bodziu000000 Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srbm Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 Gromadzę wiele pamiątek rodzinnych, zbieram fotografie nie tylko rodzinne ale też regionalne. Jako genealog wiem jakim "zlepkiem" jesteśmy; a za kogo się uważamy to wybór serca. Przerobiłam losy braci rodzonych: jeden oficer WP i nacjonalista polski , drugi unicki duchowny i nacjonalista ukraiński- rodzice "mieszani". Przerobiłam braci rodzonych Bambrów : jeden w Powstaniu Wielkopolskim, drugi nie! Z przekazów naocznego świadka - cioteczny dziadek : widział jak "paliliśmy" unickie (nie cerkwie) kościoły, jak ludzie bronili i ich bito na śmierć ( polscy sąsiedzi nie interweniowali ). Widział jak ukraińskie dziewczęta wieszano do góry nogami tzw. " tulipan" ; jak bito przedstawicieli samorządów wsi i to nie kolbą po palcach (no chyba ,że ktoś ma palce na głowie lub twarzy). Gdy przyszła rzeź UPA , uratowali go ukraińscy sąsiedzi. Mówisz balans, że obecna sytuacja to Nemezis dla Ukrainy ; no to ja się pytam Wrzesień 39, Katyń, Miednoje, Wołyń, PW itd. - za co ta zemsta? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 Widziałem wczoraj przypadkiem w " kadyrowskiej tv" kolumnę ok. 300 ukraińskich marines z brygady broniącej Mariupola. Zebrali ich w podkowę w jakiejś hali i przemówił do nich często pojawiający się w ichnich filmikach " ojciec duchowy". Że... wszyscy my słowiańskie dusze itp, ble ble ble. Na koniec spostrzegł jedna niską dziewczynę i zwrócił się do niej . Ona mając obok kolegów odpowiedziała mrukliwie.Marine- si skojarzyli mi się z jednym ze zdjęć z 19 września na Oksywiu. Nie ma porównania z plennymi orkami. Może ktoś trafi ten filmik... Na dzień dzisiejszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 Monika, nie każdy będzie wiedział co to ten „tulipan” i po co to. Można posłuchać poniżej. Dla tych, którym nie chce się czytać ani robić kwerend w archiwach o źródłach zbrodni wołyńskiej mówi historyczka dr Joanna Jasitczak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Landszaft napisał: Szutnik ja tylko daję maleńki przykład , nie chcę zasypywać ten dział masą przykładów , oprócz netu istnieją archiwa i mógłbym dawać przykłady z dwóch miast które miałem nieprzyjemność czytać , bo nie było to nic przyjemnego dowiadywać się o delikatnie ujmując nikczemnościach naszych władców i ludzi którzy to wykonywali, oraz pospólstwu które z poklaskiem to akceptowało to nie tylko czasy PRL-u ale cały okres II Rzeczpospolitej i szaleństw władzy pułkowników . Po prostu jak ktoś nie chce wiedzy i prawdy to po nią nie sięgnie a potem ma takie wypowiedzi jak Balans i inni . Niestety istnieją ludzie którzy nie przyswajają prawdy a na to spuszczają zasłonę milczenia , najchętniej by spalili te archiwa a ludziom którzy by to odkrywali karali by ich sankcjami " to ostatnie w naszym kraju już jest stosowane" Lat temu naście na tym forum, w bardziej delikatnych niż Twoje słowa poruszyłem ten temat. W minut kilkanaście "prawdziwi polacy" zrobili ze mnie jatkę a uwczesny nadszyszkownik tego forum o niku C2H5OHcośtam (czy jakoś tak) zakuł mnie w dyby na trzy miesiące, trzeba było wojny i rzezi w Buczy i innych wsiach aby coś w zakutych łbach drgnęło. Edytowane 5 Kwiecień 2022 przez fala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 USA przekażą Ukrainie drony kamikadze Switchblade 600, które są wyposażone w głowice przeciwpancerne - zapowiedział szef Pentagonu Lloyd Austin. Dodał, że wysyłka tej broni nastąpi jak najszybciej. Najwyższy rangą amerykański wojskowy generał Mark Milley ocenił, że wojna na Ukrainie może potrwać lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 5 Kwiecień 2022 Share Napisano 5 Kwiecień 2022 18 minut temu, fala napisał: Lat temu naście na tym forum, w bardziej delikatnych niż Twoje słowa poruszyłem ten temat. W minut kilkanaście "prawdziwi polacy" zrobili ze mnie jatkę... Prof. Grzegorz Motyka też dobrze tłumaczy, czym II RP zasłużyła sobie na nienawiść Ukraińców wobec nas. Tylko że historia jest dla historyków, a człowiek rodzi się i żyje, aby żyć współczesnością i żeby cieszyć się życiem. Wyłącznie. Wojna na Ukrainie jest gigantyczną dziejową szansą - jakiej już nigdy może nie być - na zawiązanie się wspaniałej przyjaźni między narodami polskim i ukraińskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 (edytowane) 8 godzin temu, formoza58 napisał: Widziałem wczoraj przypadkiem w " kadyrowskiej tv" kolumnę ok. 300 ukraińskich marines z brygady broniącej Mariupola. Wyszło, że fejk. Ruscy, przebierańcy, w ukr mundurach (z magazynów) żeby było co pokazać. Jak na razie z Mariupola to mogli się pochwalić jakąś zdobytą ciężarówką i trzema tubami po rakietach do NLAWów. No ale nowe buty są i warto je pokazać na zdjęciu! W mieście natomiast trwają podobno masowe rzezie ludności cywilnej. Edytowane 6 Kwiecień 2022 przez bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Putlerowskie pieski szczekają. Ładne oni nam bratanki. Chyba ktoś na głowę upadł, jeśli nadal tak sądzi. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wegry-wezwaly-ambasador-ukrainy-do-msz-czas-by-przestali-nas-obrazac/xv9gnw4,79cfc278 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 2 godziny temu, bjar_1 napisał: Wyszło, że fejk Popatrz jak potrafią zamącić. Tak myślałem, tylko mnie ta dziewczyna zmyliła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 W Mariupolu nie będzie jeńców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Dwa dni temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Rosyjski strach przed ostrzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 1 godzinę temu, ptasznik napisał: Dwa dni temu. Chyba miał głupią minę ten pasażer co wybił z dyni szybę. Fake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 U Bodzia na fotkach, ci w niebieskich kurtkach, chyba bułeczki rozdawali;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Michaił Tkacz - kat z Buczy. Pisze, że nadal będzie zabijał cywilów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 46 minut temu, karpik napisał: Chyba miał głupią minę ten pasażer co wybił z dyni szybę. Fake. Może i głupi. Twarz do szycia, a kierowca rękę. Wjechali raczej nie na minę, a w przeszkodę z podkładów kolejowych ułożoną w poprzek drogi. Nie wyrobili się/nie weszli w slalom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Hostomel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Kwiecień 2022 Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Ruskie bydło jest nieporównywalne z czymkolwiek znanym odkrytym przez naukę, Chciwy Rosjanin nie żyje. Aż trudno uwierzyć, jak do tego doszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi