Skocz do zawartości

Kolejny zakup na Błaszczaka, czyli skrycie, na już, z USA i bez planu. W przygotowaniu wielki pancerny kontrakt

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Merill_Marauder napisał:

Po co nam to, skoro z zakupem F-35 powinniśmy dostać nowsze? O ile po raz kolejny nasi włodarze nie spieprzą wszystkiego po całości.

Wraz z zakupem F-35 nic nie dostaniemy, co najwyżej propozycję budowy tuczarni trzody chlewnej... Bo tak się dzieje, gdy za ciężkie miliardy dolarów kupuje się sprzęt bez PRZETARGU. Co do reszty mam inne zdanie, tym bardziej, że w razie "W" Korea nam nie przyjdzie z pomocą, natomiast Szwecja będzie naszym sojusznikiem w NATO.

1 hour ago, balans napisał:

Wraz z zakupem F-35 nic nie dostaniemy, co najwyżej propozycję budowy tuczarni trzody chlewnej... Bo tak się dzieje, gdy za ciężkie miliardy dolarów kupuje się sprzęt bez PRZETARGU. Co do reszty mam inne zdanie, tym bardziej, że w razie "W" Korea nam nie przyjdzie z pomocą, natomiast Szwecja będzie naszym sojusznikiem w NATO.

Znowu piszesz o kraju, który wprowadził ograniczenie 5g dla myśliwca, bo samolot sam katapultował pilota? Przypomnę o innych problemach, które dotyczyły czeskich i węgierskich Gripenów, a raczej Szwedzkich bo maszyny są przecież w leasingu.

Zakup FA-50 jest zakupem idiotycznym, natomiast równie idiotycznym byłby zakup innego myśliwca niż F-35, który niedługo stanie się podstawowym myśliwcem dla znacznej części nie tylko cywilizowanego świata, ale przede wszystkim Europy. A jak nie chcemy F-35 bo jest be to powinniśmy kupić Vipery w wariancie produkcyjnym Block 70/72 i to byłoby rozwiązanie problemu.

Tylko Vipery nie są dostępne na Shopee, a FA-50 podobnie jak K-2, jest.

22 minuty temu, Merill_Marauder napisał:

Znowu piszesz o kraju, który wprowadził ograniczenie 5g dla myśliwca, bo samolot sam katapultował pilota? Przypomnę o innych problemach, które dotyczyły czeskich i węgierskich Gripenów, a raczej Szwedzkich bo maszyny są przecież w leasingu.

Zakup FA-50 jest zakupem idiotycznym, natomiast równie idiotycznym byłby zakup innego myśliwca niż F-35, który niedługo stanie się podstawowym myśliwcem dla znacznej części nie tylko cywilizowanego świata, ale przede wszystkim Europy. A jak nie chcemy F-35 bo jest be to powinniśmy kupić Vipery w wariancie produkcyjnym Block 70/72 i to byłoby rozwiązanie problemu.

Tylko Vipery nie są dostępne na Shopee, a FA-50 podobnie jak K-2, jest.

Te ograniczenia dla Gipenów to już stare dzieje i nie aktualne.  Nie napisałem, że jestem przeciwnikiem zakupu F-35, ale powinien wcześniej być ogłoszony przetarg, tak jak to zrobiła np Finlandia, bo inaczej każą się nam z offsetem udać na drzewko, tak jak było przy zakupie F-16. Natomiast zakup FA-50 również uważam za idiotyczny.

13 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura...

Różne, dość sprzeczne informacje o Leo krążą...

Ale na serio uważasz, że się zapytam, ze K2 są "zamiennikiem", który sytuację uratują?

Wiesz, byli tacy co podniecali sie rewelacjami Czeczki. Ja jednak wierzyłem bardziej naszym mundurowym i nie uważam że wyszedłem na durnia.

To co mówi Błaszczak dokładnie pokrywa się z ogólnym "zaangażowaniem" ( czy raczej graniem na czas) Niemiec w pomaganiu Ukrainie. Więc szydery w niemieckich mediach że żądaliśmy setek Leopardów w wersjach które dopiero wchodzą na wyposażenie Bundeswery traktuję jako zasłoną dymną.

