Koloman Napisano 7 Październik 2020 Share Napisano 7 Październik 2020 Wiedeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Październik 2020 Share Napisano 7 Październik 2020 Mała zagadka - konstruktor na zdjęciu z lewej (nazwisko ?) i jego samolot (nazwa?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 7 Październik 2020 Share Napisano 7 Październik 2020 O, silnik od taty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 (edytowane) Ładny bajk. Ktoś może podać coś więcej o nim? Oczywiście poza tym, że jest z Krakowa... Przy okazji - co on ma na tabliczce z rejestracją? Bo na element samolotu to mi nie wygląda. Prędkościomierz sprężynowy? Dzięki, bodziu, tej fotki latawca pana Józka nie znałem. Edytowane 8 Październik 2020 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 troszkę lepsze zdjęcie do identyfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 (edytowane) 14 godzin temu, Sedco Express napisał: Mała zagadka - konstruktor na zdjęciu z lewej (nazwisko ?) i jego samolot (nazwa?) Samolot konstrukcji Zbyszka Bryckiego ZB-2 - 1932 r. Konstruktor z lewej strony. Samolocik był pokazany na Targach Poznańskich latem 1933 r. Silnik Anzani 45 KM rzeczywiście zakupił ojciec konstruktora. Edytowane 8 Październik 2020 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 1 godzinę temu, bodziu000000 napisał: Sido S-1 SP - ACZ konstrukcji Józefa Sido - 1930 r. (silnik Cirrus III ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 10 godzin temu, bodziu000000 napisał: troszkę lepsze zdjęcie do identyfikacji Wielkie mecyje - mój Dziadek przed wojną też miał taką maszynkę. A ARIEL to nie była nazwa proszku do prania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 P.S.1 Ale Sido nie miał takich pumpów jak Dziadek. P.S.2 sorry za wtręt nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 26 minut temu, otton1 napisał: Wielkie mecyje - mój Dziadek przed wojną też miał taką maszynkę. A mój pradziadek miał kiedyś piękny powóz i piękne konie. Ale wraz z dwoma wioskami pańszczyźnianych chłopów przegrał i powóz i konie w Monte Carlo. Też przepraszam za wpis nie na temat - wiecej nie bedę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 30 minut temu, otton1 napisał: Ale Sido nie miał takich pumpów jak Dziadek. Na foto z samolotem przy motocyklu stoi Marian Plebańczyk (1905-1973) - inżynier, architekt, działacz sportowy, współzałożyciel i prezes krakowskiego Kolejowego Klubu Wodnego. THX - bodziu000000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 15 minut temu, KayFranz napisał: Na foto z samolotem przy motocyklu stoi Marian Plebańczyk (1905-1973) Przepraszam za błąd ale jak już pisałem, w szeroko pojętych tematach lotniczych nie jestem zbyt mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 9 Październik 2020 Share Napisano 9 Październik 2020 Wystawa lotnicza w jednym z hangarów na lotnisku Rakowice-Czyżyny (1929) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 10 Październik 2020 Share Napisano 10 Październik 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 (edytowane) Poznań, Plac Wolności, 1945. Kalendarz nie pasuje do tematu wątku, ale samolot - już tak. Jedyna ocalała P.11c - „wyzwolona” od butów Edytowane 11 Październik 2020 przez KayFranz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 Mnie tam tematy lotnicze delikatnie mówiąc zwisają ale powiedzcie mi, jakie jest powiązanie tego tematu z tematem: "Zdjęcie naszego samolotu - część 34" Jakoś tak na oślep wstawiane są zdjęcia i tu i tam, że może się conieco pochrzanić co czego dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 2 godziny temu, otton1 napisał: Mnie tam tematy lotnicze delikatnie mówiąc zwisają ale powiedzcie mi, jakie jest powiązanie tego tematu z tematem: "Zdjęcie naszego samolotu - część 34" Jakoś tak na oślep wstawiane są zdjęcia i tu i tam, że może się conieco pochrzanić co czego dotyczy. Wpierw powstał wątek "Zdjęcia naszego samolotu" obecnie jest już jego 34 część a stosunkowo niedawno "Zdjęcia naszych samolotów w latach 1920-1939". W pewnym stopniu tematyka jest ta sama ale większość zamieszczanych zdjęć w wątku "Zdjęcia naszego samolotu" dotyczy okresu 1939-1945. Niektóre osoby zamieszczają zdjęcia z wcześniejszego okresu użytkowania właśnie w tym wątku. Jeżeli komuś mówiąc delikatnie tematyka lotnicza "nie zwisa" to da sobie radę i przegląda oba wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 Lotnisko Rakowice (Kraków) - rząd Ansaldo A-1 "Balilla" produkcji ZMPL&L 121, 122.EM. Zdjęcie - po 1920 r. W locie Breguet Bre XIV a z prawej strony trzeci i czwarty też Bre XiV (inny ster kierunku i widoczne "kominy" wylotu spalin). "Balilla" biała "6" wcześniej w 7.EM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 Godzinę temu, Sedco Express napisał: Niektóre osoby zamieszczają zdjęcia z wcześniejszego okresu użytkowania właśnie w tym wątku. I bardzo dobrze. Oglądanie zdjęć tylko wraków naszych samolotów to mocno frustrujące zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 36 minut temu, otton1 napisał: I bardzo dobrze. Oglądanie zdjęć tylko wraków naszych samolotów to mocno frustrujące zajęcie. Super! Cieszę się, że oglądając tylko ten wątek nie będziesz sfrustrowany ! Zdrowie dzisiaj wszak najważniejsze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 11 Październik 2020 Share Napisano 11 Październik 2020 Godzinę temu, Sedco Express napisał: Zdrowie dzisiaj wszak najważniejsze ! Zgadza się. I psychiczne też. A oglądanie jak naszemu lotnictwu złoili tylek i ile to kosztowało ofiar na zdrowie psychiczne dobrze nie działa. Publikacja zdjęć samych wraków naszych samolotów to czysty masochizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Październik 2020 Share Napisano 12 Październik 2020 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Październik 2020 Share Napisano 12 Październik 2020 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi