kribmw Posted Sunday at 04:11 PM Posted Sunday at 04:11 PM Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.
0 bjar_1 Posted Sunday at 05:50 PM Posted Sunday at 05:50 PM Jakie to nożyki i w którym miejscu to się znajdowało?
0 karpik Posted Sunday at 06:47 PM Posted Sunday at 06:47 PM (edited) 58 minut temu, bjar_1 napisał: Jakie to nożyki i w którym miejscu to się znajdowało? Fachowo? Chyba w miejscu jelca broni białej lub na końcu rękojeści??. Edit. Bjar. Pomroczność jakaś https://forum.odkrywca.pl/topic/764568-miedziane-blaszki/ Edited Sunday at 06:49 PM by karpik
0 bjar_1 Posted Sunday at 06:53 PM Posted Sunday at 06:53 PM Nie pomroczność, tylko ocknięcie się, bo sam idowałem to jako nożyki. Ale czy rzeczywiście nożyki? Może to powtarzana bajka, że nożyki, a nikt takiego nożyka nie widział?
0 karpik Posted Sunday at 06:57 PM Posted Sunday at 06:57 PM Na pewno wyroby seryjne. Mam przynajmniej jedno identyczne, jak to z prawej. Będę miał chwilę to pooglądam grafiki starych kozików.
0 Catadero Posted Monday at 07:30 AM Posted Monday at 07:30 AM Oglądanie starych kozików nic nie da. To są elementy z zupełnie innej dziedziny.
0 kribmw Posted Monday at 08:43 AM Author Posted Monday at 08:43 AM No właśnie i tu jest zagwozdka bo mam ich jeszcze więcej a występują zazwyczaj na miejscach gdzie wychodzą dość stare przedmioty.
0 mensguth6 Posted Monday at 09:31 AM Posted Monday at 09:31 AM Umiejscowienie blaszki było między głownią a rękojeścią. To były naprawdę małe nożyki . Trafiają się też z zdobieniami i datami , częste znalezisko.
0 bjar_1 Posted Monday at 10:05 AM Posted Monday at 10:05 AM Widział ktoś taki nożyk? Jakieś źródła na potwierdzenie?
0 pablo69 Posted Monday at 12:25 PM Posted Monday at 12:25 PM https://m.peraperis.com/de/info/realia-sachkultur-antike-mittelalter/messer-im-mittelalter.html
0 Catadero Posted Monday at 05:30 PM Posted Monday at 05:30 PM Który nożyk z tych tablic potwierdza, że te blaszki (blaszki, nie grubsze elementy) są fragmentami nożyków? 1
0 karpik Posted Monday at 07:20 PM Posted Monday at 07:20 PM (edited) Jeszcze parę z naszego podwórka. https://forum.odkrywca.pl/topic/676707-blaszki-z-otworami/ Edited Monday at 07:22 PM by karpik
0 Erih Posted Monday at 09:58 PM Posted Monday at 09:58 PM (edited) Jestem w stanie uwierzyć że ktoś zrobił sobie nawet z cienkiej blaszki okucie rękojeści nożyka (jako element czysto dekoracyjny). Albo np przekładkę w rękojeści. Tylko że moneta na zdjęciu ma 21mm średnicy, to jakiej średnicy jest otwór przez który powinien przechodzić trzpień rękojeści? 1mm? 1,5? Taki drucik z miękkiej stali miałby naprawdę minimalną wytrzymałość. Edited Monday at 10:00 PM by Erih 1
0 szutnik Posted Monday at 11:30 PM Posted Monday at 11:30 PM W końcu pojawiają się rozsądne pytania i wątpliwości. Podobne blaszki identyfikowałem ( z racji kontekstu ) jako okucia ozdobne otoku lub paska pod brodę z różnych nakryć wojskowych . Kiedyś znalazłem w bliskiej odległości i te o podwójnym zakończeniu a la rybia łuska i takie jak wyżej i gdzieś znalazłem rysunek takiego paska pod brodę o zmieniających się elementach ( od podwójnych do owalnych pojedynczych ) . Jest to jedynie sugestia z racji tego, że pola , o których wspominam pełniły rolę postojową ( nazywam to parkingiem ) przez kilkaset lat ( lub więcej ). Wyłazi wszystko - od rzymków do II wojny.
0 Jedburgh_Ops Posted Monday at 11:41 PM Posted Monday at 11:41 PM Erih ma rację. Ten mikroskopijny otworek w jednej z blaszek miałby jakoby sygnalizować, że ta blaszka jest rzekomo od noża full tang? No nie żartujmy. A wówczas ta blaszka jak papierek miałaby być czym? Jelcem? Też nie żartujmy.
0 pablo69 Posted Tuesday at 12:13 AM Posted Tuesday at 12:13 AM (edited) 6 godzin temu, Catadero napisał: Który nożyk z tych tablic potwierdza, że te blaszki (blaszki, nie grubsze elementy) są fragmentami nożyków? A czy ja napisałem, że blaszki z tego wątku są fragmentami nożyków? Edited Tuesday at 12:16 AM by pablo69
0 karpik Posted Tuesday at 08:11 PM Posted Tuesday at 08:11 PM (edited) Przejrzałem trochę złomu. Dość charakterystyczne "zdobienie", występujące na innych fotkach, które, po kształcie, byłoby niewidoczne przy nożyku. Może to po prostu faktura drewna, na którym to okuto? Jak z datowaniem tych nożyków Bert? Te brązy wyglądają dość staro. Edited Tuesday at 08:13 PM by karpik
0 Erih Posted Tuesday at 08:44 PM Posted Tuesday at 08:44 PM (edited) 21 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Erih ma rację. Ten mikroskopijny otworek w jednej z blaszek miałby jakoby sygnalizować, że ta blaszka jest rzekomo od noża full tang? No nie żartujmy. A wówczas ta blaszka jak papierek miałaby być czym? Jelcem? Też nie żartujmy. Nie od full tang (trzpień rękojeści ma szerokość i wysokość równą samej rękojeści, do niego zamocowane są dwie płaskie okładki) a hidden tang (wąski trzpień przechodzi na wylot przez grubszy trzon). PS Są jeszcze noże half tang, gdzie trzpień jest krótszy od trzonu rękojeści. Edited Tuesday at 08:49 PM by Erih
0 Erih Posted Tuesday at 08:49 PM Posted Tuesday at 08:49 PM 16 godzin temu, Luckey13 napisał: Coś podobnego, zdaje się? No właśnie, tu można porównać wielkość blaszki i wielkość otworu na trzpień.
0 bert.F Posted Tuesday at 08:51 PM Posted Tuesday at 08:51 PM 35 minut temu, bjar_1 napisał: Nooo, teraz to tak. I jaki to okres? nie wiem, ale stare ,XVI-XVII . foto z sieci. 1
Question
kribmw
Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.
27 answers to this question
Recommended Posts