Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Karma wraca....

Pies nadepnął na broń, kula trafiła myśliwego. Mężczyzny nie udało się uratować

Nie żyje myśliwy z amerykańskiego stanu Kansas, który został postrzelony w plecy ze strzelby leżącej na tylnej kanapie samochodu - informują lokalne media. Ze wstępnych ustaleń śledczych wynika, że broń wystrzeliła, gdy nadepnął na nią pies ofiary.

Do zdarzenia doszło rankiem 23 stycznia czasu lokalnego na terenie hrabstwa Sumner, w pobliżu miejscowości Oxford i Wellington. Jak wynika z informacji przekazanych lokalnym mediom przez biuro miejscowego szeryfa, śmiertelnie postrzelony myśliwy siedział na przednim fotelu pasażera. Na tylnej kanapie leżał sprzęt łowiecki, w tym strzelba. Wstępne ustalenia śledczych wskazują, że broń wystrzeliła, gdy nadepnął na nią pies ofiary. Kula raniła mężczyznę w plecy. Ratownicy pojawili się na miejscu kilka minut później, jednak pomimo rozpoczętej reanimacji myśliwego nie udało się uratować, podała stacja KWCH 12 NEWS.

[...]

https://tvn24.pl/swiat/usa-bron-wystrzelila-bo-nadepnal-na-nia-pies-nie-zyje-mysliwy-6646359

Napisano

Przyjęta przez Sejm w czwartek ustawa o zmianie ustaw w celu likwidowania zbędnych barier administracyjnych i prawnych zdejmuje z myśliwych obowiązek przedstawiania orzeczeń, a tym samym poddawania się okresowym badaniom lekarskim i psychologicznym – alarmuje organizacja pozarządowa Pracownia na rzecz Wszystkich Istot.

Znoszące to wymaganie poprawki przyjęte zostały głosami wszystkich obecnych Prawa i Sprawiedliwości i prawie wszystkich posłów Polskiego Stronnictwa Ludowego. – Posłowie, którzy w 2018 r. przyjęli oczekiwane przez społeczeństwo zmiany dotyczące myśliwych, po cichu, pod pretekstem ograniczenia barier administracyjnych, znieśli obowiązek badań lekarskich – zwraca uwagę Radosław Ślusarczyk z Pracowni na rzecz Wszystkich Istot.

-----------------------

Ciekawe, jak to-to będzie się miało do pozwoleń na broń....

Napisano
4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

bodziu- apacz wpis wyżej :-)

Widziałem, mi chodziło bardziej o zamieszczony rysunek przez jednego z dyrektorów LP 😁

Bardzo ciekawe podsumowanie tego co debile przegłosowali.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Mięsiarze zawsze  trzymali z partią rządzącą. Za komuny kto należał do PZŁ? Albo pierwszy sekretarz albo milicjant, albo trep. Dzisiejsi mięsiarze to ich potomkowie plus nowobogaccy. Z tą małą różnicą, że kiedyś chełpili się swoim zamiłowaniem a dziś duża część społeczeństwa patrzy na nich z pogardą. 

Edytowane przez dago2
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, bodziu000000 napisał:

Ale na jakiej zasadzie się to odbyło? ktoś wydał zgodę na odstrzał tych łosiów? czy to po prostu nie u nas

Edytowane przez canabis.dw
  • 4 weeks later...
Napisano
3 godziny temu, dago2 napisał:

Ale myślisz o utylizacji myśliwego?

Z tego, co wiem puszczanie psów w lesie luzem jest zabronione i mógł go śmiało odstrzelić zgodnie z prawem. Problem jest z tym, co zrobił z truchłem psa dalej.

Napisano
14 minut temu, bjar_1 napisał:

Z tego, co wiem puszczanie psów w lesie luzem jest zabronione i mógł go śmiało odstrzelić zgodnie z prawem. Problem jest z tym, co zrobił z truchłem psa dalej.

Z tego co wiem, zgodnie z prawem myśliwy, zanim strzeli, musi mieć w 100 proc. zidentyfikowany cel. 

Zastrzelenie psa(bezdomnego, nie stwarzającego bezpośredniego zagrożenia) przez myśliwego jest zgodne z prawem?