Błądzisz kolego Erih, "przestrzeliłeś temat" a idziesz w zaparte i nie potrafisz się do tego przyznać , wymyślasz jakieś głupoty o lodzie ,cukrze, ostrzeniu ,gładzeniu a to po prostu jest część zestawu do krojenia mięs
Kol. Erih , a gdzieżeś ty widział taki szpikulec do lodu?
https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=old+ice+picks&sa=X&ved=2ahUKEwiu35DskYnvAhVsk4sKHfsPCwAQjJkEegQIAhAB&biw=1366&bih=657
do " przyszpilania mięsa" poręczniejszy widelec a utrzymanie noża w należytym stanie to nie tylko ostrzenie
https://www.pinklobster.pl/jak-poprawnie-ostrzyc-noze/
Ostrze wygląda na fabryczne i stylistycznie nawiązuje do głowni "bagnetu", może pochodzić od np. niemieckiego noża myśliwskiego ( jagdmesser, czy jakoś tak podobnie ). Cała reszta twórczość , jak wspomniał Kol. toyotomi
"Krag" był produkowany z jednej odkuwki i tylko okładziny były oddzielnie montowane, zwróć uwagę Stanisławie na szczegóły wykończenia , przy jelcu, zatrzasku , głowicy
Chylę Czoło Stanisławie.
Jakiś dziwny jak na M.1915. Okładziny, spasowanie elementów, odwrotnie zatrzask, pochwa, a nie jest to jakaś "twórczość ludowa"?
pzdr. Robert