formoza58 Napisano 20 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2020 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2020 I jeszcze MD Lot... Latham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 20 Wrzesień 2020 Share Napisano 20 Wrzesień 2020 40 minut temu, formoza58 napisał: Jw. Bardo interesujące zdjęcie Lublina R.VIII ter/hydro w locie. Wyraźnie widać różnicę w stopniu szarości na zdjęciu czarno-białym między sterem kierunku (ciemniejszy) a statecznikiem i kadłubem (jaśniejszy). Wszystko więc wskazuje, że ster kierunku został pomalowany ciemniejszą farbą lub taką samą tzn. szaro-zieloną (jak kadłub). Jeżeli przyjmiemy, że odmalowano go szaro-zieloną to różnica w stosunku do kadłuba może wynikać z tego, ze farba na kadłubie (i płatach) wypłowiała. Wg najnowszych ustaleń (vide "Historie Puckie " nr. 10 ) pływaki były malowane nie na srebrno a na biało ! Zdjęcie zrobiono jak sądzę ze skrzydła mostku okrętu. Pytanie do znawców PMW jaki to okręt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Wrzesień 2020 Share Napisano 20 Wrzesień 2020 2 godziny temu, Sedco Express napisał: Pytanie do znawców PMW jaki to okręt ? Zapewne któryś (który nie wiem) z torpedowców, widać podwójny aparat torpedowy. Hej Ptasznik, będziesz wiedział, to Twoja specjalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 20 Wrzesień 2020 Share Napisano 20 Wrzesień 2020 Samoloty w transporcie kolejowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Godzinę temu, bodziu000000 napisał: Piękne zdjęcie pokazujące malowanie oznaczeń funkcyjnych. W latach 1931-33 malowano biało-czerwone oznaczenia funkcyjne na PWS-10 w 4.PL Toruń. 1 - kadr (na zdj. z lewej u góry) - dca 141.EM : pas czerwony z białymi brzegami od krawędzi natarcia do krawędzi spływu na centropłacie i taki sam pas ukośnie namalowany na stateczniku pionowym 2 - kadr (na zdj. drugi od lewej) - dca klucza esk.mśl. : dwa białe prostokąty na krawędzi natarcia płata przy szachownicach (ster bez malowania) 3 -kadr (na zdj. trzeci od lewej na dole) - dca III/4 Dywizjonu Myśliwskiego 4.PL : czerwony łamany pas z białymi brzegami z kołem w środku i taki sam pas poziomo namalowany na stateczniku pionowym (słabo widoczne dwa białe punkty) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2020 MDLot, w latach dwudziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 (edytowane) 39 minut temu, formoza58 napisał: MDLot, w latach dwudziestych. Albatros D.V nr "5" - jeden z dwóch myśliwców (drugi to Fokker D.VII) z BLM (Baza Lotn.Morskiego) zakupiony w maju 1920 r. w WMG. Użytkowany w latach 1920 -22. Brak szachownic na płatach a na kadłubie była bandera MW. W mundurze MW oparty o kadłub kpt.mar.pil. B.Filanowicz. Edytowane 21 Wrzesień 2020 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Az mnie uniosło. Ale numer. Wszystkie sylwetki barwne i kalkomanie pokazują ten samolot z szachownicami. Pokręciłem ustawieniami - ale nie ma. Zgodnie z zasadą przeczekałem w kątku pół godziny, poszedłem do ciemnego pomieszczenia, zasłoniłem żaluzje i raz jeszcze odpaliłem Photoshopa. Teraz już nie jestem pewien. Chyba jednak są... Po drugie - jeśli jest szachownica na ogonku, to niby czemu nie miałoby być ich na skrzydłach. Pilot w kabinie - czyli to nie jest w trakcie przemalowywania, raczej normalny dzień lotny. Szachownice na płatach - o ile są - to raczej we współczesnej pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Montaż wodnosamolotów FBA S-4, 1923 r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Maszyny 121 eskadry myśliwskiej 2 PL, albo... 113 eskadry myśliwskiej 11 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 (edytowane) 4 godziny temu, KayFranz napisał: Az mnie uniosło. Ale numer. Wszystkie sylwetki barwne i kalkomanie pokazują ten samolot z szachownicami. Pokręciłem ustawieniami - ale nie ma. Zgodnie z zasadą przeczekałem w kątku pół godziny, poszedłem do ciemnego pomieszczenia, zasłoniłem żaluzje i raz jeszcze odpaliłem Photoshopa. Teraz już nie jestem pewien. Chyba jednak są... Po drugie - jeśli jest szachownica na ogonku, to niby czemu nie miałoby być ich na skrzydłach. Pilot