pawel_breslau Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Według amerykańskich mediów Raytheon i Lockheed postawią weto w sprawie licencji na pociski Patriot dla Ukrainy. Firmy podobno boją się, że Ukraińcom będzie zbyt dobrze szła produkcja tej cennej broni. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/w-usa-boja-sie-ukrainskiego-patriota-zbuduja-go-szybciej-i-taniej/fj0mfdh
pawel_breslau Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Na terenie zakładów zbrojeniowych EMCO w rejonie Tryawny w Bułgarii 10 sierpnia doszło do pożaru, po którym nastąpiło kilka eksplozji. Według wstępnych informacji zapaliła się cysterna samochodowa, a następnie ogień rozprzestrzenił się na magazyn amunicji. Na razie nie ma informacji o ofiarach śmiertelnych ani rannych. https://www.onet.pl/informacje/centrum-europy/eksplozje-w-fabryce-w-bulgarii-apel-do-mieszkancow/xqsq5td,0666d3f1
pawel_breslau Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Po kolejnej eksplozji drona tuż przy granicy z Ukrainą władze w Kiszyniowie mówią "dość" i wysyłają Moskwie jasny sygnał, że ich cierpliwość właśnie się wyczerpała. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ambasador-rosji-musi-sie-tlumaczyc-moldawia-mowi-dosc-po-kolejnym-incydencie/mk6qqv5?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
pawel_breslau Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu W dniu 9.08.2026 o 15:47, pawel_breslau napisał: Ministerstwo Spraw Zagranicznych Ukrainy zaprzecza, aby tamtejsze wojsko wysłało jakiekolwiek środki ataku w kierunku Bułgarii. Dyplomacja w Kijowie zapewnia o współpracy z władzami w Sofii przy wyjaśnianiu okoliczności eksplozji nieznanego bezzałogowca na terytorium bułgarskim. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-reaguje-po-wybuchu-drona-w-bulgarii-wyjasniamy-okolicznosci/k09blg7 I zdanie klucz z art. Ciekaw jestem czyj ten dron się okaże. Możemy z całą pewnością powiedzieć, że Siły Obrony Ukrainy nie kierowały celowo żadnych środków w stronę Bułgarii. Jest przełom w śledztwie dotyczącym uzbrojonego drona znalezionego na pasie startowym lotniska Lipsk/Halle. Niemieccy śledczy natrafili na ślad DNA, który może okazać się kluczowy dla rozwiązania sprawy. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/dron-z-ladunkiem-na-lotnisku-w-lipsku-przelom-w-sledztwie-dzieki-sladom-dna/3rfh254
szutnik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 7 godzin temu, bjar_1 napisał: Jest pewne, że całe lewactwo nawiało by na bank. Gdzie by tutaj w razie 'W' dostali sojowe latte? Nie zdziw się , gdyby wyszło , że przoduje Konfa wszelkiej maści ;)
Cypis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 12 minut temu, szutnik napisał: Nie zdziw się , gdyby wyszło , że przoduje Konfa wszelkiej maści ;) oczywiście , że konfa spier... , przecież po wejściu ruskich zaraz zamkną sklepy IKEA
bjar_1 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 13 minut temu, szutnik napisał: Nie zdziw się , gdyby wyszło , że przoduje Konfa wszelkiej maści ;) Przecież oni by nie nawiewali, tylko szyli czerwone flagi i czekali w dziurach na wyzwolicieli. 1
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, soldierprzemo napisał: Taka ciekawostka z Facebookowej strony 12 Dywizji zmechanizowanej ze Szczecina i ciekawy komentarz z ciekawą odpowiedzią. Patrząc na rozwój i dostęp do współczesnej technologii oraz na współczesną wojnę wstydzilbym się coś takiego publikować a jeszcze bardziej udzielać tak dennej i głupiej odpowiedzi. Otóż do dyspozycji w tym rejonie jest 10 pojazdów przystosowanych do poruszania się po tak ekstremalnym terenie jak wyżej wymieniony z jednorazowym ładunkiem 1,2 tony jeżeli do zestawu podepniemy specjalną przyczepkę to wagę ładunku mnożymy razy dwa czyli 2,4 tony. No ale poco myśleć skoro kasa na konto i tak wpływa. Ale jeżeli już dają dupy na tak prostym zadaniu to co będzie w czasie godziny W. Poniżej zamieszczam pojazdy SHERP o które wystarczy poprosić. Co za rozczarowanie... Przerzuciłem moje wszystkie materiały nt. pierwszej i drugiej ekspedycji Chinditów do Birmy podczas II w.ś., bo się zdziwiłem, że Japończycy budowali takie groteskowe, dziadowskie, nędzne wieże obserwacyjno-strażnicze, a tu siurpryza, że to jest wieża sophisticated & state-of-the-art Wojska Polskiego z trzeciej dekady XXI wieku.
