Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 5

Rekomendowane odpowiedzi

Gromadzę wiele pamiątek rodzinnych, zbieram fotografie nie tylko rodzinne ale też regionalne. Jako genealog wiem jakim "zlepkiem" jesteśmy; a za kogo się uważamy to wybór serca. Przerobiłam losy braci rodzonych: jeden oficer WP i nacjonalista polski , drugi unicki duchowny i nacjonalista ukraiński- rodzice "mieszani". Przerobiłam braci rodzonych Bambrów : jeden w Powstaniu Wielkopolskim, drugi nie! 

Z przekazów naocznego świadka - cioteczny dziadek : widział jak "paliliśmy" unickie (nie cerkwie) kościoły, jak ludzie bronili i ich bito na śmierć ( polscy sąsiedzi nie interweniowali ). Widział jak ukraińskie dziewczęta wieszano do góry nogami tzw. " tulipan" ; jak bito przedstawicieli samorządów wsi i to nie kolbą po palcach (no chyba ,że ktoś ma palce na głowie lub twarzy). Gdy przyszła rzeź UPA , uratowali go ukraińscy sąsiedzi.

Mówisz balans, że obecna sytuacja to Nemezis dla Ukrainy ; no to ja się pytam Wrzesień 39, Katyń, Miednoje, Wołyń, PW itd. - za co ta zemsta?

• Tak trzymać 3

Widziałem wczoraj przypadkiem w " kadyrowskiej tv" kolumnę ok. 300 ukraińskich marines z brygady  broniącej Mariupola. Zebrali ich w podkowę w jakiejś hali i przemówił do nich często pojawiający się w ichnich filmikach " ojciec duchowy". Że... wszyscy my słowiańskie dusze itp, ble ble ble. Na koniec spostrzegł jedna niską dziewczynę i zwrócił się do niej . Ona mając obok kolegów odpowiedziała mrukliwie.Marine- si skojarzyli mi się z jednym ze zdjęć z 19 września na Oksywiu. 

Nie ma porównania z plennymi orkami. Może ktoś trafi ten filmik...

Na dzień dzisiejszy...

na 5 kwietnia.png

3 godziny temu, Landszaft napisał:

Szutnik ja tylko daję maleńki przykład , nie chcę zasypywać ten dział masą przykładów , oprócz netu istnieją archiwa i mógłbym dawać przykłady z dwóch miast które miałem nieprzyjemność czytać , bo nie było to nic  przyjemnego dowiadywać się o delikatnie ujmując nikczemnościach naszych władców i ludzi którzy to wykonywali, oraz pospólstwu które z poklaskiem to akceptowało to nie tylko czasy PRL-u ale cały okres II Rzeczpospolitej i szaleństw władzy pułkowników . Po prostu jak ktoś nie chce wiedzy i prawdy to po nią nie sięgnie a potem ma takie wypowiedzi jak Balans i inni . Niestety istnieją ludzie którzy nie przyswajają prawdy a na to spuszczają zasłonę milczenia , najchętniej by spalili te archiwa a ludziom którzy by to odkrywali karali by ich sankcjami " to ostatnie w naszym kraju już jest stosowane"

Lat temu naście na tym forum,  w bardziej delikatnych niż Twoje słowa poruszyłem ten temat. W minut kilkanaście "prawdziwi polacy" zrobili ze mnie jatkę a uwczesny nadszyszkownik tego forum o niku C2H5OHcośtam (czy jakoś tak) zakuł mnie w dyby na trzy miesiące, trzeba było wojny i rzezi w Buczy i innych wsiach aby coś w zakutych łbach drgnęło.

Edytowane przez fala

18 minut temu, fala napisał:

Lat temu naście na tym forum,  w bardziej delikatnych niż Twoje słowa poruszyłem ten temat. W minut kilkanaście "prawdziwi polacy" zrobili ze mnie jatkę...

Prof. Grzegorz Motyka też dobrze tłumaczy, czym II RP zasłużyła sobie na nienawiść Ukraińców wobec nas.

Tylko że historia jest dla historyków, a człowiek rodzi się i żyje, aby żyć współczesnością i żeby cieszyć się życiem. Wyłącznie. Wojna na Ukrainie jest gigantyczną dziejową szansą - jakiej już nigdy może nie być - na zawiązanie się wspaniałej przyjaźni między narodami polskim i ukraińskim.

8 godzin temu, formoza58 napisał:

Widziałem wczoraj przypadkiem w " kadyrowskiej tv" kolumnę ok. 300 ukraińskich marines z brygady  broniącej Mariupola.

Wyszło, że fejk. Ruscy, przebierańcy, w ukr mundurach (z magazynów) żeby było co pokazać. Jak na razie z Mariupola to mogli się pochwalić jakąś zdobytą ciężarówką i trzema tubami po rakietach do NLAWów. No ale nowe buty są i warto je pokazać na zdjęciu!

W mieście natomiast trwają podobno masowe rzezie ludności cywilnej.

277754010_4896888917031317_7464468014434965901_n (1).jpg

Edytowane przez bjar_1

46 minut temu, karpik napisał:

Chyba miał głupią minę ten pasażer co wybił z dyni szybę. Fake.

Może i głupi. Twarz do szycia, a kierowca rękę. Wjechali raczej nie na minę, a w przeszkodę z podkładów kolejowych ułożoną w poprzek drogi. Nie wyrobili się/nie weszli w slalom.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie