Jump to content
  • 0

Blaszki z brązu.

Question

Posted

Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.

IMG20251130170747.jpg

IMG20251130170754.jpg

IMG20251130170805.jpg

Recommended Posts

• 0
Posted

Nie pomroczność, tylko ocknięcie się, bo sam idowałem to jako nożyki. Ale czy rzeczywiście nożyki? Może to powtarzana bajka, że nożyki, a nikt takiego nożyka nie widział?

• 0
Posted

No właśnie i tu jest zagwozdka bo mam ich jeszcze więcej a występują zazwyczaj na miejscach gdzie wychodzą dość stare przedmioty.

• 0
Posted

Umiejscowienie blaszki było między głownią a rękojeścią. To były naprawdę małe nożyki . Trafiają się też z zdobieniami i datami , częste znalezisko.

• 0
Posted (edited)

Jestem w stanie uwierzyć że ktoś zrobił sobie nawet z cienkiej blaszki okucie rękojeści nożyka (jako element czysto dekoracyjny). Albo np przekładkę w rękojeści. Tylko że moneta na zdjęciu ma 21mm średnicy, to jakiej średnicy jest otwór przez który powinien przechodzić trzpień rękojeści? 1mm? 1,5? Taki drucik z miękkiej stali miałby naprawdę minimalną wytrzymałość.

Edited by Erih
  • Thanks 1
  • 0
Posted

W końcu pojawiają się rozsądne pytania i wątpliwości. Podobne blaszki identyfikowałem ( z racji kontekstu ) jako okucia ozdobne otoku lub paska pod brodę z różnych nakryć wojskowych . Kiedyś znalazłem w bliskiej odległości i te o podwójnym zakończeniu a la rybia łuska i takie jak wyżej  i gdzieś znalazłem rysunek takiego paska pod brodę o zmieniających się elementach ( od podwójnych do owalnych pojedynczych ) . Jest to jedynie sugestia z racji tego, że pola , o których wspominam pełniły rolę postojową ( nazywam to parkingiem ) przez kilkaset lat ( lub więcej ). Wyłazi wszystko - od rzymków  do II wojny.

• 0
Posted

Erih ma rację.

Ten mikroskopijny otworek w jednej z blaszek miałby jakoby sygnalizować, że ta blaszka jest rzekomo od noża full tang? No nie żartujmy. A wówczas ta blaszka jak papierek miałaby być czym? Jelcem? Też nie żartujmy.

• 0
Posted (edited)
6 godzin temu, Catadero napisał:

Który nożyk z tych tablic potwierdza, że te blaszki (blaszki, nie grubsze elementy) są fragmentami nożyków?

A czy ja napisałem, że  blaszki z tego wątku są fragmentami nożyków?

Edited by pablo69
  • 0
Posted (edited)

Przejrzałem trochę złomu. Dość charakterystyczne "zdobienie", występujące na innych fotkach, które, po kształcie, byłoby niewidoczne przy nożyku. Może to po prostu faktura drewna, na którym to okuto?

Jak z datowaniem tych nożyków Bert? Te brązy wyglądają dość staro.

IMG20251202210335.jpg

IMG20251202210401.jpg

Edited by karpik
  • 0
Posted (edited)
21 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Erih ma rację.

Ten mikroskopijny otworek w jednej z blaszek miałby jakoby sygnalizować, że ta blaszka jest rzekomo od noża full tang? No nie żartujmy. A wówczas ta blaszka jak papierek miałaby być czym? Jelcem? Też nie żartujmy.

Nie od full tang (trzpień rękojeści ma szerokość i wysokość równą samej rękojeści, do niego zamocowane są dwie płaskie okładki) a hidden tang (wąski trzpień przechodzi na wylot przez grubszy trzon).

PS Są jeszcze noże half tang, gdzie trzpień jest  krótszy od trzonu rękojeści.

Edited by Erih
  • 0
Posted
16 godzin temu, Luckey13 napisał:

Coś podobnego, zdaje się?

ScreenHunter_02 Jan. 31 22.22.jpg

No właśnie, tu można porównać wielkość blaszki i wielkość otworu na trzpień.