szutnik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ty piszesz o "działaczach" , ja o elektoracie .
karpik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jedyna rosyjska partia (Jabłko) , która szła do wyborów z hasłem zakończenia wojny, nie została do nich dopuszczona
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, karpik napisał: Jedyna rosyjska partia (Jabłko) , która szła do wyborów z hasłem zakończenia wojny, nie została do nich dopuszczona Kto zdziwiony - ręka w górę!
Cypis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu kolejny MiG-29 nie doleciał , nasze będą coraz cenniejsze
szutnik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Nie jestem przekonany, czy z panem generałem/ambasadorem Załużnym warto w ogóle dyskutować, bo najwyraźniej przejście z alkoholi Europy (bardzo)Wschodniej na londyńską whisky chyba za silnie rzuca się na głowę. Agresywną krytykę NATO wygłasza ktoś, którego państwo używa dronów australijskich, polskich, niemieckich, amerykańskich i brytyjskich. Powinno mu się powiedzieć też na przykład tak: „Skoro to mocno przestarzałe NATO z jego doktrynami rzekomo z II w.s. jest takie beznadziejne, to latajcie sobie Ukraińcy waszymi Mirage'ami i F-16 na nafcie ukraińskiej, a nie na polskiej, bo latacie na polskiej. I skoro to NATO takie beznadziejne to latajcie sobie dalej zachodnimi myśliwcami z ukraińskimi pilotami z systemu kształcenia i szkolenia jak z III Rzeszy na przełomie 1944/45, a nie jak z systemu amerykańskiego, nawet tego drugowojennego”. Itd. Panu Załużnemu odpierniczyło, ale oczywiście wolno mu. Albo mu nie odpierniczyło, tylko we wredny sposób wchodzi w kampanię wyborczą, a sondaże bardzo mu sprzyjają. Pytanie oczywiście ciekawe teoretycznie, aczkolwiek nie na „W” w tutejszej krainie. Na szczęście to nie czasy 1. Frontu Białoruskiego z jego (zmienną w czasie) długością od 240 do 650 kilometrów. Gdy/jeśli będzie tutaj „W” to żadnego polskiego życia okopowego tutaj nie będzie z kilku powodów, szczególnie gdy dokończy się budowę Tarczy Wschód długości ~700 km. III wojna światowa nie będzie polegała na tym, że ruska soldateska wejdzie do Polski. Myślę, że możesz się mylić co do wypowiedzi Załużnego. Nie jestem znawcą tematu ale wydaję mi się , że może mieć rację- co jest zabawne w przypadku kogoś, kto stosował stare schematy( i to skutecznie ! ) a nie potrafił sam się dopasować do wymagań nowoczesnej wojny. Ukraina nie mogła ze swoim potencjałem walczyć metodami klasycznymi bo kacapska masa by ich zalała. Po paru pyrrusowych zwycięstwach musieli Go wymienić na Syrskiego , który nie był lepszy a nawet gorszy. Piszesz o pomocy z zachodu- jest bezapelacyjnie konieczna , tylko pytanie, czy w razie W Europa byłaby w stanie wykorzystać takie środki , którymi dysponuje i obecnie wspomaga Ukrainę w taki sposób jak czynią to Ukraińcy? Szczerzę wątpię. Bo jak wymienisz w czasie pokoju skostniałych , przyklejonych do stołka generałów , których wartość bojowa jest minimalna lub nawet zerowa . Cypis nabija się z zamówionych OP i słusznie . Ja dorzucam jeszcze nieszczęsne Mieczniki, zadając proste pytanie - ile takiego sprzętu posiada Ukraina ? I ile takiego sprzętu zatopiła na podobnym akwenie kacapom , nie posiadając takiego? Będą się ładnie prezentowały w porcie i na pokazach a w razie W zatoną w ciągu miesiąca , chyba że wycofają się "na z góry upatrzone pozycję " np. w W. Brytanii
karpik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Kto zdziwiony - ręka w górę! Najlepsze jak zawsze powody. Jednym było przyjecie 16000 rubli od podmiotu zagranicznego (to chyba grubo ponad 3zł) i złamanie praw autorskich poprzez umieszczenie zdjęcia poatomowej Hiroszimy, choć sami przyznali, że autor nieznany a najpewniej to wytwór AI.
szutnik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Widok jak z Terminatora I Ciekawe ile kosztowały drony , które to zniszczyły?
MarekA Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, szutnik napisał: Cypis nabija się z zamówionych OP i słusznie . Ja dorzucam jeszcze nieszczęsne Mieczniki, zadając proste pytanie - ile takiego sprzętu posiada Ukraina ? I ile takiego sprzętu zatopiła na podobnym akwenie kacapom , nie posiadając takiego? Będą się ładnie prezentowały w porcie i na pokazach a w razie W zatoną w ciągu miesiąca , chyba że wycofają się "na z góry upatrzone pozycję " np. w W. Brytanii Ja np. chciałbym dowiedzieć się jaka jest orientacyjna wartość strat materialnych Ukrainy w wyniku ataków rakietowych z ruskich okrętów. Czy przypadkiem nie stanowi wielokrotności wartości zniszczonych przez Ukraińców ruskich okrętów. Czy bez obecności na Morzu Czarnym okrętów i samolotów państw wspierających Ukrainę mogła by ona osiągnąć to co osiągnęła. Co z tego że nie masz okrętów jeśli twoje działania wspierają okręty sojuszników?
Erih Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Cypis napisał: często pamiętający , że po plecach jego pradziada na konia wsiadał Polski Pan I zapominający że ten"polski pan" najczęściej był pochodzenia ukraińskiego - większość szlachty w województwach ruskich to byli spolszczeni Rusini, dopuszczeni do herbów i przywilejów bodaj po Unii Lubelskiej. Oczywiście, skoligaceni z polską szlachtą (któryż szlachcic nie chciał mieć księcia w rodzie...).
MarekA Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Mają całe morze - muszą przelatywać nad tankowcem? Ciekawe czy to przypadek czy celowe działanie. Widać że drony zwiększają wysokość by przelecieć górą./
szutnik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, Erih napisał: I zapominający że ten"polski pan" najczęściej był pochodzenia ukraińskiego - większość szlachty w województwach ruskich to byli spolszczeni Rusini, dopuszczeni do herbów i przywilejów bodaj po Unii Lubelskiej. Oczywiście, skoligaceni z polską szlachtą (któryż szlachcic nie chciał mieć księcia w rodzie...). Uważaj , bo Cię Monika zaraz naprostuje
Erih Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, szutnik napisał: Uważaj , bo Cię Monika zaraz naprostuje Jeżeli działa na polu genealogii to nie bardzo będzie miała jak.
pawel_breslau Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Siły zbrojne Ukrainy konsekwentnie niszczą rosyjskie systemy obrony przeciwlotniczej w rejonie Gelendżyka, gdzie znajduje się "pałac" prezydenta Rosji Władimira Putina. 7 sierpnia w pobliżu obiektu zniszczony został system walki radioelektronicznej Wolna Kupol Garant, a dwa dni później pobliski system rakiet przeciwlotniczych S-400. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ochrona-palacu-putina-powaznie-oslabiona-ukraincy-zniszczyli-kluczowe-systemy/hclw1km?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
szutnik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) 14 minut temu, Erih napisał: Jeżeli działa na polu genealogii to nie bardzo będzie miała jak. No to zapodawaj znane nazwiska z Rusi , które to przypisane są ( adoptowane ) do naszych herbowych . Może Wiśniowieccy ? Ostrogscy? Zasławscy? Gorajscy? Sanguszkowie? Czetwertyńscy? Czartoryscy? i wielu innych... Rzeczpospolita dała im tylko niesamowite możliwości wzbogacenia na bazie zastosowania praw w niej obowiązujących a kompletnie nie akceptowalnych na Rusi ( Ukrainie) Edytowane 5 godzin temu przez szutnik
Rekomendowane odpowiedzi