Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, Cronos napisał:

myślę że Europa

Obawiam się, że niekoniecznie.

Zwłaszcza, jeśli DTrump odrzucenie planu "pokojowego" przez Kijów uzna, że rola USA się skończyła i... znosi sankcje i/lub pozwoli na ich obchodzenie przez Rosję.

Napisano
2 godziny temu, bodziu000000 napisał:

To w konfie się pewnie cieszą

"Uczennica klasy 2-B Grześko Amelia oraz jej mama Oksana. Obejmując się nawzajem, spłonęły żywcem w wyniku rakietowego ataku wroga."

IMG_20251121_210720_829.jpg

Napisano

Rysuje się kilka opcji.

Pierwsza, amerykański prezydent i jego otoczenie to faktycznie wszyscy w czambuł village idiots w najgorszym gatunku i to do ostatniego. 

Druga, rzekomy "plan pokojowy Trumpa" w wersji którą znamy to jednak fałszywka, celowo puszczona do mediów, być może żeby wywołać panikę i storpedować porozumienie w zaraniu, i to najlepiej ze strony ukraińskiej lub europejskiej (w interesie Trumpa "no tak się starałem, takie piękne  porozumienie przygotowałem a oni to olali", albo rosyjskiej - "no my byśmy niechętnie na to poszli ale ci podżegacze wojenni z Europy/naziści z Ukrainy nie chcą się zgodzić").

Całe to "porozumienie" wygląda tak jakby Ukraina totalnie przegrała, front się posypał a armia zbuntowała, ale przecież tak nie jest.

PS Zgadzam się z tym co powyżej - jeżeli Europa naprawdę się spręży ze wsparciem Ukrainy, to fochy i głupie pomysły Trumpa okażą się kapiszonem.

PSII Trump naprawdę zgodzi się na zniesienie sankcji na rosyjską ropę, konkurencyjną na rynkach światowych dla amerykańskiej? A zwłaszcza gaz? No bez żartów, jak głupi by nie był, tego nie przewiduję.

Chyba że ma mózg zryty ideą "koncertu mocarstw" z drugiej połowy XIX wieku, kiedy mniejsi gracze mogli jedynie podporządkować się tym wiodącym. Co jest możliwe.