I jednak bardziej wierzę naszym niż Ruskim czy Niemcom. Ciemny lud już tak ma, nic nie poradzisz ;)

Ps. Ten szał zakupów miałby sens gdyby Rosja ogłosiła że np. za 2 lata ruszą denazyfikować Polskę.

11 godzin temu, balans napisał:

Natomiast zakup FA-50 również uważam za idiotyczny.

Skoro resortem MON zarządza idiota to inaczej być nie może, kompetencje tego osobnika zaczynają i kończą się na umiejętności perfekcyjnego lizania dupy prezesa.

Dzień dobry wszystkim, jestem tu nowy, choć czytam od dawna. Na wstępie zaznaczę tylko, że nie znam się na ubrojeniu czy doktrynach. Znam się za to bardzo dobrze na uprawianiu polityki oraz gospodarce.

Przebrnąłem przez ostatnie 20 stron tematu i jestem zażenowany poziomem dyskusji o przyszłości polskiej armii. Jestem zażenowany faktem, iż polskie społeczeństwo nie rozumie podstawowych mechanizmów działania aparatu państwowego, a "eksperci" pokroju Jarosława Wolskiego są uznawane za autorytety w tych ciężkich czasach.

To co obecnie uprawia MON i Mały Pałac to absolutna jazda bez trzymanki, która prędzej czy później skończy się katastrofą. Nawet jeśli 1/10 ogłoszonych zakupów dojdzie to skutku to nadal jest to szaleństwo. Dzieci w przedszkolu wiedzą, że aby kupić to trzeba mieć za co. F-35, HIMARS, Narew, Wisła, Abrams, K-50, K2 i bóg jeden wie co tam jeszcze nie wymyślą. Pieniędzy na to NIE MA. Nie ma i nie będzie, ponieważ rozpoczęła się największa recesja od niepamiętnych lat, a drukować już nie mogą, bo drukarki przegrzały się już w ubiegłym roku (co widać po inflacji). Szukając odpowiedzi na te szaleństwo można by podejrzewać amerykański plan LL...gdyby nie fakt, iż obecna ekipa w Waszyngtonie to kompletnie inna bajka jak PiS, który zresztą nie jest dla nich żadnym partnerem (o czym szeroko się zapomina, ponieważ obecnie Polska jest im potrzebna jako drugi garnitur proxy do wojny z Rosją). Nawet podwyższenie podatków o 20% (co automatycznie wykoleja rząd, więc to tylko hipoteza) nie pokryje tych wydatków, a ja przypominam, że MON to jeden z wielu resortów. Reasumując: nie ma co dyskutować o sensie realizacji tego czy tamtego projektu, ponieważ one nie dojdą do skutku. Tarcze covidowe i teraz nasze zaangażowanie w wojnę na Ukrainie mogą faktycznie dać złudne wrażenie, że nas stać, jednak ostrzegam przed okłamywaniem samych siebie, iż jest to prawdziwa rzeczywistość.

W międzyczasie oddajemy Ukrainie za darmo nasze uzbrojenie, gościmy kilka milionów uchodźców na programach socjalnych, dotujemy kolejne "tarcze", trzynastki\czternastki, wszystkie programy z plusem w nazwie, dopłaty do węgla, wakacje kredytowe itd. Na 90% tych wszystkich programów pieniędzy nie ma już w tej chwili! To jest droga to upadku polskiej gospodarki i zapaści z której nie wyjdziemy przez kolejne 50 lat. Podzielimy los Wenezueli, z tą tylko różnicą, że Wenezuela ma raczej przychylnych ku sobie sąsiadów, a my niekoniecznie (i to praktycznie z każdej strony, może za wyjątkiem południowej granicy).

Tak więc apeluję o rozwagę i opamiętanie. Pomarzyć każdemu można (nawet staremu facetowi), ale czas wojny nie jest na to czasem odpowiednim.

