kribmw Napisano wczoraj o 16:11 Napisano wczoraj o 16:11 Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.
0 bjar_1 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Jakie to nożyki i w którym miejscu to się znajdowało?
0 karpik Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) 58 minut temu, bjar_1 napisał: Jakie to nożyki i w którym miejscu to się znajdowało? Fachowo? Chyba w miejscu jelca broni białej lub na końcu rękojeści??. Edit. Bjar. Pomroczność jakaś https://forum.odkrywca.pl/topic/764568-miedziane-blaszki/ Edytowane 21 godzin temu przez karpik
0 bjar_1 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Nie pomroczność, tylko ocknięcie się, bo sam idowałem to jako nożyki. Ale czy rzeczywiście nożyki? Może to powtarzana bajka, że nożyki, a nikt takiego nożyka nie widział?
0 karpik Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Na pewno wyroby seryjne. Mam przynajmniej jedno identyczne, jak to z prawej. Będę miał chwilę to pooglądam grafiki starych kozików.
0 Catadero Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Oglądanie starych kozików nic nie da. To są elementy z zupełnie innej dziedziny.
0 kribmw Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu No właśnie i tu jest zagwozdka bo mam ich jeszcze więcej a występują zazwyczaj na miejscach gdzie wychodzą dość stare przedmioty.
0 mensguth6 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Umiejscowienie blaszki było między głownią a rękojeścią. To były naprawdę małe nożyki . Trafiają się też z zdobieniami i datami , częste znalezisko.
0 bjar_1 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Widział ktoś taki nożyk? Jakieś źródła na potwierdzenie?
0 pablo69 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu https://m.peraperis.com/de/info/realia-sachkultur-antike-mittelalter/messer-im-mittelalter.html
Pytanie
kribmw
Witam serdecznie drodzy forumowicze intrygują mnie ostatnio takie oto blaszki wykonane z brązu lub mosiądzu zazwyczaj zagięte jak jedna z nich.Dodatkowo zazwyczaj z małym otworem od czego mogły być?Dla porównania wielkości moneta dwuzłotowa.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi