Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam

Jestem studentem ostatniego roku studiów - i piszę prace magisterską o tematyce historycznej.

Poszukuję pilnie informacji o wypadkach szybowców z okresu omawianego powyżej - w odniesieniu do roku 1933 r., z Warszawy. Miał wtedy miejsce (najprawdopodobniej dnia 17 grudnia) wypadek szybowca na Polach Mokotowskich, zginął w nim pilot Henryk Skwirowski. Szukałem informacji odnośnie tego wypadku w różnych źródłach (Kurier Warszawski, Skrzydlata Polska, Przegląd Lotniczy etc.) i niczego nie znalazłem. Jak myślicie, gdzie mógłbym jeszcze szukać informacji o wspomnianym wypadku?

Za odpowiedź pod tym postem będę niezmiernie wdzięczny

MF

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)
On 11.03.2020 o 23:33, Hornet napisał:

Fotka z moich zbiorów-wszelkie prawa zastrzezone- mała ale myślę,że to prototyp PWS-a 101 SP-860...za nim RWD-8 SP-ZHP.Zdjęcie opisane jako Tęgoborze 1938 rok...Mnie ciekawi natomiast jak harcerze przestawiają szybowiec drąbiem manewrowym...czyżby były specjalnie wzmocnione otwory w nosie szybowca??...Fotka pokazuje ,że tak...

Prototyp PWS-101 SP-860.jpg

Edytowane przez Stanisław Malczyk
Zdjęcie pochodzi z 1937 przed wylotem na V Jamboree do Holandii. Na zdjęciu jest SG-7 SP-860. jest