Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i zapewne PiS by pomóc rosji, jako pierwszy zagwarantował i uruchomił gigantyczną pomoc militarną, humanitarną, logistyczną i polityczną dla Ukrainy... 

Niewiarygodne, jak polskojęzyczne przenicowują na drugą stronę rzeczywistość i robią papkę z mózgu...

cypis

To nie paski, to ogólnodostępne w necie informacje.

• Odpowiedzi 717
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Tyr napisał:

i zapewne PiS by pomóc rosji, jako pierwszy zagwarantował i uruchomił gigantyczną pomoc militarną, humanitarną, logistyczną i polityczną dla Ukrainy... 

PIS był jedyną na świecie partią polityczną która w rządzonym przez siebie państwie nie musiała zorganizować obozów dla uchodźców. Ciekawe dlaczego.

Edytowane przez MarekA
Napisano (edytowane)
16 minut temu, MarekA napisał:

PIS był jedyną na świecie partią polityczną która w rządzonym przez siebie państwie nie musiała zorganizować obozów dla uchodźców. Ciekawe dlaczego.

Były... Są... Jawne... Skrzętnie ukryte przed oczami plebsu.

Oni nie chcieli i nie chcą tu być. 

To, że się tu pojawili było spowodowane tylko tym, że byliśmy na trasie Belarus - Zachód. Musieli być zamknięci, dobrze pilnowani, żeby nie nawiali ku celowi podróży...

Edytowane przez karpik
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Tyr napisał:

zapewne PiS by pomóc rosji, jako pierwszy zagwarantował i uruchomił gigantyczną pomoc militarną, humanitarną, logistyczną i polityczną dla Ukrainy... 

Rząd uruchomił jako pierwszy pomoc humanitarną? Chyba kpisz sobie, pomoc uruchomili ludzie oddolnie kiedy na granicy stanęło kilka milionów ludzi i nie wiadomo było co z nimi zrobić.

Pomoc militarna? Masz na myśli rozbrojenie jednostek liniowych z jako tako utrzymaną gotowością bojową ze sprzętu, głównie tych najbliżej potencjalnego przeciwnika? Wysłanie wszystkiego jak leci bez ładu i składu?

Pomoc polityczna piss.... Putin otwiera szampana.

Edytowane przez PAULUS_pl
  • Tak trzymać 2
Napisano

Zapewne należało im przekazać T-55, SKOTa i jakieś holowane haubice😁

A wsparcia politycznego udzielić na wzór płynącego z Berlina.
Putin wówczas przerzuciłby się z szampana na kwas chlebowy.

Napisano
Teraz, M81 napisał:

Zapewne należało im przekazać T-55, SKOTa i jakieś holowane haubice😁

A wsparcia politycznego udzielić na wzór płynącego z Berlina.
Putin wówczas przerzuciłby się z szampana na kwas chlebowy.

Uważasz że sposób przekazania sprzętu który można było oddać pozbawiający jednostki z dnia na dzień uzbrojenia był prawidłowy i w żaden sposób nie zagrażający bezpieczeństwu państwa? W żadnym wypadku nie neguję celowości przekazania ale z czystej ciekawości pytam, czy serio uważasz że pozbycie się z dnia na dzień batalionu czołgów spod ruskiej granicy bez żadnego zająknięcia się nawet o zastąpieniu sprzętu w najbliższym czasie czymkolwiek podobnym do tego czego używali żołnierze i na czym się szkolili od lat za czynnik zwiększający bezpieczeństwo państwa?

Napisano

Zależy jak patrzeć na bezpieczeństwo państwa. WP uległo w dużym stopniu rozbrojeniu a opinia publiczna nawet nie zdawała sobie z tego sprawy.
Z drugiej strony, gdyby czekać aż nowy sprzęt zostanie zastąpiony krajowym czy też zagranicznym, Ukraińcy otrzymaliby T-72 albo artylerię w latach 2024-25.

Napisano (edytowane)
20 minut temu, PAULUS_pl napisał:

oddać pozbawiający jednostki z dnia na dzień uzbrojenia był prawidłowy i w żaden sposób nie zagrażający bezpieczeństwu państwa?

Myślę, że na tamten czas można/trzeba było przekazać z dnia na dzień i nie stwarzało to nam zagrożenia. Jak będziesz chciał to ci napiszę czemu tak uważam, choć mi się nie chce 😜 

Edytowane przez karpik
Napisano
2 minuty temu, karpik napisał:

Myślę, że na tamten czas można/trzeba było przekazać z dnia na dzień i nie stwarzało to nam zagrożenia. Jak będziesz chciał to ci napiszę czemu tak uważam, choć mi się nie chce 😜 

W żadnym wypadku nie neguję potrzeby przekazania T-72 dla Ukrainy. Oni potrzebowali tego sprzętu pilnie i nie mam co do tego żadnych zastrzeżeń. Zdaję sobie sprawę z tego że w 2022 roku zagrożenie ze strony obwodu i Białorusi też z powodów dość poważnych strat orków pod Kijowem było znikome bo kacapstwo uzupełniało straty żołnierzami w służbie czynnej, ściągając ich ze wszystkich możliwych spokojnych jednostek.

Ja po prostu uważam że do dzisiaj nie została odtworzona gotowość bojowa w 16 dywizji zmechu i nie zostało do niej dowiezione nic co by mogło zwiększyć jej możliwości operacyjne. 20 Brygada dopiero się szkoli na K2, potrwa to trochę. 15 Brygada - w dupie. Pułk artylerii z Węgorzewa - w dupie. Dodatkowo pozbawiony sporej części kadry z powodu utworzenia jednostki w Olecku, na środku pola za miastem. Byłem, widziałem. Teraz przynajmniej jakieś pseudohangary na sprzęt zrobili bo wcześniej wśród błota stały kontenery a przed nimi BM-21 starsze niż mój ojciec. Pewnie te które dało się przyciągnąć te 50km bez silników bo to co jeździło to już dawno pojechało.

Smutne jest to że nikt nie miał czasu pomyśleć o tym że jeśłi nie da się zastąpić sprzętu 1:1 co jest rzeczą oczywistą, to nikt nie zdecydował się chociażby na przemieszczenie batalionu czołgów w region który siłą rzeczy jest słabym punktem obrony naszego kraju i dość jasno precyzowanym celem dzikich w przekazach ich mediów.

Napisano

W muzeum podobno miały być "kapsuły multimedialne", kapsuł nikt niewidział a i pieniądze na nie gdzieś się zapodziały.🤔

Napisano
8 godzin temu, M81 napisał:

Zależy jak patrzeć na bezpieczeństwo państwa. WP uległo w dużym stopniu rozbrojeniu a opinia publiczna nawet nie zdawała sobie z tego sprawy.
Z drugiej strony, gdyby czekać aż nowy sprzęt zostanie zastąpiony krajowym czy też zagranicznym, Ukraińcy otrzymaliby T-72 albo artylerię w latach 2024-25.

Jeśli jeszcze była by Ukraina... Te zryte tęczowe berety (vide paulus i inne) tego nie ogarniają, że bez pomocy Polski niemce by dilowali ruskim gazem, ruską pszenicą z Ukrainy i ruskimi metalami ziem rzadkich z Ukrainy. Ale im nie pykło:)

Napisano
7 minut temu, Tyr napisał:

niemce by dilowali ruskim gazem, ruską pszenicą z Ukrainy i ruskimi metalami ziem rzadkich z Ukrainy

Ale byłyby też "plusy". Któryś zdrajca z piss lub konfy byłby gubernatorem Nowopolszy.

Napisano
3 minuty temu, Tyr napisał:

co ty za wysrywy zapodajesz? Przecież mamy gauleitera ale nie jest z pis-u ani konfy:)

No tak, Ty masz:) Konserwatywnego Żyda z nadania republikańskiego Generalissimusa :)

Napisano
1 minutę temu, Tyr napisał:

co ty za wysrywy zapodajesz? Przecież mamy gauleitera ale nie jest z pis-u ani konfy:)

Tak, a że oddaliśmy czołgi to i zamach stanu prowadzony jest bez ciężkiego sprzętu na ulicach. Pomyśleli pisdzielce jak utrudnić przewrót tfuskowi.

main_01_to_by_o_ryzykowne_l_dowanie.jpg

• Tak trzymać 1
Napisano

hitler i jego banda też wygrali demokratyczne wybory i co robili później? Coś mi to analogią śmierdzi:)

Napisano
1 minutę temu, Tyr napisał:

hitler i jego banda też wygrali demokratyczne wybory i co robili później? Coś mi to analogią śmierdzi:)

Właśnie porównałeś Tuska do hitlera? Oderwało ci śrubę już do końca 🤣🤣🤣 Biedny - pewnie siedzisz w piwnicy i czekasz aż po ciebie przyjdą puczyści. Daj namiar to ktoś zadzwoni po ludzi z kitlem wiązanym od tyłu. Będziesz w sali z kolegą z dołu.

1739087918_jq2udj_600.jpg

Napisano
4 minuty temu, M81 napisał:

😁

GjGV47aWUAAHm-G.jpeg

Czy pani prezes TK Gersdorf wpadła na tak kosmicznie popieprzony pomysł, żeby pójść do TVN i z ambony, oficjalnie ogłosić zamach stanu w Polsce? Też byście mieli z tego łacha, jako i ja to czynię.

• Super 1
Napisano (edytowane)

karpik, nie jesteś sam... Jest jeszcze w Polsce dużo takich muminów co nie ogarniają rzeczywistości:(

Edytowane przez Tyr