Skocz do zawartości

Reparacje za IIWŚ

les05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wujkowi w '44 wehrmachtowcy zabrali bańkę bimbru. Ciekawe czy nasz genialny wódz doliczy ją do rachunku. Może być po cenach obecnych.

• Słabe 1
Napisano

"Wujkowi w '44 wehrmachtowcy zabrali bańkę bimbru. Ciekawe czy nasz genialny wódz doliczy ją do rachunku. Może być po cenach obecnych".

Bjar masz dechę? Walnij się nią w pusty dzban

Napisano

"Możemy tak delikatnie zasugerować Niemcom, że po spełnieniu przez nich kilku kamieni milowych - a jednym z nich może być kwestia odszkodowań za straty wojenne" - powiedział sekretarz generalny PiS Krzysztof Sobolewski, pytany o możliwość udzielenia Niemcom pomocy energetycznej przez Polskę.

Napisano
W dniu 29.07.2022 o 11:57, Kazik.S napisał:

Walnij się nią w pusty dzban

Ty się walnij dechą. Kwestionujesz fakt zrabowania mojemu wujkowi bańki bimbru latem 1944 roku?

• Słabe 1
Napisano

Chyba ty jesteś. Wujek stracił konkretny towar wart tyle i tyle. Dlaczego teraz by nie miał dostać za niego zadośćuczynienia pieniężnego od Niemców?

A tragedia narodu jest wartością wymierną? Ile jest teraz warta ta tragedia? Milion ojro, dwa? A może pięć? Jak wyliczyli wartość tej tragedii spece pisowscy?

Napisano
12 minut temu, bjar_1 napisał:

Jak wyliczyli wartość tej tragedii spece pisowscy?

Nie potrafią wyliczyć szkód które powstały za ostanie siedem lat a ty wymagasz od nich wiedzy o latach tak odległych.

Napisano
47 minut temu, bjar_1 napisał:

Jak wyliczyli wartość tej tragedii spece pisowscy?

Wzięli pisowski kalkulator, pisowski Katalog Nakładów Rzeczowych, ceny pisowskich usług budowlanych, ceny za m2 pisowskich mieszkań, biur, szkół, szpitali, itp.

Ps. Serio podział w sprawie np. odszkodowania za zburzenie Warszawy jest tak wyraźny ? Pisowcy uważają że coś Polska, przepraszam, Pislnadia, powinna otrzymać od Niemców, znaczy sie od tej garstki faszystów, a niepisowcy uważają że nie ma problemu ?

Napisano

takafura

"Wzięli pisowski kalkulator, pisowski Katalog Nakładów Rzeczowych, ceny pisowskich usług budowlanych, ceny za m2 pisowskich mieszkań, biur, szkół, szpitali, itp.

Ps. Serio podział w sprawie np. odszkodowania za zburzenie Warszawy jest tak wyraźny ? Pisowcy uważają że coś Polska, przepraszam, Pislnadia, powinna otrzymać od Niemców, znaczy sie od tej garstki faszystów, a niepisowcy uważają że nie ma problemu ?"

Podział? Nie... niewielu, po prostu, wierzy w partyjny przekaz, że się "coś" Mularczykowi udało policzyć i/lub, że kolejna instytucja z sowicie wynagradzanymi kadrami jest niezbędnie konieczna...

A co do meritum- może tych odrobinę nawet bardziej rozgarniętych śmieszą kłamstwa, że PRL nie otrzymał ze strony ówczesnego RFN odszkodowań. Można dyskutować o ich wielkości i czy wyczerpują temat, ale może bez kłamstw?

Dwa:

"23 sierpnia 1953 roku rząd PRL zadeklarował chęć rezygnacji z odszkodowań wojennych od Niemiec. Następnego dnia, 24 sierpnia, PRL wraz z ZSRR, uznała, że dotychczasowe zadośćuczynienie wystarczy i nie będzie żądać kolejnych kwot."

Czyli trzymamy się wersji, że IV RP nie jest następczynią PRL?

" W 1992 r. została założona przez rządy Polski i Niemiec Fundacja „Polsko-Niemieckie Pojednanie”, w wyniku czego Niemcy zapłacili polskim osobom ok. 4,7 mld zł. "

Trzy: odszkodowanie czy reparacje? Bo to różne byty prawne...

Napisano
2 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Podział? Nie... niewielu, po prostu, wierzy w partyjny przekaz, że się "coś" Mularczykowi udało policzyć i/lub, że kolejna instytucja z sowicie wynagradzanymi kadrami jest niezbędnie konieczna...

No pacz, a ja te drwiny odbieram jako rytualne ***** *** a nie zastrzeżenia do strony technicznej i merytorycznej obliczeń...

2 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

A co do meritum- może tych odrobinę nawet bardziej rozgarniętych śmieszą kłamstwa, że PRL nie otrzymał ze strony ówczesnego RFN odszkodowań. Można dyskutować o ich wielkości i czy wyczerpują temat, ale może bez kłamstw?

Dwa:

"23 sierpnia 1953 roku rząd PRL zadeklarował chęć rezygnacji z odszkodowań wojennych od Niemiec. Następnego dnia, 24 sierpnia, PRL wraz z ZSRR, uznała, że dotychczasowe zadośćuczynienie wystarczy i nie będzie żądać kolejnych kwot."

Czyli trzymamy się wersji, że IV RP nie jest następczynią PRL?

" W 1992 r. została założona przez rządy Polski i Niemiec Fundacja „Polsko-Niemieckie Pojednanie”, w wyniku czego Niemcy zapłacili polskim osobom ok. 4,7 mld zł. "

Podziwiam znajomość zawiłości prawa i tą pewność siebie w tej odrobinie zawiłej sprawie.

Może by jednak oprzeć się na ekspertyzie renomowanej kancelarii prawniczej a nie politykach ?

Napisano

takafura

"No pacz, a ja te drwiny odbieram jako rytualne ***** *** a nie zastrzeżenia do strony technicznej i merytorycznej obliczeń... "

Apacz, a ile razy pisałem, żeby was kilku otrząsnęło się z syndromu Oblężonej twierdzy...

"Podziwiam znajomość zawiłości prawa i tą pewność siebie w tej odrobinie zawiłej sprawie. "
"Może by jednak oprzeć się na ekspertyzie renomowanej kancelarii prawniczej a nie politykach? "

Myśli, że

""23 sierpnia 1953 roku rząd PRL zadeklarował chęć rezygnacji z odszkodowań wojennych od Niemiec. Następnego dnia, 24 sierpnia, PRL wraz z ZSRR, uznała, że dotychczasowe zadośćuczynienie wystarczy i nie będzie żądać kolejnych kwot.""

to kłamstwo?
Tudzież, że Mularczyk, np, to renomowany prawnik?
Upssssssssss....

PS Następni w kolejce, to USA, Wlk. Brytania, itp? Przecież się zgodzili na tą ewidentną kradzież...

PS Patrząc na debilizm, który zasugerował Sobolewski, to ty się nie dziw robieniu żartów z tragedii...

Napisano
57 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Apacz, a ile razy pisałem, żeby was kilku otrząsnęło się z syndromu Oblężonej twierdzy...

Syndrom ?

Czyżby fan federalizacji bez prawa weta dla maluczkich, zwolennik zamknięcia z dnia na dzień Turowa, zwolennik mitycznych "kamieni milowych" których nie spełnimy do końca rządów PiS.

Rozumiem, że oszałamiająca kwota pomocy z UE  50 euro na uchodźcę też Cię nie dziwi ?

Albo bzdura prawna o wyższości prawa UE nad Konstytucją RP ( z wyjątkiem podpisanych traktatów międzynarodowych).

To jest oblężenie.

Napisano

Yeti, tu przecież chodzi o to, żeby piniondze próbować dostać na dalsze rozdawnictwo i inne"niezbędne wydatki". Ciekawe kiedy zaczną podgryzać Szwedów za Potop i Czechów za Brzestysława A.D. 1038... A Ukrów by nie pociągnął za Wołyń?

Napisano

Bjar...

"zaczną podgryzać Szwedów za Potop" tuz intelektu Mularczyk wspomniał o przeprosinach za Potop, gdy Tokarczuk Nobla kilka lat temu otrzymała... Pawłowicz także coś w tą stronę dukała...

"tu przecież chodzi o to, żeby piniondze próbować dostać "

Nie, akurat nie sądzę- to takie gonienie króliczka modląc się, aby go nie złapać... temat dla elektoratu, aby grillować i rozgrzewać  do czerwoności emocje... Zapewne nikt z przewodniej partii narodu nie liczy ani na przelewy, ani na poważne potraktowanie tematu przez kogokolwiek.
Tym bardziej, im bardziej przy okazji negocjacji o zjednoczeniu Niemiec i wstąpieniu Polski do UE było to, po raz kolejny, wspominane...

A, że przy okazji ogon merda psem i się szary poseł ps Prezes ściga z poprzednim delfinem, to już inna bajka...

Napisano

Wcześniej takim tematem "do gonienia" był Smoleńsk i patrząc na to jaka jest reakcja "ludu" na raport, to lepiej "króliczka" nie złapać...

Ale reagować na wzmianki o reperacjach trzeba tylko z optymizmem no bo.... "ale jak to, nie chcesz żeby nam Niemcy płacili?!?!"

Napisano
3 godziny temu, canabis.dw napisał:

(...)"ale jak to, nie chcesz żeby nam Niemcy płacili?!?!"

Śmieszne jest w ogóle rozważanie czy powinni zapłacić. Czemu by mieli zapłacić jakieś odszkodowanie za zniszczenie Warszawy i kilku tysięcy innych miejscowości. Kupa śmiechu :)

Ps.

"Po upływie 92 lat od zakończenia I wojny światowej Niemcy definitywnie zakończyły sprawę reparacji wojennych, jakie — na mocy postanowień traktatu wersalskiego - miały wypłacić państwom Ententy oraz krajom z nimi sprzymierzonym za straty poniesione przez nie podczas działań wojennych. Ostatnią ratę odszkodowań w wysokości 70 mln euro nasz zachodni sąsiad zapłacił w 2010 roku (...)
Czytaj więcej: https://histmag.org/Niemcy-wyplacaja-ostatnia-rate-odszkodowan-za-I-wojne-swiatowa-4694

Napisano

takafura- pytałem, ale może ci uciekło..

Czyli oficjalnie przewodnia partia narodu z przydawkami, uznaje PRL jako niebyły ze wszelkimi tegoż konsekwencjami?
Bo inaczej nie da się wymazać, np,

Napisano
14 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

PRL jako niebyły

Jak to "niebyły"? A gdzie niby potoczyły się kariery aparatczyków typu prokurator stanu wojennego Piotrowicz, odznaczony medalem za walkę antykomunistyczną opozycją? Jak oni się od PRL odetną, skoro połowa z nich tam kariery zaczynała?

Napisano
Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura- pytałem, ale może ci uciekło..

Czyli oficjalnie przewodnia partia narodu z przydawkami, uznaje PRL jako niebyły ze wszelkimi tegoż konsekwencjami?
Bo inaczej nie da się wymazać, np,

Odpowiedziałem, może przeoczyłeś sugestię:

8 godzin temu, takafura napisał:

Może by jednak oprzeć się na ekspertyzie renomowanej kancelarii prawniczej a nie politykach ?

Napisano
Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Pytanie czy owe PRL i ZSRR zrobiły to skutecznie, tzn. dochowały należytej staranności i przeprowadziły wszystkie wymagane prawem formalności. Bo aby np. kupić dom nie wystarczy przelać kasę, potrzebny jeszcze dokumeny podpisany przez notariusza, sądowy wpis do księgi wieczystej.

Mnie zaskakuje Twoja pewność siebie i brak wątpliwości, możesz wykazać odrobinę zrozumienia dla osób chcących  szukać wyjaśnienia w najlepszej międzynarodowej kancelarii prawnej ?

Napisano

takafura

"Mnie zaskakuje Twoja pewność siebie ..."

Ależ wykazałem się.. co więcej, podpowiedziałem, gdzie możesz, pomijając partyjny przekaz dnia, szukać rzetelnych informacji.

A, dodatkowo, w geście dobrej woli, napisałem po co i dlaczego jest ten cały cyrk.., który, jak ma w zwyczaju przewodnia partia narodu, kosztuje podatnika N milionów złotych...

Napisano
5 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura

"Mnie zaskakuje Twoja pewność siebie ..."

Ależ wykazałem się.. co więcej, podpowiedziałem, gdzie możesz, pomijając partyjny przekaz dnia, szukać rzetelnych informacji.

A, dodatkowo, w geście dobrej woli, napisałem po co i dlaczego jest ten cały cyrk.., który, jak ma w zwyczaju przewodnia partia narodu, kosztuje podatnika N milionów złotych...

Zacytowałeś zdanie z "Interii" napisane przez dziennikarza pisującego w okopress czy Newsweeku. Jedno antypisowskie, drugie proniemieckie.

Uważasz to za "rzetelne źródło informacji" ?

• Tak trzymać 1
Napisano
9 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

przewodnia partia narodu, kosztuje podatnika N milionów złotych...

Po co nam polska partia jak jest w Niemczech. 

Napisano

Będziemy mieć 1500 czołgów, to sobie sami odbierzemy. Z tym, że może być problem ze skompletowaniem aż tylu załóg. No i logistyka i dowodzenie nigdy nie były naszą mocną stroną. Ale damy radę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie