Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Az mnie uniosło. Ale numer. Wszystkie sylwetki barwne i kalkomanie pokazują ten samolot z szachownicami. Pokręciłem ustawieniami - ale nie ma.
Zgodnie z zasadą przeczekałem w kątku pół godziny, poszedłem do ciemnego pomieszczenia, zasłoniłem żaluzje i raz jeszcze odpaliłem Photoshopa. Teraz już nie jestem pewien. Chyba jednak są...

1048755891_.thumb.jpg.6c23a497d61390652b05d721a7a4d866.jpg

Po drugie - jeśli jest szachownica na ogonku, to niby czemu nie miałoby być ich na skrzydłach. Pilot w kabinie - czyli to nie jest w trakcie przemalowywania, raczej normalny dzień lotny.
Szachownice na płatach - o ile są - to raczej we współczesnej pozycji.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, KayFranz napisał:

Az mnie uniosło. Ale numer. Wszystkie sylwetki barwne i kalkomanie pokazują ten samolot z szachownicami. Pokręciłem ustawieniami - ale nie ma.
Zgodnie z zasadą przeczekałem w kątku pół godziny, poszedłem do ciemnego pomieszczenia, zasłoniłem żaluzje i raz jeszcze odpaliłem Photoshopa. Teraz już nie jestem pewien. Chyba jednak są...

1048755891_.thumb.jpg.6c23a497d61390652b05d721a7a4d866.jpg

Po drugie - jeśli jest szachownica na ogonku, to niby czemu nie miałoby być ich na skrzydłach. Pilot w kabinie - czyli to nie jest w trakcie przemalowywania, raczej normalny dzień lotny.
Szachownice na płatach - o ile są - to raczej we współczesnej pozycji.

Szachownic na górnych pow. górnego płata  nie było - krzyże patee były zamalowane od krawędzi natarcia do krawędzi spływu.

Szachownice były tylko na dolnych powierzchniach dolnego płata na pasach po zamalowaniu krzyży (wg info w "Historiach Puckich" nr.10) ja natomiast uważam, że ich nie było podobnie jak na FF-33E

<http://www.konradus.com/forum/read.php?f=13&i=9081&t=9081&filtr=0&page=1>

Szachownica była też na białym (po zamalowaniu krzyża) sterze kierunku a na kadłubie z obu burt była bandera MW z orłem.

Kadłub ster kierunku i statecznik poziomy - szary, płaty góra/dół kolor cellowanego płótna.

Generalnie to samoloty z BLM podlegały MW a jej znakiem nie była szachownica a bandera i stąd jej malowanie w pierwszym okresie .

PS - w kokpicie mat pil. Stanisław Śledziejowski

alb D-V.png

Alb. D-V nr 5.png

Edytowane przez Sedco Express
Napisano

Być może, tez tak sądziłem ale potem doszedłem do wniosku, że ich nie było ( mogę się mylić) - nie ma niestety lepszych zdjęć.

Natomiast na drugim zdjęciu wyraźnie widać brak szachownic na górnej powierzchni górnego płata.

Napisano
3 godziny temu, bodziu000000 napisał:

Montaż wodnosamolotów FBA S-4, 1923 r

Montaż wodnosamolotów FBA S-4, 1923 r.jpg

Ciekawe zdjęcie, bo mało jest zdjęć włoskich latających łodzi FBA S-4 (S-180). Zakupiono tylko 9 egz. a po ich zmontowaniu żadnego nie dopuszczono do lotów z powodu niesprawności (tragiczny stan techniczny).

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

Maszyny 121 eskadry myśliwskiej 2 PL, albo... 113 eskadry myśliwskiej 11 PL.

119002091_3211326505630188_7490516634518075098_o.jpg

Super zdjęcie !

Tak jest 121.EM 2.PL.

W locie PZL P.7 (?) na na murawie lotniska PWS A z 2.PL (Kraków). Godło "uskrzydlony grot" i numer biała "5" jednoznacznie określa maszynę z 121.EM. Zdjęcie z 1931 r.

Napisano (edytowane)

Drugie (pierwsze kilka postów wcześniej) zdjęcie Poteza IX F-ADCK towarzystwa lotniczego "CFRNA" na Lotnisku Mokotowskim.

Użytkowany w latach 1923-24 r. zabierał 4 pasażerów.

francuz.png

Edytowane przez Sedco Express
Napisano
8 godzin temu, bodziu000000 napisał:

Zdjęcie przedstawia grupę żołnierzy Wojska Polskiego pozujących przy samolocie Lublin R-XIII, który wchodził w skład 63 eskadry towarzyszącej 6 pułku lotniczego

MPF-20841.jpg

20841.jpg

Ciekawe zdjęcie pokazujące godło 63.ET 6.PL w postaci białego kwadratu w zielonym otoku  z pionowym prostokątem w środku (stosowane w latach 1927-32) na Lublinie R-XIII. W niektórych publikacjach błędnie podawane jest, że takie godło było malowane wyłącznie (!) na samolotach PZL Ł-2.

Na dolnej powierzchni lewego skrzydła litera "S" - litera kodu identyfikacyjnego 6.PL z Lwowa.

godło 63.ET 6.PL Lwów.png

Napisano
6 minut temu, Sedco Express napisał:

Zdjęcie zrobiono w Poznaniu  w 1930 r.

A nie wcześniej? Po pożarze we wrześniu 1929 wytwórnia raczej nie była w stanie wyprodukować tylu samolotów.
Zamówienie wojskowe z 1928 opiewało na 22 sztuki i  tyle tutaj stoi. A one latały już w 1929 w jednostkach.

Napisano
30 minut temu, KayFranz napisał:

A nie wcześniej? Po pożarze we wrześniu 1929 wytwórnia raczej nie była w stanie wyprodukować tylu samolotów.
Zamówienie wojskowe z 1928 opiewało na 22 sztuki i  tyle tutaj stoi. A one latały już w 1929 w jednostkach.

Całkiem możliwe ?  a wręcz na pewno !

Zdjęcie wydało mi się znane i po szperaniu znalazłem je (tzn. trochę inne ujęcie) na str. 100 w książce K.Hoffa "Skrzydła niepodległej" podpisane: "Gotowe do odbioru płatowce BM-4. Fotografia z Albumu dziesięciolecia lotnictwa polskiego, Poznań 1930."

Zamiast sprawdzić w w/w albumie - a na str. 176 jest to zdjęcie zamieszczone z podpisem: " Serja płatowców BM 4 gotowa do odbioru" wpisałem pod zamieszczonym  zdjęciem datę - 1930 r. a tymczasem jest to data wydania wspomnianego albumu ! Ha, ale numer !

Zdjęcie jest już dzięki Twojej czujności właściwie opisane ! Dziękuję !

BM-4.png