.

7a2393d4-bea5-490c-a64f-124419473838.png

Nie należy zakładać ukraińskiej złej woli. Ich wina zawiera się w tym, że na wojnie nie ma się głowy do podpisywania fotografii „zdjęcie ilustracyjne”, jak się to profesjonalnie robi, gdy ma się informację, ale nie ma zdjęcia do niej.

Nie ma tygodnia, żeby w polskich mediach codziennych - gdy jest jakiś artykuł z zakresu wojskowości - nie było jakichś farmazonów zdjęciowych, chyba że co mądrzejsza redakcja właśnie zabezpiecza się podpisem do jakiejś fotografii „zdjęcie ilustracyjne”.

O, Serbowie popierają agresję Rosji na ... (tu można wstawić kogokolwiek)!
Co za zaskoczenie ;) "Serbia strong." Znane pojeby, to dopiero są "nacjonalisty", a ostatnio jeden miał problem w Australii i został należycie potraktowany.

M.

13 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Je...

Czysto informacyjnie, z dedykacją dla Ciebie i Beaviso wkleiłem...

Okay, dzięki.

Ale przy okazji wiedz, że przez 18 lat afery ze zgubieniem nad Irakiem w 1991 r. zestrzelonego pilota Michaela S. Speichera większość światowych artykułów na ten temat miało zdjęcia od czapy do takich artykułów, bo nie było jak tego zilustrować.

Można się irytować na takie zjawiska, ale to są rzeczy normalne.

11 minut temu, beaviso napisał:

O, Serbowie popierają agresję Rosji na ... (tu można wstawić kogokolwiek)!
Co za zaskoczenie ;) "Serbia strong." Znane pojeby, to dopiero są "nacjonalisty", a ostatnio jeden miał problem w Australii i został należycie potraktowany.

M.

A o nalotach NATO na Serbię nie wiedział? A o Kosowie też nic nie słyszał?

6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Okay, dzięki.

Ale przy okazji wiedz, że przez 18 lat afery ze zgubieniem nad Irakiem w 1991 r. zestrzelonego pilota Michaela S. Speichera większość światowych artykułów na ten temat miało zdjęcia od czapy do takich artykułów, bo nie było jak tego zilustrować.

Można się irytować na takie zjawiska, ale to są rzeczy normalne.

PS

Sam pisałem wojsku tekst na temat tej afery i mimo moich wielkich zasobów różnych materiałów nie miałem jak tego zilustrować. O ile pamiętam sfotografowałem coś z zakresu wyposażenia survivalowego pilota i chyba tym jakoś to zilustrowałem. Tak już jest z operacjami wojskowymi, że czasami nie ma ich jak zilustrować dopóki nie wyciekną jakieś zdjęcia właściwe dla danych wydarzeń.

57 minut temu, balans napisał:

A o nalotach NATO na Serbię nie wiedział? A o Kosowie też nic nie słyszał?

Ale przyznasz balans, że trzeba być gnidą i zwykłym tępakiem, żeby popierać ruskich i putina...

Tyr

"Ale przyznasz balans, że trzeba być gnidą i zwykłym tępakiem, żeby popierać ruskich i putina... "

Ale, że jak?
Jak padały na Forum nazwiska osób mocno we Włodzimierza zapatrzonych czy chodzących na jego krótkiej smyczy, przy okazji dobrze wynagradzanych, to jakoś nie padały podobne określenia...

Znaczy się Le Pen, Salvini, Orban, Zeman, itp itd są gnidami i zwykłymi tępakami?
Ktoś to już przekazał prezesowi i Morawieckiemu?

Tyr

"każdy, kto po agresji popiera, stara się wybielać ruskich i bydlaka, jest dla mnie gnidą i tępakiem... "

Znaczy się, gdy wcześniej wcześniej przeze mnie wymienieni, jako osoby o nienachalnej inteligencji i/lub [...] popierały cara Włodzimierza, to wszystko pasuje?
Uffffffffffffff... kamień spadł mi z serca.. już się martwiłem...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie