Jedburgh_Ops Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 Szkolenia NATO to nie Wunderwaffe. Ukraińcy boleśnie się o tym przekonali
Landszaft Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 Jedburgh . Przypomnij sobie Polskę po upadku PRL=u . Polacy na zachodzie nadawali się wtedy do wyciągania gwoździ i takie oferty pracy otrzymywali i często do dziś takie otrzymują . U nas nie było korupcji ??? , była jak cholera " a co nie ma nadal ??" jest nadal na kompletnie innym poziomie . Niech Ci spadną klapki z oczu jedź na przetargi i zobaczysz jak to wygląda i jaka jest korupcja !!!. U nas nie ma systemu oligarchii ??? , NIESTETY JUŻ JEST i z roku na rok coraz mocniej się rozwija a rozwinęły to dwa ostatnie rządy - razem 16 lat to zaledwie trwało,tyle że my się do tego staramy nie przyznać i o tym nie będziemy pisać i ich tak nazywać . Nazywa u nas inna "BARON" przyjemna dla ucha a tożsama z nazwą Oligarcha. I zapewniam Cię że też mają ogromne wpływy i będą je mieli z roku na rok na coraz wyższym poziomie i coraz poważniejsze. Fala zaznaczyłeś po co się tam pakować . Zobacz do Polski mimo takiej korupcji po upadku PRL-u cały zachód pakował się, najpierw wykupywali zakłady aby je w większości splajtować wzmacniając swój rynek i swoje zakłady w innych krajach " wycięcie konkurencji" a potem zaczęli budować swoje fabryki , sklepy aby mieć pełną kontrolę finansową nad bezrobotnym ludem który godził się wtedy na wszystkie warunki aby mieć tylko pracę . To samo się powtórzy w Ukrainie , sprawdzony system . Ale o tym wiedzą ekonomiści i pójdą tam te firmy które będą doskonale wiedziały jak się w tym systemie gospodarczym tego kraju poruszać. Ten kto nie ma smykałki, wiedzy i wizji ten zostanie biednym żydem jak to określiłeś który tylko liczy straty bo nie widzi zysków. Stary kawał mi się przypomniał o butach BATY jak wysłał dwóch przedstawicieli do Afryki jeden napisał że bez sensu wysyłać buty bo wszyscy chodzą boso, a drugi stwierdził że wspaniały rynek zbytu bo wszyscy chodzą boso !! . A to pokazuje punkt widzenia w biznesie który jest najważniejszy. A znając realia to biznes jak wejdzie to nie będzie patrzył na podzielone gospodarczo terytoria tylko będzie tam inwestował gdzie się będzie opłacało i to niezależnie z jakiego kraju i nie zważając na podziały. Będzie wielka bieda i sami Ukraińcy jak my kiedyś Polacy musieliśmy klęknąć aby przyszedł obcy zachodni kapitał kuląc uszy pod siebie.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 Ciekawy schronohangar, w sensie że taki prymitywny. Być może zbudowany już po wybuchu obecnej wojny jako jakaś prowizorka i być może nie na lotnisku.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 A i marzycieli nie brakuje na Ukrainie.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Dokładnie tak jest. W Polsce nie ma nawet pół procenta kapitału, który jest potrzebny do odbudowy Ukrainy i ze strony polskiej mógłby wziąć udział w odbudowie tego państwa. Ale na szczęście nie ma też frajerów i miałem okazję sam się o tym przekonać. Ta wspomniana przeze mnie powyżej duża konferencja, której zadaniem miało być tłumaczenie polskim przedsiębiorcom, jak zaangażować się w odbudowę Ukrainy (przy której to konferencji pomagałem) miała być pro bono, czyli za free. Wszystko finansował organizator. Okazało się, że polskie firmy nawet za darmo nie były zainteresowane dowiedzeniem się, jak odbudowywać Donbas i jego region. I konferencja się nie odbyła, bo na szczęście nie ma frajerów albo jakichś pięknoduchów wśród polskich przedsiębiorców. Jeden tylko przykład. W Polsce jest dobrze rozwinięty rynek wypożyczania maszyn budowlanych. Wiadomo oczywiście, że firmy branży generalnego wykonawstwa mają swoje maszyny i swoje żurawie wieżowe, ale czasami jest tak, że nie opłaci się mieć pewnych maszyn czy nadmiernej liczby żurawi na własność, skoro można je wypożyczać pod konkretne budowy. Na Ukrainie nie ma tak dobrze rozwiniętego rynku takich usług, poza tym stopień wykwalifikowania ukraińskich budowlańców jest prawie żaden, bo tam się nie pracuje z takimi (najnowocześniejszymi na świecie) technologiami, jak w Polsce. Prezes renomowanej polskiej spółki generalnego wykonawstwa powiedział mi – „Ukraińców to ja mogę zatrudnić najwyżej do wyciągania gwoździ z desek”. Z rejonu Donbasu nigdy nie wyprowadzą się ani ruscy żołdacy, ani te wszystkie samozwańcze armie i milicje tego regionu. Tam zawsze będzie się gotowało, bo Ukraina też z tego regionu nie zrezygnuje. Dla polskich budowlańców jest co robić w Polsce. Nikt z polskich prezesów branży budowlanej przy zdrowych zmysłach nie pojedzie budować czegokolwiek do kotła, gdzie wiecznie się strzela, tylko po to, żeby stracić sprzęt budowlany po jakimś sabotażu albo jawnym ostrzale i jeszcze żeby ginęli przy okazji polscy budowlańcy. Już nie mówiąc o tym, że nikt z polskich przedsiębiorców nie pcha się do patologicznego systemu oligarchiczno-korupcyjnego na Ukrainie. PS W czasie covidu i po nim, gdy kompletnie runęły łańcuchy dostaw materiałów budowlanych i brakowało wszystkiego - styropianu, stali, cementu, silikatów, drewna szalunkowego, okien i dziesiątków innych rzeczy - to polscy przedsiębiorcy branży budowlanej poznali ukraińskie mechanizmy „biznesowe”. Wcześniej Ukraina była największym dostawcą stali i cementu do Polski, nawiasem mówiąc bardzo dobrych. A gdy covid to załamał to... wiadomo, jak trzeba było sobie „radzić” w ukraińskich realiach „biznesowych”. Z pamięci prezesów polskich firm budowlanych nikt tego nie wymazał i nie wymaże. Nikt nie tęskni i nikt się nie pcha do kraju, gdzie korupcja rozpoczyna się od przedszkola - dosłownie - bo za miejsce w przedszkolu też trzeba dać sowitą łapówkę. A to jest tylko małe piórko na szczycie Himalajów korupcji na Ukrainie. Nie wiem po co polski biznes miałby się w to pchać?
Cypis Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Nikt z polskich prezesów branży budowlanej przy zdrowych zmysłach nie pojedzie budować czegokolwiek do kotła, gdzie wiecznie się strzela, tylko po to, żeby stracić sprzęt budowlany po jakimś sabotażu albo jawnym ostrzale i jeszcze żeby ginęli przy okazji polscy budowlańcy. Już nie mówiąc o tym, że nikt z polskich przedsiębiorców nie pcha się do patologicznego systemu oligarchiczno-korupcyjnego na Ukrainie. A nawet jak przestaną strzelać , to może być tak , że rano przychodzą do roboty , a tutaj cieć od pilnowania leży pijany , a maszyn dźwigów , narzędzi ni ma . A po GPSie widać , że są już 100 km za ruską granicą. Taka sytuacja
Jedburgh_Ops Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Cypis napisał: A nawet jak przestaną strzelać , to może być tak , że rano przychodzą do roboty , a tutaj cieć od pilnowania leży pijany , a maszyn dźwigów , narzędzi ni ma . A po GPSie widać , że są już 100 km za ruską granicą. Taka sytuacja Donbas jest takim rejonem Ukrainy, że nigdy nie będzie wiadomo, czy ma się do czynienia z klasycznym ruskim homo sovieticusem, czy z Ukraińcem? I co w związku z tym może się wydarzać w jakimś podmiocie gospodarczym? Przez równo 10 lat pracowałem w takiej jednej firmie, która z kolei pracowała dla światowej branży lotniczej. Była to moja najulubieńsza praca. Byłem szefem obsługi dwóch lotniczych korporacji brytyjskich, jednej brytyjsko-szwedzkiej, jednej szwedzkiej, jednej amerykańsko-kanadyjskiej i dwóch amerykańskich. Firma, w której pracowałem miała 18 przedstawicielstw na trzech kontynentach. W tym jedno przedstawicielstwo – UWAGA – w Moskwie. Prezes naszej firmy był światowcem i dobrze znał ruskie realia. Żeby do ruskiej filii naszej firmy nie przyszli – jak zawsze i wszędzie w ZSRR/Rosji – rekieterzy z kalibrem 7,62 – to gdzie założył biuro moskiewskiej filii? Na terenie cerkiewnym, pod absolutną kontrolą cerkwi, bo sprytny prezes zaprzyjaźnił się z jakimś bardzo wysokim hierarchą cerkwi prawosławnej. On go nazywał „Father Fiodor”, ale nie wiem, kto to dokładnie był, bo to nie moje klimaty. Nasz prezes, gdy odwiedzał którąś z 17 narodowych filii tej firmy zawsze się zapowiadał. Filia 18. – moskiewska – nigdy tego zaszczytu nie dostąpiła. Tam prezes wpadał niezapowiedziany. Efekt? Pewnego razu wchodzi, a tam na podłodze leży pijane całe biuro bez względu na płeć, a puste flaszki turlają się wszędzie. Porozwalane papiery, porozwalane i zarzygane wszystko. Przez moje 10 lat pracy tamże (tzn. w polskim przedstawicielstwie) moskiewskie biuro tej firmy wylatywało en bloc na zbite mordy cztery razy. Różnego rodzaju kradzieże z tego biura były częste. Raz ktoś rąbnął nawet kserokopiarkę. Czy ktokolwiek może zagwarantować, że ukraiński zsowietyzowany do szpiku kości prowincjonalny Donbas to jest coś lepszego niż Moskwa? Edytowane 8 Wrzesień 2023 przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 Wot etyka biznesowa i każda inna... Tureckie bayraktary w bazie wojskowej wagnerowców w Mali. Niezależne rosyjskie media pokazały zdjęcia
Cypis Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 To ja przebijam Koncern Boeing przedstawił podczas kieleckich targów przemysłu obronnego, najnowszą wersję myśliwca F-15, F-15EX Eagle II, oferując zakup maszyn polskim siłom zbrojnym. Według firmy Polska jest zainteresowana tym samolotem.
MarekA Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 Kliszczyjewka koło Bachmutu https://storage2.censor.net/video/3/080923_kli.mp4
bodziu000000 Napisano 8 Wrzesień 2023 Napisano 8 Wrzesień 2023 53 minuty temu, Cypis napisał: To ja przebijam Koncern Boeing przedstawił podczas kieleckich targów przemysłu obronnego, najnowszą wersję myśliwca F-15, F-15EX Eagle II, oferując zakup maszyn polskim siłom zbrojnym. Według firmy Polska jest zainteresowana tym samolotem. Nie przebijesz bo już wczoraj o tym napisałem 1
Rekomendowane odpowiedzi