kribmw Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.
0 karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 58 minut temu, bjar_1 napisał: Jakie to nożyki i w którym miejscu to się znajdowało? Fachowo? Chyba w miejscu jelca broni białej lub na końcu rękojeści??. Edit. Bjar. Pomroczność jakaś https://forum.odkrywca.pl/topic/764568-miedziane-blaszki/ Edytowane %s o %s przez karpik
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie pomroczność, tylko ocknięcie się, bo sam idowałem to jako nożyki. Ale czy rzeczywiście nożyki? Może to powtarzana bajka, że nożyki, a nikt takiego nożyka nie widział?
0 karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s Na pewno wyroby seryjne. Mam przynajmniej jedno identyczne, jak to z prawej. Będę miał chwilę to pooglądam grafiki starych kozików.
0 Catadero Napisano wczoraj o 07:30 Napisano wczoraj o 07:30 Oglądanie starych kozików nic nie da. To są elementy z zupełnie innej dziedziny.
0 kribmw Napisano wczoraj o 08:43 Autor Napisano wczoraj o 08:43 No właśnie i tu jest zagwozdka bo mam ich jeszcze więcej a występują zazwyczaj na miejscach gdzie wychodzą dość stare przedmioty.
0 mensguth6 Napisano wczoraj o 09:31 Napisano wczoraj o 09:31 Umiejscowienie blaszki było między głownią a rękojeścią. To były naprawdę małe nożyki . Trafiają się też z zdobieniami i datami , częste znalezisko.
0 bjar_1 Napisano wczoraj o 10:05 Napisano wczoraj o 10:05 Widział ktoś taki nożyk? Jakieś źródła na potwierdzenie?
0 pablo69 Napisano wczoraj o 12:25 Napisano wczoraj o 12:25 https://m.peraperis.com/de/info/realia-sachkultur-antike-mittelalter/messer-im-mittelalter.html
0 Catadero Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Który nożyk z tych tablic potwierdza, że te blaszki (blaszki, nie grubsze elementy) są fragmentami nożyków? 1
0 karpik Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowane) Jeszcze parę z naszego podwórka. https://forum.odkrywca.pl/topic/676707-blaszki-z-otworami/ Edytowane 18 godzin temu przez karpik
0 Erih Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) Jestem w stanie uwierzyć że ktoś zrobił sobie nawet z cienkiej blaszki okucie rękojeści nożyka (jako element czysto dekoracyjny). Albo np przekładkę w rękojeści. Tylko że moneta na zdjęciu ma 21mm średnicy, to jakiej średnicy jest otwór przez który powinien przechodzić trzpień rękojeści? 1mm? 1,5? Taki drucik z miękkiej stali miałby naprawdę minimalną wytrzymałość. Edytowane 15 godzin temu przez Erih 1
0 szutnik Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu W końcu pojawiają się rozsądne pytania i wątpliwości. Podobne blaszki identyfikowałem ( z racji kontekstu ) jako okucia ozdobne otoku lub paska pod brodę z różnych nakryć wojskowych . Kiedyś znalazłem w bliskiej odległości i te o podwójnym zakończeniu a la rybia łuska i takie jak wyżej i gdzieś znalazłem rysunek takiego paska pod brodę o zmieniających się elementach ( od podwójnych do owalnych pojedynczych ) . Jest to jedynie sugestia z racji tego, że pola , o których wspominam pełniły rolę postojową ( nazywam to parkingiem ) przez kilkaset lat ( lub więcej ). Wyłazi wszystko - od rzymków do II wojny.
0 Jedburgh_Ops Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Erih ma rację. Ten mikroskopijny otworek w jednej z blaszek miałby jakoby sygnalizować, że ta blaszka jest rzekomo od noża full tang? No nie żartujmy. A wówczas ta blaszka jak papierek miałaby być czym? Jelcem? Też nie żartujmy.
0 pablo69 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, Catadero napisał: Który nożyk z tych tablic potwierdza, że te blaszki (blaszki, nie grubsze elementy) są fragmentami nożyków? A czy ja napisałem, że blaszki z tego wątku są fragmentami nożyków? Edytowane 13 godzin temu przez pablo69
Pytanie
kribmw
Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi