formoza58 Napisano 22 Październik 2021 Napisano 22 Październik 2021 Przy " Sokole" . W plaszczu od lewej Wanda Modlibowska.
hrusovsky Napisano 22 Listopad 2021 Napisano 22 Listopad 2021 Witam, Mam pytanie dot. budowy hangaru szybowcowego na Górze Gugona (Świętochłowice). Czy te widoczne 6 bloków mogły być częścią ówczesnego hangaru, czy zostały w tym miejscu zbudowane już po rozebraniu hangaru? Budowa i struktura betonu tych bloków bardzo jest podobna do fundamentów. Zawierają między innymi drewniane deski, śruby do mocowania konstrukcji. Ogólnie mówi się, że te bloki zbudowno na tej posadzce i miały służyć jako ławkim w celach rekreacyjnych (były podobno jakieś zadaszenia nawet). Mi coś nie pasuje i chciałbym się upewnić, czy takie elementy mogły być od początku fukcjonowania hangaru.
formoza58 Napisano 23 Listopad 2021 Napisano 23 Listopad 2021 Lwów 134. Polscy szybownicy w drodze na zawody do Bukaresztu.
Hornet Napisano 25 Listopad 2021 Napisano 25 Listopad 2021 W dniu 22.11.2021 o 13:12, hrusovsky napisał: Witam, Mam pytanie dot. budowy hangaru szybowcowego na Górze Gugona (Świętochłowice). Czy te widoczne 6 bloków mogły być częścią ówczesnego hangaru, czy zostały w tym miejscu zbudowane już po rozebraniu hangaru? Budowa i struktura betonu tych bloków bardzo jest podobna do fundamentów. Zawierają między innymi drewniane deski, śruby do mocowania konstrukcji. Ogólnie mówi się, że te bloki zbudowno na tej posadzce i miały służyć jako ławkim w celach rekreacyjnych (były podobno jakieś zadaszenia nawet). Mi coś nie pasuje i chciałbym się upewnić, czy takie elementy mogły być od początku fukcjonowania hangaru. Hej..Dużo informacji o historii Wzgórza Hugona jest na stronie Urzędu Miejskiego jak i na stronach stowarzyszeń..Te elementy na pewno są z lat 80-tych....hangar przedwojenny nie przetrwał to raz i nie miał podwalin betonowych..Pozdro.
Sedco Express Napisano 27 Listopad 2021 Napisano 27 Listopad 2021 Szybowiec S-1 konstrukcji inż. Józefa Wallisa
hrusovsky Napisano 29 Listopad 2021 Napisano 29 Listopad 2021 (edytowane) On 25.11.2021 o 11:55, Hornet napisał: Hej..Dużo informacji o historii Wzgórza Hugona jest na stronie Urzędu Miejskiego jak i na stronach stowarzyszeń..Te elementy na pewno są z lat 80-tych....hangar przedwojenny nie przetrwał to raz i nie miał podwalin betonowych..Pozdro. Ale czy na pewno te boczne elementy z betonu (murek, schody) nie były częścią ówczesnego drewnianego hangaru? Racja, te bloki w środku słabo pasują do reszty, która wydają się być elemantami całej zabudowy. https://i.postimg.cc/TRmfd4hF/hugon.jpg Edytowane 29 Listopad 2021 przez hrusovsky literówka
Rekomendowane odpowiedzi