Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

RWD-10 SP-BGx.
Trzy wchodzą w grę: -BGT, -BGY i -BGZ. Ktoś rozpoznaje Pana Pilota? Może to ułatwi przyporządkować ostatnią literkę rejestracji?
Plus dwa plusy: pierwszy plus to RWD-8 -BCC ("jubileuszowy", c/n 500 - z napisem KOLEJARZ WARSZAWSKI V) w tle, drugi to napis POZIOM TUTAJ wraz w odpowiednią kreską (pod lewym łokciem pilota, na burcie "dziesiątki").

1009273909_Samoloty-sportowe-RWD-10-i-RWD-8-SP-BCC1200.thumb.jpg.ce13e2337095c2ce17a03bedfc65975d.jpg
Źródło: ALGR

Napisano (edytowane)

Ale porównywałeś? Bo znalazłem jego foto - chyba miał wąsik w tamtym czasie.

22:44
Mam kolejne foto, z lat 40. Możesz mieć rację. Co do osoby, rzecz jasna...

76759.Kalpas_00.jpg.5381ce93ec8839ba2ac6de63ab16733e.jpg

Edytowane przez KayFranz
Napisano

Dlaczego BGY???...znalazłem charakterystyczny szczegół w malowaniu os spodu resjestracji...DWL to była manufaktura ,a litera G w BGY jest na lini zastrzału skrzydłowego...tylko w tej rejestracji.W podobnych występuje odstęp os zastrzału...no cóż malowano litery ręcznie i 10 cm w lewo lub prawo....nie robiło różnicy...Narka

PS.RWD-8 SP-BCC to "Kolejarz Warszawski"....ten samolot też brał udział w II Rajdzie  Bałkańskim??

Napisano
W dniu 18.02.2021 o 21:05, Hornet napisał:

...ważne,że się zgadza...

- To jest to… ?  Te pozostałe trzy trzynastki były też z Aeroklubu Warszawskiego - tzn. SP-ATC, SP-BJN, SP-BFC…

1.thumb.jpg.0b497e24fbc092e182904572eb4b7807.jpg

Skan: Lot Polski nr 07.1937

P.S. Co w ogóle myślicie o tym pomyśle? Mam na myśli loty z szybowcem na ogonie przez pół Europy... ?

Napisano

Z Allegro - opis "Samolot Se-5 w locie Warszawa 1920"

Rarytas !

Znanych zdjęć "polskich" R.A.F. SE-5a jest tylko pięć. Powyższe jest publikowane po raz pierwszy.

Na zdjęciu jeden z dwóch egz. pokazowych w locie 09.01.1920 r bez szachownic. Po wypadku jednego z nich 02.02.1920 r (pilot ppor. Antoni Mroczkowski) drugi trafił do 7.EM.

Jego żywot też był krótki - już w pierwszym locie (kpt.pil. Stefan Ciecierski) w dniu 15.07.1920 r. został zestrzelony, pilot trafił do niewoli bolszewickiej a samolot spalono.

SE 5 nad Warszawą 1920 r..png

• 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 15.02.2021 o 08:14, topick napisał:

Było ? Z-506B zniszczony przez He-111 z Kg-4 w miejscowości

Akurat te fotografie to krążą w przestrzeni publicznej więc nie są specjalną rewelacją.

A może ktoś ma fotografię polskiego Canta Z-506B w całości?