Jedburgh_Ops Napisano 28 Luty 2022 Napisano 28 Luty 2022 11 minut temu, Landszaft napisał: Raczej byli by zainteresowani aby Polacy dali fligry z pilotem uzbrojone w rakiety i wachą. a także aby startowały i lądowały w Polsce,tyle że tak jak Putek atakował Krym to taką rolę by widzieli z naszej strony czyli Fligry nie z szachownicami a z oznaczeniem ukraińskim " takie zielone samolociki" jak zielone ludziki Putka na Krymie. Kosiakiem do granicy poniżej radarów , atak i powrót kosiakiem do domu . Czyli musiałaby to być taktyka lo-lo-lo-lo. Teoretycznie świetna taktyka, ale 1) ani nie mamy do tego samolotów; 2) nawet te najsłynniejsze interdictory (F-15E) latają w profilu hi-lo-lo-hi.
formoza58 Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 https://www.facebook.com/100073326814833/videos/1440610099729044
beaviso Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 (edytowane) @Jedburgh_Ops Regularnie w swoich postach przywołujesz DOL-e, domyślam się, że to pewna fascynacja z lat minionych, gdy miałeś okazję obserwować ćwiczenia w Polsce. Czy takowe w ogóle istniały operacyjnie na Ukrainie? Słusznie zauważyłeś w końcu, że DOL to nie tylko kawał szerokiej drogi, ale również zabezpieczenie naziemne - utrzymanie, zaopatrzenie samolotów we wszystko czego potrzebują, logistyka transportu, no i zabezpieczenie nawigacyjne. Może się wydawać, że Rosjanie zupełnie nie dysponują środkami szczebla dowódczego pozwalającymi na prowadzenie nowoczesnej walki powietrznej i pozostali na poziomie "bliżnego manewrnyjego boja", przynajmniej do czasu, gdy z perspektywy już historycznej będzie można spojrzeć na faktyczne dane z przebiegu walk. Choćby nocny przelot tych Iłów-76 do Polski - jak on się powiódł? Przecież te "nieimajuszczie anałoga w mirie" Su-30 czy -35 ze swoimi radarami, systemami pasywnymi i obwieszone "amraamskimi" powinny wymieść wszystko z przestrzeni powietrznej UA w pierwszej dobie wojny. Nie mam pojęcia skąd Ukraińcy będą, jeśli faktycznie będą, latać na przekazanych im samolotach. To przecież nie czasy zasadzek myśliwskich na polowych lądowiskach jak w Polsce w 1939. Niezależnie od tego jak się ten wątek rozwinie, to mamy do czynienia z kresem służby poradzieckich samolotów w państwach NATO. Definitywny koniec źródeł części zamiennych, poza kanibalizacją. @Landszaft Skoro Rosjanie korzystają z terytorium Białorusi, to w sumie dlaczego by Ukraińcy nie mieli latać z Polski? Ale o takim lataniu "kosiakiem do granicy, atak i powrót kosiakiem do domu", zważywszy rozległość Ukrainy, raczej nie ma mowy. Powód? Kiepska długotrwałość lotu MiG-29 izd. 9-12. Zakładając uwikłanie w bój wymagający użycia dopalania, ten samolot ma nikłe szanse na powrót do bazy oddalonej o kilkaset km, a do tego jeszcze lotem na nieefektywnym reżimie. Ta bolączka wychodziła nawet podczas ćwiczeń nad terytorium PL. Tym niemniej - hmmm - a może coś jest na rzeczy? Z chwilą gdy pierwszy MiG pojawi się w Mielcu, Twoje słowa okażą się opisywać rzeczywistość. Być może ze względu na Amerykanów i ich śmigłowce, a być może z innych względów, mapa wykorzystania przestrzeni powietrznej od paru dni pokazuje nowe strefy. Nie wchodząc w szczegóły - pas z Mielca prosto kursem 90 do granicy, w przedziale wysokości ~1000-2000 m. Aczkolwiek stawiam, że to z uwagi na zaplanowaną wcześniej obecność US Army, bo komunikaty NOTAM powołujące te strefy datują się na 17. lutego, ale z rozpoczęciem aktywności od... 24. lutego. M. Edytowane 1 Marzec 2022 przez beaviso
Landszaft Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Beaviso pytanie gdzie będą latały . Jeśli "Nasze" ukraińskie Migi miały by latać to chyba nie do Kijowa ale odpierać ataki od strony Białorusi w kierunku na Ukrainę i odcięcie zaopatrzenia z Polski . Wystarczy że utrzymywały by korytarz aby Rosjanie i Białorusini nie odcięli Lwowa od naszej granicy . Dopóki będzie mogła dochodzić pomoc dopóty Ukraina ma szansę się bronić i wykrwawiać kacapów . Tam też wysyłał bym ochotników z innych krajów do walki o utrzymanie korytarza dostaw . Z chwilą odcięcia dostaw jest też upadek tego państwa i wygranie Putka w tym konflikcie.
Jedburgh_Ops Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 14 minut temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Regularnie w swoich postach przywołujesz DOL-e, domyślam się, że to pewna fascynacja z lat minionych, gdy miałeś okazję obserwować ćwiczenia w Polsce. Czy takowe w ogóle istniały operacyjnie na Ukrainie? Znam DOL-e osobiście i wiem, jak z jednej strony trudne dla pilotów jest operowanie z DOL-i (różne sytuacje widziałem), ale z drugiej strony jakie to jest efektywne na wojnie. To się po prostu sprawdza. Z jakichś powodów mądre siły powietrzne świata ćwiczą DOL-e - Szwecja, Izrael, Szwajcaria, RFN i inne. Nawet USAF - z jakichś dziwacznych, irracjonalnych przyczyn wróg DOL-i od dekad - teraz od niedawna je ćwiczy. Czy DOL-e istniały na Ukrainie? Niemożliwe, żeby nie istniały w państwie sfery postsowieckiej, ponieważ dla Rosjan DOL-e były zawsze bardzo ważną częścią operacyjną ich lotnictwa. Poza tym Ukraińcy będą teraz być może zmuszeni, żeby ruszyć głową i znaleźć dużo nowych odcinków dróg (niekoniecznie autostrad), aby pozakładać tam DOL-e. Szwecja włącza się w pomoc wojskową dla Ukraińców, a Szwedzi to mistrzowie nad mistrzami w kwestii DOL-i, więc może i tego rodzaju doradztwo popłynie na Ukrainę. 15 minut temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Słusznie zauważyłeś w końcu, że DOL to nie tylko kawał szerokiej drogi, ale również zabezpieczenie naziemne - utrzymanie, zaopatrzenie samolotów we wszystko czego potrzebują, logistyka transportu, no i zabezpieczenie nawigacyjne. Tak jest. Niech się nikomu nie wydaje, że DOL to tylko odkurzona droga. To jest małe zamaskowane miasteczko techniczno-wojskowe. To tzw. odtworzenie gotowości bojowej na DOL-u skądś przecież się bierze. 15 minut temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Może się wydawać, że Rosjanie zupełnie nie dysponują środkami szczebla dowódczego pozwalającymi na prowadzenie nowoczesnej walki powietrznej i pozostali na poziomie "bliżnego manewrnyjego boja", przynajmniej do czasu, gdy z perspektywy już historycznej będzie można spojrzeć na faktyczne dane z przebiegu walk. Choćby nocny przelot tych Iłów-76 do Polski - jak on się powiódł? Przecież te "nieimajuszczie anałoga w mirie" Su-30 czy -35 ze swoimi radarami, systemami pasywnymi i obwieszone "amraamskimi" powinny wymieść wszystko z przestrzeni powietrznej UA w pierwszej dobie wojny. To jest dla specjalistów obecnie największe zaskoczenie. Rosyjskie lotnictwo nad Ukrainą w nocy nie istnieje, a w dzień prawie nie istnieje. Ale jest też oczywiście wytłumaczenie tych zjawisk. Jakie bardzo duże amerykańskie samoloty latają nad polską granicą? Do czego są przeznaczone? ;-) A poza tym, co my wiemy, co nam tu sojusznik zdążył ustawić także na ziemi, aby zrobić tak, żeby rosyjskie lotnictwo miało problem z lataniem operacyjnym, bo latać „mechanicznie” to oczywiście sobie może, tylko nie ma to sensu. 17 minut temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Nie mam pojęcia skąd Ukraińcy będą, jeśli faktycznie będą, latać na przekazanych im samolotach. To przecież nie czasy zasadzek myśliwskich na polowych lądowiskach jak w Polsce w 1939. Niezależnie od tego jak się ten wątek rozwinie, to mamy do czynienia z kresem służby poradzieckich samolotów w państwach NATO. Definitywny koniec źródeł części zamiennych, poza kanibalizacją. Nie żałuję tego finału. Nigdy nie byłem fanem MiG-ów-29 po dotknięciu ich i przyjrzeniu się im i zdania nie zmieniam. Nigdy też nie bylem fanem agresywnej propagandy na rzecz tego samolotu uprawianej w Polsce głównie przez jednego człowieka. Po raz pierwszy miałem sposobność obejrzeć polskie MiG-i-29 tuż po ich dostawie do WLiOP. Nie chcę komentować wielu różnych rzeczy związanych z tym samolotem. I jest także wielkim propagandowym kłamstwem, że wszyscy polscy piloci byli zachwyceni jakością tego samolotu i jego symulatora lotu. Na ten temat też nie chcę się rozwijać. Bardzo się cieszę, że epoka i tej konstrukcji, i tej agresywnej propagandy definitywnie się zakończyła wraz z przekazaniem polskich 9-12A na Ukrainę.
beaviso Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 (edytowane) 11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: I jest także wielkim propagandowym kłamstwem, że wszyscy polscy piloci byli zachwyceni jakością tego samolotu i jego symulatora lotu. A gdzieżby! Pamiętam artykuł w pierwszym bodaj numerze Skrzydlatej Polski, po jej wznowieniu już w pełni kolorowej szacie graficznej, chyba w 1992 czy 1993. Była tam opisana wizyta w 1. plm. Na temat symulatora padło wówczas zdanie, że reprezentował poziom "elektroniki zębatkowo-łańcuchowej", czy jakoś tak ;) To chyba w tamtej SP było, na okładce z MiGiem. Bo raczej nie w "Wirażach", których kilka numerów udało mi się w tamtym okresie pozyskać i w jednym z nich był opisany proces wyboru kandydatów do szkolenia na "typie wysokomanewrowym." M. Edytowane 1 Marzec 2022 przez beaviso
Jedburgh_Ops Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Już chciałem w powyższym poście zaoszczędzić tego „idiomu 1. PLM” o elektronice zębatkowo-łańcuchowej w symulatorze MiG-a-29. Wesołym promotorem tego sformułowanka był zacny pilot MiG-ów-29, który dziś jest generałem.
karpik Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Pytanie na początek tego dnia: Czemu Ukraińcy nie rozbijają tej kolumny pod Kijowem?
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Stanie z braku paliwa to będzie łatwiej i wytną do cna. A tymczasem pożyteczni idioci Putlera
karpik Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Trzeba Ukraińcom wytłumaczyć, że to szmatławiec dla debili.
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2022 Autor Napisano 1 Marzec 2022 bjar "A tymczasem pożyteczni idioci Putlera ..." Wczoraj fizjonomie kretynów wkleiłem... Choć fakt- teraz się tłumaczą, że chcieli "tylko" w oryginale pokazać rosyjski opis Świata... PS Drugi, czy trzeci- zależy jak liczyć, kretyn którego zdjęcie wkleiłem, plątał się, że ewentualna inwazja na Ukrainę ma przykryć, że ... Covid wygasa... PS "@Yeti jak myślisz. Antonio będzie wymieniony? " Mam nadzieję, że A. pokażą także dokumenty i schematy działania z naszego raju nad Wisłą- czy będzie tam Człowiek z obłędem w oczach i jego otoczenie? Pożyjemy, zobaczymy... PS "Bo Orbanem - Pieskiem Putlera już chyba przestałeś? ;) " Miał już wystarczająco dużo okazji- znów, jeśli "dyplomatycznie" nie ominie pytania, przeczytasz, że interes jest interes i nie powinno się wpinać w interesy niepodległych Węgier :-)
Tyr Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Brak akcji propagandowej w kierunku sołdatów odciętych od informacji z internetu i telefonów... Ulotki z fotkami pierwszej fali, opisem strat i wezwaniem by nie zabijali niewinnych Ukraińców i nie poświęcali życia dla bogactwa putina i oligarchów. Zostawiać na trasie przemarszu.
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Teraz, Czlowieksniegu napisał: Wczoraj fizjonomie kretynów wkleiłem... Aaa, nie wiedziałem, że te hieny tak wyglądają...
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2022 Autor Napisano 1 Marzec 2022 bjar- ja Cię proszę, ponownie, nie obrażaj hien... One to w ramach walki o życie robią, czego nie można powiedzieć o tych [...], [...]...
Tyr Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Odchodzi z partii Korwina po 9 latach. Miał tego dość - o2 - Serce Internetu Niestety niemce dali czas putlerowi... Normalnie jak by uczestniczyli w planowaniu... A ilu lizusów z totalnej chodziło na niemieckiej smyczy, które chodziły na ruskiej smyczy? Trochę tak jak kark bandyta prowadzał na smyczy pitbulla a ten ratlerka...
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2022 Autor Napisano 1 Marzec 2022 Tyr, jak to było? "Jeszcze jeden, jeszcze jeden..." Mam oczywista oczywistość na myśli kolejne twoje wpisy...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 Świeże https://t.me/voynareal/11301 może z Piorunów?
karpik Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 16 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Ech marzenia. Mój pierwszy przydział po Z był do przejściowego obozu jenieckiego. Widać z badań im wyszło, żebym ich nie pozabijał
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2022 Autor Napisano 1 Marzec 2022 Ukraina ma dostać ponad 70 samolotów bojowych. "Mogą bazować w Polsce" Ukraina ma otrzymać od Polski, Bułgarii i Słowacji ponad 70 myśliwców MiG-29 i Su-25. Mogą bazować na polskich lotniskach, z których ukraińscy piloci będą wykonywać zadania bojowe – poinformowało we wtorek rano na Facebooku Dowództwo Sił Powietrznych Ukrainy. Strona polska nie potwierdziła na razie tych informacji.
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 No no, super. Tylko po co się tym chwalić? Kretyni...
Jedburgh_Ops Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 6 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Mogą bazować na polskich lotniskach, z których ukraińscy piloci będą wykonywać zadania bojowe – poinformowało we wtorek rano na Facebooku Dowództwo Sił Powietrznych Ukrainy. Strona polska nie potwierdziła na razie tych informacji. Byłby to wstęp do III w.ś.
karpik Napisano 1 Marzec 2022 Napisano 1 Marzec 2022 7 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Byłby to wstęp do III w.ś. Ewidentnie wychodzi bawienie się w wojnę przez urzędników, a nie przez żołnierzy.
Rekomendowane odpowiedzi