Nightmartio Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 s-boj, cały czas dajesz tu popisy niewiedzy. Jedyny sojusz jaki się sprawdził w obecnych czasach to ten okrągłostołowy". Przed wojną pobudowano COP, Gdynię, zakłady zbrojeniowe, lotnicze, stocznie i wiele innych, choćby Nitrat. W obecnych, zaś czasach wszystko upadało, a nie się budowało. W dwudziestoleciu zbudowano b. silną armię i wbrew pozorom dobrze wyposażoną i to w większości w polskiej produkcji sprzęt. Wysiłek nowego, rozgrabionego państwa był ogromny w latach 20-tych. Porównaj to do lat komuny i pookrągłostołowych.Jeśli chcesz dyskutować na forum, to przeczytaj choćby coś, może być nawet z wikipedii a nie wysnuwasz tu własną mniemanologię.
s_boj Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 Dla wielu osób mój wpis wydał się prowokacyjny, ale... rozwój przemysłu, szczególnie ciężkiego i zbrojeniowego w dwudziestoleciu międzywojennym był okupiony ogromnymi dysproporcjami społecznymi. II RP jawi się romantykom jako raj na ziemi. Owszem, i ja myślę, że częściowo jest do czego wzdychać, bo nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem made in Poland na nowo wyprodukowanym sprzęcie. Tyle, że pułap, z którego startowaliśmy w 1918 r. i ten z 1989 r., to dwie różne sprawy. Warto pamiętać, że wówczas z samego sprzętu przejętego po zaborcach i przywiezionego przez armię Hallera, można było zbudować ogromy potencjał obronny. Ja bardziej doceniam czasy, w których przyszło mi żyć, ogromny skok cywilizacyjny i społeczny, który dokonał się w Polsce w ostatnim ćwierćwieczu, praktycznie od zera. I teraz i wtedy popełniono naturalnie wiele błędów, tyle że przede wszystkim należy się rozejrzeć wokół, pomyśleć w którym miejscu rozwoju znajduje się obecnie np. Ukraina, czy Białoruś i zastanowić, gdzie wolelibyśmy żyć i budować przyszłość.
HUBERTUS 1656 Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 A jakby tak takowa Ukraina czy Białoruś pokusiła się o nas militarnie to która armia ma więcej szans?
s_boj Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 A myślisz, że w ich długofalowym interesie jest z nami zadzierać, czy budować więzi współpracy? Białoruś też nie będzie wiecznie tkwić w socrealu. Teraz jedynie musimy zadbać o to, żeby te państwa jak najszybciej się ucywilizowały, weszły do europejskich struktur i stworzyły nam tym samym bufor oddzielający od wschodu od Rosji.
s_boj Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 Wychodząc z offtopa, myślę że każdy rekonstruktor zamierzający w przyszłości strzelać sobie pamiątkowe fotki z byłym SS-manem, powinien obejrzeć ten film:http://www.filmweb.pl/film/Id%C5%BA+i+patrz-1985-35185
Pyra75 Napisano 4 Wrzesień 2012 Autor Napisano 4 Wrzesień 2012 na FB też po nich pojechali https://www.facebook.com/dobronipl?ref=tsi tuhttp://forum.dobroni.pl/f,fotka-z-ssmanem-czyli-granica-glupoty-przekroczona,49813,25.html
woytas Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Umiar... Tego zabrakło - teraz można gadać, gadać, gadać....
krzak_ Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Inni tez przeginaja.. to uragadobremu smakowi zeby SS skaldalo wience i w dodatku z niesprecyzowanym napisem Bohaterom.Jaki bohaterom? bo domyslać sie mozna wiele.http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/gallery?Site=GL&Date=20110224&Category=galeria_int&ArtNo=659639080&Ref=PH&Params=Itemnr=97
Piett Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 krzak_ -> No jak to komu - układ tasiemki i liter na wieńcu kojarzy się dosyć jednoznacznie:).
ChairAndTable Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 No to już jest profanacja. Zdjęcia na szkoleniu jeszcze jestem w stanie zrozumieć ale na oficjalnym święcie w mundurach SS składać wieniec ? Co to za grupa ?
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 GIH Pomerania, co widać na szarfie...
Lipek Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 To jeszcze rekonstrukcja, czy już afirmacja i szerzenie ideologii?Panowie chyba zbyt długo nosili te niemieckie nocniki na głowach i im się mózgi odparzyły.Najsmutniejsze jest to, że nikt z obecnych nie zareagował...
Gebhardt Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Niestety caly ten nazistowski teatr jest przyciagajacy - inaczej by nie zaistnialo to co zaistnialo. A w obecnych czasach nieco juz zapominamy ze to nikomu dobrze sie nie skonczylo - ani Niemcom ani ich sasiadom.
Radek.s Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 No chyba akurat Niemcy obecnie raczej nie narzekają w ogólnym rozrachunku dla nich nie skończyło się to żle - Silna gospodarka porządny socjal - nie słyszałem żeby jakiś Niemiec emigrował zarobkowo za granicę.
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Brniemy w OT, ale to... źle słyszałeś :-(
Dunczyk Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 To akurat Łotwa, łotewski rekonstruktor, łotewskie przedszkolaki i ich stosunek do Legionistów
Korowiow Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 W dawnych czasach za złe zachowanie uznawano smarkanie w rękaw, pierdzenie publiczne czy siorbanie. Robienie takich i wielu innych rzeczy skazywało delikwenta na marginalizację i przyklejało mu etykietkę prostaka.Bo pewnych rzeczy się po prostu NIE robi.Osobiście uważam, że Polak nie powinien zakładać munduru SS z przyczyn oczywistych, znanych ogółowi tu piszących osób. Po prostu to nie wypada chociażby ze względu na pamięć ofiar bandytów noszących ss - owskie runy na mundurach.Jednak życie to życie, ludzie pierdzą, bekają i robią różne rzeczy publicznie, których robić nie wypada. Zakładają też ss-owskie mundury i fotografują się z weteranami tych formacji.I nic tego faktu nie zmieni i nikogo nie powinno to dziwić :)
Dunczyk Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Spośród nieeleganckich rzeczy jakie ludzie robią publicznie, wymieniłbym także pisanie w języku ojczystym bez poszanowania zasad ortografii. Rzeczownik najeźdźca w narzędniku liczby pojedynczej, brzmi ajeźdźcą", Panie Korowiow, to już może lepiej niech Pan zacznie pierdziec.
Korowiow Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Oj, oj - literówka i już można się przyczepić. Za to merytorycznie coś napisać to już nie, łatwizna Duńczyku, ot i wszystko panie dziejku :)
Dunczyk Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Merytorycznie w tym wątku nie ma co pisac, użytkownicy w większości wiedzą lepiej, jak należy życ, jak postępowac, co jest, a co nie jest właściwe. A to mi pachnie totalitaryzmem. Nie dalej jak dwadzieścia lat temu od tego uciekaliśmy i co, znowu wdepnęliśmy w to samo gówno? Ja nie uważam, że moje prywatne zdanie winno obowiązywac jak prawo i że moimi zasadami winni się kierowac wszyscy Polacy. Uogólnianie to bardzo zgubny kierunek, a żeby wyrokowac, warto poznac argumenty wszystkich stron sprawy. O ile jestem w stanie zrozumiec radykalne postawy młodzieńców, im hormony robią wystarczająco wodę z mózgu, to takich kardynalnych postaw u osób w sile wieku" nie pojmuję. A nic co na świecie nie jest tylko białe i tylko czarne. Przyjmuję natomiast Twoje tłumaczenie, zaskoczyłeś mnie mile, powiem szczerze, nie odpowiedziałeś atakiem, może kiedyś będzie nam dane podyskutowac na poziomie kulturalnych ludzi? Pozdrawiam
s_boj Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Tyle, że zakładanie przez Polaków mundurów SS i składanie w nich kwiatów pod pomnikami, to nie jest kwestia do oceny w kategoriach - czarny/biały. Albo się ma smak, albo hobby, które przyzwala na relatywizm.http://www.youtube.com/watch?v=cluvCj0nvpg
Korowiow Napisano 9 Wrzesień 2012 Napisano 9 Wrzesień 2012 Duńczyk miłe zaskoczenie jest obopólne :)Zaś co do sedna sprawy to słowa wyżej przeze mnie napisane są, jak podkreśliłem, moim osobistym zdaniem, którego nikomu nie mam zamiaru narzucać ani obrażać się, że ktoś go nie podziela. I nie jest też tak, że jestem radykalnie antyniemiecki, przeciwnie - uważam, że Polska powinna przed 1939 r. powinna pójść na jakąś formę współpracy z Niemcami co oszczędziło by nam może w jakimś stopniu katastrofy pod nazwą 1939 - 1989".Na szczęście ja nosze mundur fizyliera WP Księstwa Warszawskiego a emocje związane z tym co nasze wojsko wyprawiało w Hiszpanii dawno już opadły ;)Pozdrawiam i dzięki za dobre słowo :)
Dunczyk Napisano 9 Wrzesień 2012 Napisano 9 Wrzesień 2012 Tak, tak Korowiow, podkreśliłeś nawet, że to Twoje zdanie osobiste, chylę kapelusza, ja natomiast bardziej miałem na myśli innych użytkowników, którzy nie bawią się w podkreślanie osobistych poglądów, tylko wprost domagają się stosowania do ich recepty na życie, a to jak już zaznaczyłem, tchnie poprzednim reżimem i wzbudza we mnie odruchy wymiotne. Jedyną znaną mi, skuteczną, drogą wyprowadzania innych ludzi z błędu, jest ich edukowanie, na pewno nie przymuszanie do wyznawania tego czy innego światopoglądu. Sprowadzając tę wypowiedź do tego konkretnego przypadku zamiast ostrzyc noże i siekiery na uczestników tego składania wiązanki, zamiast odsądzania ich od czci wiary, spotkajcie się z nimi i podejmijcie próbę przemówienia im do rozumu" argumentami. Ja osobiście facetów potrząsających na mnie szabelką nie traktuję poważnie i już na pewno nie zamierzam stosowac się do ich rad. I to cały czas próbuję powiedziec w tym temacie, biorąc poprawkę, że to moje zdanie osobiste.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 12:15 09-09-2012
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.