Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, Cypis napisał:

oraz że, wyprodukowali wyrzutnie rakiet Hwasong 20

Znalazłem- z 15 września :-)

4 minuty temu, Cypis napisał:

W ogóle o uzbrojeniu i modyfikacjach

Poddaję się, serio- jeśli uważasz, że istnieje szansa na ukrycie wieloseryjnej produkcji zestawów wyrzutni, to... poddaję się.

Napisano (edytowane)
18 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Poddaję się, serio- jeśli uważasz, że istnieje szansa na ukrycie wieloseryjnej produkcji zestawów wyrzutni, to... poddaję się.

no co Ty , to ja się poddaję i odszczekuję wszystko to co napisałem wyżej .

Potwierdzam to co pisze Yeti .

Uważam , że w obecnym świecie nic z produkcji uzbrojenia nie ma szans na to , by Yeti o tym nie wiedział . 

Ukraina w najbliższych 100 latach nie otrzyma ani jednego Tomahawka w wersji wystrzliwanej z lądu .

System X-Mav to tylko dmuchana z kartonu i dykty atrapa , amerykańcy nie są w stanie (technicznie i mentalnie)  zbudować seryjnie (tj. 10-20 jednostek)  takiego systemu w krótkim czasie .

Jedyna możliwość to taka , że Ukraińcy wymyślą jakiś system odpalania Tomahawków z furmanki , Yeti pewnie będzie pierwszym , który się o tym dowie .

Edytowane przez Cypis
Napisano
12 godzin temu, Cypis napisał:

no co Ty , to ja się poddaję i odszczekuję

Pomyśleć, że sporo razy uczulałem Użytkowników, żeby nie próbowali grać w szachy z gołębiem, a później sam dałem się podpuścić do takiej partii...

Napisano

Ile czołgów chcą wyprodukować Rosjanie? W dokumencie wykradzionym z „Wagonki” nie ma "cudownej" Armaty

Jak wynika z zaprezentowanych przez Ukraińców dokumentów, Rosja chciałaby w najbliższych trzech latach przyjąć do służby ponad tysiąc czołgów T-90. Nie chodzi jednak o produkcję. Znaczną część tej liczby mają stanowić pojazdy starsze, wyciągnięte ze składów, poddane mniejszej lub większej modernizacji. Do tego w dłuższych planach jest daleko idąca modernizacja prawie dwa razy starszych T-72.

Napisano
1 godzinę temu, bjar_1 napisał:

Ojej...

Moja duma narodowa rośnie w postępie geometrycznym.

Państwo polskie - silne, zwarte i gotowe - bohatersko pokonało niepolską osiemnastolatkę i deportowało ją do jej ojczyzny.

Jakaż szkoda, że to samo niepokonane państwo polskie nie ma ani odwagi, ani siły wygrać z bandytą mającym siedem zarzutów karnych, w tym uszkodzenie gaśnicą wzroku innemu człowiekowi i deportować tego bandytę bardzo blisko i tanio, bez przepałów benzyny, do ZK Białołęka.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, bjar_1 napisał:

Dobry tt, polecam polskie (?) onuce:

Nooo, brawo, brawo, brawo! 👏 👏 👏

Sądząc po fizjonomii i dresie to ten sam zacny bogobojny (BACZNOŚĆ❗) Polski Patriota, promowany przez PiS, który to patriota przedwczoraj nie był zdolny odpowiedzieć telewizji, jaka jest data wybuchu Powstania Warszawskiego, gdy zrobiono sondę wśród najwybitniejszych intelektualistów kibolskich.

Nobel z historii mieści się w kategorii „Literatura” i to jest na pewno kandydat do tej nagrody.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

"Jak działa ukraińska obrona przeciwlotnicza od środka: opowiadamy czytelnikom @Pravda_Gerashchenko o nowym odcinku „Świat na opak. Ukraina” Dmytra Komarowa

Ukraińska obrona przeciwlotnicza to skomplikowany, wielopoziomowy system, który codziennie chroni niebo kraju przed rosyjskimi rakietami i dronami.

Dziennikarz Dmytro Komarow i jego zespół „Świat na opak. Ukraina” pokazali, jak dokładnie działa ten system od środka: od mobilnego punktu dowodzenia po mobilne grupy i helikoptery polujące na „szachidy”.

💛Sercem PPO

Mobilny punkt dowodzenia to na pierwszy rzut oka zwykły mikrobus. Jednak wewnątrz znajdują się monitory, systemy łączności i telefony. To właśnie tutaj podczas alarmów powietrznych koordynowana jest cała praca ukraińskiej obrony przeciwlotniczej.

Generał-major Anatolij Krywonoszko i jego zespół otrzymują dane z radarów i służb wywiadowczych w czasie rzeczywistym. Na ekranach pojawiają się wrogie cele: rakiety lub szachidy, a system „Virazh-tablet” natychmiast pokazuje ich prędkość, wysokość i kierunek. Stąd wychodzą rozkazy na wszystkie poziomy obrony do załóg przeciwlotniczych, pilotów i grup mobilnych.

Mobilność punktu to jego główna zaleta. Może zmieniać miejsce położenia, aby uniknąć ataków wroga.

⚠️❌Łowcy szachidów

Ważną pracę w niszczeniu dronów wykonują mobilne grupy ogniowe. To niewielkie załogi na pickupach lub opancerzonych pojazdach. W Ukrainie jest ich około 1500. Są uzbrojone w wielkokalibrowe karabiny maszynowe Browning 12,7 mm, wyposażone w noktowizory i reflektory.

Po otrzymaniu współrzędnych z punktu dowodzenia grupy wyruszają do wyznaczonego rejonu i czekają na przylot dronów. Gdy w nocy słychać charakterystyczny dźwięk szachidów, zaczyna się ogień. Taśma na 100 nabojów kończy się po 20–30 sekundach, a zapas amunicji na noc to około 2000 sztuk. Praca jest niebezpieczna: operatorzy szachidów mogą korygować lot i skierować drona prosto na źródło ognia.

🚁 Dopadnąć szachida w powietrzu

Kolejnym ogniwem systemu jest lotnictwo. Do niszczenia dronów na niebie angażowane są także helikoptery Mi-8. Załoga otrzymuje z punktu dowodzenia wstępne dane o celu: kierunek, prędkość i orientacyjne punkty. Następnie udaje się w rejon prawdopodobnego przelotu drona.

Na podejściu piloci włączają urządzenia noktowizyjne i przechodzą do wizualnego śledzenia, stale koordynując się z siłami naziemnymi. Ogień można otworzyć tylko za wyraźnym pozwoleniem, aby odłamki nie trafiły w obszary zamieszkałe lub własne jednostki.

Często helikopter towarzyszy szachidowi dziesiątki kilometrów, aż znajdzie się bezpieczne miejsce do zniszczenia, gdzie działa strzelec z pokładowego karabinu maszynowego (na przykład belgijskiego FN-MAG).

Główną zaletą taktyki jest to, że helikoptery mogą przechwytywać drony na długo przed dotarciem do miejsc zamieszkania, zestrzeliwując je nad polami.

Aby uniknąć przypadków „przyjaznego ognia”, gdy w powietrze wznosi się myśliwiec, helikoptery otrzymują rozkaz lądowania. Podczas działań przeciw celom rakiety myśliwca mogą nie rozróżniać, kto jest przed nimi: wrogi bezzałogowiec czy własny helikopter.

📡 Praca ukraińskiej obrony przeciwlotniczej to skoordynowana wspólna działalność tysięcy ludzi: dowódcy, operatorzy, piloci, strzelcy i technicy pracują jak jeden organizm. Ich zadanie jest proste i jednocześnie trudne – nie dopuścić, by wrogie rakiety i drony dotarły do celów, zapewnić bezpieczeństwo ludności i chronić infrastrukturę."

Napisano

Te ich nazwy i grafiki gdzieś już widziałem...🤔

"Pozycjonowanie wrogiego sprzętu głęboko na tyłach na kierunku zaporoskiego nie stanowi przeszkody dla operatorów dronów 422. oddzielnego batalionu systemów bezzałogowych „Luftwaffe”. Na tych ujęciach - trafienie wrogiej mobilnej radiolokacyjnej stacji P-18 „Terek” na kierunku zaporoskiego frontu."

Napisano
23 godziny temu, Cypis napisał:

no co Ty , to ja się poddaję i odszczekuję wszystko to co napisałem wyżej .

Potwierdzam to co pisze Yeti .

Uważam , że w obecnym świecie nic z produkcji uzbrojenia nie ma szans na to , by Yeti o tym nie wiedział . 

Ukraina w najbliższych 100 latach nie otrzyma ani jednego Tomahawka w wersji wystrzliwanej z lądu .

System X-Mav to tylko dmuchana z kartonu i dykty atrapa , amerykańcy nie są w stanie (technicznie i mentalnie)  zbudować seryjnie (tj. 10-20 jednostek)  takiego systemu w krótkim czasie .

Jedyna możliwość to taka , że Ukraińcy wymyślą jakiś system odpalania Tomahawków z furmanki , Yeti pewnie będzie pierwszym , który się o tym dowie .

Pentagon ma zbędne wyrzutnie pocisków Tomahawk. To szansa dla Ukrainy https://share.google/K5HstSgzdneO20d9q