w kabinie - czyli to nie jest w trakcie przemalowywania, raczej normalny dzień lotny. Szachownice na płatach - o ile są - to raczej we współczesnej pozycji. Szachownic na górnych pow. górnego płata nie było - krzyże patee były zamalowane od krawędzi natarcia do krawędzi spływu. Szachownice były tylko na dolnych powierzchniach dolnego płata na pasach po zamalowaniu krzyży (wg info w "Historiach Puckich" nr.10) ja natomiast uważam, że ich nie było podobnie jak na FF-33E <http://www.konradus.com/forum/read.php?f=13&i=9081&t=9081&filtr=0&page=1> Szachownica była też na białym (po zamalowaniu krzyża) sterze kierunku a na kadłubie z obu burt była bandera MW z orłem. Kadłub ster kierunku i statecznik poziomy - szary, płaty góra/dół kolor cellowanego płótna. Generalnie to samoloty z BLM podlegały MW a jej znakiem nie była szachownica a bandera i stąd jej malowanie w pierwszym okresie . PS - w kokpicie mat pil. Stanisław Śledziejowski Edytowane 21 Wrzesień 2020 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Być może, tez tak sądziłem ale potem doszedłem do wniosku, że ich nie było ( mogę się mylić) - nie ma niestety lepszych zdjęć. Natomiast na drugim zdjęciu wyraźnie widać brak szachownic na górnej powierzchni górnego płata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 3 godziny temu, bodziu000000 napisał: Montaż wodnosamolotów FBA S-4, 1923 r Ciekawe zdjęcie, bo mało jest zdjęć włoskich latających łodzi FBA S-4 (S-180). Zakupiono tylko 9 egz. a po ich zmontowaniu żadnego nie dopuszczono do lotów z powodu niesprawności (tragiczny stan techniczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Wrzesień 2020 Share Napisano 21 Wrzesień 2020 2 godziny temu, formoza58 napisał: Maszyny 121 eskadry myśliwskiej 2 PL, albo... 113 eskadry myśliwskiej 11 PL. Super zdjęcie ! Tak jest 121.EM 2.PL. W locie PZL P.7 (?) na na murawie lotniska PWS A z 2.PL (Kraków). Godło "uskrzydlony grot" i numer biała "5" jednoznacznie określa maszynę z 121.EM. Zdjęcie z 1931 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Wrzesień 2020 Share Napisano 23 Wrzesień 2020 (edytowane) Drugie (pierwsze kilka postów wcześniej) zdjęcie Poteza IX F-ADCK towarzystwa lotniczego "CFRNA" na Lotnisku Mokotowskim. Użytkowany w latach 1923-24 r. zabierał 4 pasażerów. Edytowane 23 Wrzesień 2020 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Wrzesień 2020 Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Zdjęcie przedstawia grupę żołnierzy Wojska Polskiego pozujących przy samolocie Lublin R-XIII, który wchodził w skład 63 eskadry towarzyszącej 6 pułku lotniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 23 Wrzesień 2020 Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Wrzesień 2020 Share Napisano 23 Wrzesień 2020 8 godzin temu, bodziu000000 napisał: Zdjęcie przedstawia grupę żołnierzy Wojska Polskiego pozujących przy samolocie Lublin R-XIII, który wchodził w skład 63 eskadry towarzyszącej 6 pułku lotniczego Ciekawe zdjęcie pokazujące godło 63.ET 6.PL w postaci białego kwadratu w zielonym otoku z pionowym prostokątem w środku (stosowane w latach 1927-32) na Lublinie R-XIII. W niektórych publikacjach błędnie podawane jest, że takie godło było malowane wyłącznie (!) na samolotach PZL Ł-2. Na dolnej powierzchni lewego skrzydła litera "S" - litera kodu identyfikacyjnego 6.PL z Lwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 24 Wrzesień 2020 Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Ma być czysty... Kursanci z NSP _ Bydgoszcz myją szkolnego Caudrona G-IIIE2 nr 6976 "22". (styczeń 1920 r.- Francuska Szkoła Pilotów, czerwiec 1922 r. -Bydgoszcz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 24 Wrzesień 2020 Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Niby sowiecki, ale nasz. Ekipa "Gwiaździstej Eskadry" na tle Poteza XV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 24 Wrzesień 2020 Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 22 godziny temu, Koloman napisał: Gdzie, kiedy i kto sprawcą rozbicia SPADA XIIIC1 nie wiadomo. A jeszcze przed chwilą piękny był to aeroplan ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi