Jedburgh_Ops Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec A puszczali to dziś jako live z obecnej imprezy. :-)
Jedburgh_Ops Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec Czyli myśliwców górnego piętra jak nie było, tak nie ma i nie będzie. Su-35 i 57 będą sobie swobodnie hasały, bo przy laboratoryjnej ilości rakiet do Patriotów wystrzelamy się z nich w tydzień-dwa, a nowych nie będzie... może za 5-10 lat.
beaviso Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec (edytowane) Zanim one się wyprodukują, zanim zasób pilotów powiększy się zamiast kurczyć, to minie 10+ lat. Dla 64 F-35 potrzeba będzie m.in. 100 czynnych pilotów klasy "elite". Wyszkolić, zapłacić, utrzymać. Większe wyzwanie niż kupić samoloty i się ich doczekać... Szkoda, że koni roboczych F-16 jest za mało. Zamiast trwonić hajs na FA-50 należało zamówić i czekać na szesnastki. Modernizacja samych tylko posiadanych ma potrwać ok. 10 lat... Pewnie jakieś pojedyncze jeszcze do tego czasu utracimy, ciekawe czy uda się odkupić od kogoś (Grecja?) i zmodernizować razem z naszymi, tak by przynajmniej przywrócić pełny stan 3 eskadr. @Jedburgh_Ops Luftwaffe ze swoimi 140 Eurofighterami zapewni nam górne piętro :) Wszystkie nasze doktryny zakładają walkę w ramach NATO, pewnie modyfikują je do "EU-NATO", ale nie w odosobnieniu. M. Edytowane 12 Czerwiec przez beaviso
Czlowieksniegu Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec Nie wiem, dlaczego żona tych dwóch- Kosiniaka i Kamysza, ale z żoną śp Macieja Krakowiana "Slaba" trafili wg mnie...
Erih Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec 17 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Nie wiem, dlaczego żona tych dwóch- Kosiniaka i Kamysza, ale z żoną śp Macieja Krakowiana "Slaba" trafili wg mnie... Dziesiątka w punkt.
beaviso Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec Szkoda tylko, że jak zwykle PO POLSKU, czyli z nutą dramatu i bohaterem tragicznym - żoną pilota, który się zabił na treningu do pokazu. Polska zawsze dramatami stoi. Tymczasem gen. Nowak, po kolejnym awansie funkcyjnym, jej asystował... A to on był Inspektorem Sił Powietrznych od marca 2023 do jesieni 2025. Przypomnę: Katastrofa M-346 w lipcu 2024, F-16 w sierpniu 2025, w obu przypadkach podczas treningu do pokazu piloci uderzyli w ziemię. M.
Jedburgh_Ops Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec (edytowane) 7 godzin temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Luftwaffe ze swoimi 140 Eurofighterami zapewni nam górne piętro :) Okay, tylko czy zatwierdziła to spółka bez o.o. Gerhard Schröder & Władimir Putin? W Trójkącie Weimarskim jesteśmy i będziemy jedynym państwem bez myśliwców górnego piętra. Od południka 0 do PL jesteśmy jedynym średnim/średnim+ państwem bez myśliwców górnego piętra. Od Apeninów do PL jesteśmy jedynym średnim/średnim+ państwem bez myśliwców górnego piętra. Itd., itp. Normalne to jest? Odpowiedź: Nie. Edytowane 12 Czerwiec przez Jedburgh_Ops
Czlowieksniegu Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: W Trójkącie Weimarskim Czepiasz się... Kosiniak-Kamysz rezonował, że w planach zamówienie kolejnych 32 F-35...
Jedburgh_Ops Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec 1 minutę temu, Czlowieksniegu napisał: Czepiasz się... Kosiniak-Kamysz rezonował, że w planach zamówienie kolejnych 32 F-35... Ale to nie jest myśliwiec górnego piętra. To w ogóle nie jest myśliwiec, tylko WSB.
Czlowieksniegu Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec 6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: tylko WSB. Nie idźmy tą drogą..... FA-50 F-16 F-35 a Ty byś jeszcze F-15*? * tak, wiem o "przeciekach"
Jedburgh_Ops Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec Nawet takie pypcie na mapie, jak Chorwacja i Serbia mają klasyczne myśliwce przechwytujące tego tzw. górnego piętra. Resztę poważnych państw wyliczyłem powyżej. Tylko Polska - jak zawsze kuriozum w skali świata - będzie miała tabuny WSB plus nadzieję na wzięcie kraju przez kogoś w obronę przed Su-35 i 57.
