stridor Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 W książce Opancerzone wozy bojowe" P. Trewhitt /wydanie z belllona z 2000r./ na stronie 19 przy opisie A7V jest wzmianka - Po wojnie nieliczne A7V stanowiły przez kilka lat wyposażenie jednostek Wojska Polskiego."
capitan2 Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 Tą książeczką to sobie można cztery litery wytrzeć, do tego się nadaje.
Zbyszek722 Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 Kamilu wstrzymaj się z wypowiedziami i jakimiś wyjaśnieniami, co gdzie i jak !Starajcie się o pozwolenia aby nie skończyło się tak ze zanim wy je dostaniecie inna ekipa wejdzie i sprzątnie 2 tyg przed wami , namiar wraz z pojazdem, co by to nie było. Pamiętaj że w tych tematach są duże wycieki a winnych nie znajdziesz! Życzę powodzenia Ekipie .
poloniusz Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 A to kolejny durny szum medialny. Pismaki po ściągnięciu czołgu z Afgana szukają takich sensacji. To bardzo ciekawe jest że ten gość najpierw ogłosił na Polskę że znalazł czołg a teraz sam się zastanawia czy to prawda czy mit? Myślę, że szkice jednego nurka to dużo za mało aby obwieszczać cokolwiek a już na pewno w jesiennej porze biorąc pod uwagę nurt rzeki, to co z sobą niesie i tak dalej. Tego typu odkrycia to powinny być ogłaszane w momencie gdy się coś już UDA. Tak jak ruskie robili ze swoimi próbami kosmicznymi. Jak znam życie już od kilku dni krążą tam ludzie z wykrywkami. Zresztą chyba żadna grupa rekonstrukcji nawet jeśli jest stowarzyszeniem to ni może sobie tak wyciągać czołgow bo do tego są powołane instytucje. Internet przyjmie wszystko a jeśli się coś twierdzi to potrzebne jest udokumentowanie. Inaczej to taki sam news jak to, że w OSP w Portkach Wielkich widziano Yeti.
marcin 112 Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 Zwróciłbym się o pomoc przy wydobyciu do Muzeum Eksploracji.
skyluke Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 A może to Churchill ? jak tylko kawałek układu jezdnego był macany w mule :);)
polsmol Napisano 29 Grudzień 2012 Napisano 29 Grudzień 2012 Rzecz w tym, że podwozie A7V składało się w trzech wózków w Churchilu był to jeden element.
kamilo Napisano 29 Grudzień 2012 Napisano 29 Grudzień 2012 Powiedziałem co mogłem i tyle a na wiosne zobaczymy co to moz być jak sie do tego wezmą profesjonaliści z odkrywcy i z muzeum w Toruniu i Poznania to bedziemy pewni
osyjan Napisano 30 Grudzień 2012 Napisano 30 Grudzień 2012 Szkopy wyprodukowały 20 szt. z planowanych 38 A7V ale aż 75 ciągników artyleryjskich - Uberlandwagen tak więc hipoteza co do sprzętu, który zalega w rzece nie jest pozbawiona prawdopodobieństwa.
Męczyk Napisano 30 Grudzień 2012 Napisano 30 Grudzień 2012 Ładnie pięknie, tyle że ta 75" opiera się za założeniu, ze wszystkie zamówione podwozia do A7V rzeczywiście zbudowano.
husky1 Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Wg publikacji Tankograd No 1001 -Stumpanzer A7V -first of panzers-,wyprodukowano 56 Uberlandwagen oraz tutaj informacje sa bardzo rozbiezne okolo 20-60 Schutzengrabenbagger-czyli maszyn do kopania okopow ( na zdjeciu).Podwozie mialo tylko dwa wozki zamiast trzech,silnik ten sam -moze cos z tego zakopalo sie w rzece?
Męczyk Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 No to już wyjście w naprawdę szeroki obszar spekulacyjny :)http://landships.activeboard.com/t8886839/a7v-trench-digger/A i tak zasadniczo powinniśmy poczekać na jakiekolwiek pewne info co do odkrycia".
poloniusz Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Problem w tym że moim zdaniem źródło informacji jest dość trefne chyba że pomyliłem osoby ale pana Kamilo" pamiętam dobrze. Zdarzyło mi się być na rekonstrukcji czy pokazie jego grupy kilka razy z racji tego, że na lubelszczyźnie mam rodzinę. Kiedyś na własne uszy słyszałem jak mówił, że ich samochód - średniej jakości replika forda t (plus za pomysł, minus za wykonanie) jest na oryginalnych podzespołach oraz to, że fabryka forda chciała dać za ten egemplarz milion dolarów.. Problem w tym, że w tym samochodzie jest oryginalna kierownica -od forda.. fiesty.. I dlatego uważam, że to ściema. Kocham sprzęt z tamtych lat i bardzo się ucieszyłem na początku ale teraz jestem bardzo sceptyczny.
piokot20 Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Na razie nic nowego: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/6606?t=Sto-lat-w-rzece
steell Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Przeczytałem, ale nie będzie to wierna replika, ba nawet nie będzie to replika, podwozie z PTSa, średnio mi tu pasuje.
maly193 Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Czy na forum niema nikogo kto wie coś więcej o wydobyciu tego co znajduje się na dnie Wieprza ? Bo na razie to jakaś ściema.
bjar_1 Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Teraz zbierają fundusze na wydobycie wraku".pewnie dalej zbierają...
Trooper85 Napisano 2 Marzec 2013 Napisano 2 Marzec 2013 Bo na razie to jakaś ściema."Niedługo się okaże, że tam co najmniej Maus zalega :PChłopaki pewnie sobie wymyślili budowę repliki A7V, a żeby łatwiej skołować kasę to wymyślili bajeczkę o wraku w rzece. Rozgłos murowany.zbudują pierwszą na świecie wierną replikę tego czołgu."Podwozie od PTS-a to świetny wybór. Bardziej niepodobnego do pierwowzoru już się chyba nie dało znaleźć. Więc widać jak wierna to będzie replika.Nie wspominając już, że poza repliką z Munster jest przynajmniej jeszcze jedna, całkiem ładna i jeżdżąca (w UK).
Brat Pit Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 Czy już wiadomo co leżało w wodzie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.