PS. Nikomu nie zależy na Ukrainie. Za wyjątkiem USA, Polski i krajów bałtyckich. Gdy tylko konflikt się zakończy to zostaniemy wypluci jak przeżuty liść tytoniu i obudzimy się z ręką w nocniku

PS2. Moim zdaniem zachodnia Europa niebawem dogada się z Rosją i będzie nas czekała normalizacja stosunków. Wszystko to kosztem Ukrainy i oczywiście Polski.

Edytowane przez ichecktheriver
literówka
  • Super 1
  • Tak trzymać 1

On 7/14/2021 at 10:15 PM, Jedburgh_Ops said:

Po prostu Amerykanie robią sprzęt wojskowy supernowoczesny technologicznie, ale wydelikacony. Dlaczego nie ma DOL-i z udziałem polskich F-16? Bo jest histeryczny strach, że F-16 zassie z drogi jakiegoś śmiecia, którego nieopatrznie przepuszczą wielkie maszyny do odkurzania DOL-i. I silnikowa sprężarka niskiego ciśnienia (oby tylko) do wyrzucenia.

Mój przyjaciel uczestniczył w projekcie budowy polskiej bazy lotniczej, której nazwy nie wymienię z wiadomych względów. To jak "wydelikacone" były tam normy kompletnie dyskwalifikuje F-16 do jakichkolwiek DOL-i.

takafura

"Wiesz, byli tacy co podniecali sie rewelacjami Czeczki. Ja jednak wierzyłem bardziej naszym mundurowym i nie uważam że wyszedłem na durnia. "

A czy i gdzie napisałem, że na takowego wyszedłeś?
Jeśli już, to straciłeś okazję do zarobienia paru dolarów za bezdurno...

"To co mówi Błaszczak dokładnie pokrywa się z ogólnym "zaangażowaniem"

Jest tyle sprzecznych wersji, że nie próbowałbym rozgryźć, które są bardziej a które mniej prawdziwe...

"I jednak bardziej wierzę naszym niż Ruskim czy Niemcom. Ciemny lud już tak ma, nic nie poradzisz ;) "

To nie jest problem ciemnego czy jasnego ludu.. a prób zrozumienia i szukania sensu w działaniach MON i okolic.

"Ten szał zakupów miałby sens gdyby Rosja ogłosiła że np. za 2 lata ruszą denazyfikować Polskę. "

Pisałem ogólnie, pisałem wielkimi literami do srbm...

Podobnie jak to, co napisałem N tygodni temu- jeśli orki przegrają, tfu tfu, to przez następne pokolenie nie będą miały fizycznych możliwości na Drang nach Westen...
Jeśli, o zgrozo, Ukraina przegra na Wschodzie, to i tak jakiś kadłubek zapewni nam kordon bezpieczeństwa....
W obu przypadkach kupowanie sprzętu na łapu capu sensu nie ma*...
Wystarczy 6 czy 7 typów czołgów.

Toczy się tam na wschodzie wojna Rosji z Ukrainą. A nasi rządzący uznali, w ramach pseudo polityki jagiellońskiej, że to jest również nasza wojna. No i ta wojna już nas kosztuje miliardy, a na jesieni zacznie się u nas gigantyczny kryzys, bo nas na taką wojnę po prostu nie stać. Co gorsza, to nasza durna opozycja też popiera tą "naszą" wojnę [vide węgiel].

A przy tym okazało się, że armia rosyjska w dużym stopniu jest kilka dekad do tyłu za tą zachodnią [przede wszystkim USA] i nie jest w stanie skutecznie zaatakować państw NATO. No chyba, że sytuacja wymknie się spod kontroli, to zarobimy tak z kilkanaście taktycznych głowic nuklearnych i nawet FA-50 nam wtedy nie pomogą. Dziwią więc te gigantyczne zakupy broni robione na łapu capu, bez przetargu, po zawyżonej cenie i oczywiście bez dostępu do nowych technologii.

Edytowane przez balans
  • Super 1
  • Tak trzymać 1

Landszaft

"O tyr jest chłopem !!! jak obsiej pole będzie karmić armię "

Ciekawe, czy próbował deklarowane zakupy i zwiększenie liczebności do 300 tys powiązać z rzeczywistością i dlaczego nie...