fala Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec (edytowane) 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Nawet takie pypcie na mapie, jak Chorwacja i Serbia mają klasyczne myśliwce przechwytujące tego tzw. górnego piętra. Resztę poważnych państw wyliczyłem powyżej. Tylko Polska - jak zawsze kuriozum w skali świata - będzie miała tabuny WSB plus nadzieję na wzięcie kraju przez kogoś w obronę przed Su-35 i 57. Ja to bym zaczął ab ovo, czyli od osiemdziesięcioletniego, nierozwiązywalnego problemu ze skupem opakowań szklanych występującemu tylko w tym jedynym kraju UE, a gdy już sięz tym uporają niech się wezmą za problem tu omawiany. Tak paszczak jak i kosiniak pasują na te funkcje jak woły do karety. Jeden bezrobotny kuwetowy drugi lekarz pediatra, ale jak pamiętam to i psychiatra a potem pacjent psychiatry mieszali na stolcu szefa MON. W tym kraju normalnie za mojego życia nie będzie. Edytowane 12 Czerwiec przez fala
Cypis Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec 11 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Czyli myśliwców górnego piętra jak nie było, tak nie ma i nie będzie. Su-35 i 57 będą sobie swobodnie hasały, bo przy laboratoryjnej ilości rakiet do Patriotów wystrzelamy się z nich w tydzień-dwa, a nowych nie będzie... może za 5-10 lat. tak jak sobie hasają nad Ukrainą
Cypis Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec 6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Okay, tylko czy zatwierdziła to spółka bez o.o. Gerhard Schröder & Władimir Putin? W Trójkącie Weimarskim jesteśmy i będziemy jedynym państwem bez myśliwców górnego piętra. Od południka 0 do PL jesteśmy jedynym średnim/średnim+ państwem bez myśliwców górnego piętra. Od Apeninów do PL jesteśmy jedynym średnim/średnim+ państwem bez myśliwców górnego piętra. Itd., itp. Normalne to jest? Odpowiedź: Nie. Może da się jakoś podrasować FA-50 ? Jakieś dopalacze (nie dla pilota) ?
Jedburgh_Ops Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec 9 godzin temu, Cypis napisał: Może da się jakoś podrasować FA-50 ? Jakieś dopalacze (nie dla pilota) ? Jeśli już to jednoczyć siły nie z Luftwaffe z kraju o stosunku niepewnym wobec wydarzeń w Europie, ale ze Szwecją, która jest bardzo entuzjastyczna i lojalna wobec NATO i chociaż wprawdzie nie ma myśliwców górnego piętra, za to ma WSB z baaardzo długimi łapkami (Meteory), jakich to łapek SP RP nie mają i wątpliwe, żeby kiedyś miały.
Czlowieksniegu Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec 21 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: ale ze Szwecją Cóż.... Pomijając okoliczności przyrody, to JAS-39 Gripen E/F przegrał i z F-35, i z FA-50....
Jedburgh_Ops Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec Tiaaa, a FA-50 „wygrał” z F-22. Porysuj mi mamo; poczytaj mi mamo.
Czlowieksniegu Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec 45 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: z F-22 Tego bym nie przywoływał, z różnych powodów. Zaczynając od kosztów, przez brak produkcji, aż do, chyba wciąż obowiązuje, blokady eksportu.
Jedburgh_Ops Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec Chcę tylko powiedzieć, że baśnie o tego typu walkach niczego nie mówią. Jest w necie filmik, jak Ukrainiec w F-16D wygrywa walkę z F-15C. Dlaczego? Bo musi; bo takie jest założenie; bo taki jest plan dnia.
beaviso Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec Nie sposób mieć wszystkiego, zwłaszcza "po trochu". Zwiększenie liczebności F-35 jest zasadne, za mało jest koni roboczych F-16, ale FA-50 i Apacze (96!) to stracone pieniądze, ten trzeci typ można było wprowadzić zamiast wydatków na wspomniane. Swoją drogą nie wierzę w 96 Apaczy, następny rząd utnie je co najmniej o połowę, zmieniając narrację na to, że "rząd Tuska podpisał kosztowny kontrakt nie licząc się z deficytem, do tego w warunkach dominacji dronów na polu walk" - zakład? A co do tego kto z kim wygrał, to 30 lat temu pilot z Łasku podczas ćwiczeń Orli Szpon zarejestrował na pisaku "zestrzelenie" F-16. To wiekopomne osiągnięcie do dzisiaj przytaczane jest w dyskusjach jakie to mieliśmy znakomite lotnictwo, a F-16 to szajs. Taka sama narracja jak to, że mityczna IRYDA została skasowana na polecenie USA, bo gdybyśmy ją mieli, to klękajcie narody! Najlepszy samolot na świecie! I-22 Iryda! Ciekawostka odnośnie wczorajszego "medialnego pilota" F-35 o nazwisku zbliżonym do niemieckiego asa I w.ś. ;) Chłop w randze podpułkownika. A 7.5 roku temu był jeszcze porucznikiem. Ładnie poszedł, musi być zdolny. https://lask.naszemiasto.pl/nowy-rok-szkoleniowy-w-32-blt-zainaugurowany-kto-pilotem/ar/c8-4945668 M.
Jedburgh_Ops Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec 47 minut temu, beaviso napisał: Taka sama narracja jak to, że mityczna IRYDA została skasowana na polecenie USA, bo gdybyśmy ją mieli, to klękajcie narody! Najlepszy samolot na świecie! I-22 Iryda! Rok 1991. Siedzę z redaktorem Tadeuszem Malinowskim (czyli SP + LAI) i rozmawiamy z... jeśli nie z pierwszym po bogu (czyli po głównym konstruktorze) w projekcie Irydy to nie gorzej niż z drugim po bogu i oczywiście z tytułem mgr inż. lotniczego. I mówi nam mniej więcej tak: „A dajcie już spokój z tą Irydą. Wy sobie nie zdajecie sprawy z tego, ilu ona ludzi i rodzin wykarmiła i jeszcze wykarmi. To jest fucha typu żyła złota przez wiele, wiele lat. Przecież to jest samolot klecony po domach na umowy-zlecenia. Ludzie zrobili sobie z Irydy drugą pensję z umów-zleceń. To jak takie coś ma się udać?” A weź to @beaviso powiedz tym wszystkim sfanatyzowanym „prawdziwym Polakom”-hobbystom/amatorom/pasjonatom polskiego lotnictwa; tym wszystkim oszołomom, którzy otwierają tabernakulum, a tam jest Święta Iryda, co za Niemca pójść nie chciała, a Alpha Jety już tylko dyszały, żeby wygryźć Świętą Irydę i wedrzeć się do WLiOP.
Jedburgh_Ops Napisano 13 Czerwiec Napisano 13 Czerwiec 2 godziny temu, beaviso napisał: Taka sama narracja jak to, że mityczna IRYDA została skasowana na polecenie USA, bo gdybyśmy ją mieli, to klękajcie narody! Najlepszy samolot na świecie! I-22 Iryda! Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Rok 1991. Siedzę z redaktorem Tadeuszem Malinowskim (czyli SP + LAI) i rozmawiamy z... jeśli nie z pierwszym po bogu (czyli po głównym konstruktorze) w projekcie Irydy to nie gorzej niż z drugim po bogu i oczywiście z tytułem mgr inż. lotniczego. I mówi nam mniej więcej tak: „A dajcie już spokój z tą Irydą. Wy sobie nie zdajecie sprawy z tego, ilu ona ludzi i rodzin wykarmiła i jeszcze wykarmi. To jest fucha typu żyła złota przez wiele, wiele lat. Przecież to jest samolot klecony po domach na umowy-zlecenia. Ludzie zrobili sobie z Irydy drugą pensję z umów-zleceń. To jak takie coś ma się udać?” A weź to @beaviso powiedz tym wszystkim sfanatyzowanym „prawdziwym Polakom”-hobbystom/amatorom/pasjonatom polskiego lotnictwa; tym wszystkim oszołomom, którzy otwierają tabernakulum, a tam jest Święta Iryda, co za Niemca pójść nie chciała, a Alpha Jety już tylko dyszały, żeby wygryźć Świętą Irydę i wedrzeć się do WLiOP. PS O tym, że Iryda to kompletna kicha w takim „systemie” jej „konstruowania” to wiedzieli wszyscy i w PL, i w demoludach, i na Zachodzie, tyle tylko, że wiedzieli ci z kulisów branży, a nie z groteskowych „patriotów” z dzisiejszego netu i spotkań pasjonatów lotnictwa. Do dziś mam wizytówkę dyrektora Sagem, z którym miałem kontakty związane z Irydą. Poproszono Sagem, żeby był w jednej z odnóg projektu Irydy, no to był. Powinni się cieszyć, że być może jest dla Sagem kasa na horyzoncie. Cieszyli się? Nigdy w życiu w zachodnich firmach lotniczych nie widziałem ludzi z tak skwaszonymi minami, tak przygaszonych. Oni też dobrze wiedzieli, że guzik będzie z Irydy, bo nie tak się robi samolot szkolno-bojowy.
Rekomendowane odpowiedzi