Z drugiej strony 30 czy 40 % zakupu Abramsów czy 60 % F-35 został właśnie przepalony na "dodatek węglowy", wiec kto "bogatemu" zabroni...

2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Mariusz Błaszczak stwierdził, że Polska będzie miała najsilniejsze wojska lądowe spośród wszystkich europejskich krajów członkowskich NATO. - Nie będzie finalnie w Europie silniejszego państwa - podkreślił szef MON w wywiadzie udzielonym "w Sieci".

Ja bym się tam bardziej ucieszył, gdyby zapowiedział, że Polska będzie miała najsilniejszą gospodarkę, najwyższe płace i najniższą inflację spośród krajów europejskich. Oczywiście wiem, że to mrzonki, podobnie jak ta 300 tyś. armia. Dodam jedynie, że nawet 1000 czołgów 6 czy 7 typów, nie będzie świadczyć o naszej potędze, tylko o naszej... głupocie.

Swoją drogą, to PiS prowadzi obecnie intensywną kampanię wyborczą, tak jakby wybory miały się odbyć już na jesieni, nim zimą nastąpi katastrofa. Ciekawe?

20 minut temu, srbm napisał:

I jeszcze jedno- jeżeli np. Brytyjczycy przyjeżdżają na manewry ich Challenger nie jest kolejnym typem czołgu na wyposażeniu WP. Challenger wciąż pozostaje brytyjski.

Przecież nikt tu nie pisze o Challengerze...

Samoloty FA-50 nie przenoszą pocisków AIM-120 AMRAAM, a jedynie pociski krótkiego zasięgu AIM-9X Sindewinder. Pieniądze na niego [zapewne w postaci kredytów w zachodnich bankach] zostaną więc w dużym stopniu wyrzucone w błoto. Można się domyślać, że w tym przypadku chodzi o jak najszybsze przekazanie naszych MiG-29 Ukrainie. Podobnie zresztą jest z innym sprzętem kupowanym z półki i bez przetargów.

On 23.07.2022 o 13:49, balans napisał:

Te ograniczenia dla Gipenów to już stare dzieje i nie aktualne

Te problemy z integracją ARMAAMów też? :D Przecież triumfalnie ogłosili, że już po 15 latach udało im się zintegrować C-5. A już w kwietniu 2022 ogłosili, że Gripen finalnie ma być kompatybilny z każdym wariantem zarówno AIM-9 jak i AIM-120. No cud, miód i orzeszki.

On 24.07.2022 o 06:00, ichecktheriver napisał:

Mój przyjaciel uczestniczył w projekcie budowy polskiej bazy lotniczej, której nazwy nie wymienię z wiadomych względów. To jak "wydelikacone" były tam normy kompletnie dyskwalifikuje F-16 do jakichkolwiek DOL-i.

Dobrze, że widoczni na zdjęciu żołnierze i piloci IAF o tym nie wiedzą bo mogliby porzucić samoloty i uciec w popłochu :D

DOLizraelskirdoHeylHaAvir.jpg

2 hours ago, balans napisał:

Samoloty FA-50 nie przenoszą pocisków AIM-120 AMRAAM

Powinieneś napisać "jeszcze nie przenoszą" bo integracja już trwa i to wersji C-7, a cholera wie czy nie D.

2 hours ago, balans napisał:

a jedynie pociski krótkiego zasięgu AIM-9X Sindewinder.

Czyli przenoszą najnowszą wersję Sidewindera, czyli mają najnowszą szynę, czyli integracja AMRAAMa raczej nie zajmie im najbliższych 15 lat.

Co nie zmienia mojej opinii, że ten zakup to idiotyzm.

21 godzin temu, Merill_Marauder napisał:

Co nie zmienia mojej opinii, że ten zakup to idiotyzm.

Bo to jest decyzja polityczna, która wynika z tego, że Polska wraz z USA prowadzi obecnie proxy wojnę z Rosją. A jak wojna, to wiadomo, że koszty się nie liczą, nawet te społeczne. Problem w tym, że nas nie stać na tą wojnę, tym bardziej, że Amerykanie nic za darmo nam nie dadzą, a inni też nie bardzo...